« DN - betala tillbaka | Startsidan | Reklam på bloggen »

29 mars 2005

För fet för TV?

Go, glad och rund.
Go, glad och smal.
Go, glad och ful.
Go, glad och vacker.
Go och glad, med stora silikontuttar.

Det spelar väl ingen roll hur folk ser ut, bara de är trevliga, goa och glada (såvida de nu inte som skådespelare ska gestalta motsatsen) och medverkar i bra TV-program eller som i fallet nedan, leder ett bra TV-program. För min del får folk i TV även vara griniga och sura. De kan få vara hur som helst. Jag, som betraktare, väljer genom att använda fjärrkontrollen. Nu råkar jag gilla "Så ska det låta" och jag störs inte av att programledaren är lite rund om magen.

Peter Harryson är för tjock för att leda "Så ska det låta". Det anser kolesterolforskaren Carl Gustaf Carpel. – Tjocka människor i tv ger fel signaler, säger han.

Och?
Fel signaler?
Till vem?
Till vilka?

Vårt samhälle består av olika människor. Smala. Tjocka. Fula. Vackra. Gamla. Unga. Barn. TV:n ska, förhoppningsvis, spegla vårt samhälle. Det finns plats för alla. Denna utseendefixering gör mig rent ut sagt förbenad.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 29, 2005 02:55 EM

Kommentarer

Övervikten har ju ökat pga matindustrin, dvs tillgången till "dålig" mat är enorm, den är billig och många kan inte säga nej.

Sedan tror jag även att detta med socker och kolhydrat-beroende är ett faktum.

Skrivet av: Henrik, den andre datum: mars 31, 2005 09:23 FM

Hmm jag tolkar det mer som en hälsofixering än som en utseendefixering - och tycker att det är bra och rätt. Även om jag gillar Peter Harrysson. Fast jag är inte helt säker på att det skulle hjälpa i det omtalade syftet - om vi plockar bort alla tjockisar från rutan så blir befolkningen smal? Neeeej. Och jag tror inte heller det hjälper de överviktiga att känna sig som en likvärdig del av samhället och jobba med att gå ner - övervikt handlar ju ofta om psykiska grejer också, där pissigt självförtroende och självstraffning ofta har en betydande plats....

Skrivet av: Paula datum: mars 30, 2005 11:18 FM

Efter att de tjocka försvunnit från tv-rutan så tycker jag nästa steg blir att förbjuda sport i tv. Vi kan ju bli inspirerade till att idrotta och sedan skada oss. Dessa idrottsskador kostar också samhället mycket pengar. Trasiga knän... ja jisses.

Skrivet av: Sanna datum: mars 30, 2005 08:09 FM

Jag tror på att en bättre information om matvanor är bästa sättet. Ta all denna info om socker. Det har faktiskt inneburit att försäljningen gått ned gällande produkter med mycket socker i.

Information är nyckelordet.
Sedan var var och en välja.

Vi kan inte alla se likadana ut.
Det kommer alltid att finnas överviktiga. All övervikt beror inte heller på överdrivet ätande.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 30, 2005 07:04 FM

Arbetar man i affär, ser man verkligen sambandet mellan vad människor äter och vad resultatet kan bli. Det slår aldrig fel, att våldsamt överviktiga, - då menar jag USA-stora -människor .. i sin kundkorg mest har snabbmat, chips, godis och läsk.
Den som köper öl, köper oftast också tobak.
Unga flickor varor kommer så här på kassabandet: mini-creme-fraiche, mini-mjölk, coca-light, frukt, fiberflingor, grovt bröd och så sist: en Marabou chokladkaka med nötter och en påse chips. Och Marlboro.
Punkt.

Skrivet av: Elisabet datum: mars 29, 2005 10:26 EM

Visst, du har poänger Annica i detta med att vi alla "kostar", men om man *kan* undvika att t.ex. få stroke pga höga blodfetter, eller lungcancer, eller vad det än må vara, så ska man givetvis göra detta.

