1 juli 2005

F-kassan ger med ena handen och tar med den andra

Saxat ur ETC-nyhetsbrev 2005-06-30

14. ETC KOMMENTERAR:
DEN SOM SPAR HAN HAR – SNART INGA SJUKA KVAR!
I mars underkändes 418 sjukskrivningar av Försäkringskassan. Siffran för samma månad året innan var endast 119 och sammanlagt har 3 370 nya sjuskrivningar underkänts det senaste året. Förklaringen till den drastiskt ökade avslagsfrekvensen motiveras med att Försäkringskassan måste halvera kostnaderna för sjukskrivningar fram till 2008. Övernitiskheten är således ett resultat av besparingar och inte av en drastisk ökning av fusket eller antalet sjukskrivningar. Sjukt är bara förnamnet.

Är det inte fel sätt att spara på? Försäkringskassan ska halvera kostnaderna för sjukskrivningar fram till 2008. Jag tvivlar på att de som blir sjuka kommer att halveras till antalet, är man sjuk – så är man sjuk. Eller ska den som är sjuk och som nekas ersättning utropa halleluja – jag är frisk enligt försäkringskassan. Ett under har skett, men inte tillräckligt stort under så att personen har blivit frisk på riktigt och kan börja arbeta. Hyran och andra räkningar under tiden personen tillfrisknar, utan sjukpenning – varifrån ska de pengarna tas? Socialen? Det blir alltså ingen besparing, bara en belastning på ett annat konto.

Satsa pengar på förebyggande hälsovård. Satsa pengar på friskvård. Arbetsgivarna måste dra sitt strå till stacken genom att se till att arbetsmiljön är bra. Läkarna har redan nu piskan över ryggen, inga onödiga sjukskrivningar, plus en massa pappersexercis. Ett sjukintyg ser inte ut som förr i världen, numera är det en hel roman :).

När det gäller förtidspensioneringar verkar det vara annat ljud i skällan. De bara ökar. Är det för att bättra på arbetslöshetsstatistiken?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:21 FM | Kommentarer (11) | Google

30 juni 2005

POISONOUS LEGACY

Något att fundera över?.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:58 FM | Kommentarer (2) | Google

Varför ska tjejerna åka billigare taxi?

Varför ska tjejerna åka billigare taxi?

Det finns väl många killar som vill ta taxi för att komma hem välbehållna? Inför nattaxa för alla som reser ensamma.

Dam- och herrklippning?

Det skiljer oerhört i pris. Det är väl tidsåtgången som ska debiteras, inte vilket kön som sitter i frisörstolen?

Olika åldersgränser på krogen?

Det har säkert retat många och från och med i morgon är det förbjudet, till mångas glädje misstänker jag.

Det ska även bli förbjudet för arbetsförmedlingarna att bara låta antingen män eller kvinnor omfattas av ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Banker får inte längre ge sämre möjligheter för antingen män eller kvinnor att få ett lån för att starta ett eget företag.

Fackförbund får inte ha olika villkor för kvinnliga eller manliga medlemmar.

Försäkringskassan får inte längre ta hänsyn till kön i handläggningen av ärenden.¨

En sak har JÄMO missat tycker jag. Detta borde även påverka nuvarande system att kvinnor får ut lägre pensioner än män, även om de betalat in lika mycket i premie till sitt pensionssparande – bara för att kvinnor rent statistiskt lever längre än män; men även där börjar skillnaden fasas ut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 FM | Kommentarer (10) | Google

28 juni 2005

UTROTA FATTIGDOMEN NU

Jag ogillar påhopp som från SS och liknande xxxxx-bloggare (självcensur) som med pekfingrar talar om vad jag och andra ska skriva om eller inte skriva om, eller rättare sagt vad de tycker jag och andra borde skriva om. Det roliga i kråksången var att jag dagen innan faktiskt hade skrivit om valet i Irak och funderat hur det skulle gå, så långt orkade inte SS läsa innan de skrev sin drapa. Det kallar jag inte research.

Jag har, om nu någon noterat det, lagt in en bloggförklaring överst. Den gör att det jag skriver om är just vad det är, mina tankar och funderingar över smått och stort, sprungna ur ett rött hjärta.

Ibland till och med om jättestora frågor. Världsvälten. U-ländernas fattigdom. Jag är, helt utan att ha några som helst belägg för det, övertygad om att I-världen skulle kunna lindra eller till och med utrota världssvälten och fattigdomen, om de bara ville. Men jag tror inte att "gubbarna i toppen" vill det. "Marknaden" kanske inte heller vill det? That´s it!

Jag läste om hos denna kampanj hos Sassa. Så nu har jag lagt in ett vitt band. Ett litet tunt höstrå till hötappen, men tillräckligt många tunna strån bildar sent om sider en riktigt hög höstack.

Utrota fattigdomen nu:

Idag lever 1,2 miljarder människor i extrem fattigdom. Mer än 800 miljoner människor går till sängs hungriga varje kväll och mer än 30 000 barn dör varje dag av fattigdomsrelaterade orsaker...UTROTA FATTIGDOMEN NU är en del i en global kampanj för att utrota fattigdomen. Nationella kampanjer finns i över 50 länder. Förgrundsgestalter i Global Call To Action Against Poverty är bl a Bono och Nelson Mandela.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 EM | Kommentarer (4) | Google

26 juni 2005

24 döda i tre självmordsattentat

Hur har de i Irak?
Hur kan de leva i detta inferno?
Jag undrar ofta över det.
BBC hade specialfokus en dag på Irak,
läste jag hos Louise.
Det var intressant att läsa bloggare från Irak.

24 döda i tre självmordsattentat. Det går knappt en dag utan att jag hör eller läser att en eller flera självmordsbombare tagit med sig andra in i döden och skadat många, många – flertalet irakier; sina landsmän.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:35 EM | Kommentarer (6) | Google

25 juni 2005

Fel val, med dubbel betydelse.

Den ultrakonservative Mahmud Ahmadinejad blir tydligen ny president i Iran. Han är vad jag förstår icke USA-vänlig och dessutom oroas jag över att resultatet kommer att betyda slutet på de mindre reformer som skett i landet, vilket kommer att drabba kvinnorna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:22 EM | Kommentarer (5) | Google

24 juni 2005

Mamma, varför blir pappa så elak när han dricker saft?

Det brukar alltid vara en massa elände som utspelas på midsommar. Fylla, bråk, misshandel, våldtäkter, bränder, mord, dråp, drunkningar och bilolyckor. Varför försvinner vettet i samma takt som supen rinner ner? Mamma, varför blir pappa så elak när han dricker saft? Kanske en berättigad fråga? Jag har aldrig förstått mig på när folk super när det finns barn i närheten.

Jag tänker på alla dem som inte har någon att fira midsommar med. Hur många sitter inte instängda i sina lägenheter, ensamma och med än större utanförskap en sådan helg som denna. Jag tänker på alla barn som tvingas se sina föräldrar i bästa fall endast fulla och larviga - men i många andra fall uppleva bråk och fylla.

Många kvinnor och barn får minsann veta att de lever, när gubben fyllnat till. Många djur får oxå veta att de lever. Julafton, nyårsafton och midsommarafton är inte alls med automatik en trevlig familjehelg för alla.

Det kan vara bra att veta, om inte för att kunna se signalerna när inte allt står rätt till. Det är vår plikt, som medmänniska, att då agera. Någon som säger mig emot? Någon som aldrig någonsin har upplevt det jag beskriver ovan, i den egna familjen och/eller sett detta i andra familjer? Lyckliga dig som bor på lyckliga gatan. En del kanske även har inbyggda skyddslappar? Det kanske är bekvämast så?

Förr om åren brukade jag ofta tillbringa midsomrarna på Oxnö, söder om Stockholm. Men mot slutet blev det så fruktansvärt jobbigt. Varför? Alla fyllon, alla som bara kom ut i idyllen för att supa skallen av sig på midsommaren, ställde till med bråk, körde rattfulla och förde ett *herrans* liv :). Vi s.k bofasta som bodde där i våra *permanenttält* helger/semestrar höll oss inne i tälten *skratt*, ja nästan iaf. Nu för tiden föredrar jag att stanna hemma i lugn och ro. Skönt att bara vara ledig och ta det lite lugnt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:24 FM | Kommentarer (6) | Google

21 juni 2005

Ytterligare ett skäl till att gå ur EU

Man kan ju tycka att det är stora övergripande frågor som ska avhandlas och lösas inom EU. Men det har vi ju sett på senare tid att inte ens dessa kan de lösa.

Petitesser ska inte EU syssla med anser jag. Nu vill de avskaffa tvättråden i kläderna. Jag läser dem alltid, redan i affären, för att kolla om plagget går att tumla, vilken värme det ska tvättas i och vilket material plagget består av. Jag vill även gärna se i vilket land plagget har producerats, i den mån det nu går. Ganska viktig information för mig som konsument.

Råd & Rön skriver:

Men nu hotas märkningen. Den ses som ett handelshinder inom EU och frågan är om den kommer att finnas kvar.

Snacka om stor risk att kläder kommer att bli feltvättade och förstörda, exempelvis om de inte tål att torktumlas. Men det skiter väl EU i.

EU – ett magiskt ord. Nästan lika hemlighetsfullt som – marknaden. Marknaden styr och ställer i vårt dagliga liv, helt ur vår kontroll, likt EU.

Böjda gurkor är också gurkor, men de som regleras av EU:s kvalitetsnormer, som gäller gurka av sorten "Cucumis sativus L", som ska levereras färska till konsumenter utan vidare bearbetning. Jajamensan, det jobbade de i många år med att få fram misstänker jag, efter att läst texten en bra bit ned på sidan.

Jag skrev om myror förut, men jag ser mig EU som ett stor enda myrbo, med folk som irrar omkring med mappar och papper under armarna hit och dit och inte får något vettigt gjort.

En annan prestigesak är EU-parlamentets flyttkarusell mellan Bryssel och Strasbourg, som är både krånglig och dyr och kostar c.a 1,6 miljarder per år. Pengar som skulle användas till lite nyttigare saker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:55 EM | Kommentarer (3) | Google

20 juni 2005

Vissa borde man skära pitten av, rakt av!

Ja, nu är jag lite drastisk. Men hur är en person skapt som ger sig på ett barn. En fyraårig flicka är ett barn, inget sexobjekt. Ett barn är inte moget för sexuella handlingar. Ett barn får skador i underlivet, om personen försöker penetrera barnet. Hur kan någon ha nöje av att åsamka ett barn detta?

Ett barn som utsätts för ett sexuellt övergrepp får inte bara kroppsliga sår, utan sår i själen - vilka är svårläkta och kan påverka barnet ända upp i vuxen ålder.

En fyraårig flicka misstänks ha blivit våldtagen i Gävle i lördags. Polisen har ännu inte funnit någon misstänkt gärningsman. Flickan kom hem blodig vid 18-tiden på lördagen efter att ha varit ute och lekt. Hon hade varit tillsammans med några kamrater på en lekplats i bostadsområdet. En okänd man ska ha lockat henne från lekplatsen och förgripit sig på henne..

Med tanke på mina rubriker i dag så kan jag tyckas
vara lite fixerat vid ett visst organ :).
Men det är, tro det eller ej, en slump.

