10 juni 2004

Lapptäcken gör ingen glad

Jag är så glad att jag inte använder Internet Explorer. Nu har de hittat ytterligare en farlig lucka i den browsern. Ytterligare ett hål i lapptäcket som måste lagas och fixas till.

Var försiktig i ditt surfbeteende. Klicka inte på länkar som ser skumma ut. För dig som vill ha både hängslen och livrem avaktivera "Active Scripting" via "Verktyg", "Internet-alternativ", välj fliken "Säkerhet" och markera globen "Internet". Klicka på knappen "Anpassad nivå" och ganska långt ned bland alternativen där kan du inaktivera "Active scripting" eller välja "Fråga" så får du en alert och kan avgöra vartefter om du vill tillåta eller inte att det körs (rekommenderas bara om du är van surfare).

Eller byt browser :).

Det finns faktiskt alternativ.

Opera gillar en del. Själv föredrar jag Netscape, K-meleon och Mozilla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:18 FM | Kommentarer (10) | Google

9 juni 2004

Green Card

På Aftonbladets hemsida såg jag en annons om ett lotteri där vinsten var ett Green Card. Hur många drömmer inte om att bo och jobba ett par år i USA? Hur många tror inte på att om en annons finns på Aftonbladet så är den seriös?

"Det kostar ingenting att deltaga i det årliga green card-lotteriet. Usafis tar betalt för hjälp med ansökningen, uppgiftskontroll, korrekt ifyllande av formuläret och att skicka in ansökan i tid till korrekt adress. Usafis jobb är att se till att din ansökan kommer med i lotteriet och inte diskvalificeras."

Det verkar vara flera som har detta som en affärsidé. Det går att tjäna pengar på allt.

http://www.greencardgroup.com/

http://www.visapeople.com/4swedish.html

Jag hittade info om sajter som det varnas för angånde detta lotteri och allt ståhej runt omkring i en pdf-fil. Väl värd att läsa om någon nu funderar på att ansöka om ett Green Card.

Det går att ansöka direkt om detta Green Card utan att gå omvägar runt ett privat företag vars enda syfte verkar vara att tjäna pengar på att folk vill delta i detta lotteri.

Mer info finns på sajterna nedan:

http://www.travel.state.gov/dv2005.html

http://uscis.gov/graphics/howdoi/divlott.htm

http://uscis.gov/graphics/services/residency/divvisa.htm

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:22 EM | Kommentarer (1) | Google

7 juni 2004

Jag har tur

Om man har lite småtråkigt och inte har något direkt mål när man slösurfar är det är ganska kul att googla via knappen "Jag har tur". Det blir dessutom ibland olika resultat om du väljer mellan "sidor på svenska" och "sidor från Sverige". Kan det ha något att göra med om webhotellet har .com eller .net i sin adress? För det verkar inte ha något med att göra huruvida hemsidan .se eller inte när det gäller "sidor från Sverige".

Dumstrut.

Webb och Webb.

Göran Persson och Göran Persson.

Trafik och Trafik.

BTW - i kväll vet jag att det blir ett stopp igen på webhotellet. Det är föraviserat och beror på underhållsarbete. Från 20.00 och ett par timmar framöver kommer ingen åt mina sidor. Men mailen ska funka som vanligt, vilket jag tackar för.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:29 EM | Kommentarer (1) | Google

Amcs international

Nigeriabreven tar sig ny form. Jakten efter folks pengar fortsätter. Numera kanske inte Nigeriabreven ger lika stora intäkter, då fler och fler börjar förstå att det är lurendrejerier efter att det uppmärksammats bland annat av media.

Nu har nya varianter börjat komma i form av AMCS International som utger sig för att vara en internationell hjälporganisation som samarbetar med alla de stora och stöds av stora företag, banker m.m. – det låter väldigt seriöst med andra ord.

De söker volontärer till sin verksamhet och alla intresserade att hjälpa personer i nöd (slår säkert an på många strängar) skall betala 350 dollar i anmälningsavgift. De pengarna går nog inte till välgörenhet utan hamnar i någons ficka, som skrattar hela vägen till banken antar jag.

Brevet kan se ut så här.
Bara det att de använder
stora bokstäver ger mig dåliga vibbar:
CONGRATULATIONS!!!!!! YOU HAVE BEEN RANDOMLY SELECTED TO BE A PART OF THE OFFICIAL VOLUNTEER TEAM FOR THE AMCS (AVE MARIA CHARITY SOCIETY) INTERNATIONAL FOR YOUR PARTICIPATION IN OUR SUMMER 2004 VOLUNTEER WORLD TRAVEL PROGRAMME CAPTIONED: ''GOLBAL EMANCIPATION FOR WORLD PEACE''. THE INTERNATIONAL ORGANIZATIONS OF THE UNITED NATIONS, RED CROSS, U.N.I.C.E.F, UNHCR,THE INTERNATIONAL CHILD CARE TRUST, OXFAM,UNDP AND A HOST OF OTHER VOLUNTEERISM ORGANIZATION ARE INVOLVED IN THIS PROGRAMME. AMCS INTERNATONAL WHICH IS A NON-GOVERNMENTAL ORGANISATION WILL BE ON TOUR WITH OTHER (N.G.O) FOR THIS YEAR "HELP SAVE A SOUL AND MAKE A DIFFERENCE" WORLD TOUR WHICH WILL INVOLVE PARTICIPANTS FROM ALL OVER THE WORLD. LOCATIONS FOR THIS YEAR TOUR PROGRAMME WILL BE IN EUROPE, AFRICA, MIDDLE EAST AND ASIA. LOCATIONS IN EACH COUNTRY WILL BE RANDOMLY SELECTED FROM THE ABOVE MENTIONED FOR EACH TOUR TEAM. THE AMCS INTERNATIONAL ORGANISING COMMITTEE IS GIVING EVERY APPLICANT AN OPPORTUNITY TO REACH OUT TO THE LESS PREVILIGED CHILDREN, RELIEF INSTITUTIONS,SCHOOLS,HOSPITALS, AND ALSO VISIT GOVERNMENTS OF THESE NATIONS. THIS PROGRAMME WHICH WILL HOLD THIS SUMMER 2004 WILL BE FULLY SPONSORED TRANSPORT,ACCOMMODATION,FEEDING,BY THE FEDERAL DEPOSIT INSURANCE BANK,CITIBANK,BARCLAYS BANK,AIRLINES,WORLDWIDE HOTELS,VOLUNTEER AGENCIES,UNDP, OXFAM, UNHCR. THE AMCS TRAVEL DEPARTMENT IS AT THE MOMENT COLLECTING APPLICATIONS TO SCREEN AND APPROVE INTERESTED VOLUNTEERS. URL: http//www.amcsinternational.com THIS IS A ONCE IN A LIFE TIME TOUR OPPURTUNITY TO HELP THE UNDERPRIVILEDGE PEOPLE IN THE WORLD TO MAKE A DIFFERENCE SEND APPLICATION BEFORE (14DAYS) TO: apply@amcsinternational.com CONGRATULATIONS ONCE AGAIN. SEE YOU SOON DR. ANCHELON MARTINA TEAM CO-ORDINATOR.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:29 FM | Kommentarer (4) | Google

4 juni 2004

Tre fejkar inlägg i forum?

Så fel det kan bli.

På tal om dumma blondiner :).

Att ett stort bolag kan agera så oproffsigt? Skamvrån och struten på är det som gäller tycker jag!

På sajten http://trekund.com/ kritiseras mobiloperatören 3 (Tre).

Jag tycker väl att det vore mer ansvarsfyllt och konstruktivt att göra något åt kritiken, eftersom många uppenbarligen är missnöjda med både det ena och det andra, än att surfa omkring och göra positiva låtsasinlägg. Sådant ska inte personal syssla med på arbetstid och via arbetets lina. Vad de gör på sin fritid och via linan hemifrån är väl en annan femma, men i och för sig lika dumt ändå.

IP-nummer säger så mycket. Det vet alla som jobbar inom IT och det borde väl även folk inom Telekom veta. En koll av skribenternas ip-nummer visade att det förmodligen var personal på Tre som själva skrivit meddelandena under täckmanteln av att vara nöjda kunder. Förklaringen av bolaget att det inte är deras personal som gjort inläggen köper jag inte. Inte rakt av.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:10 FM | Google

1 juni 2004

Ascii-konst

Ascii-konst.
Börjar det bli gammalt och bortglömt?

Jag minns min första dator. Allt skedde via olika dos-kommandon från tangentbordet. Datorn hade ingen hårddisk, program kördes via en floppy-disk och data sparades på en floppy-disk. Allt var textbaserat. Dagens ordbehandlingsprogram är rena rama trolleri-lådorna jämfört med den tiden. Jag minns spelet Stugan (som jag gärna skulle vilja få tag på igen) och inser att det har gått miljoner år i utveckling när det gäller spel och grafik sedan 1996.

