25 juli 2004

Eld är inte att leka med

Två radhuslängor i Järfälla har brunnit ned, en person omkom. Tre rökskadades. Stora materiella skador på husen.

Tänk att få hela sitt liv utplånat i en eldsvåda. Alla fotografier man samlat på sig. Alla böcker. Alla filmer. Alla skivor och CD:n. Datorn, dess tillbehör och programvaror. Alla souvenirer och minnessaker. Allt porslin. Allt linne. Alla kläder. Alla möbler. Visst skulle man vara tacksam över att ha överlevt, men det måste vara hemskt att förlora sitt hem ändå. Hemförsäkring i all ära, men inte kan pengar ersätta det som förlorats. Det mesta har noll och intet värde i försäkringsbolagets ögon.

Om det är något jag fruktar så är det bränder. Varför vet jag inte, jag har aldrig varit med om någon traumatisk upplevelse i samband med någon eldsvåda eller liknande. Jag törs inte lämna hemmet utan att ha stängt av datorn. Jag slår alltid av datorskärmen när jag inte sitter framför datorn. Jag dubbelkollar alltid att jag stängt av alla plattor innan jag låser ytterdörren. Jag tycker inte om våra elektriska element. På vintern är jag konstant orolig över att de ska orsaka en eldsvåda när jag inte är hemma. Jag drar alltid ur kontakten på TV:n när jag stänger av den. Jag törs inte ha en bärbar telefon eftersom basstationen ska vara ansluten till nätet. Jag laddar bara mobilen när jag är hemma, för jag inbillar mig att laddaren kan fatta eld. Det finns två brandvarnare på en yta på 55 kvm. En ovanför kylskåpet för om kompressorn blir överhettad kan kylskåpet fatta eld. I hallen hänger en brandsläckare, i garaget en och även en i gäststugan. Underligt nog har jag ingen i bilen. Jag kör bara tvättmaskinen eller tumlaren när jag är hemma, samma sak med diskmaskinen...och så vidare.

Livet blir lite begränsat. Men sammantaget är min oro inte helt obefogad. TV-apparater som står stand-by kan börja brinna, mobilladdare har orsakat bränder, plattor som inte stängs av kan orsaka brand...och så vidare. Men ändå är risken kanske inte så stor att det skulle drabba just mig. Det vet jag, men ändå kan jag inte sluta oroa mig. Det blir bara värre och värre med åren. Jag har funderat på att köpa ett brandsäkert kassaskåp att förvara de viktigaste ägodelarna i. :-) Ja, jag småler åt mig själv. Men sådan är jag. Det finns nog värre "hang-ups" man kan ha än min brandrädsla. Dessutom skadar den ingen annan.

Du har väl brandvarnare?
En bra livförsäkring.

Du har väl en brandsläckare?
För att snabbt släcka en brandhärd.

Du har väl hemförsäkring?
Om nu olyckan skulle vara framme.

// Annica Tiger

Annica Tiger 05:16 EM | Kommentarer (5) | Google

Billigt sätt att dö på

Polisen befarar att 5.000 liter insmugglad träsprit (metanol) är på drift. I Norge har i år tre dött av metanolförgiftning och tidigare under 2003 och halva 2002 har fjorton norrmän dött. Det senaste fallet var en kvinna som dog i går.

Facit:
Under två är har sjutton människor dött av metanolförgiftning. Spriten säljs i plastdunkar eller flaskor. Säkert billigt, men absolut inte bra. Är en billig fylla värd risken att dö eller få allvarliga skador?

Risken finns att den giftiga spriten letar sig inåt Sverige kan jag tänka mig. Drick aldrig sprit du inte vet vartifrån den kommer. Hembränd sprit är det vidrigaste som finns, oavsett hur mycket den renas tycker jag det smakar finkel. Jo, jag har testat några gånger under min ungdom. I dag skulle jag inte ens smaka en aldrig så liten fjutt, om jag inte såg att flaskan är oöppnad och kommer från Systembolagets sortiment. Knappt ens då.

Träsprit har jag aldrig druckit. Dricker man sånt? Jag tänker på T-Röd som alkisarna brukar sila genom en limpa eller halsa rakt av för att få en billig fylla. Antagligen är smuggelspriten utblandad eller förorenad med träsprit. Vet tillverkarna och smugglarna om att spriten är livsfarlig borde det kallas mordförsök att sälja den och att smuggla den vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 08:42 FM | Kommentarer (2) | Google

19 juli 2004

Ajajaj...det gjorde nog ont

Jag såg Kajsa i går när hon skulle hoppa och i ansatsen brast hälsenan. Ajajaj...sa jag bara och höll för ögonen.

Jag hoppas att hon inte tappar sugen nu utan kommer igen med full kraft nästa säsong. Så mycket arbete nedlagt på träning för att återkomma efter förra skadan och så händer detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:33 EM | Kommentarer (1) | Google

Apotekets nätförsäljning

Apotekets nätförsäljning går med brakförlust. Nätbutiken öppnades 2002 och i början var det bara tjugo till trettio kunder om dagen, numera har det ökat till ungefär 100 kunder om dagen. De flesta köper glidmedel och liknande artiklar som kanske kan vara generande för en del att handla över disk.

Utvecklings- och driftskostnaderna ligger mellan 10 och femton miljoner sades det på morgonnyheterna. Men väl värt kostnaderna att ha ett utbyggt och fungerande system enligt Apoteket, om och när försäljningen av receptbelagda läkemedel kommer att lanseras på nätet.

