« 8:e mars | Startsidan | Håller tummarna igen »

8 mars 2004

Rättslöshet

Det busigaste jag kunde tänka mig när jag var liten var att spela hartsfiol på grannens fönster. Ja, jag minns att vi busringde också till herr Storm och frågade om det blåste. Mer avancerade bus hade vi inte för oss. De var inte ens elakt menade, utan bara barnsliga påfund.

Men dagens ungdomar spelar nog inte hartsfiol eller busringer herr Storm. Det finns annat som lockar, mer destruktiva och mer genuint elaka saker – allt för att djävlas och sabba.

Jag fick ett mail från en förtvivlad mor. Någon har hackat hennes sons Hotmailkonto och tydligen dito hos Messenger. De har bytt ut lösenorden så han kommer inte längre in på sina konton. De skickar otrevligheter till hans kompisar i hans namn.

Ja, detta är inget unikum. Det händer nog lika ofta på ICQ. Mitt svar till henne blev:

Maila hotmail, läs på deras sidor så hittar ni deras abuseavdelning. Be dem stänga ned kontot. När det gäller messenger - avinstallera det programmet. Det är bara en säkerhetsrisk och det gäller ICQ. De kompisar som fått mail, kontakta dem och be dem ta fram IP-adressen från de mail de fått, så kan ni sedan kontakta den Internetleverantör som personen använder. Gör gärna en polisanmälan också.

Rådet med polisanmälan är givetvis ett dåligt råd. För polisen skiter fullständigt i sådant här, men för statistikens skull bör man göra en polisanmälan. Någon gång måste ju någon reagera och kanske få upp ett Liljeholmens och fundera på hur Internet ska hanteras av polis- och rättsväsendet.

Skulle jag börja skicka runt analoga brev i någon annans namn är det urkundsförfalskning. Det kan rättsväsendet hantera. Men dito beteende på Internet, vilket jag anser att ovanstående beteende är, finns det inget skydd emot. Det är mycket på Internet det inte finns skydd emot. Att begära att Internetleverantörerna ska hantera allt är för mycket begärt. De varken kan eller vill ta på sig den rollen.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 8, 2004 5:02 EM