Men eftersom jag inte gillar html-mail tycker jag att har ascii-konst fortfarande en uppgift att fylla. Det kan vara snyggt att ha lite ascii-konst i signaturfilen. Tyvärr blir det inte alltid så snyggt som tänkt i vissa e-postklienter, men det är deras problem – inte avsändarens.

Jag brukar ibland köra med:

__,,,^..^,,,__

eller

  ("\''/").___..--''"`-._
  `6_ 6 )  `-. (   ).`-.__.`)
  (_Y_.)' ._  ) `._ `. ``-..-'
  _..`--'_..-_/ /--'_.' .'
((|).-''  ((|).' ((|).-'

min favorit är bilden nedan, men den
är för stor att ha i en signatur.

     __ _-==-=_,-.
    /--`' \_@-@.--<
    `--'\ \  <___/.    
      \ \\  ´" /    
       >-\\_/`> 
 ____    /= | \_|/
 '  `\  _/=== \___/
 `___/ //\./=/~\====\
  \  // /  | ===:
   | ._/_,__|_ ==:    __
   \/  \\ \\`--|     / \\
    |  _   \\:   /==:-\
    `.__' `-____/    |--|==:
      \  \ ===\   :==:`-'
      _>  \ ===\  /==/
     /==\  | ===\__/--/
     <=== \ / ====\ \\/
    _`-- \/ === \/--'
   |    \ ==== |
    -`------/`--' /
        \___-'

Gör en bild till ascii.

ASCII Generator för text.

Joan stark's gallery, snygga färgade bilder samt lite matnyttig info.

Ascii Art Collection.

100-tals fler sidor finner du här.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:27 FM | Kommentarer (10) | Google

31 maj 2004

Nertid

Jaha, hela kvällen igår låg webhotellet nere. Igen. Jag tycker det är tråkigt och numera verkar det ske lite för ofta. Jag som trodde Linux var ett stabilt operativsystem och ett att det var ett bra val att välja en ett webbhotell baserat på Linux.

Men gräset är alltid grönare på andra sidan kanske? Man har ju hört att en del webhotell verkar vara rena rama natta. Det är svårt att veta vilka som är bra. Eller vilka som är dåliga. För mig är det viktigt att "nertiden" är så liten som möjligt, samt att linan till webhotellet är fet nog.

På Tele2:s webhotell, som jag hade förut när jag jobbade där, var det Unix som gällde. Det hände inte, vad jag minns, att webhotellet någonsin hade någon "nertid" att tala om under de fem åren. Fast smakar det så kostar det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:27 FM | Kommentarer (8) | Google

28 maj 2004

Nyheter om Internet

Spammarna i USA börjar få det hett om öronen.
Man kan hoppas att det påverkar spammängden
även hitåt till Sverige i förlängningen.
A New York state man who sent out millions of junk e-mails was sentenced to three-and-a-half to seven years in prison, the state attorney general's office said Thursday. Howard Carmack, known as the "Buffalo Spammer," received the maximum sentence for 14 counts of identity theft and forgery, a spokesman for New York Attorney General Eliot Spitzer said. Carmack sent out 825 million bulk e-mail messages using stolen identities and forged addresses, the court found, and was the first defendant to face charges under the state's new identity-theft statute.

En positiv nyhet om hur livet kan förändras positivt
när ny teknologi används var också intressant.
Yak farmers in the mountains of Nepal are using wireless internet technology to keep in touch with their families. They are taking advantage of a wi-fi network set up in a remote region of the mountain kingdom where there are no phones or other means of communication.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:46 FM | Kommentarer (2) | Google

Pyramidspel på nätet

Jag fick ett inlägg i min gästbok i HTML-guiden i går. Tecken *** ersätter vissa ord jag lagt in i min censurfunktion i scriptet, det ser lite lustigt ut. Jag hoppas verkligen inte att folk går på sådant här bondfångeri?

Jag raderade merparten av inlägget, samt gjorde en kommentar att inlägget vidarebefodrats till ISP:ens abuseavdelning. Dessutom har jag vidarebefodrat det till polisen via deras websajt. Jag har för mig att sådant är olagligt? Hur som helst, lurendrejerier är det. Jag har tagit bort adresserna, så ingen ska skicka pengar till dem :), man vet ju aldrig. Jag ger mig sjutton på att det finns folk som går på sådant här. Men tänk inte ens tanken. Det finns bara ett par vinnare och en massa förlorare, och man är garanterat en förlorare i alla dessa olika varianter av pyramidspel – såvida man inte startar egna och står först på listan.

// Annica Tiger

Thu May 27 19:12:07 2004 81.226.198.43
Kommentar: TJÄNA ***! *** Tusentals kronor! Läs detta, du kommer inte att ångra dig, det funkade för mig varför skulle det inte fungera för dig. Jag var ute och surfade en dag, jag sökte efter sett att *** *** på internet och jag hittade ett intressant inlägg inte så olikt detta. Det stod att man kunde investera 60 SEK *** tusentals kr, jag tänkte att det är väl värt ett försök, antingen så kommer man att känna det de lovar eller också så mister man pengarna. Jag gjorde som det stod i beskrivningen och investerade mina 60 kr. Jag väntade ett par dar och till min förvåning så kom där ett par hundra kronor, en dag senare så kom c:a 2000 kr och ännu en dag senare så kom 2000 kr till, så fortsatte det i ett par veckor. Efter två veckor så hade jag fått 22320 kr, alltså jag betalade 60 kr och fick 22320 kr, det var verkligen värt det. Detta är fantastiskt nog även lagligt så ni kommer att ångra er om ni inte testar det. Så här gör ni: Skaffa kuvert (3 st) och frimärken. Lägg i 20 kr i varje kuvert och skicka det till: Adress 1: Johanna i Kullavik. Adress 2: Ingemar i Eskilstuna 3. Anna i Kullavik. När du har fått iväg breven så kopierar du detta inlägg och tar bort den första adressen och flyttar upp andra till första och tredje till andra och sedan lägger du till ditt eget namn och adress. Leta reda på en massa sidor där du kan lägga in detta meddelande. Ju fler sidor du lägger ut den på ju mer tjänar du. Denna metod att *** *** på fungerar eftersom att vi litar på varandra att det går rätt till. Det är därför det är lagligt, det är nämligen ingen som blir lurad om alla gör sitt. Skriv gärna ett meddelande i kuveren om du vill. Lycka till!
Ingemar

Annica Tiger 5:55 FM | Kommentarer (4) | Google

26 maj 2004

Sjuka hatiska inlägg

Alla ni som får sjuka inlägg från ip-nummer tillhörande Söderhallen biljard AB, ta och börja forwarda dem till abuse@internet5.net samt till biljardhallsägarens mailadress som ni får fram om ni söker på ip-numret.

Då kanske han börjar förstå att de faktiskt har ansvar för vad folk gör på deras burkar. Jag har tagit diskussionen med honom en gång. Jag vet att flera har försökt att få slut på eländet. Ett bra ställe att kolla ip-nummer finns här.

Inläggen innehåller cirkus 85 A4-sidor om man för över dem i Word. Inläggen har 171 289 tecken med mellanslag räknat, över 16.000 ord. Meningslöst bladder som i mina ögon bara ger vid handen att den som postar dessa inlägg inte kan ha alla hjärnceller på rätt ställen, eller så har de två som finns kolliderat med varandra.

Jag förstår inte att folk behåller dessa inlägg i sina gästböcker, anslagstavlor och bloggar. Texten innehåller integritetskränkningar mot enskilda personer, hets mot folkgrupp och en hel del länkar som borde förpassas till huset Gud glömde.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:59 EM | Kommentarer (5) | Google

Everyday stänger ned

Portalen Everyday
stänger ned 31 maj.
Sörjd och saknad av ingen?
Jag känner lite vemod.
Samtidigt som jag nu
fått kvitto på att
jag hade rätt från
början.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:11 EM | Kommentarer (3) | Google

25 maj 2004

Skjuta på sittande ankor?

Jag tycker det är bra att polisen sätter blåslampor i häcken på pedofiler. Pedofiler som söker kontakt med små barn, i syfte att utföra sexuella övergrepp. Pedofiler som raggar på Lunarstorm och andra barn- och ungdomssajter. Pedofiler som själv plåtar och dokumenterar sina egna sexuella övergrepp de begår i verkligheten mot barn. Pedofilerna som byter, säljer och distribuerar dessa bilder och sköter det nog lite mer diskret under pseudonymer (alias) och undviker nog att använda sina privata kreditkort. Pedofilerna som bildar nätverk på Internet, ganska slutna dito.

