« Demokratifråga | Startsidan | Sjukvården drar in »

24 mars 2004

Ruvande höna

En höna ligger och ruvar på fyra ägg. Jag tvivlar dock på att det kommer att leda till kycklingar. Det är för kallt fortfarande för sådana aktiviteter. Hönan "hoppar" av en stund varje dag för att få i sig lite mat, vatten och bajsa. Helt naturligt, annars skulle hon dö av svält då ruvningen tar cirkus 21 dagar. Den korta stunden kanske räcker för att äggen ska kallna och avstanna i utvecklingen misstänker jag.

Det är faktiskt första gången någon av våra Faverolle-hönor ruvar så här tidigt på året. De ruvar överhuvudtaget väldigt sällan. Det är ingen ruvningsbenägen art. Vi har därför köpt en äggkläckningsmaskin. Men det var ett bra tag sedan vi använde den faktiskt. Vi får redan alldeles för många ägg än vad vi kan göra av med. Allrahelst nu när inte huset är fullt med hundar. Busarna fick alltid äggula i maten, mycket bra för pälsen. Till Avi räcker en äggula om dagen. Det gör varken till eller från i äggförrådet.

Jag kokar ofta äggen när de blir för många i kylskåpet och så blir det återvinning av det hela. Hönorna och tupparna älskar smulade hårdkokta ägg. Kannibaler? Jag tror inte de fattar att de äter ägg. Men en höna vi hade för några år sedan kom på att det gick ju bra att picka hål på de kläckta äggen i båsen och äta upp innehållet, färskare än färskt. Kannibalism heter det när människor äter människor. Men vad heter det när djur äter av sin egen art/avkomma?

En snabb koll gav vid handen att det heter detsamma:
Svenska Akademiens ordlista
kannib|al [-a'l] s. -en -er människoätare;
djur som förtär individer av den egna arten

Vad dum jag är. Människan är ett däggdjur. Det vill jag kanske förtränga. Men så är det och många har kvar både reptilhjärna och andra egenskaper man kunde hoppats på att evolutionen kunnat slipa bort, för mänsklighetens bästa.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2004 1:16 EM