Update:
Jag hörde precis på nyheterna på TV, sedan i torsdag har tio våldtäkter anmälts, varav tre riktade mot barn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:51 FM | Kommentarer (15) | Google

Persson har visat lite stake

Det är inte ofta det sker. Det är första gången jag har hört att GP tagit sig ton, han hotade till och med att lägga veto. Dags att visa vart skåpet ska stå, även hemmavid?

Sverige sade nej till förslaget till ny EU-budget därför att utgiftsnivån var för hög och för att Sverige skulle få betala "en för stor del av kakan", säger statsminister Göran Persson.

En folkomrösning kanske?
Hur ska annars "folket" kunna godkänna Daniel? Jag som hela tiden hört att det är pappa kungen som inte godkänner honom. BTW - låter inte folket lite nedvärderande?

Victoria ger upp kärleken för tronen. Svenska folket måste godkänna dig, annars inget bröllop. Det är kronprinsessan Victorias raka besked till pojkvännen Daniel Westling.

– Jag föddes för att hjälpa Sverige,
säger hon – och väljer tronen före kärleken.

Jag var hundägare i femton år. Det enda som kan kallas en incident under alla dessa år var att Nalle fastnade med en hörntand, i rena glädjeyttringen vid en hälsningscermoni, i grannens tröja och orsakade ett litet sår. Men hade han agerat som nedan hade jag inte tvivlat att avliva honom. Hundar som attackerar barn och hugger dem blodiga ska avlivas. En gång, ingen gång stämmer inte riktigt här anser jag.

En av Sveriges främsta jurister – överåklagare Christer van der Kwast – har polisanmälts, misstänkt för vållande till kroppsskada. Hans jakthund attackerade en fyraårig flicka och högg sönder hennes ansikte.

Jag fäster ingen uppmärksamhet vid den där saken, det var en olyckshändelse, säger Christer van der Kwast.

Totta har somnat in, bara 60 år gammal. Han var en Sveriges bästa artister, i alla fall i mina ögon. En man med en stor röst, en röst som slingrade sig in ända in i hjärteroten och rörde om där. Hans röst var unik. En röst som präglades av både inlevelse och känsla. RIP!

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:57 FM | Kommentarer (3) | Google

18 juni 2005

För fet för ett fuck?

För fet för ett fuck?
Svullo var nog inte helt fel ute.

Detta blir ett långt blogginlägg. Den som orkar läs det gärna, ni andra som får krupp om en bloggtext innehåller mer än fyra rader text och tre länkar kan klicka här eller här eller här eller här..... :)

Längst ned har jag lagt in två dagsanteckningar från år 2001 då jag skrev i den gamla Reloaden. Det kan ju vara intressant som en jämförelse till det jag tänker skriva nu och kanske en smakbit för er som inte läste min Reload, den var bitvis lite vassare i eggen än min blog. Tigern är inte tam, men klorna är inte vässade längre.

Förbjud feta kvinnor att ha tajta kläder tyckte Liz Hurley och det skrev jag om i går. Feta män då? Skämt åsido. Texten om att fotbollsdamerna tangerar även detta.

Vi ser alla olika ut. Våra kroppar är olika. Vi fungerar alla olika. En del har uppnäsa. En del har krumma ben. En del haltar. En del har handikapp, som ändå gör att de kan leva ett fullödigt liv och för andra handikappade är det tvärtom, deras vardag är en ständig kamp. En del är undernärda (osunt magra som kan bero på anorexi eller helt enkelt för lite eller fel kost) En del har en övervikt som måste vara jobbigt för kroppen att bära på. Det kan min tanke vara ibland när jag ser en gravt överviktig person. Den personen som bär på sagda kroppen å andra sidan kanske tycker jag pratar gallimatias, utan trivs med som kropp och sig själv.

Det jag menar är att vi kan inte och bör inte döma människor efter utseendet, hur vi är och hur vi fungerar.

Fetma har blivit ett laddat ord. Nuförtiden anses det nästan som något fult att ha några extra kilon runt magen, eller vad de nu har satt sig. Överviktiga ska väl inte behöva gå och gömma sina former under tältliknande kreationer? Nej, ha på er vad ni vill ha och trivs med, skit i vad andra tycker.

Vi är olika, en del kan sätta i sig vad som helst utan att gå upp ett gram och andra behöver bara titta på en tårtbit för att gå upp (den kategorin tillhör jag). En del får övervikt på grund av sjukdom och en del som biverkningar av mediciner de måste ta. En del äter för att döva smärta, se ätstörningar lite längre ned. Det är jämförbart med när unga människor skär sig med rakblad, döva en inre smärta med en yttre smärta – om så bara tillfälligt.

Tidningarna är fulla av gå ned i vikt-tips, testa nya diet-tips och samtidigt om man vänder på bladet kan ett recept på en kaloribomb i form av en mandelpaj visas i bild och med beskrivning hur den ska tillagas. Det blir lite motsägelsefullt.

Vackra (ofta retuscherade) kvinnor visas upp på var och varannan sida i tidningarna. Ta Liz Hurley som exempel. Skulle du möta henne på Coop Forum osminkad, iförd vanlig klädsel och ostylad skulle du säkert inte ens lägga märke till henne. Jag tycker att hennes uttalande jag skrev om i går är korkat, speciellt när det kommer från en "kändis", som många ser upp till. Hur många fans sårade hon med sitt snack om att feta inte ska ha tajta kläder?

Dokusåporna väljer och vrakar efter utseende och sexighet hos dem som vill delta. Nu är jag inte rätt kvinna att skriva om dokusåpor eftersom jag inte ser dem. Hur många överviktiga och osminkade kvinnor finns det med där? Hur är det med männen? De har ju också börjat haka det där med styling och shaping - och allt vad det nu heter.

Alla som inte är stöpta efter den "vedertagna normen" om hur man ska se ut, ska de gå och dra något gammalt över sig? Ska de ha en ständig ångest? Duger jag? Är jag för fet? Är jag ful? Tycker ingen om mig? Kommer jag aldrig hitta en partner?

Skönheten kommer inifrån. En gammal klyscha. Men det kanske inte är en intetsägande fras, ett nött slagord – utan verklighet. Det är betraktaren som avgör. Jag går aldrig efter utseendet på andra människor. Kan du ärligt säga detsamma?

Visst, det första intrycket (first impressions are usualy right) kan för många vara viktigt, några sekunder som fångar ens uppmärksamhet – men ofta räcker det inte långt. Det har jag lärt mig i alla fall.

För att ta det här med utseendet.
De flesta människor är normalviktiga.
En del är magra, av naturen eller så har de någon sjukdom som gör att de tacklar av. En del kan lida av Anorexia nervosa, som faktiskt finns dokumenterat ända sedan 1600-talet. De tror att de väger för mycket. Vad som utlöser Anorexia nervosa kan bero på flera orsaker. En normalviktig flicka kanske mobbas i skolan och kallas för fetto och till slut tror hon själv på att hon är för fet och börjar svälta sig för att gå ned i vikt. Trots att vikten minskar så känner sig de sig fortfarande tjocka. Anorexia nervosa kan även drabba unga flickor som har utsatts för övergrepp och inte vill bli kvinnor och försöker svälta bort både kroppskurvor, bröst och för att menstruationen ska upphöra. Det sistnämnda pratas det inte så ofta om.

Hetsätningsstörningar, ja – jag använder pluralis. Ofta nämns bara Bulimia nervosa (där man exempelvis kräks, laxerar och på allehanda sätt försöker få upp maten igen), men det finns en variant som kallas Binge eating disorder (BED) och ungefär 30% av alla svårt överviktiga lider av BED., läs om bägge hetsätningsstörningarna här eller här.

Detta var även en intressant artikel.
Ortorexi - när nyttigt blir sjukligt!

Det finns hjälp att få.
Specialistvård för ätstörningar

// Annica Tiger

Nedan, som sagt lite re-run på hur jag skrev
för fyra år sedan. Det är ett tag sedan.
Jag tar upp ungefär samma saker som ovan.
Lite mer klös känns det som.
Rätt eller fel?

12/2-01

För att återkoppla till gårdagens text. Jag vet inte om många tror att jag bara yrar när jag ibland orerar här om att vi inte är jämlika, trots att många hävdar att så visst är fallet. Jag har tidigare flera gånger nämnt det faktum att kvinnor får sämre vård vid hjärtinfarkter.

Igår på Rapport var exakt samma tema uppe på tapeten, dessutom nämdes att studierna på kvinnliga hjärtinfarktspatienter var undermåliga. Vi måste höja våra röster för att höras, den sången kunde vi höra under grupp 8:s aktiva tid.

Men även om våra röster höjs, årtionde efter årtionde, verkar inget hända. Varför? Kan det bero på att de flesta som sitter i den sits att de har makten och pengarna är män? Vad hjälper det att halva riksdagen består av kvinnor om de inte har reell makt?

Makten sitter inte där, utan den finns i styrelserummen - vad det nu än gäller - företag, forskning och *you name it*. De verkar sitta bakom ointagliga dörrar och ljudisolerade väggar, därav hörs väl inte skriken in?

Några andra företeelser som säkerligen redan skulle vara utredda och behandlingsbara för många år sedan, om de nu drabbat män i större grad, är olika former av ätstörningar, likt anorexia, bulimia nervosa samt Binge eating disorder (BED), den sistnämnda varianten av ätstörning är inte alls så känd av gemene man som de två andra övriga. Många av dem som har övervikt lider av BED, så det är inget att skämmas för. Däremot kanske det är lättare att göra något åt saken om förståelsen om mekanismerna bakom ökar.

Jag har mina egna teorier, helt ovetenskapliga givetvis, men jag kanske inte är helt fel ute? Jag, som förälder kan påverka genom att INTE lära barn att förknippa negativa, diffusa känslor med mat, som ledsamhet, ensamhet, rastlöshet, smärta och gråt. Om ett barn gråter och är ledset, stick då inte till det en skorpa som tröst. Om ett barn inget har att göra, aktivera det istället för att ge det något att äta. Det är lätt att i många situationer att *köpa sig lugn och ro* på så sätt.

Gör inte det!
Då kan det bli lätt för barnet som lite äldre att ta till tröstätning för att döva diverse känslor det inte kan hantera. Mat och ätande ska förknippas med positiva saker, samt givetvis för att överleva.

Äta bör man, annars dör man.
Äter gör man, ändå dör man.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

11/2-01

Norrmän, norrman - de är ett djävla pack!
Hur gick den visan? Någon som minns den? Landsrasism skreks det då!
Norrmännen jagar val och skjuter varg.
Vi här i Sverige är juuuu sååååååå mycket bättre, NOT! Guillou är en man som man inte alltid vet vad man har,
men i denna fråga har han rätt.

Svenska Jägareförbundets ivrar för att vi ska beskatta den svensk-norska vargstammen, bestående av 70 till 100 djur. Förra året dödades cirka fem hundar av varg i Sverige och cirka 1 000 dödades i trafiken. Lägg till då det faktum att ungefär 100 jakthundar skjuts årligen av sin husse eller husses jaktkamrater. Slutsats! Gör en rejäl avskjutning av bilister och jägare istället. Öka vargstammen!

Vi är som sagt juuuu sååååååå mycket bättre i Sverige, det lilla jämställda landet i norr. Vi anses vara det land som kommit längst i jämställdhet. Nu har Sverige äntligen startat forskning (efter Viagrasuccén) angående frigiditet, det tas fram p-piller för män på löpande band och kvinnorelaterade sjukdomar står i fokus.