Men vore det inte än mer effektfullt om poliserna kunde sätta blåslampor i häcken på de som tillhandahåller dessa sajter, chattrum, nätverk och servrar på Internet, där folk kan köpa och ladda ned barnporr, samt betala via sitt kreditkort. Alltså de som tjänar pengar på detta och därmed ser till att ruljangsen rullar på och generererar pengar. En del sajter, chattrum, nätverk och servrar kanske inte ens drivs av pedofiler utan av rena rama kommersiella skäl, där det finns pengar att tjäna dyker alla sorters fula fiskar upp/eller in rättare sagt.

De som är så dumma att de betalar med sitt privata betalkort är som sittande ankor, lätta att "plocka". Men är det de som är de stora bovarna? En del kanske bara har varit nyfikna och laddat ned några bilder, även om det är olagligt – men de kanske inte har gjort den kopplingen. Jag hoppas verkligen att alla dessa 118 som fick oväntat besök verkligen är pedofiler, en del av dem kanske bara var nyfikna sexsurfare. Det är det olagligt att ladda ned enstaka barnpornografibilder, men det är väl lite som att sila mygg och svälja elefanter?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 EM | Kommentarer (3) | Google

22 maj 2004

Information saknas

För att spåna vidare
om Nigeriamail och liknande.

I USA verkar de ta spam på allvar. FBI jobbar med frågan och har redan gjort framsteg, för en månad sedan kom första åtalet.

Konsumentverket har fått in över 8.000 anmälningar sedan den nya lagen trädde i kraft första april. Men vad gör de? Inte mycket verkar det som, speciellt inte om det är spam från andra länder; vilket huvuddelen av allt spam kommer ifrån. Det minsta man kunde begära var att de lade ut lite information på sin hemsida, likt den info som finns på engelska hos www.fraud.org.

Jag är övertygad om att många är så pass naiva fortfarande att de går på de olika varianterna av Nigeriamail, "Du har vunnit"-mail och annat som cirkulerar runt på nätet via mail. Dessa bedrägeriförsök skulle självdö om ingen nappade på dem, men det gör de inte utan verkar tvärtom eskalera, alltså finns det folk som går på det. Fortfarande.

En gång i tiden fanns det en liten skrift – "Om kriget kommer" som delades ut till alla hushåll i Sverige. Råd och rön gavs om hur man skulle göra om kriget kom. Det stod mycket om hur man skulle skydda sig mot radiaktiv strålning minns jag. Dags för en ny variant? "Hur du skyddar dig på Internet".

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:14 EM | Google

Nigeriabrev i ny tappning

Nigeriabrev i ny tappning.
Uppfinningsrikedomen är stor.
Jag tyckte dock att raden
To: undisclosed-recipients
förtog hela uppsåtet att
få mig att känna mig speciellt utvald.
Jag tror inte en sekund på detta.
Gör någon det? Tydligen eftersom
breven fortsätter i nya varianter.

// Annica Tiger

-------- Original Message --------
Subject: Project Charity
Date: Sat, 22 May 2004 12:49:37 +0200
From: vipet66@tiscali.co.uk
To: undisclosed-recipients:

This letter may come to you as a surprise due to the fact that we have not yet met. I have to say that I have no intentions of causing you any pains so i decided to contact you through this medium . As you read this, I don't want you to feel sorry for me, because, I believe everyone will die someday.

My name is Viorel Petrescu, a romanian merchant in Dubai, in the U.A.E. I have been diagnosed with prostate and esophageal Cancer that was discovered very late due to my laxity in caring for my health. It has defiled all form of medicine and right now, I have only about a few months to live according to medical experts.

I have not particularly lived my life so well, as I never really cared for anyone not even myself but my business. Though I am very rich, I was never generous, I was always hostile to people and only focus on my business as that was the only thing I cared for. But now I regret all this as I now know that there is more to life than just wanting to have or make all the money in the world. I believe when God gives me a second chance to come to this world I would live my life a different way from how I have lived it. Now that I know my time is near, I have willed and given most of my properties and assets to my immediate and extended family members and as well as a few close friends and Schools in the UAE.

I have decided to give alms to charity organizations, as I want this to be one of the last good deeds I do on earth. So far, I have distributed money to some charity organizations in the U.A.E, London and Ireland. Now that my health has deteriorated so badly, I cannot do this my self any more. I once asked members of my family to close one of my accounts and donate the money, which I have there to charity organization in Bulgaria, they refused and kept the money to themselves. Hence, I do not trust them anymore, as they seem not to be contended with what I have left for them.

The last of my money which is the huge cash deposit that I have with Financial Firm Abroad. I will want you to help me collect this deposit and dispatched it to charity organizations and let them know that it is I Viorel Petrescu that is making this generous donation.

I am writing this from my laptop computer in my hospital where i have only a few days access to the internet. I pray that God uses you to support and assist me with good heart.

God be with you.
Viorel Petrescu

NB: I will appreciate your utmost confidentiality in this matter until the task is accomplished as I dont want anything that will Jeopadize my last wish. and Also I will be contacting with you by email as I dont want anybody to know cos they are always around me. Do endeavour to send your phone as well as your fax for easy communication.

Annica Tiger 2:42 EM | Kommentarer (3) | Google

20 maj 2004

Server lika med lokal?

Intressant artikel. Om samhället var lika laglöst som nätet skulle vi ha en småflicksbordell i varje stad.

En nattklubbsägare som upplåter sin lokal för prostitution kan dömas för koppleri. Det kan bli lite svårt att prata sig ur situationen med argument att jag visste inte om att det handlade om sexhandel. Det är alltid lättare att sätta gränser i verkliga livet (IRL). Skulle det handla om att lokalen användes till sexköp av barn, ja – då skulle det ta hus i helsike.

Har ett företag eller en privatperson en sexportal eller chattsida bör de övervaka vad som händer och fötter. Man kan inte skylla på att man inte förstått att "Teens" syftar på barnpornografi. Man kan inte skylla på att man inte har någon moderator eller inte brytt sig om att kolla vad som sker på sin egen portal eller chatt.

En Internet-server, portal eller chatt bör likställas med en "virtuell lokal". Jag tycker det låter mycket rimligt. Om då en privatperson, ett företag eller en serverägare upplåter sina virtuella lokaler för sexköp eller barnpornografi bör de ansvariga kunna få stå till svars.

Kontroversiella tankar. Jag vet. Internet ska inte regleras tycker många. Men varför inte? Det måste nog till en reglering innan det blir rena rama Vilda Västern där ute i cyberrymden.

Gör vi inte det kommer vi att hamna i en situation som till slut inte kommer att kunna hanteras. Det påstås att det finns 600.000 till 700.000 barnpornografiska bilder i omlopp på nätet. Det är så lätt att hantera digitala bilder. På hårddisk. På servrar. Via mail. Via newsgrupper. Hur många barnpornografibilder finns det i omlopp IRL? Jag tror faktiskt inte att det finns lika många. Det är nog inte många tryckerier som vill befatta sig med barnporrtidningar eller film-producenter som vill göra barnpornografi-filmer för visning på biografer, även de mest obskyra dito.

Men på nätet finns det mesta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 EM | Google

14 maj 2004

Filmen om halshuggningen

Jag ser i loggarna att väldigt många söker efter filmen på den anerikan som blev halshuggen. Sök vidare. Här lär ingen länk publiceras. Eller rättare sagt, strunta i att sök vidare. Handen på hjärtat! Varför vill du se filmen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:36 FM | Kommentarer (4) | Google

6 maj 2004

Elektroniska fotspår

Talesättet elektroniska fotspår börjar bli allt mer skrämmande. Enligt månadens Big Brother Bulletin så lagras allt du gör via Bredbandsbolaget.

Citerat ur månadsbladet:
Bredbandsbolaget sparar redan idag information om vilka sajter deras kunder besöker. Enligt företagets marknadschef, Lars Andersson, ställer polisen krav på detta. Det är intressant, eftersom den obligatoriska lagring av människors elektroniska aktivitet (såsom surfande, ringande och mailande) som EU vill genomföra ännu så länge bara är ett förslag. Dessutom är det intressant att notera att Bredbandsbolaget i den finstilta delen av sitt avtal med kunderna ("Allmänna villkor - Abonnemangsavtal privatabonnemang") förbehåller sig rätten att samla in information om kundernas besökta sajter, och använda informationen för "profilering" och marknadsföring.

Visst kan det tyckas harmlöst att det någonstans lagras vilka sajter du besöker. Men varför ska lagring ske av vilka sökningar du gör på sökmotorer, vilka du sänder mail till och vad du gör på olika portaler. Det är, har jag i alla fall trott, bara i fall när abuseavdelningen blir inblandad som dylik information kan komma till nytta. Då i form av när en viss abonnent varit uppkopplad eller inte och vilket ip-nummer den då har haft. Men vad ska resten av informationen användas till?