Förresten läste jag idag att 1 av 10 (var det va?) av alla som söker vård är hypokondriker, och dessa är väldigt dyra att ha att göra med. Undrar hur de fick fram denna siffra(?)!

Det som slår mig, är att svenskarna, med våra sjukskrivningstal, är ett av världens sjukaste folk, men detta kan inte stämma...

Skrivet av: Henrik, den andre datum: mars 29, 2005 10:15 EM

Jag har gjort en liten kommentar till herr Carpel:

http://www.flickr.com/photos/16881254@N00/7547169/
http://www.flickr.com/photos/16881254@N00/7559359/

Skrivet av: N|. datum: mars 29, 2005 09:56 EM

Instämmer i det jag tycker att du uttrycker, Annica. Låt TV spegla det samhälle vi lever i. Varför ska det bara vara smala, "vackra" människor i detta medium!?

Förresten, kan inte tjocka människor vara vackra? Definitivt en smaksak - och jag tycker att det finns vackra människor som är tjocka. Det finns något som heter personlig utstrålning som har stor betydelse, tycker jag.
/Mia

Skrivet av: Mia datum: mars 29, 2005 09:35 EM

Jag rekommenderar läsning av artikel i ämnet på Forskning & Framstegs sida: http://www.fof.se/?id=05228
Ganska långt ner i artikeln får man en liten historisk bakgrund till hur man ser på övervikt. Tankeväckande läsning!

Skrivet av: Susanne datum: mars 29, 2005 08:37 EM

Tro mig. de som är överviktiga är nog väldigt medvetna om riskerna med sin övervikt.

De som känner av problem med sin övervikt försöker nog banta. Men det är inte alltid så lätt att gå ned i vikt.

Jag röker. Jag vet att det leder till döden. Ändå fortsätter jag. För jag kan inte sluta, jag har gett upp.

De som super för mycket, hur mycket kostar inte de samhället? De som knarkar? De som skaffar fem-sex ungar eller ett helt fotbollslag?

De som är sjukskriva? Förtidspensionerade? Pensionärer?

Alla kostar vi samhället något, mer eller mindre. Kanske inget i dag, men kanske i morgon eller om några år.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 29, 2005 05:29 EM

Visst, det behöver inte vara så att om man är överviktig så har man dåliga värden. Jag antar dock att det är betydligt vanligare att man har dåliga värden i samband med fetma än att man inte har det.

Peter Harrysson är även väldigt överviktig, och chansen finns att hans kropp inte mår vidare bra, detta har han själv framhållit.


Detta åt sidan, sjukdomar relaterade till fetma / övervikt lär kosta samhället en hel del pengar, och mer lär det bli.


Man ska inte banta, man ska ha en livstil som möjliggör att man mår bra och orkar med ett normalt, vad detta nu innebär, liv.

Att peka finger på överviktiga är inte rätt väg att gå, men att säga till människor med övervikt att man ligger i riskzonen för en mängd olika sjukdomar, och att man faktiskt genom att ha dessa sjukdomar kostar samhället en himla massa pengar är inte fel. Det känns inte bra att höra, men det är sanningen

Skrivet av: Henrik, den andre datum: mars 29, 2005 05:21 EM

Fetma behöver inte alls betyda att man har ökade halter av kolesterol i kroppen. Fetma behöver inte betyda att man mår dåligt fysiskt eller psykiskt. En del trivs med att vara lite runda. Låt dem få vara det.

Men visst, fetman är ett stort problem i USA och så på väg i Sverige. Men för den skull så tycker jag inte att man ska "peka finger" åt dem som har lite rondör. Det är upp till var och en. Alla kan inte banta. Alla vill inte banta.

Barn och ungdomar däremot är det föräldrarnas, skolan och samhällets uppgift att informera om goda kostvanor. Så att de inte hamnar i snabbmatsfällan, godisätande och läskdrickande.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 29, 2005 05:15 EM

Fetma *är* ett samhällsproblem, Carl Gustaf Carpel har rätt i detta.

Vad han däremot skulle behöva är mediaträning!!

Skrivet av: Henrik, den andre datum: mars 29, 2005 05:07 EM