STOPP!!!!
Backa bandet!
Det där stämmer ju inte.

Då tar vi det från början...Nej, p-piller för män står inte på agendan. Det anses fortfarande till stor del vara kvinnans lott att fixa den biten. Kvinnan ska äta p-piller, vars biverkningar fortfarande inte är 100-procentigt utredda.

Lite manfall - ursäkta, kvinnofall i form av livslånga lidanden/dödsfall i blodpropp får man räkna med. Men samtidigt anses det nästan fult/planerande/slinkaktigt att kvinnan har kondomer i handväskan och dessutom vågar KRÄVA att de ska användas av en man, som suckande hävdar att det är som att käka kola med pappret på.

Vestibulit, det bränner som eld i underlivet, svider vid minsta lilla beröring och omöjliggör ett normalt liv. En kvinnosjukdom som det forskas ytterst lite om, trots att det förlamar livet för så många.

Jo, kors i taket - häromdagarna anslogs hela 400.000 kronor åt ett litet forskningsprojekt. Att ett stort sjukhus i Stockholm får neka minst 230 kvinnor om året som vill opereras är en skandal. De har bara resurser att operera 15 kvinnor om året. Men Viagra fortsätter att vara en säljsuccé, staten bidrar med 140 miljoner kronor i subventioner. Smaka på den siffran och jämför med 400.000 kronor.

För att inte tala om hur många miljoner, säg miljarder det kostade att ta fram ett medel som ska få picken att stå på männen. Inget ont om det, det kan vara ett svårt trauma att en av sina egna kroppsdelar inte lyder dig. Fråga den som är förlamad, de lär kunna svara på den frågan - fast för dem finns ingen dundermedicin.

Ingen forskning bedrivs angående frigiditet, vad jag vet. Det är kanske inte lika intressant. Sära på benen kan ju alla kvinnor göra, oavsett lust eller inte. Gravida kan de bli oxå trots sin frigiditet. Nej, nu är jag grinig :). Men är det inte förunderligt? Vi jämlika Sverige!

Annica Tiger 4:11 EM | Kommentarer (17) | Google

17 juni 2005

Förbjud feta kvinnor att ha tajta kläder

Det tycker i alla fall Liz Hurley. Detta något kontroversiella uttalande gjordes nyligen i en intervju i en brittisk tidning, Britain's Times – som inte verkar finnas på nätet. Ja, jag letade så inga snubbar i pyjamas ska komma med några pekfingrar :-).

Liz Hurley has caused controversy by criticising big women who wear tight clothes. The stunning 40-year-old - who recently launched her own line of beach wear - has stunned female critics after saying she would ban 'flab' when asked what fashion item she would be happy to never see again The brunette beauty sniped to Britain's Times newspaper:

– Anything that is too small or too tight, unless you're slim and toned.

– I'm sick of seeing flab bulging out all over.

Jo, det blev en liten notis i Expressen också.

Just nu ute på webben med rubriken nedan, en liten felstavning de borde korrigera tycker jag, för jag antar att det ska vara överviktiga som avses:

"Förbjud övervikta att ha tajta kläder".

(BTW - Expressen som anställde så många nya redaktörer nyligen. Hur är det med kvalitén på de anställda :). Nej, det är inte surt, sa räven om rönnbären - jo, kanske lite :-)). Jag sökte, men fick det inte, de vill väl inte ha gamla kärringar som är för petiga?

I dag var jag inne i stan. Jag såg smala, feta och normalviktiga. Alla så somrigt klädda och det kändes verkligen att nu, kanske nu har sommaren kommit.

Jag förstår inte alls hur Liz Hurley tänker, eller om hon nu tänker - sex russin (eller var det kanske sex ryssar) om dagen var ett tag hennes diet för att hålla sig smal. Skit i hur andra ser ut. Mig stör det inte om någon har tajta kläder, oavsett om de är smala, feta eller normalviktiga. Var och en måste få klä sig precis så som de vill.

Jag har en text jag filar och funderar på som tangerar detta ovan. Kanske jag gör den färdig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:19 EM | Kommentarer (10) | Google

16 juni 2005

Tronen går före kärlek

Någon som kan turkiska?
Stämmer det att Victoria säger att:

– Jag är född för att hjälpa Sverige.

– Jag vill inte ge upp min position. Jag föddes för att hjälpa Sverige och jag försöker göra mitt bästa säger hon, enligt Aftonbladet, som i sin tur citerar den turkiska tidningen Milliyet.

Har Victoria fått hybris? Nu tänker jag bli lite småelak, det brukar jag inte vara. Föddes för att hjälpa Sverige? På vilket sätt? Hade hon sagt föddes för att hjälpa mina undersåtar, mitt folk – hade jag i alla fall gått upp i limningen :).

Ta du och gift dig med din Daniel, skippa tronen och lev lyckliga resten av livet, som helt vanliga Svenssons. Du om någon borde ju ha erfarenhet av olyckliga äktenskap. Kungligheter har svårt att skiljas, att frivilligt släppa sin kungliga titel är kanske inte lätt om den innehavts ett bra tag.

Sedan, när jag ändå är i farten, tycker jag att kungen kan betala sina fester själv. Kungens fest betalades av skvallerpress. Snacka om snåljåp. Har han redan gjort slut på apanaget?

Avskaffa monarkin. Nu!

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:57 EM | Kommentarer (11) | Google

13 juni 2005

Barn svälter i USA

Hur många barn går och lägger sig hungriga i Sverige? Hur många barn är undernärda i Sverige? Jag tror och hoppas att vårt välfärdssystem förhindrar att det är allt för många. Ett välfärdssystem borgarna vill montera ned bit för bit.

Två tredjedelar av amerikanerna är överviktiga eller mycket feta. Men det finns en baksida:

Enligt officiella siffror upplevde 11,2 procent av landets familjer 2003 att de led av matbrist, jämfört med 10,1 procent 1999. Nu ökar oron för att nedddragningarna av sociala förmåner 2006 ska förvärra situationen.

– Vi tar emot allt fler barn under ett år, som är särskilt utsatta eftersom de löper större risk att dö av undernäring, säger Deborah Frank, professor i barnmedicin i Boston.

Det är så absurt. I samma land svälter barn, när andra äter ihjäl sig. Bush lägger pengar på rymdforskning och för att inte tala om vad kriget i Irak har kostat. Bush har lovat att skatterna ska sänkas. Har jag fel om jag misstänker att allt fler barn lär fara illa? Det går inte att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:31 FM | Kommentarer (18) | Google

11 juni 2005

Svennis är en tölp, i alla fall enligt hovet.

En av hovets anställda menar på att Svennis är en oförskämd tölp, bara för att Svennis valde att semestra i Sydafrika. Svennis skulle under nationaldagen fått H M Konungens medalj 12:e storleken i högblått band. En av de allra finaste medaljerna enligt hovet. Jaha! Jag tror ärligt talat att livet rullar vidare, med eller utan medalj.

En annan i hovet menar på att Svennis agerande tyder på dålig uppfostran och kungen aldrig sett maken till fräckhet tidigare och påstås inte vara speciellt glad över Svennis agerande. Nu är det Aftonbladets hovreporter (skvallerreporter) Daniel som skrev artikeln, så den får nog tas med en nypa salt. Men även han bör ha god ton och citera korrekt, när citat återgives med citattecken.

Jag såg förresten kungen och drottningen (eller den en gång ofrälse unga flickan som gifte upp sig) vid invigningen av bron mellan Sverige och Norge i går. Båda såg lika sura och sammanbitna ut på de rörliga bilder TV:n kablade ut. En fnurra på tråden? Kungen är glad i flytande former av dryck och lammkött, vilket säkert är anledningen till alla rynkor hans fru får, som lyfts vartefter de framkommer.

Heja Svennis! Jag tycker att du gjorde rätt i att åka på en skön solsemester, istället att stå och buga framför kungen – som en (o)trogen undersåte. Att få en medalj av kungen anses vara en stor ära. Jaha! Jag tycker det bara är löjligt. Små metallbitar. Det hör förgången tid till. Dags att avskaffa monarkin. Idel ädel adel. I vårt moderna samhälle verkar det lite mossigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Kommentarer (10) | Google

8 juni 2005

Bara i dag varslades minst 1.300 personer

Pfizer lägger ned i Stockholm, 500 får gå.
450 förlorar jobbet hos papperstillverkaren Billerud.
Saab varslar 350 i Linköping.

Prognoschefen på Ams är bekymrad. Det borde han vara. Jag är det. Men han tror att det är för tidigt att tala om att varslen ökar i Sverige. För tidigt? Jag tycker jag hör det var och varannan dag på nyheterna, varsel, fabriker läggs ned och produktion och arbetstillfällen flyttas till våra nya EU-grannar, samt bland annat Kina och Indien.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 EM | Kommentarer (9) | Google

7 juni 2005

EU i kris?

Den brittiska folkomröstningen om EU:s nya författning läggs på is, så även den tjeckiska.

Danmarks avvaktar med sin folkomröstning, EU:s toppmöte den 16-17 juni som får avgöra om den ska genonföras som tänkt. Göran Persson förnekar oss att ge vår röst, envis som en åsna - till synes helt oberörd av att många faktiskt vill ha en folkomröstning i denna fråga.

På TV hörde jag att en minister i Italien har börjat diskutera om de inte ska återgå till sin forna valuta, men jag hittar inget om det på SVT:s sajt. Men här kan du läsa mer om det.

Det hela börjar likna en IRL-dokusåpa.
Kommer Frankrike och Tyskland köra över
de folkomröstningar som givit ett klart nej?
Vem vinner örådet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:31 FM | Kommentarer (4) | Google

6 juni 2005

Brinnande flaska in i sovrum

Mordbrand mot en homosexuell inte värt mer än en liten notis?

Notisläsare som jag är uppmärksammade jag en liten notis i dagens Aftonbladet, högst upp på sidan 12, som fick mig att börja fundera över sakernas tillstånd. Jag har haft svårt att släppa tankarna på denna lilla notis. Varför bara en liten notis? Jag tycker att det borde ha kunnat bli en hel artikel. Det som skett, enligt notisen, är ju rent ut sagt skrämmande.

I Oviken i Östersund verkar det gå vilt till eller rättare sagt homofoberna verkar vara våldsamma, till och med i stånd att utföra mordbrand.

I lördags skrev någon på en ung mans dörr "dö bögdjävel". Trevligt värre. Fånigt värre. Det är väl knappast något en vanlig svensson går omkring och skriver på andras dörrar?

I går natt kastades en brinnande flaska in genom mannens sovrumsfönster. Turligt nog var han vaken och lyckades rädda sig ut och hjälpte även grannarna i tvåvåningshuset, gjort av trä, att ta sig ut. Men tänk om det hade gått riktigt illa? Mordbrand är ett grovt brott.

Svensk ordbok
homofobi' subst. ~(e)n
• rädsla eller avsky för homosexualitet

Ja, rädsla. Där har vi svaret. Homofober är rädda människor. Rädda för att de kanske själva har en latent bi- eller homosexuell läggning? Vad skulle de annars vara rädda för? Jag tror att rädsla är en större drivkraft än avsky.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 EM | Kommentarer (9) | Google

3 juni 2005

ShopExpress

ShopExpress

Vill du handla snabbare? Ja, så står det på reklambladet jag fick. Vetesjutton om jag kommer att handla snabbare genom att jag själv ska registrera varje vara via handscannern. Det blir ett extra moment.