Frågor som är viktiga, tycker jag, är även – hur länge sparas informationen? Hur lagras den? Vad används den till? Vem använder den? Finns det tystnadsplikt? Vem kan få tillgång till den? Jag är övertygad om att det inte bara är Bredbandsbolaget som lagrar människors elektroniska aktivitet. När kommer Telia ut ur garderoben :). Alla andra Internetleverantörer? Det är nog bäst att kolla det lilla finstilta i de allmänna villkoren numera.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:50 FM | Google

4 maj 2004

Nattstängt

Privatkontoret är stängt för natten
Öppettider för privatkontoret är:
Måndag - lördag: 07.00-01.00
Söndag: 07.00-22.00

Detta ovan mötte morgonpigga mig som ville logga in och ändra en uppgift hos mitt försäkringsbolag. Jag bara skakade på huvudet. Vitsen med Internet är att man ska kunna utföra dito ärenden dygnet runt, utan att vara begränsad till vanliga kontorstider.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:49 FM | Google

2 maj 2004

Spamåtal

Första spamåtalet i USA. Men är det inte mer brott av bedrägerihållet, men att de använt lagen mot spam, can-spam, som medel? De verkar ju ha lurat folk och använt massutskick för att kunna göra detta. Jag tror inte detta kommer att avskräcka andra spammare. Den dagen de sätter dit någon som bara spammat kanske det blir annat liv i luckan.

Det ska bli intressant när Konsumentverket, eller om rättare sagt, kommer med sitt första åtal. Jag har fått flera svenska spam som jag anmält. De är ovanliga, men de förekommer. Det spam som kommer från utlandet lär inte Konsumentverket lägga så mycket krut på misstänker jag. Det har de i alla fall aviserat att så icke ska ske på grund av att de inte har resurser till detta.

Min mailserver har i dagarna fått en ny spamfiltrering. Nu ramlar det in mycket lite obeställd e-post. Det jag tycker är tråkigt är att jag inte har kontroll över vad som sorteras bort. Förut hamnade allt spam som stoppades av det gamla filtret i en speciell maillåda, som jag kunde glutta igenom då och då för att kolla så inget hamnat där av misstag – nu är det bara sådana som spamfiltret tvekar inför som hamnar där. En gång hade ett mail från min dotter hamnat där :). Nu har jag noll koll känns det som. Men inget jag kan göra något åt. Hellre det än drösvis med spammail.

Virusfiltreringen verkar även den ha blivit bra mycket bättre på mailservernivån. Det är sällan det ramlar in något virus i mailboxen, mitt Norton Antivirus får mindre och mindre att göra. Bara det är värt pengarna att betala för en riktig mailtjänst via ett webbhotell.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:57 FM | Google

29 april 2004

Ny sajt / KO granskar

I dag släpps http://www.regeringen.se/ i ny kostym. Rörig och vilka färger? Inbillar jag mig bara att typsnitten missmatchar, georgia,verdana,sans-serif och verdana,sans-serif - nja, snyggt var det inte.

Konsumentverket ska i samarbete med dess motsvarighet i tolv länder granska Internetreklam för mobiltjänster som riktas till barn och ungdomar, det blir lätt fallgropar på nätet för barn med mobil. Men jag hoppas de sedan kommer att ta tag i andra tjänster på nätet som riktar sig mot barn. Sajter som www.playahead.com, www.snyggast.com och www.hangel.se borde synas lite mer i sömmarna. Det är i alla fall min bestämda åsikt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:37 EM | Kommentarer (2) | Google

28 april 2004

Bedrägerier av barn

Jag såg på ABC nu 17.55. Ett trettiotal butiker i Stockholm har lurats av ungdomar och fått telefonräkningar på upp till 4.000 kronor.

Barnen kommer in i butiken och frågar om de får ringa hem för att cykeln gått sönder eller använder andra ömmande skäl som gör att butiksägaren lånar ut telefonen.

Barnen ringer till olika betalnummer som kostar si så där 200 kronor per samtal och ofta ringer de flera gånger i följd, när de ändå så att säga fått tag på en telefon att utnyttja. Hemma skulle väl föräldrarna gå i taket om familjens telefonräkning belastades på samma sätt. Vad är det man brukar säga? Änglel hemma, djävul borta.

Betalsamtalen är betalningar för olika communities, chattar och spelsajter – där betalsamtalet genererar "communitypengar/poäng". Det nämdes inte i reportaget vilka sajter det gällde. Men det går ju att gissa sig till. Jag kanske återkommer i den frågan.

Det är en urusel affärsmoral av sajtägarna (som borde ha någon form av koppling till vilket telefonnummer en reggad medlem har och ringer och betalar med – ungefär som vissa Internetleverantörer har vid modemsurfning), samt väldigt dumt av barnen att utnyttja andras snällhet. När det verkligen gäller, kanske INGEN lånar ut telefonen. Det blir lite som pojken som ropade: "Vargen kommer" tills ingen till slut trodde honom, fast vargen verkligen hade kommit.

Ett tips kan vara för butiksägare att sätta spärr för betalsamtal. Det skulle jag själv sätta på hemmatelefonen om jag hade ungdomar hemma. Livrem och hängslen :). Detta lär spridas med vinden och problemet kommer att eskalera.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 EM | Kommentarer (2) | Google

26 april 2004

Nedläggningar

Den populära svenska wikipedia-sajten Susning.nu har stängt. För er som aldrig besökt den sidan så var det en uppslagsbok där användarna själva stod för innehållet. Anledningen är enligt sajtens ägare klotter. Hur länge
Wikipedia klarar sig från dito är väl kanske bara en tidsfråga?

Med tanke på hur många nötter det finns ute på nätet var det väl ingen som trodde något annat. Att inte respektera en sajts syfte är fördjävligt. Det är tråkigt och jag tror att beslutet satt långt inne, innan det togs. Ett helt livsverk som gått i spillror kanske är att ta i, men något dito är det säkerligen för hemsidans ägare. Må sidan återuppstå med både hängslen och livrem.

Att logga ip-nummer och anmäla klotterinlägg till respektive ISP är knappast någon option, såvida man inte vill jobba med det på heltid. Dessutom är det många ISPar som har mycket att stå i med egna bekymmer och andra som inte bryr sig nämnvärt.

Peppe Engberg har slutat skriva. Jag kommer att sakna hans vassa texter. Må han snart koppla in sig i en holk någonstans.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:58 EM | Kommentarer (5) | Google

Låt bli barnen

Låt barnen få vara ifred. Att få vara ett barn är ett barns rättighet. Tids nog lär de drabbas av allt otyg som finns. När de söker på nätet efter Bolibompa och Björne ska de inte behöva riskera att hamna på hårdporrsajter, typ Björnes bögeri. Vad är det för människa som ens kan komma på tanken att utföra detta? Har porrsajtägaren inga egna barn? Saknar han empati? Eller är hjärnkontoret stängt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:24 FM | Kommentarer (2) | Google

23 april 2004

Sjunde inseglet

Intressant analys av Bodil och Datainspektionen.

Skribenten anser att hela historien är en kombination av fars och tragedi, med en dos av Bergmans "Det sjunde inseglet" med datainspektionens pensionerade generaldirektör Ulf Widebäck i rollen som döden. Jag är böjd att hålla med honom.

Jag citerar ur artikeln:
Integritetsskyddet måste vara en balans mellan rätten till personlig integritet och yttrandefrihet. Missbruk måste beivras samtidigt som yttrandefriheten försvaras. Datainspektionen har valt en stelbent attityd där verkligt missbruk har friats - såsom webbplatser där förtalskampanjer mot enskilda bedrivs av rättshaverister under parollen "debatt" - medan mer harmlösa exempel som Bodils webbplats sökt bestraffas på hårdaste sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:37 EM | Kommentarer (3) | Google

19 april 2004

Långa urlar

Långa domänadresser kan vara jobbiga att skriva in tecken för tecken, än mer att försöka bokstavera dem till någon via telefon eller IRL. Har urlen sedan undermappar och långa filnamn är det än mer jobbigt. Vad sägs om dessa nedan? Jag har med avsikt lagt in radbrytning i texten, annars skulle de inte få plats på sidan. Tack goda gud för att hon har gett oss http://tinyurl.com/. Långa urlar är jobbiga i mail där de ibland får ologiska radbrytningar, likt nedan och funkar inte (men här gör de det).

http://www.stiftelsenkonunggustaf
viadolfsfondforsvenskkultur.se/

http://www.inspektionenfor
arbetsloshetsforsakringen.se/

Men outstanding är väl ändå:

http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwy
rndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:40 FM | Kommentarer (3) | Google

17 april 2004

Nigeriamail i ny tappning

Nigeriabreven är tröttsamma, men den här varianten var nästan lite smårolig. Men kan någon verkligen vara så dum att de går på det?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:42 EM | Kommentarer (2) | Google

15 april 2004

Hårdporr i barnkammaren

Jag såg Dokument inifrån i går som handlade om hur hårdporren är på väg in i barnkammaren. Det går i repris den 18:e april och jag kan rekommendera alla föräldrar att se det programmet, om de nu missade möjligheten i går. Det var balanserat och inte många moralkakor serverades och det är bra. Skrämselpropagande brukar bara innebära att den som borde ta åt sig istället skärmar av.

