« Netsky i ny tappning | Startsidan | Brutna löften »

1 mars 2004

Pedofilrättegången

I dag startade rättegången mot Marc Dutroux. De flesta har nog glömt bort den stora pedofilskandalen i Belgien. En förundersökning som pågått i åtta år. Det låter otroligt.

Hur har inte de drabbades familjer haft det under dessa åtta långa år? De två offren som överlevde? Hur kommer rättegången att påverka dem nu? Jag hoppas att det blir som ett avslut för dem. Marc Dutroux lär knappast gå fri, utan spås få livstid.

Det har funnits misstankar om ett nätverk som skulle ha gått ända upp bland toppen av Belgiens politiker och mäktiga potentater, därav den långa handläggningstiden. Men inget har tydligen kunnat påvisats. Eller så har många varit väldigt duktiga på att sopa skiten under mattorna, så den inte längre syns – men den finns ändå kvar. Det gäller bara att lyfta på rätt matta.

Sex unga flickor rövades bort och fyra av dem mördades, två av dem fick helt enkelt svälta ihjäl i den håla de gömts i. Marc Dutrouxs hustru åkte till huset och matade hundarna, men flickorna fick ingenting. På TV sa de häromdagen att det tros att de levt så länge som sex månader innan de svalt ihjäl. Då måste det i alla fall ha funnit tillgång till vatten. Men vilken död? Och hur de behandlats innan. Inget barn skulle behöva riskera att utsättas för något sådant här. Inget!

Vem vet om det bara är dessa sex flickor det gäller? Med tanke på hur många asylsökande barn/ungdomar som bara försvinner spårlöst, här hemma i Sverige såsom i Belgien.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 1, 2004 6:36 EM