Jag är van att bara slänga ned varorna i kundvagnen huller om buller, sedan gå till kassan och stapla upp dem på bandet, för att sedan ösa ned dem i kassarna. Handla är det värsta jag vet.

Momentet att packa upp och packa ned kommer att försvinna. Det verkar faktiskt smidigt att ställa sina fyra kassar i vagnen och redan i butiken packa varorna i kassarna, efter att ha handscannat dem givetvis.

CoopForum säger att de nu i början ska göra slumpvisa kontroller på 30 procent av dem som handlar med handscannern, samt att de kommer att minska kontrollerna efter hand. Nå, vill de göra en kontroll av mig tänker jag bara slå mig ned och läsa tidningen. Inte packar jag upp och ned varorna en extra gång.

Varför skaffa en handscanner då? Jo, köerna vid kassorna kanske blir kortare, kanske inte i början men senare – när fler och fler använder handscanner. Förhoppningsvis. Helst skulle jag vilja sitta hemma och handla, men ingen nätbutik levererar varor här ute på landet – inte vad jag har kunnat hitta i alla fall.

Svinn lär det bli. Det är jag övertygad om. Jag kommer inte att försöka luras, eller "glömma bort" att scanna varor som många antagligen kommer att skylla på. Ärlighet varar längst, dessutom är det likvärdigt med snatteri att underlåta att scanna varor misstänker jag. Vem vill vara en snattare?

Jag hoppas att ingen av personalen kommer att bli överflödig och varslad. Jag misstänker att det är en option som kommer förr eller senare.

Min gissning blir att nästa naturliga steg är att förse alla varor med RFID-etiketter och att kunden får ställa in kundvagnen i ett bås och alla etiketter avläses automatiskt och vips kommer slutsumman fram och det är bara att betala med sitt kort. Kontanter? Nej, det vill nog handeln bli av med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:06 FM | Kommentarer (17) | Google

17 maj 2005

Reinfeldt får en välförkänt känga i arslet

Sök flest jobb – vinn en bok!

Saxat från tidningen ETC.

Det är dags att göra något åt den ökande hetsen mot arbetslösa. Vi utlyser därför en enkel stimulanstävling. Vi tycker nämligen att du som orkar söka jobb som ändå inte finns förtjänar en bonus. Det är ju trots allt de arbetslösa som arbetar hårdast i Sverige. Det är de som bevarar framtidstron fastän 250.000 människor – enligt ams – bara har 70.000 jobb att söka.

Högern får sig en skopa ovett och det är inte mer än att jag kan hålla med. Det är lätt att snacka om lata bidragsmissbrukare om man själv aldrig har varit arbetslös eller sjukskriven någon längre tid, även om han galant skulle klara sig på 65 procent med de inkomster han har.

Slutorden i artikeln var klockrena.
För hur jävligt det än kan vara att jobba
så är icke-jobbandet än värre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 EM | Kommentarer (4) | Google

16 maj 2005

Missade du att gå till jobbet i morse?

Hur många missar att gå till jobbet i dag?

Enligt almanackan är det en röd dag i dag, Annandag Pingst. En helgdag med andra ord, såsom det varit i urminnes tider. Vi nordbor behöver våra helgdagar på våren efter den långa vintern. Men nu är helgdagen Annandag Pingst ett minne blott.

Nu ska 6:e juni vara en helgdag istället. Varför inte behålla Annandag Pingst? Också! Den är alltid på en måndag. 6:e juni däremot flyttar sig, vilket innebär att den två av sju gånger är på lördag, söndag, om jag räknar grovt och inte tar hänsyn till skottår.

Vad ska vi göra på Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag? Vi har ingen tradition av att fira denna dag och jag tror inte att det går att ändra på den saken. Vifta med flaggor? Buga för kungen?

Annandag pingst har också varit en s.k. storhelg, medan nationaldagen inte är det - och storhelgsersättningen är högre, vilket kommer att kännas surt för dem med skiftarbete.

Dessutom medför bytet lite längre årsarbetstid för dem som arbetar måndag till fredag eftersom annandagen alltid är på en måndag medan nationaldagen är rullande. Såklart arbetsgivarna tycker att det är en bra idé.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:05 FM | Kommentarer (12) | Google

12 maj 2005

Bekväma poliser gör ingen glad

Jag såg morgonens nyhetsänding och ser att DN även tar upp detta. Många poliser tycks ha gett upp eller kanske helt enkelt bara blivit för bekväma? Det kanske inte är fler poliser vi behöver? Utan fler poliser som sköter sitt jobb?

Den svenska polisen fungerar i dag så dåligt att över hälften av landets ordningspoliser har gett upp....Resultaten visar att en femtedel står för nära hälften av alla egna ingripanden totalt. Halva poliskåren, när det gäller ordningspoliser, tar få eller inga egna initiativ.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:26 FM | Kommentarer (11) | Google

11 maj 2005

Civilkurage, ett ord vi kan stryka i ordlistan?

När jag var liten så fanns det alltid någon vuxen som vågade säga till om någon gjorde något olagligt eller gå in och förhindra bråk. Jag minns att min far en midsommar (runt 1970) gick emellan när ett gäng stog och pucklade på en kille med kedjor. De som vevade med kedjorna slutade faktiskt att puckla på den stackars killen, som beskylldes för att ha snott sprit av någon.

Nu verkar var och varannan småkriminell vara beväpnade, både med kniv och skjutvapen. Det skjuts för mycket, jag tycker att jag läser om det var och varannan dag att någon har skjutits till döds, blivit knivmördad eller som nu sist; ihjälsparkad mitt på en folktät gata i Stockholm, bara för att en kommentar fällts om att det är olämpligt att urinera i en port. Jag hörde om en tjej som blev våldtagen, helt öppet i tunnelbanan, och ingen vågade ingripa. Lägenhetsbråk, är det någon som bryr sig om sådant numera? Barn som skriker, när föräldrarna slås eller en av föräldrarna misshandlas. Ja, det finns ju öronproppar eller så höj ljudet på TV:n.

Vart är vi på väg? Har vi blivit så avtrubbade att vi inte bryr oss? Vänder vi bort blickan av rädsla av att bli inblandad? Eller har vi blivit så rädda att vi inte törs gå emellan? Vart har vårt civilkurage tagit vägen? Finns det för få poliser och nattvandrare ute på gatorna? Ja, man kan ringa polisen 112 - men hinner de fram? Om förövarna är ett gäng på fyra personer, kan inte åskådarna som antagligen ofta är fler än förövarna, gå samman och försöka få hejd på det hela?

Jag är oroad för utvecklingen.
Inte för min egen del.
Men för mina barnbarns skull.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:29 FM | Kommentarer (14) | Google

5 maj 2005

Nazistens rätta ansikte

Jag fick ett mail i morse, av vem är ointressant och det är ingen jag känner. Vad som triggat honom är väl någon text där jag uttryckt att jag inte gillar nazister eller delar deras värderingar.

http://www.africancrisis.org/Photos.asp
- Allra minst gör de som säger sig vara goda i dagens samhälle. Jag tycker inte det stämmer alls. - Jag tycker dom inte är ett dugg goda och jag tycker att dom är sinnesjuka och perversa. Ondskan finns mitt ibland oss och det är inte vi nazister som är nazisterna utan det är ni era jävlar.

Jag fattade ingenting så jag tryckte på Reply och skrev:

Ni era jävlar?

Vem, vilka avses?

Annica

Nu damp det ned ett svar och jag fattar fortfarande ingenting.

Du och alla andra jävlar som stödjer ondskan.

Ni är kliniskt hjärntvättade, häromdagen när jag frågade en svensk kvinna i 50 års åldern om hon ville köpa en tidning för svenskar undrade hon flinandes om svenskarna finns.

Det hade man kunnat vänta sig av en hatisk neger, jude eller arab eller någon annan som vill att svenskarna skall utrotas.

Folk hatar sig själva de försöker rationalisera sina negativa känslor mot svenskar med att svenskar skulle vara avdundsjuka "jantelagen" m.m

Att det finns små ärthjärnor som dig ute på nätet gör mig illamående sprider er dynga går i systmets ledband. Jag hatar dig också, jag tänker hata dig tills du säger att du älskar svenskar och att du är berädd att försvara ditt och andra svenskars intresse med ditt liv.

Något svar lär han inte få av mig.
Jag kan ej svara på något som jag inte fattar ett jota av.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:39 EM | Kommentarer (19) | Google

2 maj 2005

För ung för abort

Gravid 13-åring för ung för abort enligt en domare i USA.

– Hon är för omogen för ett sådant beslut.

Om hon är för ung för en abort, torde hon då inte med all sannolikhet vara för ung för föda barnet och kunna vara en bra mamma? Ett barn som föder barn? Ge henne en docka.

Domaren bör ta sig en funderare på vad som är barnets bästa, för både modern och fostret - då bägge är barn. Vilket barn företräder domaren egentligen?

Update:
Lite mer bakgrundsinfo:
Den kristna högern
Fria aborter naggas i kanten i USA

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:17 FM | Kommentarer (8) | Google

29 april 2005

621 inkompetenta sökande!

Insändare i Aftonbladet

Egentligen behövs inte denna insändare i AB kommenteras.
Jag kunde inte låta bli att scanna i den.
Jag hoppas AB eller Janne inte tar illa upp för det.
Men tänk om det fanns 1 av de 621 som hade kompetensen?
Det är lätt att försvinna i mängden.
Det är fel av AF att hetsa folk att söka jobb,
bara för sökandets skull.
Det kan inte vara roligt för arbetsgivarna heller,
som det framgår med all tydlighet ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:02 EM | Kommentarer (10) | Google

Lönedumpning

Ordet lönedumpning har fått ett ansikte. Arbetare på Volvo tjänar 10 kronor i timmen och har arbetsdagar på 10 - 12 timmar. Ingen nyhet för all del, men jag tar upp det för jag vill ha dra en parallell till det motsatta förhållandet. Metall och Volvo har förhandlat fram ett avtal som gäller från och med 27:e april att underleverantörerna åläggs att betala minst 15.729 kronor i månaden. Men de fem som arbetar för 10 kronor i timmen berörs icke av detta avtal. Ska det vara så svårt att fixa det retroaktivt så att även dessa fem i alla fall får avtalsenlig lön?

Urban Bäckström får som ny vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv 396.000 kronor i månaden.

– Det är han värd, säger ordförande Michael Treschow.

I mina ögon finns det ingen som är värda dessa gigantiska VD-löner. Ingen ska heller behöva jobba för 10 spänn i timmen. Två kontraster i nuet. Två kontraster som säger en hel del.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:29 EM | Kommentarer (6) | Google

27 april 2005

Agent Orange

Jag såg en bild i tidningen i går.
Att publicera den här på bloggen skulle
kosta 3.000 kronor enligt Pressens Bild.
Det har jag givetvis inte råd med.
Jag törs inte heller göra en skärmdump
från artikeln på nätet och göra någon
form av mindre faksimil av den.

Börja, om ni tänker läsa min text i dag, med
att kika på bilden på denna sida.

Ögonen på pojken har etsat sig fast i mina ögon.
Jag till och med drömde om honom i natt.