Jag har tidigare skrivit om skumrasksajten www.snyggast.se och berättat vilka fula fiskar som ligger bakom den sajten. Den sajten tog de bland annat upp, men gick inte på djupet med vilka som ligger bakom tycker jag. Där hade de kunnat gräva lite djupare. Denna sajt besöks av hundratusentals svenska ungdomar. Det har blivit en mötesplats på nätet. Synd bara att det inte ligger seriösa ägare bakom.

Förr varnade man, och kanske gör så även i dag, om fula gubbar och gav förmaningsord att inte prata med främmande gubbar, att inte följa med in i okända mäns bilar eller följa med fula gubbar hem. Numera tror jag att föräldrar och skola måste prata mer om ett annat skydd. Att inte lämna ut sig för mycket på nätet. Att inte tala om vad man bor, att inte lämna ut telefonnummer eller lägga ut bilder av sig själv på nätet, om de kan missbrukas. Föräldrar måste börja intressera sig för vad deras barn gör ute på nätet. En undersökning påvisar att cirka 70 procent av alla 15-16-åringar surfar på porrsidor och siffran är 18 procent för barn under 11 år.

Nu tror jag personligen inte att porr i gemen skadar barnen, mer då att de får funderingar och frågor som kanske ingen kan svara på. Djursex måste te sig väldigt främmande för en 11-åring eller porr som visar på att någon kör in hela underarmen i en kvinnas kön. Det är kanske inte den bilden vi vill ge våra barn när det gäller kärlek och samlevnad? Jag är faktisk mer oroad för de bilder barn exponeras på andra sajter, lik som legat i vatten i ett halvår, bilder på självstympare, mordoffer och andra bilder, som även skulle ge en vuxen mardrömmar. Hur hanterar barnen det? Vem kan de tala och ventilera sina frågor om detta? Det är du som förälder som kan och bör vara ditt barns största stöd och den som barnet väljer att vända sig till med sådana frågor. Men de föräldrar som inte hänger med har nog svårt att förstå detta behov?

De bilder som läggs ut på www.snyggast.se och som ibland är rena rama porrbilderna, i syfte att få så höga poäng som möjligt och därmed en hög status bland polarna, kan och brukar nog tyvärr hamna på mindre smickrande sajter och sammanhang. Utan att den som lägger ut dessa bilder förstår konsekvenserna av sitt handlande. Hur kul är det på en skala från noll till tio att upptäcka sin bild på en www.sexurl.domän om två år? Eller att pappa, som smygsurfar på nattkröken, upptäcker sin dotter på en sajt där bilder av henne absolut inte borde exponeras? Det berättades om i programmet att det till och med förekommer att pojkvänner lägger ut nakenbilder på sina tjejer eller att kompisar, för att busa eller djävlas, lägger ut bilder på tjejernas ansikte med inklippta bilder av en annans nakna kropp. I Photoshop är allt möjligt.

Mycket att fundera på. Jag hoppas alla föräldrar börjar fundera på detta. Det går inte att "stänga" Internet. Det går inte att censurera bort det man inte vill att barnen ska se, även om vissa försöker saluföra sådana program. Men det finns datorer på andra ställen än i hemmet. Nej, information och upplysning är A och O i detta fall. Det tror i alla fall jag. Vad det nu kan vara värt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:33 FM | Kommentarer (1) | Google

6 april 2004

FRA och Echelon

För den som är intresserad av Echelons vara eller icke vara kan jag rekommendera denna rapport. Själv tror jag att den svenska staten samarbetar (eller så är det helt utom politikernas kontroll) i långt längre utsträckning än vad som öppet sägs. FRA, vilken roll spelar FRA i Echeleons skugga? Hur hanteras den svenska trafiken inom Internet? Många frågor. Inga svar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:32 FM | Kommentarer (1) | Google

1 april 2004

Ny lag angående spam

Från och med i dag (inget aprilskämt) är det förbjudet att sända reklam, som inte är beställd, enligt svensk lag. Konsumentverket har en speciell sida just för detta.

Det framgår inte tydligt och klart vad man kan anmäla tycker jag. Eller så är jag osedvanligt korkad, som inte förstår. Är det bara reklam (spam) från Sverige och övriga EU? Eller kan man anmäla all spam som levereras från världens alla hörn? Jag chansar på det sistnämda. Jag kommer konsekvent att anmäla all spam från och med i dag, tills jag vet vad som gäller.

Jag hoppas Konsumentverket har anställt extraresurser. För om fler än jag anmäler allt, så lär de ha att göra. Fast med tanke på att fylla i ett formulär i tre steg kan nog få vem som helst att skita i det hela och radera mailet istället :(. Det är nog det Konsumentverket räknar med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:23 FM | Google

31 mars 2004

Fildelarjaktsäsong

PRESSMEDDELANDE från IFPI

Varning till fildelare: det är olagligt att sprida kopierad musik

Idag tillkännager skivindustrin i Danmark, Tyskland, Italien och Kanada att man nu vidtar rättsliga åtgärder mot illegala fildelare, det vill säga personer som tillgängliggör musikfiler för andra att kopiera via Internet utan tillstånd. Svenska skivindustrin väljer att i nuläget informera illegala fildelare att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd.

Stockholm 30 mars 2004

Skivbranschen i Sverige väljer att via Instant Messaging, eller så kallade pop-up:s, informera illegala fildelar att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd. Meddelandet dyker upp på bildskärmen när man tillgängliggör musikfiler på den egna datorn, så att andra personer via Internet kan kopiera dem. Dessa pop-up:s är en naturlig fortsättning på den informationskampanj som vi under lång tid bedrivit med hjälp av bland annat universitet, högskolor och företag. Vi hoppas att genom detta få illegala fildelare att förstå att det är olagligt att sprida kopierad musik över Internet. Den som sprider kopierad musik via Internet exponerar sig öppet och tar stora risker, inte bara rättsliga. Samtidigt som det lanseras lagliga musiktjänster på Internet är den illegala fildelningen ett fortsatt stort problem för musikbranschen. Om problemet inte upphör kommer vi bli tvungna, att även i Sverige, vidta rättsliga åtgärder, säger Lars Gustafsson, VD på IFPI Svenska gruppen.
----------

Jag minns när kassetbanden och kassetbandspelarna kom. Det blev ett himla rabalder. Skivbranschen blev förtvivlad och undrade hur detta nya påfund skulle hanteras och hur de skulle agera, kanske till och med för att kunna stoppa kopieringen.

Att så lätt kunna spela in och kopiera musik, både från radio och andras kassetter, var inte bra, ansåg de. Nu, med facit i hand, vet vi att musikbranschen inte gick i stå och folk slutade inte att köpa musik.

Jag laddar själv inte ned musik från nätet, dels av naturliga skäl då det är ganska svårt och tidsödande att syssla med sånt via modem, samt av andra skäl. Jag vill ha orginalet. Jag köper den CD som jag nu eventuellt vill ha. Men jag kan nog räknas bort direkt, eftersom jag sällan lyssnar på musik.

Men det ska bli intressant att följa denna utveckling. I USA har de börjat stämma folk för att de laddat ned musik. Det är lite övermaga tycker jag att kräva 12-åringar på ersättning eller stämma dem - i förlängningen blir det ju deras föräldrar som drabbas. Vilken 12-åring har en egen inkomst?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:26 FM | Kommentarer (2) | Google

27 mars 2004

Citatjakt

Reuters ska börja kartlägga Internet och pappersmedia efter sitt eget material. Detta läste jag i Eriks blog. Well, well – då får dom lite att göra.

De ska använda en norsk programvara (FAST) och då vet man ju hur det blir med det. Jag tänker alltid på Mosebacke monarki och Moltas "Norgevisan" när jag hör ordet Norge. Norrmän! Norrmän! :))) Förlåt mig! Jag tycker Norge är ett vackert land och dess invånare verkar vara hyvens. Men den där låten, den har bitit sig fast :).

Skämt åsido. Reuters tänker beivra publiceringen av korta brottstycken och citat av deras material. Det kan bli svåra avvägningar. Dessutom måste väl lagarna skrivas om och citaträtten kriminaliseras?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Kommentarer (1) | Google

25 mars 2004

Kokbok på vift

Har du fått ett mail nyligen med denna innebörd?

