« Snuskiga ord | Startsidan | Håller tummarna »

7 mars 2004

Våldets ansikte

Läs om den kända svenska journalisten som i dag bryter tystnaden – "Min man slog mig i tio år". Hon ger kvinnomisshandeln ytterligare ett ansikte. Den drabbar alla, oavsett etnisk tillhörighet eller social tillhörighet. Jag hoppas att detta kan få fler kvinnor att öppna sina ögon och förstå att de inte behöver känna skam eller skuld. Jag hoppas att artikeln kan ge kvinnor mod att bryta upp. Gå vid första slaget är en bra slogan. För ett slag är bara början. Det är sällan det stannar därvid. Här kan du få hjälp!

I dag startar Expressen i samarbete med Amnesty en kampanj mot våld och förtryck mot kvinnor. Expressens reporter Mats Larsson och fotograf Cornelia Nordström har träffat utsatta kvinnor runt om i världen, alla med var sin historia de vill berätta.

I dag skriver de om Safiya från Nigeria som blev gravid utom äktenskapet och dömdes till att stenas till döds.

I morgon kommer Expressen att berätta om Jahanara från Bangladesh som inte ville gifta sig med sin kusin och därför fick syra kastat i ansiktet av honom.

På tisdag kommer en artikel om Neema från Kongo som blev våldtagen av soldater, efter att de först dödat hennes familj.

Anna från Sverige kommer att berätta på onsdag om hur hennes pojkvän försökte strypa henne med en telefonsladd.

Torsdagens artikel kommer att handla om Bora från Kongo vars far sålde henne till en gammal gubbe i utbyte mot två kor.

På fredagen skriver Expressen om Svetlana från Moldavien som lovades ett jobb i väst och istället hamnade som sexslav i Makedonien.

Lördagsartikeln berättar om Najma från Pakistan som mordhotades av sin egen familj bara för att hon ville skiljas.

Expressens artikelserie avslutas på söndag nästa vecka med en artikel om Vivian från Kenya var klitoris skars av med ett rakblad.

Jag kommer att köpa Expressen hela denna kommande vecka. Det gör jag i och för sig ändå oftast. Men människoöden intresserar mig och med tanke på att det är internationella kvinnodagen i morgon passar det bra med att ha en serie om våldets ansikte.

En elogé till Expressen som vågar och vill ta upp denna problematik. Men den förekommer varje dag, världen runt och inte bara denna kommande vecka. Låt inte strålkastarljuset slockna.

Gå med i Amnestys nätverk för kvinnors mänskliga rättigheter. Läs mer om Amnestys kvinnorättsgrupp.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 7, 2004 3:08 EM