Den amerikanska tobaksindustrin har fått punga ut med en hel del pengar till människor som fått cancer av att röka. Att börja röka är ett val man gör själv och en (o)vana som vilken idiot som helst borde begripa att det inte är nyttigt och leder till ohälsa. Men att ge offer för Agent Orange kompensation för men och lidande verkar vara helt omöjligt. Underlig parallel kanske? Men lika underlig som verkligheten ter sig.

Vietnamkriget skördade många offer.
Vietnamkriget fortsätter att skörda offer.
Nu in i tredje generation av vietnameser.

You ask what we were doing over there all those years: what it was all about? I'll tell you pure and simple: it was a noble cause.
Ronald Reagan

Omkring 150 000 barn lider av fruktansvärda handikapp till följd av användningen av Agent Orange och liknande medel, totalt lider två miljoner vietnameser fortfarande av sviterna efter bekämpningsmedlen.

I mars i år avslog en federal domare i New York en stämningsansökan från drabbade vietnameser gällande Agent Orange. Domaren ansåg att det inte var ett krigsbrott att använda Agent Orange för att avlöva Vietnamns djungler, för att underlätta för USA:s bomb- och attackflyg.

Giftet drabbade inte bara lokalbefolkningen, utan även de egna soldaterna som hanterade medlet eller kom i kontakt med det ut i fält skadades.

USA värnar om sina egna.
Men USA vill inte stå till svars för dem som drabbats värst, lokalbefolkningen. Det skulle antagligen bli för dyrt att dels erkänna att det faktiskt var ett krigsbrott, samt att i så fall vara tvungen att stå för detta ekonomiskt. Vietnam är ett fattigt land.

Agent Orange - Environmental Agents Service:

Approximately 20 million gallons of herbicides were used in Vietnam between 1962 and 1971 to remove unwanted plant life and leaves which otherwise provided cover for enemy forces during the Vietnam Conflict. Shortly following their military service in Vietnam, some veterans reported a variety of health problems and concerns which some of them attributed to exposure to Agent Orange or other herbicides. The Department of Veterans Affairs has developed a comprehensive program to respond to these medical problems and concerns. The principal elements of this program include quality healthcare services, disability compensation for veterans with service-connected illnesses, scientific research and outreach and education.

Som jag skrev den första januari i år.

Över Hiroshima sprängde USA den 6:e augusti 1945 en atombomb. En uranbomb som lade 80–90 procent av Hiroshima i ruiner. Uppgiften om antalet omedelbart dödade varierar mellan 80.000 och 200.000. Många överlevande fick svåra strålskador som visade sig (ibland långt senare) i form av sjukdomar, missbildningar och dödsfall samt skador på arvsmassan hos de drabbade. En plutoniumbomb fälldes 9:e augusti 1945 över Nagasaki. Den ödelade drygt en tredjedel av staden och krävde cirka 40.000 dödsoffer.

USA vill inte heller här ta på sig något ekonomiskt ansvar för offren av atombomerna, som fortfarande ger efterverkningar även i dag.

USA har en hel del på sitt samvete.
Att de inte får stå till svars för detta förundrar mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:55 FM | Kommentarer (12) | Google

25 april 2005

Apatiska barn

I slutet av veckan presenteras regeringens första kartläggning om apatiska barn. Där kommer inte att stå något om hur det går för barnen som avvisas.

– Det ingick inte i vårt uppdrag, säger forskaren bakom rapporten.

Jag tycker det säger allt.

Det finns inget intresse av att göra uppföljningar av hur det går för barnen. Borde inte det vara ganska intressant att veta? Är de inte intresserade av hur det går? Apatiska barn avvisas ju med motiveringen att de kan få vård i hemlandet. Får de vård? Blir barnen bättre? Vad är det för vits med en kartläggning när det gäller apatiska barn, om ingen uppföljning görs av dem som utvisas?

Apatiska barn är inget nytt fenomen, vilket en del tycks vilja anse att detta fenomen bara förekommer bland flyktingbarnen i Sverige. Däremot är antalet apatiska barn stort och jag tror mer på att det beror på den långa handläggningstid som vissa asylfall har, än något annat.

Jag förstår faktiskt inte varför inte dessa barn och deras familjer kan få permanent uppehållstillstånd. I DN i dag beskrivs hur tolvårige Vlad har det efter utvisningen. Den utlovade läkarvården var bara ett löfte, på ett papper, och inget värt i verkligheten. Se bildspelet. Den som inte blir berörd måste vara gjord av kallt stål.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:59 FM | Kommentarer (5) | Google

23 april 2005

Öppet brev från föreningen Stockholms hemlösa

Det händer då och då att jag får mail som tycker att jag ska skriva om ditt och datt. Ibland gör jag det om det är något som känns rätt och ligger mig om hjärtat, men ofta lämnar jag det därhän. Jag fick ett mail, som jag publicerar nedan, efter att ha kollat med skribenten om det var menat som ett öppet brev och om avsikten från hans sida var att det skulle publiceras på min blog.

Varför gör jag det? Jo, hemlösa har jag ibland skrivit om. Så det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Hemlösa är ingen homogen massa av individer, som kan dras över samma kam – vilket många gör och ser dem alla som utslagna, missbrukare och udda människor som har valt hemlösheten frivilligt.

En del vill inte se dem alls.
En del ser dem inte alls.

Det finns olika orsaker till hemlösheten. Det kan hända vem som helst att ekonomin går i kras. Skilsmässa. Arbetslöshet. Det är inte alltid det sociala skyddsnätet fångar upp alla. Maskorna är stora. Vräkning från lägenheten kommer som ett brev på posten och så är ekorrhjulet i gång. Alla har inte en årslön på banken som buffert.

Inget hem.
Inget jobb.
Hjulet snurrar.
Inget jobb.
Inget hem.

Det enda jag redigerat i detta öppna brev är att jag valde att stryka ett namn på en politiker.

// Annica Tiger

Öppet brev
från Rolf Nilsson

Jag har nu kommit till en punkt där jag förstår att jag spelar en av rollerna på vårt stora schack- bräde. En bonde. "En fattig bonde". Jag försöker företräda hemlösa människor i ett enda stort förutsägbart cyniskt spel. Ett spel som sker på bekostnad av människors liv. Jag känner mig som en "pajas", en upprörd sådan som ofarligt artikulerar ett hanterligt motstånd. Jag är inget annat än ett redskap för förtroendevalda om än otrogna politiker. Jag har blivit någon att definiera sig mot. Jag ser mina forna bröder och systrar tröstlöst vandra mellan frivilligorganisationer, portar och offentliga toaletter.

Det är en känsla av maktlöshet som växer inom mig. Det är en ofrånkomligt känsla när man har levt och sett en helt annan verklighet än vad våra politiker och tjänstemän så stolt visar upp. Jag var själv hemlös innan jag fick denna av samhället accepterade "position" som ordförande i "föreningen Stockholms hemlösa" Jag har dessvärre en mycket begränsad auktoritet eftersom jag inte har läst mig till det här. Däremot har jag varit ett levande forskningsobjekt i över 35 år. Politiker kan visserligen tycka sig ha nytta av mig när de söker sina egna eller partiets kortsiktiga poäng, men jag blir aldrig tagen riktigt på allvar. Inte som t.ex. forskare blir i sin jakt på professorstitlar och doktorshattar. De har studerat statistik och sånt vinner tydligen mer respekt. Inte för att de kommer fram till några resultat som gör att hemlösheten skulle minska, men dom blir publicerade i tjusiga tidskrifter. Tidsskrifter som därefter läses av andra akademiker som någonting väldigt märkvärdigt.

För den hemlöse händer ingenting. Föreningen Stockholms hemlösa har framfört att det som måste göras åt hemlösheten är att ta fram billiga bostäder där alla är välkomna. Det är det enda som fungerar. Det finns inget annat. När det är gjort finns det dom som behöver stöd i sitt boende. Lägg kraften på detta istället för på kortsiktiga livsuppehållande åtgärder. De åtgärder som idag erbjuds borde vara likställda med psykisk tortyr. Varför reagerar inte alla med avsky emot denna diskriminering? Jag har börjat tappa tron på att det överhuvud taget finns någon vilja. Det har lovats och jag har varit på många möten med "förstående" beslutsfattare. Situationen verkar snarare hållas kvar. Kan det vara så illa att det finns ett intresse av att behålla människor i detta tillstånd?

Det verkar så.
Alla söker sina statsbidrag.
År efter år.
Frivilligorganisationerna gör detta.
Men de sätter aldrig ner foten och
tillräckligt kraftfullt ställer frågan:
Varför accepterar vi i ett av världens rikaste länder ett samhälle där vi som organisation behövs? Visst sätter de ner foten någon gång men då handlar det uteslutande om att få mer pengar till verksamheten. Stampar de för hårt svarar politikerna med hot. Ett socialborgarråd, sa vid ett tillfälle till någon från stadsmissionen som gapade efter för mycket: "Bit inte den hand som föder er."

Tyvärr har jag ingen statistik på dessa typer av pinsamma och självutlämnande övertramp som politiker ägnar sig åt när det handlar om hemlöshet. Då skulle jag kanske kunna lämna överlämna dessa till någon akademiker som vill komma upp sig. Jag kanske skulle kunna tjäna en hacka på detta och själv komma på grön kvist. Nä! Jag har också hört att det inte går till så men i vårt korrupta system kan man ju faktiskt börja undra. Detta skulle ju för mig likväl som fifflande fackpampar och andra makthavare kunna vara en framkomlig väg när jag inte längre orkar driva denna tröstlösa kamp mot väderkvarnarna. Vem bryr sig? Ingen. Vår känsla för moral, etik (och rena händer) kan ju inte annat än urholkas när vi dagligen accepterar att så grova brott mot "de mänskliga rättigheterna" begås.

Föreningen Stockholms hemlösa
har genomgående hävdat detta:
Bort med härbärgen och hotellboenden som staden håvar in en massa pengar på. Dessa är inget annat än en cynisk variant på "Statliga spel". Här får hemlösa konkurrera med en förnedring som insats. Om någon mot förmodan tar sig ur socialtjänsten klor, då blir de upplyfta som "goda" exempel. Bort med forskning, bort med frivilligorganisationer och bort med socialtjänsten. De vill inte ändra något i grunden. De lever och parasiterar på utsatta människor. De har bara sin egen karriär för ögonen. Det enda som gör någon skillnad för hemlösa är: Lägg pengarna på egna bostäder och stöd åt de människor som behöver det och som har det svårt att komma tillbaka efter samhällets mobbning.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

Annica Tiger 5:36 FM | Kommentarer (25) | Google

22 april 2005

1.500 i lönesänkning

Allt fler företag kräver att de anställda går med på lönesänkningar. Enligt LO är detta en tendens som är på uppgång. Jag tycker det är oroande. Sänkta löner för att förhindra att jobben flyttas utomlands, exempelvis till våra nya EU-grannar, som har en betydligt lägre lönenivå - å andra sidan har de inte lika höga levnadsomkostnader som vi har i Sverige.

I Örebro kräver företaget EMBA att de anställda ska gå med på en lönesänkning på 1.500 kronor i månaden, ett skiftavtal som tidigare förhandlats fram. Jag tror inte att det blir någon produktionsökning eller vinst genom att sänka lönerna. Hur blir det med motivation och arbetsmoral? En morot ska vara positiv, inte negativ i form av lönesänkning.