-------------
Hej! Till er som inte redan fått detta så är detta Jamie Olivers nya kokbok. Någon på hans förlag har tydligen mailat dem till fel person och nu sprids den som en löpeld över världen. (Det är inget skämt, utan på riktigt, så någon på förlaget ligger nog risigt till...)
-------------

Naked Chef Email Book Is a Fake kan man läsa på Urban Legends and Folklore. Naked Chef lovers cause email indigestion, reports Sophos Anti-Virus.

Worddokumentet är tydligen 4 Mb stort och visst kan det tolkas som ett "hoax-virus", ytterligare ett nytt ord :). Mailservrar i bland annat England sänks formligen av detta dokument som sänds korsan och tvärsan.

Nu är det inte den nya boken tydligen, utan det säges vara ett ihopkok (vitsigt värre) av gamla recept. Rykten i England påstår att det hela är en PR-stunt för att öka intresset för hans böcker. Vem vet? Värre reklamkupper än detta har genomförts och lyckats.

// Annica Tiger - som föredrar hårda och styva böcker man kan bläddra i :)

Annica Tiger 5:27 FM | Google

24 mars 2004

Demokratifråga

Man lever inte alltid som man lär.

Jag syndar själv numera och använder ibland låsta typsnitt, fasta mått och slarvar ibland med alt-texterna till bilderna. Det kan kanske ursäktas på en privat hemsida, men när det gäller hemsidor som tillhandahålles av kommuner, företag och andra aktörer på nätet är det viktigt att alla får tillgång till sidorna. Det är en demokratifråga.

Inte bara tillgång utan användning av dem. Internet har blivit en stor tillgång för exempelvis funktionshindrade. Men tyvärr anpassas inte alla sidor med tanke på att även de ska kunna använda dem.

Den som surfar och använder punktscript och talsyntes har inte mycket nytta av avancerade och flotta dynamiska menyer.

Oftast designar de flesta för höga skärmupplösningar. Att ta hänsyn till dem som kör via 640x480 för att kunna se bättre är nog väldigt få som gör.

Jag hoppas att alla som driftar offentliga och kommersiella hemsidor har dessa kunskaper med sig i bakfickan. De kan inte vara allt för tunga att bära med sig?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:15 FM | Google

23 mars 2004

På tapeten igen

Den där sajten jag skrev om häromdagen, en populär barn- och ungdomssajt – http://www.snyggast.se/ är på tapeten i dag igen.

Hemsidan har en reklambanner högst upp med texten "Film… direkt!". Det är inte Kalle Anka, Nemo eller Fucking Åmål som avse, vilket torde passa målgruppen bättre än de grova porrfilmer som avses. De säljs via SMS och levereras direkt till datorn. Ägare av den sajten som säljer porr via SMS är Svenska Let To Phone AB, som även äger barn- och ungdomssidan.

– En sida som riktar sig till barn och ungdomar ska inte hålla på och göra reklam för pornografi, säger Mats Albinsson på Rädda Barnens hotline.

Jag håller fullständigt med.

Du som har barn. Vet du vad de sysslar med framför datorn? För du en dialog med ditt/dina barn om faran med sådana här sajter? Hälften av alla barn porrsurfar. Du som vill ha mer information kan gå till www.saftonline.se, SAFT är ett EU-projekt vars syfte är att göra användningen av internet säkrare för barn och ungdomar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 EM | Kommentarer (2) | Google

CONGRATULATION

Jag har vuuuuuuunnit?

Är det ungefär så de tror att man ska känna sig efter att ha fått detta mail? Jag tycker mer det luktar fiffel och båg. Inte bara tycker. Men tillräckligt många går väl på det här, annars skulle det knappast vara lönsamt att hålla på med detta nätskojeri.

Ungefär som mailen som trillar in som säger att man vunnit en resa. Men, det kostar att lösa in vinsten. Men, det kostar att ta sig till den plats varifrån resan ska starta. Men, det kostar lite extra när man är framme och så håller det på tills resan är dubbelt betald.

// Annica Tiger

----------------
Ärende: CONGRATULATION YOU HAVE WON!!!
Från: flotteryinter
Datum: Tue, Mars 23, 2004 11:52 am

CONGRATULATION YOU HAVE WON!!!
FROM: FUNDATION LOTTERY INTERNATIONAL
PROMOTION/PRIZE AWARD DEPT.

REF: MLI/231-ILGI0432/03
BATCH: IPD/15/096/PTNL

RE: WINNING FINAL NOTIFICATION

Sir/Madam
We are pleased to inform you of the result of the Lottery Winners International programs held on the 19th of March 2004. Your e-mail address attached to ticket number 1465697-6293 with serial number 472-97110 drew lucky numbers 8-66-97-22-71-65 which consequently won in the 2nd category, you have therefore been approved for a lump sum pay out of US$1,500,000.00 (One Million Five Hundred Thousand United States Dollars) CONGRATULATIONS!!!

Due to mix up of some numbers and names, we ask that you keep your winning information very confidential till your claims has been processed and your prize/money Remitted to you. This is part of our security protocol to avoid doubleclaiming and unwarranted abuse of this program by some participants. All participants were selected through a computer ballot system drawn from over 200,000,000 company and 300,000,000 individual email addresses and names from all over the world. This promotional program takes place annually. We hope with part of your winning you will take part in our next year US$10,000,000 (Ten million United States Dollars)

To file for your claim, please contact our/your fiducial agent
MR CLEMENT PETERS of the,
MAX TRUST AGENCY
TEL: +31-611-085-878.
FAX: +31-645-574-956.
Email:maxtrustagency@netscape.net

Note that all winning must be claimed not later than 25th of April 2004. After this date all unclaimed, funds will be included in the next stake. Please note in order to avoid unnecessary delays and complications please remember to quote your reference number and batch numbers in all correspondence. Furthermore, should there be any change of address do inform our agent as soon as possible.

Congratulations once more from our members of staff and thank you for being part of our promotional program. Note: Anybody under the age of 18 is automatically disqualified.

Sincerely yours,
Mrs. Elizabeth Bochosedebabhen
Lottery Coordinator.

Annica Tiger 12:27 EM | Kommentarer (10) | Google

21 mars 2004

Svenska Let to Phone AB

På ungdomssajten www.snyggast.se finns det sexuellt utmanande bilder på svenska tonåringar.

– Många ungdomar inser inte konsekvenserna av bilderna de sänder in, säger Annethe Ahlenius på Rikskriminalens Barnpornografigrupp till Aftonbladet.se.

Läs gärna artikeln och läs mer om vad Rikskrim tycker om denna sida.

Företaget som driver hemsidan har uppmärksammats av både Konsumentverket, Expressen och Råd & Rön som nätskojare och modemkapare. Enligt tidningen Internetworld driver företaget Svenska Let to Phone AB flera porr- och spelsajter.

Bara det får varningsklockorna att ringa högt och varningsflaggorna att vifta i rödaste rött. I alla fall för min del. Jag skulle blivit en riktigt vansinnig morrande tiger-morsa, om jag skulle ha upptäckt att min dotter hade lagt in utmanande, sexiga bilder på nätet – när hon var ung och omyndig.

Jag kan förstå att alla vill ha mer "wow" än "urk" i betyg från dem som röstar – och kanske därför går lite längre än vad de egentligen tänkt eller velat från början. Får kompisen mer "wow" än dem, så är det väl upplagt för ett race dem emellan. Vem vill vara en förlorare? Men den som "vinner" kanske blir en förlorare, i just detta fall.

Bilder som publiceras på den här sajten kan mycket väl tänkas hamna på andra sajter, både porrsajter och andra kanske inte så där värstans pärstans trevliga hemsidor, som man skulle välja själv att bli exponerad på. Det skulle kunna bli förödande för dem som drabbas, på både kort och lång sikt.

Jag tror inte att tjejerna (eller killarna heller för den delen) tänker så långt. Detsamma gäller att lägga upp bilder på små barn, vilket en del gör på denna sajt. Oskyldiga bilder, för oss vanliga, men för en pedofil kan det kanske bli rena rama himmelriket. Inte vet jag vad som triggar dem? Jag vill nog inte veta heller.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:10 FM | Kommentarer (2) | Google

19 mars 2004

Vi är bara BÄST!!!

Below is the result of your feedback form.
It was submitted by (xxxx@hotmail.com)
on Thursday, March 18, 2004 at 23:24:36
---------------------------------------

name: Ola

field0_alder: 24

content: Tönt sida... gör något bra åt vårat samhälle istället.

Utan oss killar hade ni inte klarat av något. Det är vi som uppfinner allt på jorden... vi är bara B Ä S T!!!

