« Tredje makten | Startsidan | Kasta sten i glashus »

30 mars 2004

Undantagsregeln

Män sparkas – byts ut mot kvinnor.
Företagen missbrukar lagen för att sparka män vid arbetsbrist. Männen avskedas för att de ska få barn, är föräldralediga, jobbar deltid, är småbarnspappor eller varit långtidssjukskrivna. Eller bara för att de har fel kön. De byts ut mot kvinnor med kortare anställningstid. LO, TCO och Saco bekräftar att detta sker allt oftare. Läs om Bosse och Johan, som båda fått sparken.

Är det inte fördjävligt? Rent ut sagt. Hur kan samhället (vi) acceptera detta? Hur kan facken godta detta? Att undantagsregeln får användas till att sortera bort män på detta sätt. Undantagsregeln måste avskaffas för att få slut på ofoget att män diskrimineras på detta sätt på arbetsmarknaden. Omedelbart! Sedan bör fler kvinnor, trots att kvinnor oftast tjänar mest och då förlorar mer på att stanna hemma, ta sitt föräldransvar och ta ut sina mammamånader åtminstone. Den grundläggande kontakten kvinnan då får med sitt lilla barn, kan i längden vara värt det. Dessutom lär det försvåra för företagen att fortsätta med att sätta detta i system om fler mammor är föräldralediga.

Den som ofta läst mina texter vet att det som står ovan inte riktigt är sant. Jo, allt är sant men för att fokusera på problemet i sig har jag bytt ut kön och namn. Byt män till kvinnor och Bosse och Johan till Ingrid och Agneta i texten ovan. Var det kanske inte lika intressant då? I mina svarta stunder får jag för mig att det faktiskt är så. På något sätt är vi alla så vana vid sakernas ordning, att det liksom inte spelar någon roll att hetsa upp sig eller bry sig. Det händer ju inget ändå. Men jag lovar, hade det verkligen varit som mitt "vända på kuttingen-exempel" hade det blivit liv i luckan. Eller? Har jag fel?

Rätt version, saxat från Aftonbladet:
-------------
Kvinnor sparkas – byts ut mot män.
Småföretagen missbrukar lagen för att sparka kvinnor vid arbetsbrist. De avskedas för att de är gravida, föräldralediga, deltidsarbetande, småbarnsmammor, långtidssjukskrivna. Eller bara för att de har fel kön. De byts ut mot män med kortare anställningstid. LO, TCO och Saco bekräftar att detta sker allt oftare. Läs om Ingrid, 36, och Agneta, 34, som båda fått sparken.
-------------

Men mina kommentarer blir detsamma.

Är det inte fördjävligt? Rent ut sagt. Hur kan samhället (vi) acceptera detta? Hur kan facken godta detta? Att undantagsregeln får användas till att sortera bort kvinnor på detta sätt. Undantagsregeln måste avskaffas för att få slut på ofoget att kvinnor diskrimineras på detta sätt på arbetsmarknaden. Omedelbart! Sedan bör fler män, trots att männen oftast tjänar mest och då förlorar mer på att stanna hemma, ta sitt föräldransvar och ta ut sina pappamånader åtminstone. Den grundläggande kontakten mannen då får med sitt lilla barn, kan i längden vara värt det. Dessutom lär det försvåra för företagen att fortsätta med att sätta detta i system om fler pappor är föräldralediga.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 30, 2004 6:20 FM