Detta hörde jag på Rapport i går, men jag hittar inget på nätet, förutom Rapportsändningen från i går då.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:25 FM | Kommentarer (14) | Google

Bilbesiktningsmutkolvar

Förut var det Systembolaget som hade anställda mutkolvar. Nu är det Bilbesiktningen som är på tapeten. Vad blir det härnäst?

Härvan kring misstänkta mutor
inom bilprovningen växer.

Två bilimportörer som levererat stora mängder alkoholdrycker till männen åtalades samtidigt för bestickning. Även en kriminell bilsmugglarliga i Göteborg har, enligt åtalet, betalat för att en av besiktningsmännen skulle besiktiga just deras bilar.

Först när jag hörde om dessa oegentligheter som pågått inom Bilprovningen trodde jag först att det var vanliga människor som mutat sig till att bilen ska klara besiktningen, trots fel och brister, i form av en flaska whiskey eller en femhundring. Men det verkar vara värre än så. Mycket värre än så. Att anställda vid Bilprovningen lierar sig med kriminella bilsmugglarligor eller oseriösa bilimportörer är skrämmande. Hur långt in i vårt samhälle går egentligen dessa kriminella organisationers tentakler?

För några decennier sedan var det allmänt känt att tjejer som besiktade bilen ofta fick bilen igenom besiktningen utan anmärkningar om hon spelade bimbo-spelet, klädde sig lite sexigt och spelade allmänt dum. Jag minns att killar, som inte ville riskera att bilen inte gick igenom besiktningen, skickade iväg fruarna, sambon eller flickvännen iställer för att själva besikta bilen. Det tror jag inte funkar i dag. Tack och lov. Nog för att jag tror att en och annan fortfarande försöker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:53 FM | Kommentarer (4) | Google

19 april 2005

Grävande journalist får inget skydd

Saxat ur Journalisten:

Göteborgs-Postens kriminalreporter har, i likhet med många andra kriminalreportrar, utsatts för hot i tjänsten. Men tidningen vill inte betala skydd i den omfattning han anser vara nödvändig. Istället får han själv stå för merkostnaderna.

Ja, det är säkert tryggare att skriva om B-kändisarnas silikontuttar eller om något annat ofarligt. Men jag och säkert många andra nöjer oss inte med att läsa sånt skit. Jag uppskattar hellre en artikel som går på djupet och har substans, som granskar och har en underbyggd research bakom sig. Det fria ordet är hotat om ingen vågar granska Hells Angels, Bandidos, de olika maffia-liknande nätverken och andra kriminella element i samhället.

Inte undra på att vi har den journalistik som vi har i dag om de grävande journalisterna inte kan göra sitt jobb i trygg förvissning om att när de blir hotade så får de den hjälp av tidningen som behövs för att få ett fullgott skydd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 EM | Google

16 april 2005

Vardagsvandalism

Vandaliserad busshållplats

Så här såg busskuren ut i morse utanför Coop i Kungsängen. En busskur som så sent som för en vecka sedan återställdes till sitt normala skick, efter förra vandaliseringen. Tiotusentals kronor som alla andra som åker kollektivt får betala, förr eller senare, via höjda biljettpriser.

Vad är det för ungdomar som tycker att det är roligt att sparka sönder en busshållsplats? Hur många "jag är ball"-poäng får man för det? Satans ungdjävlar säger jag bara, samt ställer frågan (inte bara till Kungsängsborna) vet du vad ditt barn gjorde i går? Eller har du noll koll på vad dina ungar sysslar med när de är ute på kvällar och nätter?

Vardagsvandalism. Ska detta verkligen vara något vi ska vänja oss vid?

Update:
I kommentarerna har det framkommit att det är utomhusreklambolag som Clear Channel eller JCDecaux som står för underhåll i de flesta kommuner av busskurerna, eftersom de står för annonseringen i dem. En dålig deal kanske i längden? Men jag tror att i förlängningen är det ändå konsumenten som får stå för notan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:19 EM | Kommentarer (12) | Google

12 april 2005

Mans

Mams

Ams kanske ska byta namn till Mans?

Det är stor skillnad på vad män och kvinnor får för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. När det gäller lönebidrag och anställningsstöd betalas det ut dubbelt så mycket pengar till män som till kvinnor, enligt Ams egna uppgifter.

– Generellt tänker vi omedvetet att män är familjeförsörjare och det slår igenom som en tydlig förklaring till hur man hanterar resurser i samhället, säger projektledaren för jämställdhetsprojektet till Ekot.

Arbetslösheten är ungefär lika stor hos kvinnor, som hos män. Så var det även i det län som har gett underlaget till denna undersökning, där det under två månader betalades ut 153 miljoner kronor i lönestöd till män. Men hör och häpna, eller rättare sagt läs och häpna. Knappt hälften så mycket betalades ut i lönestöd till kvinnorna.

Anno 2005 borde det inte vara så här. Ensamstående kvinnor med barn? Kvinnor son lever som singel? De behöver också ett arbete. Varför får de inte lika mycket resurser? Dumt att fråga kanske :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:09 FM | Kommentarer (4) | Google

11 april 2005

Tråkig utveckling

I lilla lokalbladet som delas ut i Bålsta och Upplands Bro har polisen en sida där de informerar om vad som hänt under veckan. Ofta är det rapporter om skadegörelse, stöld av bilar eller inbrott. Jag brukar bara skumma igenom den sidan.

Men denna vecka stod det något intressant som kanske kan vara till nytta för andra att ta del av. Både i Bålsta centrum och vid Coop Forum i Kungsängen har exakt samma scenario upprepats, så det lär vara fråga om ett organiserat tillvägagångssätt och det lär med alla sannolikhet förkomma eller kommer att så göra i andra områden runt om i Stor-Stockholm eller i övriga delar av vårt avlånga land.

I alla tre fallen var det en kvinna som var offret. Kvinnorna stod vid sina olåsta bilar, två av kvinnorna skulle slänga några saker i en container och den tredje var på väg in i bilen för att åka iväg.

En bil har kört upp intill kvinnornas bil. En man har frågat kvinnorna på engelska efter en vägbeskrivning. När kvinnorna har försökt förklara hur han ska köra har någon smugit sig in obemärkt och stulit handväskorna som kvinnorna haft i framsätet. Olika bilar har använts vid de olika tillfällena.

Sensmoral eller vad jag ska säga. Se till att alltid ha bildörrarna låsta om ni har värdesaker inne i den, handväska eller annat, allrahelst i fall om ni blir tilltalade av någon för er okänd som frågar efter en vägbeskrivning. Det kan nog vara ett gott råd numera.

Själv har jag börjat låsa bilen när jag är ute och kör. Problematiken med att folk försöker kapa bilar är inget nytt. Men, jag småler lite, en Skoda Felicia kanske inte är så attraktiv – men ni som har lite dyrare och bättre bilar bör kanske böra låsa bilen när ni är ute och kör, så ingen kan rycka upp dörren vid ett rödlyse eller när bilen står still av annan anledning och med våld tilltvinga sig bilen.

Tänk.....det är bara några år sedan vi aldrig låste ytterdörren, inte ens på natten. Nu gör vi det. Men även om ytterdörren är låst borras låsen upp och inbrott görs när folk ligger och sover, det har hänt i många hus runt omkring här i trakten. Det är otroligt vad snabbt utvecklingen går när det gäller vardagsbrottslighet, som det så vackert heter.

Vardagsbrottslighet som drabbar vanliga människor och som polisen inte lägger ned speciellt mycket krut på direkt. Men för var och en som drabbas är det oftast en personlig katastrof.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:46 EM | Kommentarer (4) | Google

10 april 2005

Moderaternas moralbegrepp

Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Det är ett råd de flesta vanliga dödliga bara kan drömma om. Har du en årslön på banken som buffert för kommande eventuella sämre tider? Nej, skulle inte tro det. De flesta har fullt sjå att klara vardagen på sin ordinarie lön.

Moderaterna vill sänka sjukersättningen till 65 procent. Det här är en bra moral för arbetslinjen, sa den moderate riksdagsmannen Per Westerberg häromdagen i radions ekosändning.

Tja – det är synnerligen sannerligen lätt för en person med en förmögenhet på 300 miljoner att tycka detta. Dessutom är det han, med många andra moderater, som kommer tjäna mest på moderaternas apropåer om att skatterna ska sänkas, på bekostnad av de som är sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa – de som saknar moral, om jag nu ska tolka hans uttalande rakt av. Jag tycker mer att det är han och andra moderater som saknar moral. Hur många moderata nolltaxerare finns det? Hur många moderater utnyttjar inte skattesystemet och alla dess möjligheter till skatteavdrag in absurdum?

Faster Agda som jobbar som städerska och tjänar 15.000 kronor i månaden lär ha svårt att spara ihop till en årslön på banken för att ha en reserv. Hon har inga möjligheter till några direkta skatteavdrag. Hon har svårt att få det att gå ihop överhuvudtaget. Hyra, telefon, månadskort, el och hemförsäkringen tar merparten av hennes lön och det blir inte mycket kvar att vifta på. Hon är garanterat inte målgruppen som kommer att få tusen kronor sänkt skatt, vad moderaterna än påstår – det lilla ordet genomsnitt gav i alla fall mig en hint om vad det handlar om.

Om vi räknar med lite runda siffror (uppåt) så får faster Agda ut knappt 10.000 rent i månaden. Skulle moderaternas sänkning av sjukpenningen till 65 procent genomdrivas och Agda skulle ha oturen att bryta benet eller få någon annan sjukdom som gör att hon måste vara sjukskriven i ett par månader kan vilken analfabet/icke matematiker som helst räkna ut att hela hennes ekonomi skulle falla samman, smulas sönder fullständigt. Redan nu är det kännbart att vara sjuk, än mer skulle det bli om ersättningen sjönk till 65 procent. Men vad bryr sig en moderat om det?

Det finns inget incitament på att en lägre sjukersättning skulle göra folk friskare. Cancer, ett brutet ben eller en lunginflammation (välj vilken allvarlig sjukdom som helst) är inte exempel på bristande moral. Karensdagarna hindrar bakfyllesjukskrivningarna och måndagssjukan, i den mån de nu existerar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 FM | Kommentarer (28) | Google

8 april 2005

Levande flådd

Djuren flås levande i Kina för att bli pälsar i Europa. Jag har skrivit förut om hur illa hundar och katter behandlas och att även de flås levande. Har du inte läst den texten gör det. För där ges exempel på hur det fifflas och fufflas med pälsarna. Bakom exotiska namn döljs den nakna sanningen.

Tvättbjörnarna röner tydligen samma hemska öde.

Djurens rätt kämpar för ett importförbud av framför allt katt- och hundskinn.

Ytterst ansvarig för frågan är jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist.
– Hon har drivit den frågan i ministerrådet för att försöka få till stånd ett importstopp i EU, säger pressekreterare Anders Grönvall.
– Men vi har upptäckt att det blir svårt att få igenom det här. Vi har stött på patrull om man säger så, säger han.

Stött på patrull? Och? Är vi en lydstat under EU. Kan vi inte stifta svenska lagar? Förbjuda import till Sverige? Föregå med gott exempel och sedan försöka påverka resten av Europa via EU? Jag ger mig sjutton på att det där med att "stött på patrull" är den vanliga gamla visan. Olika intresseorganistation kör lobbyverksamhet och sätter käppar i hjulen för att gynna sina egna intressen. Det kan inte vara omtanke om djuren och hur pälsarna produceras, bland annat då i Kina – men det förekommer även i andra länder.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Kommentarer (3) | Google

7 april 2005

Skjut först och fråga sedan

Fast har man skjutit ihjäl någon är det svårt att få ett svar på frågan.