---------------------------------------

Han hade fyllt i formuläret på sidan Kvinnor på nätet. Nå, det kanske inte var en sida som passade honom, med tanke på det han skrev i formuläret och sände iväg :).

Är de inte söta de små liven?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:12 EM | Kommentarer (2) | Google

18 mars 2004

Säpo är inkompetenta

Nu har jag hört bakgrundshistorien till Hamas hemsida och varför Säpo inte agerade. Tyvärr får jag inte skriva om det här. Det kliar så i fingrarna att blottlägga SÄPOs miss, men det går inte eftersom den som berättade detta på en mailinglista förbjöd vidare spridning.

Men SÄPO suger fetballe och verkar totalt inkompetent. Så var det. Så är det. När ska våra makthavare få lite koll på hur det funkar på Internet? När ska ansvariga politiker och rättsväsende inse att Internet inte bara är en fluga.

"Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet" - Ines Uusman 12 maj 1996, då IT-ansvarig minister.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:58 EM | Google

Hamas

Alla människor har rätt att framföra en åsikt,
men ingen har rätt att framföra felaktiga fakta.
Bernard Baruch

Jag läser om att Hamas har haft en hemsida hos Telia i över ett år. Först i dag stängdes den ned.

Det visar på hur långsamt SÄPO jobbar. De om några bör ju ha haft information om denna hemsida. Att inte den israeliska säkerhetspolisen, som ju ska vara så effektiv sägs det, har agerat är än mer underligt.

Sverige är nog ett bra land att lägga dito hemsidor på om det dröjer så här länge innan någon ens märker att de finns här.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:02 EM | Google

17 mars 2004

IT och demokrati

Behovet att lära ut grunderna för källkritik är viktigt anser arbetsgruppen för IT och demokrati. Har de månne läst mina anteckningar om detta? Nej - det tror jag knappast, men jag håller med dem till fullo.

Arbetsgruppen anser även att de äldre måste uppmuntras att använda Internet. Det vore bra om det gick att så göra. Annars lär de riskera att hamna på efterkälken, på ett eller annat sätt.

Tanken med 24-timmarsmyndigheten är att alla ska kunna ha tillgång till den och ha nytta av den. Jag tror att utvecklingen drar åt till att allt mer ska kunna skötas/göras via Internet. Varför inte rösta via nätet? Deklarera går ju redan, om man har en förenklad dito. Överkommer man bara problemet med att finna en säker digital identifiering är inget omöjligt.

Tanken att en enkel dator och Internetuppkoppling skulle ingå i socialbidragsnormen har satt igång en giga-debatt på IDG:s forum. Men jag tycker nog att det är en bra tanke. Många är utestängda från Internet på grund av att de inte har råd ens med en enkel dator eller en uppkoppling. Visst, det finns datorer på bibliotek och andra ställen. Men räcker det?

Skolorna måste få mer resurser. Statens satsning på IT i skolan, ITiS, som började hösten 1999 och avslutades våren 2003. Hur föll den satsningen ut? Det verkar fortfarande vara mycket skillnader från kommun till kommun när det gäller datortäthet i skolan, samt vilken utbildning lärare och elever får när det gäller exempelvis källkritik på nätet och hur man använder Internet på bra sätt. En sak är säker, många elever har lärt sig att hämta ned och kopiera andras färdiggjorda uppsatser :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:57 FM | Kommentarer (2) | Google

15 mars 2004

Spionprogram

Jag tvekade inför att skriva denna anteckning. Men jag tänkte att de sjuka idioter som kan tänkas använda dessa program vet nog redan om dem. Kan jag däremot upplysa dem som inte har en susning om att de finns är det värt en hel del.

Det finns många kvinnor som lever i förhållanden där mannen vill ha kontroll över kvinnan. Det är ett sjukligt beteende, men ack så vanligt. Tyvärr!

Ofta finns det bara en dator i familjen, men jag skulle rekommendera de som skulle kunna tänkas bli föremål för sådant här otillbörligt spionage att skaffa en egen dator och skydda den med ett bios-lösenord (fast det är ju inte hundra det heller), förutom Windowslösenordet. Välj inte hundens namn eller barnens namn bara :).

Det finns även oseriösa företag (ja – jag tycker de är det om de använder dessa program) som spionerar på sina anställda via dessa program.

Jag blev lite besviken när jag fick reda på att Robinson-Deniz har sina fingrar i denna syltburk. Bakom Spector (http://www.spector.se/) står Eurodex och bakom Eurodex finns tydligen Robinson-Deniz, allt enligt en mailinglista som jag vet alltid har pålitliga källor.

Ett hypotetiskt exempel:
Nisse är på jobbet och hans fru Anna är hemma. Hon får epost från Elsa klockan 13:00. Inom några sekunder, kommer Nisse att få en KOPIA av den eposten skickad direkt till sin egen epostadress. Några minuter senare skickar Anna tillbaka svaret till Elsa. Inom några sekunder får Nisse en KOPIA av det Anna skickade till Elsa.

Reklam från deras hemsida:
Installera Spector på din PC och den registrerar ALLT din partner, dina barn och dina anställda gör på Internet. Spector tar AUTOMATISKT hundratals med skärmdumpar varje timma, precis som en övervakningskamera. Med Spector har du möjligheten att se VARJE konversation, VARJE meddelande, VARJE epost, VARJE besökt hemsida och VARJE tangentbordstryckning.

Inte nog med detta, detta kan även ses och övervakas via en annan dator. Även Hotmail, Yahoo och andra anonyma epostkonton kan övervakas via skärmdumpar. Låter det inte sjukt? Det är sjukt. Sådana här program borde inte få saluföras.

Jag har ingen aning om hur det ser ut i Program-mappen när programmen är installerade. Det är väl bara att leta igenom alla okända mappnamn och se om man kan få en ledtråd. De flesta program känns ju ofta igen, eftersom man använder dem. Det vore ju inte så smart av dem om det tydligt syns i "Program"-mappen och som en mapp "Spector" :) eller under "Lägg till och ta bort program". Men man kan ju aldrig veta.

Ser du inget mysko där så klicka på "Den här datorn" och leta efter "Mappalternativ" under menyn "Verktyg" och välj fliken "Filtyper" (gäller Windows XP – men "Utforskaren" i exempelvis Win 98 har ungefär samma alternativ om jag inte minns fel). Du ser massa filtyper och verkar någon skum markera den och kolla vilket program den filtypen hör till/öppnas via. Detta borde definitivt funka om du sitter på ett nätverk på jobbet och vill veta om företaget spionerar på dig.

Är du en lite mer avancerad användare kan du köra "Start", "Kör" och skriv in regedit och sedan "OK". Inne i regedit ska du välja "Redigera" och sedan "Sök" – förslagsvis då på Spector eller vilket program du nu vill kolla om det lämnat spår i registret. Är du ovan med datorer använd INTE denna metod.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:18 EM | Kommentarer (1) | Google

10 mars 2004

Köpa en examen

Jag fick nyss ett erbjudande att fixa mig en akademisk examen.
Academic-Qualifications from Universities.
No exams. No classes. No books.

Jag undrar om folk går på detta och tar genvägarna som erbjudes. Vilken arbetsgivare kollar inte upp betyg? Nja, med tanke på de läkare som jobbat som läkare, fast de inte varit läkare kan man ju undra.

Jag har en lillebror som doktorerat i ekonomi på Handelshögskolan. Jag kanske skulle försöka fixa en köpt doktorshatt :). Inga examen. Inga klasser. Inga böcker. Men ändå bli akademiker. Nej, såklart inte. Fusk ska beivras.

Men Internet kan verkligen fylla alla människors behov numera. Köpa Viagra. Runka till porrbilder på porrsajter. Köpa begagnade trosor. Hämta hem illegala kopior av filmer som inte ens haft premiär. Ladda ned musik illegalt. Ta del av nazistpropaganda. Fuska inför prov i skolan. Köpa eller hämta andras uppsatser. Köpa sig en akademisk examen. Köpa knark. Köpa vapen. Lära sig att göra bomber. Snart kan man kanske beställa en "hit-man" via nätet? Eller det kanske redan går? Intet förvånar mig längre :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:20 EM | Google

9 mars 2004

Modemkapare

Modemanvändare trodde jag var ett utdött släkte, varav jag själv tillhör en av dessa stofiler, därtill nödd och tvungen.

Men det finns tydligen tillräckligt många för att modemkapning fortfarande är aktuellt på oseriösa hemsidor och för företag som inte har rent mjöl i påsen.

Nu har Spray tagit i med hårdhandskarna mot detta, i alla fall de samtal som dirigeras om till dyra satellitsamtal. En elogé till Spray!