Jeb Bush (familjen Bush är något säregna enligt min åsikt) har drivit igenom en vad han menar en bra och sund antibrottslag.

Redan sedan tidigare är det enligt Floridas delstatslagar tillåtet att "skjuta för att döda" om någon hotar ens person eller egendom. Till i går fanns dock reservationen att man i möjligaste mån ska försöka undvika konflikt och helst fly innan man öppnar eld. Den reservationen är nu, efter en omröstning i delstatssenaten, struken. Alla som på något sätt känner sig hotade får skjuta. Utan förbehåll.

Florida besöks av många turister. Jag tänker då inte turista i en stat där en skottsäker väst är att rekommendera. Tänk om någon turist, som talar dålig engelska, hejdar någon och frågar efter vägen till närmsta toalett och den som stoppas upplever sig hotad på grund av språkförbistring eller missförstånd. Skjut först och fråga sedan. Det är otroligt. Jag förstår mig inte på vapenfixeringen i USA. Var mans rätt att vara beväpnad? Det är inte så underligt att det vådaskjuts i hemmen, lätt att dra pistolen i ett kompis- eller familjegräl, dra vapen i ett fyllebråk och i fall som tyvärr hänt alldeles för många gånger nu, ungdomar som går in i på sin egen skola och skjuter hejvilt – enbart för att döda.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 EM | Kommentarer (8) | Google

3 april 2005

Högerextrema nätverket Engelbrekt

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Erik Slottner var kanske lite för utmanande för moderpartiet KD? Att ungdomsförbundet har en ordförande som öppet visar sin sexuella läggning, samt har liberala åsikter om abort och homosexuellas rätt att få gifta sig ses nog inte med blida ögon inom moderpartiet KD. Fusk och fiffel kanske kommer att fälla honom.

Den tippade efterträdaren Charlie Weimers var den som grundade det högerextrema konservativa nätverket Engelbrekt (där merparten av medlemmarna var kristdemokrater och moderater), är det verkligen ett bättre alternativ för moderpartiet KD? När nätverket Engelbrektare upplöstes gick flera medlemmar in i nationaldemokraterna. Bara det säger en hel del om vilka unkna värderingar som nätverket måste ha haft, fortfarande har.

Vi tycker att det ska finnas ett medicinskt råd som tar ställning till abort. Som vi ser det ska inte kvinnan bestämma detta, sa Charlie Weimers i en intervju med Nya Dagen 2001.

Fyra år. Han påstår att han ångrar sitt uttalande. Visst människor förändras. Men när det gäller politik brukar värderingar ofta sitta i ryggmärgen. Hur många vänsterpartister blir moderater, eller vice versa?

// Annica

Annica Tiger 3:37 EM | Kommentarer (6) | Google

Knaperstekt valfläsk

På Aftonbladets debatt skriver Fredrik Reinfeldt:

– Vi gör det lönsamt att jobba.
– Du får 1000 kronor mer i månaden.

Ta den där med Rödluvan också.

Det är ett löfte som säkert lockar en hel del nya väljare. Men ett löfte som kanske inte är så positivt för flertalet som det kan verka, om man tänker efter.

Vi sänker inkomstskatten på förvärvsarbete för alla som tjänar över 70.000 om året. Tyngdpunkten i våra skattesänkningar kommer de som tjänar 120.000 till ca 380.000 om året till del. Det handlar, i genomsnitt, då om uppemot en tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Vi finansierar detta huvudsakligen genom stramare bidragssystem, och ökar då också skillnaden i vad man får ut mellan att arbeta och att inte arbeta.

Det är bara det att hans löfte inte stämmer, att du får 1000 kronor mer i månaden. Ordet i texten efteråt säger något helt annat. Ordet genomsnitt innebär att det är nog snarare de som tjänar upp mot 380.000 om året som tjänar mer än en tusenlapp i månaden och den som tjänar 120.000 kommer definitivt inte få sin skatt sänkt med 1.000 kronor i månaden. För om så vore skulle ordet genomsnitt inte finnas med i texten.

För en moderat skulle aldrig en omvänd skattesänkning finnas på agendan. Sänk skatten med ett par tusen för de som tjänar under 200.000 och de som tjänar mer får nöja sig med en lägre skattesänkning. Kommer aldrig att hända. Så tänker inte en moderat, även om Fredrik Reinfeldt nu har börjat klä sig i kejsarens kläder.

De som lever på socialbidrag är faktiskt mindre än vad gemene man tror. Med andra ord, om nu skattesänkningen helt ska finanseras genom stramare bidragssystem, så kommer förlorarna vara sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa.

Alla som är sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa är givetvis det för att de är för slöa för att arbeta och lever gott och smörjer kråset på andra skattebetalares bekostnad. De kommer säkert ut på arbetsmarknaden (de arbetslösa) eller blir mirakulöst friska och arbetsföra (de sjukskrivna, deltidssjukskrivna och förtidspensionerade) enbart genom att Fredrik Reinfeldt svingar sitt trollspö?

Att deras ersättning sänks med en tusenlapp eller mer i månaden verkar i mina ögon helt orimligt. Är det några som lever på marginalerna så är det dessa människor. Nej, det kommer bara bli så att socialbidragsberoendet kommer att öka. Skattesänkargungan blir en socialbidragskarusell.

För att leva måste väl även de som Fredrik Reinfeldt syftar på få göra? Hyra, el, tele, mat och andra basala behov måste tillgodoses, på ett eller annat sätt. Eller ska vi återinskaffa fattigdomssverige? Där de som är sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa får börja gå runt med mössan i hand.

Skattesänkningen kommer inte att kunna finansieras som tänkt. Har Fredrik Reinfeldt tänkt på det?

Våra skattesänkningar kommer att göra det påtagligt mer lönsamt för de som överväger att gå från halvtid till lång deltid eller upp på heltid. Det kommer öka många kvinnors frihet. Vi tillåter och uppmuntrar kvinnor inom den offentliga sektorn att bli företagare och få möjlighet att tjäna mer pengar på sitt kunnande.

Varför far mina tankar till pigdebatten när jag läser detta ovan?

Allt annat som utlovas kostar pengar. Hur ska det finansieras? Dessutom är det en del saker som redan är genomfört eller på gång att genomföras av sittande regering, så det mesta var inget nytt under solen.

Det luktar knaperstekt valfläsk.
Men fläsk kan lätt bli härsket.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 FM | Kommentarer (8) | Google

31 mars 2005

Färgad politik

Bertan Pertan fick inte bli medlem i folkpartiet. Bara det faktum att han, som tidigare var partiledare i Ny demokrati, anser att folkpartiet går åt "rätt" håll i vissa frågor torde vara dålig reklam för folkpartiet. Ny demokrati fick på sin tid 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 1991. Drag under galoscherna. Vilken färg galoscherna hade? I mina ögon var de bruna.

På tal om färgen brun, ja – det pratas om rött (s och vp), grönt (mp och c), blått (kd, fp och i viss mån m – som tonar lite mer i mörkblått) – men sällan om brunt. Jag förknippar färgen brun med extremhögern och nazister.

Sverigedemokraterna försöker ta över Skattebetalarnas förening. Inte bara de, utan andra invandrarfientliga organisationer vill vara med och dela på kakan.

Saxat ur DN:

Ledande personer från invandrarfientliga organisationer som Folkviljan och Massinvandringen samt samfundet för nationell och internationell utveckling har också gått med i Skattebetalarna och på flera invandringskritiska hemsidor sprids ett upprop från Carl Lundström, styrelseordförande i Rix Telecom och känd som finansiär av Sverigedemokraterna och tidigare invandrarfientliga framstegspartiet.

Carl Lundström är medlem i Skattebetalarna och har lagt ut uppropet på föreningens interna debattsida på internet. Där skriver han att oppositionen sjuder inom föreningen och att han är en av de drivande krafterna. Lundström berättar också att han kontaktat Sverigedemokraterna för att med hjälp av deras adressregister samla aktiva medlemmar till stämman i Malmö.

Upplagt för strid inom föreningen. Frågan är om moderaterns och folkpartisterna mäktar att förhindra kuppen. Jag vet inte hur många brev och inbjudningar jag har fått från denna förening. Varför skulle jag gå med där? Jag tycker att skatterna behövs. Skatterna är grunden till vårt folkhem, även om den ursprungliga drömmen om det svenska folkhemmet mer eller mindre har gått i kras. Men grundbulten finns kvar. Solidaritet, trygghet och en basal välfärd för alla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:39 FM | Kommentarer (10) | Google

29 mars 2005

För fet för TV?

Go, glad och rund.
Go, glad och smal.
Go, glad och ful.
Go, glad och vacker.
Go och glad, med stora silikontuttar.

Det spelar väl ingen roll hur folk ser ut, bara de är trevliga, goa och glada (såvida de nu inte som skådespelare ska gestalta motsatsen) och medverkar i bra TV-program eller som i fallet nedan, leder ett bra TV-program. För min del får folk i TV även vara griniga och sura. De kan få vara hur som helst. Jag, som betraktare, väljer genom att använda fjärrkontrollen. Nu råkar jag gilla "Så ska det låta" och jag störs inte av att programledaren är lite rund om magen.

Peter Harryson är för tjock för att leda "Så ska det låta". Det anser kolesterolforskaren Carl Gustaf Carpel. – Tjocka människor i tv ger fel signaler, säger han.

Och?
Fel signaler?
Till vem?
Till vilka?

Vårt samhälle består av olika människor. Smala. Tjocka. Fula. Vackra. Gamla. Unga. Barn. TV:n ska, förhoppningsvis, spegla vårt samhälle. Det finns plats för alla. Denna utseendefixering gör mig rent ut sagt förbenad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 EM | Kommentarer (13) | Google

24 mars 2005

All makt åt folket

Vi hade en folkomröstning om vi skulle byta ut svenska kronan mot euro. Jag är faktiskt övertygad om att både sossarna och borgarna var övertygade om att det skulle bli ett rungande ja. Med tanke på alla pengar som plöjdes ned i ja-kampanjen var utfallet nästan givet, trodde de nog.

Men folket sa nej. Nu har junilistan samlat in en namninsamling (120.333 namn) och kräver en folkomröstning i frågan om EU:s nya grundlag. Namnlistorna överlämnades till Jens Orback. Som upprepade sin inlärda läxa väl.

– Det är regeringens hållning att den EU-konstitution som nu föreslås inte innehåller så stora förändringar att det finns skäl att överpröva den omröstning vid hade 1994 (om inträde i EU) och denna måste vi respektera.

Jag tror att politikernas ovilja att genomföra en sådan folkomröstning bottnar i att de inte ens själva tror på ett ja, om folket får bestämma. Därför beter de sig som tjurande barnungar. Nej, ingen folkomröstning. Så är det bestämt. Riksdagen ska besluta. Men när inte ens partiernas väljare eller medlemmar tycker att det är speciellt demokratiskt utan faktiskt vill ha en folkomröstning tycker jag att det går att tala om att riksdagens partier inte är ett dugg bättre än kommunisterna var i forna Sovjetunionen.

Junilistan presenterade i dag en opinionsundersökning baserade på ett urval av tusen personer. Så många som 58% skulle rösta nej i en folkomröstning. Det är en indikator på att politikerna kanske måste tänka om. Vi valde dem för att de skulle föra vår talan. Men som situationen utvecklats tycker många att politikerna inte längre för deras talan.

All makt åt folket står det i grundlagen.
Skrota vår grundlag då.
Tänk vad bekvämt att låta Bryssel bestämma.
Inte för folket, men för politikerna.

10 skäl för en folkomröstning.

Jag föreslår att vi återupptar unionen med Norge ;-). Där har de i dagarna hittat en enormt stor olje- och gaskälla. Norge klarar sig utan EU. Det skulle Sverige också göra. Men nu är vi där. Låt oss i alla fall få folkomrösta om EU:s nya grundlag.

BTW - fiffel som fiffel.
Det finns nog mer lik i garderoberna.

Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU har höjt sina medlemssiffror i Värmland genom att betala medlemmarnas avgifter. Partisekreterare Urban Svensson tänker nu kontakta KDU men anser inte att fusket i det egna ungdomsförbundet går att jämföra med fusket i SSU.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Kommentarer (13) | Google

Glöm inte kondomen!

Jag hörde på nyheterna i morse (Sverige.nu) att HIV-fallen ökar (speciellt bland ungdomarna), samt att den största ökningen sker bland heterosexuella. De sexuellt överförbara sjukdomarna klamydia och syfilis ökar, speciellt farligt är klamydia som inte "syns" lika påtagligt, som exempelvis gonorré som brukar synas som flytningar – samt kännas vid genom sveda. Läs vad jag skrev om detta förra året.

VaFan. Det måste bli häftigt att använda kondom. Annars kommer ökningen av hiv-fall och andra sexuellt relaterade sjukdomar bara att öka. Det vore nog inte önskvärt. Det är inte önskvärt.

Blommiga kondomer?
Kondomer med bild på Stålmannen?
Hur sjutton får man människor att
använda kondom vid tillfälliga kontakter?

Kondomer med viagra på insidan för att ge guldkant till killen och på utsidan testeoron för att öka kvinnans lust (ja - det sägs att det håller på att utvecklas både testeoronspray och plåster för kvinnor för att öka lusten)? Det kanske skulle locka fler att använda kondom?

Jag läste häromdagen att många vägras göra hiv-test med motiveringen att om de inte haft samlag med någon av samma kön (läs män) eller haft samlag med någon utomlands på semestern, så anses risken vara så låg att det inte är värt kostnaden för att göra testet. Idiotiskt motivering. Se verkligheten as it is. En invandrare som, utan att veta om eventuell smitta, kan smitta lika bra i Sverige som utomlands. En svensk, lika ovetande om eventuell smitta, kan smitta en invandrare.

Att få göra ett test är en självklarhet. Att bara gå och oroa sig för att eventuellt vara smittad kan nog ge vem som helst Ågren. Att få testa sig och få ett svar, förhoppningsvis att ingen smitta föreligger, måste kosta samhället mindre i längden.

Alla som är oroliga ska givetvis få göra ett test. Enligt lagen ska testet vara gratis. Men oftast kostar det inom vissa landsting, eftersom läkare ska skriva remiss för provet. Vilket jag tycker är underligt att det måste vara så. Hur som helst. Jag skulle gärna pynta 140 spänn om jag var det minsta orolig.

HIV
Statistiken är från Smittskyddsinstitutet.

De flesta förknippar nog hiv och aids med något som sker i andra länder. Men så är det alltså inte, även om siffrorna är modesta i Sverige - så är det alarmerande att de ökar stadigt.

Pesten är inte över,
en krönika i DN, jag citerar lite ur artikeln nedan.

Förra året dog 3,1 miljoner människor i aids. Över 40 miljoner är smittade av hiv, 85 procent av dem i Afrika söder om Sahara. I USA beräknas en miljon vara smittade varav en fjärdedel utan att veta om det. En halv miljon amerikaner har redan dött i aids, fler än som omkommit i alla krig USA utkämpat de senaste 100 åren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:46 FM | Kommentarer (4) | Google

23 mars 2005

Vems agenda följer media?

Ska media vinna valet år 2006? Det är nästan jag tycker det verkar som att det finns på agendan att det ska bli ett regimskifte. Frågan är bara vem som äger agendan? Vem står för notan?

Ta exemplet med SSU. jag tycker inte det finns några förmildrande omständigheter för fiffel och båg. Men under tiden media hårdbevakar detta har alla andra partiers ungdomsförbund chansen att städa sina garderober. För tro mig, lik i garderoben har de också. De får chansen att städa bort registrerade hundar, andra husdjur, avlidna människor och allt vad nu förbunden kan ha som registrerade medlemmar. Medlemmar=bidrag.

Jag såg ett nyhetsinslag om att KD:s ungdomsförbund raggade 12-åringar som medlemmar, i löfte mot att de skulle få åka på en skojsam Lisebergsresa. Vad vet 12-åringar om politik? Inte mycket. Men det är jädrans kul att gå på Liseberg. Inte speciellt mycket eko gav den nyheten i media i stort.

För x antal år sedan upptäcktes det att det fanns medlemmar (som registrerats fast de var avlidna) både inom folkpartiets och centerns ungdomsförbund, säkert inom flera ungdomsförbund. Att locka medlemmar genom diskon med fri sprit var en variant moderaternas ungdomsförbund sysslade med, om jag inte minns helt galet.

Fusk och fiffel ska beivras. Men media ska bevaka opartiskt, inte som nu ensidigt – så det, i alla fall i mina ögon, känns som om det går till överdrift. Det är som om media helt plötsligt har fått ett rött skynke framför ögonen.

Förövrigt tycker jag att Göran Persson ska avgå. Nu! Ju längre han sitter kvar, desto fler billiga poäng plockar moderaterna. Moderaterna som nu liknar mer ett arbetarparti, eller vill i alla fall ge sken av det. Det ska värnas om de små människorna. Men när det är klappat och klart, då tror jag att alla dessa löften icke kommer att infrias. Det lär bli en chock för en del. Tro mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 EM | Kommentarer (16) | Google

20 mars 2005

Nyhetstorka? Då drämmer vi till med något som skrämmer skiten ur gemene man. Nåt måste vi ju locka läsare med!

första sidan i Aftonbladet i går.

EXTRA
5 DÖDA
I INFLUENSA
I SVERIGE - trots att de hade fått
VACCIN

Nu är det så att ett vaccinet skyddar inte den vaccinerade hundraprocentigt från att få influensa av typ A. Men skyddet är upp till 70 procent, så givetvis lönar det sig att vaccinera sig. Alla över 65 år bör vaccinera sig, allrahelst om de lider av andra krämpor som kan göra att influensan drabbar dem hårdare än en frisk yngre person.

Just nu uppskattas att fem till tio procent i Sverige ha influensan. Att det då medfört att fem äldre personer avlidit i år är beklagligt, men inget ovanligt. Dödsfall sker vid varje influensaepidemi. Rubriken och artikeln i sin helhet känns bara som skrämselpropaganda. Nyhetstorka? Då drämmer vi till med något som skrämmer skiten ur gemene man? Nåt måste vi ju locka läsare med! Är det så de resonerar på kvällsblaskorna?

Det som däremot var intressant, med tanke på diskussionen om att ett eventuellt utbrott av fågelinfluensan skulle kunna hejdas med Tamiflu, var att den omtalade medicinen medicinen Tamiflu inte var speciellt effektiv ens mot en influensa av A-typ.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 FM | Kommentarer (4) | Google

12 mars 2005

Muslimska ledare fördömer bin Ladin

Muslimska ledare i Spanien har utfärdat en Fatwa, ett religiöst påbud mot terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, enligt CNN:s hemsida, skriver Ekot. Det är bra att de tar avstånd från terrorister och terrorverksamhet.

Ett religiöst påbud?
Dagens understatement?

Fatwa är väl mer än så? Den brittiske författaren Salman Rushdie fick en Fatwa. För många år sedan förklarade Irans högste ledare Khomeini att Rushdie med boken Satansverserna hade hädat islam och att författaren förtjänade att dö. En belöning på motsvarande 20 miljoner kronor utlystes för den som dödade Rushdie.

Irans regering har inte upphävt själva Fatwan, den religiösa dödsdomen – men säger sig inte vilja slutföra den längre. Upphäva Fatwan kan bara Khomeini göra och han är död. Det finns fortfarande hårdföra militanta muslimer som menar på att de tänker verkställa dödsdomen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:28 FM | Kommentarer (4) | Google

8 mars 2005

Ju längre skiten far, desto bättre vår

Det finns många sätt att fira våren. I Sverige tänder vi en brasa och står i kylan och värmer oss. I Bulgarien är de betydligt råare, i alla fall i den den lilla byn Brodilovo i Bulgarien. Där firas våren med en uråldrig tradition, "trichane na kuche" eller "dog’s spin"

Hunden hissas upp i två rep snodda runt varann. Sedan snurras hunden runt, runt, runt, fortare och fortare, tills den blir så chockad att den bajsar och här kommer poängen. Ju längre skiten far, desto bättre vår blir det.

Givetvis förnekar Bulgariens ambassad i Stockholm kännedom om denna tradition. Jag googlade och hittade i alla fall att frasen trichane na kuche har använts av andra, fast jag begrep inte språket på ena sidan.

Hur hunden mår efter detta? Förmodligen lär den inte överleva denna lilla roliga lek människan roar sig med.

Naturen i sig är grym, det handlar om att dö eller överleva, äta eller ätas. Men vi människor är det grymmaste djuret av alla i naturen. Det är bara vi som kan tänka ut sådana här raffinerade plågsamma saker, just for fun.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:41 FM | Kommentarer (3) | Google

4 mars 2005

Somalias kust är förgiftad

Vattnet är renare i Phuket än före flodvågen. En förklaring är att jättevågorna förde ut mycket av turistnäringens smuts längre ut till havs och någon ny nersmutsning har inte skett, eftersom en stor del av de strandnära hotellen förstördes och turisterna inte kommit tillbaka dit, läser jag på SR Ekot. Nå, om inte vattenrening står som prio ett på agendan lär det inte dröja länge förrän det är som vanligt igen.

Men i Somalia har de helt andra problem efter Tsunamin. Jag hörde på nyheterna i morse (har inte hittat info på webben) om att Somalias kuster inte, likt Phukets kuster, blivit renare. Tvärtom har jättevågen dragit med sig föroreningar och gifter som dumpats utanför Somalias kust och nu har dessa hamnat på torra land och befolkningen som exponeras av dessa föroreningar mår inte bra av detta.

Det är lite av det som göms i snö, kommer upp vid tö. Det nämndes att även kärnavfall dumpats olovligt utanför Somalias kust. Vilka konsekvenser kan det ge på längre sikt om de spolats iland? Vilka har dumpat allt skit? Typiskt nog sade de inget vid nästa nyhetssändning, när jag satt beredd med penna och papper. Jag försökte ringa och kolla, men han som satt vid helpdesken bad mig återkomma senare, för han hade inte tid att kolla varför inslaget togs bort i nästa sändning.

Update:
Jag har varit in en sväng till stan, men nu letade jag på SVT:s hemsida, men hittade fortfarande inget. Men i kommentarerna finns läsvärda länkar. Tack för dem.

BBC News

The Standard

Times

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:53 FM | Kommentarer (6) | Google