– Det här var ett ganska lätt beslut att ta för oss. Från att inte ha haft några användare som ringt satellitsamtal överhuvudtaget har vi under den senaste månaden fått in ett par stycken fall i veckan med kunder som fått sina modem kapade på det här sättet, säger Fredrik Pallin, pressansvarig på Spray.

Läs hela artikeln på IDG. Fast as usual slutar den funka om några dagar, såvida man inte har Computers Swedens månadskod. Vilken jag i och för sig har, men inte tänker lägga ut här.

Du som kör modem och inte har full koll på ditt surfande (eller familjens) ladda ner programmet Bluffstopparen som finns på Konsumentverkets hemsida.

Jag själv har inte installerat programmet, men jag anser mig ha full koll på tillvaron, dels surfar jag inte på sådana sidor där jag skulle riskera att få mitt modem kidnappat och skulle det nu hända mot förmodan klickar jag inte på några OK-rutor utan att kolla vad det gäller.

Det är bara jag som använder datorn så jag behöver inte vara orolig för att någon annan sjabblar till det. Jag studerar dessutom alltid noga "Anslut till"-dialogrutan när jag kopplar upp, så att det är det förväntade telefonnumret som rings upp via min normala Internetleverantör.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 EM | Kommentarer (1) | Google

8 mars 2004

Rättslöshet

Det busigaste jag kunde tänka mig när jag var liten var att spela hartsfiol på grannens fönster. Ja, jag minns att vi busringde också till herr Storm och frågade om det blåste. Mer avancerade bus hade vi inte för oss. De var inte ens elakt menade, utan bara barnsliga påfund.

Men dagens ungdomar spelar nog inte hartsfiol eller busringer herr Storm. Det finns annat som lockar, mer destruktiva och mer genuint elaka saker – allt för att djävlas och sabba.

Jag fick ett mail från en förtvivlad mor. Någon har hackat hennes sons Hotmailkonto och tydligen dito hos Messenger. De har bytt ut lösenorden så han kommer inte längre in på sina konton. De skickar otrevligheter till hans kompisar i hans namn.

Ja, detta är inget unikum. Det händer nog lika ofta på ICQ. Mitt svar till henne blev:

Maila hotmail, läs på deras sidor så hittar ni deras abuseavdelning. Be dem stänga ned kontot. När det gäller messenger - avinstallera det programmet. Det är bara en säkerhetsrisk och det gäller ICQ. De kompisar som fått mail, kontakta dem och be dem ta fram IP-adressen från de mail de fått, så kan ni sedan kontakta den Internetleverantör som personen använder. Gör gärna en polisanmälan också.

Rådet med polisanmälan är givetvis ett dåligt råd. För polisen skiter fullständigt i sådant här, men för statistikens skull bör man göra en polisanmälan. Någon gång måste ju någon reagera och kanske få upp ett Liljeholmens och fundera på hur Internet ska hanteras av polis- och rättsväsendet.

Skulle jag börja skicka runt analoga brev i någon annans namn är det urkundsförfalskning. Det kan rättsväsendet hantera. Men dito beteende på Internet, vilket jag anser att ovanstående beteende är, finns det inget skydd emot. Det är mycket på Internet det inte finns skydd emot. Att begära att Internetleverantörerna ska hantera allt är för mycket begärt. De varken kan eller vill ta på sig den rollen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:02 EM | Kommentarer (2) | Google

6 mars 2004

Fejkade nick

mohamad wrote:
Sara hej, go in på sms

----------------------------

??????????????????????

Nej, det var inget virusmail.
Men jag kan ana varför jag
fick det. Ska man chatta
med fejkade id kan man
väl i alla fall vara så
juste att man inte väljer
en dito mailadress som
någon använder.

Mohamad från Linköping
(visit.se-adress)
lär inte få något SMS av
mig i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:59 FM | Kommentarer (2) | Google

5 mars 2004

Spamporten

Ytterligare ett nytt ord, spamport. Men jag förstår inte upprördheten som jag kan se florera på mailinglistor och diskussionsforum, att Telia stänger port 25 för utgående e-post. De hoppas på så sätt kunna hejda spamfloden en aning.

Att porten stängs berör de Teliakunder som har en egen server eller som anlitar en annan e-postleverantör än Telia. Det finns flera ISPar som redan har stängt port 25. Allt som kan hindra spameländet är i mina ögon positivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:59 FM | Google

2 mars 2004

Internets mittpunkt

Saxat ur Nöjesguiden:

Tidens anda

9. Alla vägar bär till.....

Vi har hittat platsen som alla letar efter: det svenska internets mittpunkt. Och döm om vår förvåning när det visade sig vara den gamla HTML-hackern Annika Tigers digitala dagbok. Testa själv - sök på valfritt ord och känn hur du graviterar mot blogen som är mitt i cyberspace.
----------------

Jag har skrivit dagbok på nätet i snart sju år så givetvis har jag med tiden avhandlat det mesta. Men det stämmer inte riktigt det han skriver ovan. En sökning på handväska ger ingen direktträff :). Men jag har stora textmassor ute på nätet, så visst finns risken/turen att man hamnar på någon av de textmassorna, som tillhör Reloaden eller numera Bloggen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:45 FM | Google

29 februari 2004

Googla

Jag brukar skriva goggla, eftersom det är så jag uttalar ordet. Men nu när ordet finns :), får jag nog försöka skriva googla. Läs om våra nya ord halvpudel, trekvartspudel, labrador, babybio, bebisbio, spädbarnsbio, och svennekoloni med flera.

Svenska språknämnden:
googla – söka efter information med sökmotorn Google på Internet
mobbla – prata i eller sms:a med mobilen (jämför googla)

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:46 FM | Google

27 februari 2004

Ont ska med ont fördrivas?

Jag skrev tidigare i dag om advokaten som tyckte att en ung tjej såg ut/hade sett ut som en hora. Det har även skrivits om det i tidningarna och jag såg ett inslag på Aktuellt nyss om det.

Denna man har tydligen en hemsida på nätet. Han har en gästbok, vilket de flesta privata hemsidor har. Men bara för att man inte gillar någon behöver man ju inte spamma gästboken. Jag tyckte att en del inlägg med råge passerat gränsen för vad man skriver i någons gästbok.

Eller så är jag bara gammaldags. En moraltant? Jag brukar alltid säga att när det gäller mail till eller inlägg i någons gästbok bör man tänka efter en gång extra innan man trycker på SEND-knappen. Är detta något som bör delges en hel värld (gästboksinlägg) eller är detta något jag står för i morgon (mail).

Sen finns det väl en hel del som tycker att vi som bloggar ska resonera på samma sätt. Men det försöker jag göra. Det tror jag de flesta andra som bloggar oxå gör. Det hör till bloggeriet att man kommenterar och i viss mån kritiserar. Men därifrån till de inlägg som publicerats i denna advokats gästbok är det en lång, lång väg och en väsentlig skillnad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:41 EM | Kommentarer (1) | Google

Bilder på nätet

Lägg aldrig ut bilder på nätet som du inte vill ska spridas världen runt. Det är väl en sens moral som tål att fundera över.

I går skickades en länk ut på en mailinglista som jag är med på. Jag har förstått att denna länk skickades ut på många andra listor och spreds på andra sätt. Jorden runt. Ja, jag klickade på länken. Men jag valde att snabbt surfa vidare. Jag är inte så intresserad av andras könsorgan rakt i fejan när jag surfar på nätet.

Det gällde några semesterbilder som lagts upp på Spray Foto. För framkallning eller för spridning bara till vänner. Ingen vet? Semesterbilder från Thailand och visst var det fina semesterbilder, men även en hel del bilder från deras sexliv under resans gång. De sistnämda kanske inte var menat att andra skulle se. Jag har ingen aning om hur det funkar på Spray Foto, men förmodligen missade killen att se till att de inte skulle bli allmänna för alla. Eller kanske fattade han inte hur det funkar med bilder på nätet?

Jag funderade på att snabbt ringa killen och tipsa honom om spridningen, men jag avstod. Jag vill inte vara den som alltid lägger mig i. Jag blev däremot glad när jag såg att en annan mailat killen och bilder blev sedan borttagna. Snabbt som attan. Men skadan är nog redan skedd.

Men frågan är hur många har sett dem? Hur många har laddat hem dem? Hur många har speglat dem på andra sajter? På vilka sexsajter kommer de rent porriga bilderna att hamna på? Hur kommer killen att drabbas i framtiden av detta? Hans namn var ganska ovanligt, hade han hetat John Johansson eller Lars Svensson hade det nog inte varit lika stor skada. Hur kommer tjejen att drabbas? Kanske har hon en lillebror som sedermera kanske porrsurfar och får se storasyrran i värsta porrbilden ute på nätet på en obskyr sajt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:28 FM | Google