Jag själv hade inte en susning om att denna tjänst överhuvudtaget fanns. Eventuell lansering och information om möjligheten att kunna handla receptfria varor via nätet har jag missat totalt. Ligger felet hos mig eller har de inte lanserat tjänsten tillräckligt?

För 35 pix kan jag som bor via en lantbrevbärarlinje få det jag behöver köpa av receptfria mediciner hemkört fram till dörren. Men för den som bor i en storstad eller större samhälle med ett apotek runt knuten verkar det inte vara så användbart, med tanke på merkostnaden; förutom då kanske för funktionshindrade eller andra som har svårt att ta sig till butiken även om den ligger runt hörnet.

En fråga som kommer med automatik. Kommer det i framtiden, när de får sälja receptbelagda mediciner i stor skala, innebära att apotek läggas ned och kunder kommer att hänvisas till nätbutiken?

// Annica Tiger

Annica Tiger 09:49 FM | Kommentarer (2) | Google

18 juli 2004

OS i dopning

Snart är det OS. Till glädje för alla sportfantaster. Men årets OS har, redan innan det börjat, kastat mörka skuggor över idrotten. Redan innan de olympiska spelen har startarts frågar sig nog en och annan om det verkligen kommer att bli "bästa man/kvinna" som erövrar de åtråvärda medaljerna. Jag gör det i alla fall. Dopning är ordet för dagen. Vem är dopad? Vem är inte dopad? Hur utbrett är dopningen? Vilka sporter är "rena"? Hur många specialdesignade dopningsmedel finns det som dopningtesterna än inte avslöjar? Det verkar som det är en hel vetenskap att dopa sig. En sport inom sporten?

Jag minns när öststaterna var stora. Många rekord, som än i dag inte har slagits, togs av damidrottare. Fast var det damer? En del såg mer ut som riktiga karlar. Männen dopade sig också, men på kvinnor syns det mer om de använder anabola steorider. Att idrottskvinnar hade basröst, extremt lurviga ben och mustascher var ingen ovanlighet på den tiden. På den tiden var dopningkontroller inget som stod högt upp på dagordningen. Fast om jag ska vara ärlig tycker jag att det fortfarande finns en och annan kvinnlig idrottare (speciellt inom löpning) som ser mer ut som rediga karlar än kvinnor, samt en del män som verkar vara oproportionerligt välbyggda. Nu bygger ju inte all doping nuförtiden på att bygga muskler utan på att öka den fysiska förmågan och orken – uthålligheten.

Numera är dopning erkänt som ett problem inom idrotten. För visst fuskas det fortfarande, om än med kanske mer förfinade metoder än de preparat som skapade kvinnliga och manliga monster under 80-talet. Nu verkar USA ha tagit över öststaternas roll. Att så många nu åker fast är en ny policy hos amerikanska myndigheter. Inte en dag för sent.

Jag tänker inte följa OS. Det enda jag tänker titta på är när våra svenska idrottare ska försöka göra sitt bästa. En och annan medalj är jag övertygad om att Sverige kommer att knipa, i alla fall i höjdhopp och tresteg. Må dessa medaljer aldrig ifrågasättas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:53 FM | Kommentarer (4) | Google

16 juli 2004

Barn ska också respekteras

I dag på morgonen hoppas jag att två små flickor sover gott och inte kikar på TV1:s nyhetssändningar. Jag tror att de skulle ta mycket illa upp att förekomma i det sammanhanget de gör. Jag hoppas inga kompisar heller ser inslaget.

Reportaget handlade om att det finns förslag om att införa straffskatt på matvaror som leder till fetma, såsom sockerrika livsmedel, fetthaltiga produkter och i övrigt exceptionellt kaloririka matvaror.

Det nämndes att barnfetman ökar lavinartat. Inslaget hade rörliga bilder. Två flickor i ungefär 10-årsåldern som badade glatt och stojade som barn gör i den åldern. Helt omedvetna om fotografen tycktes det. Visst var de överviktiga. Men varför visa detta inslag? Flickorna var fullt identifierbara. Skulle nyheterna ha visat likartade närgångna bilder på överviktiga vuxna? Barn ska också respekteras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:21 FM | Kommentarer (7) | Google

15 juli 2004

Särbehandla inte barn

Har man fler än ett barn är det viktigt att man behandlar barnen lika annars kan det särbehandlade barnet känna sig utanför. Risken finns att utanförskapet skapar ett otryggt barn som antingen reagerar och agerar introvert eller extrovert, kanske på ett destruktivt sätt. Då eller längre fram. Jag har själv erfarenheter av detta från min barndom. Inga roliga dito. Det sitter djupt inne i min själ och även om jag inte vill påverkar det stundtals mitt liv, även som vuxen. Fast det blev ju folk av mig ändå :-).

Om ett barn hela tiden missgynnas i förhållande till sitt eller sina syskon (oavsett om det är halvsyskon eller helsyskon) så passerar det inte barnet omärkt förbi. Många vuxna verkar tro att barn inget ser, hör eller förstår om de blir särbehandlade. Barn ser, hör och förstår mycket mer än vad somliga föräldrar tycks tro. Det kan vara saker som att övriga syskon får mer kärlek, mer materiella ting, mer uppmärksamhet, tröst och lisa; till skillnad från det barn som missgynnas. Ofta kan inte barn uttrycka sig och göra sig förstådda verbalt att de upplever detta och därför tror/märker inte de vuxna som särbehandlar barnet att det far illa.

De som ofta kommer ikläm är barn som föds i förhållanden, som sedan spricker och föräldrarna skaffar nya partners och med tiden nya barn, halvsyskon till barnet som då i värsta fall kan komma att särbehandlas, medvetet eller omedvetet. Det kan även förekomma i familjer som inte skilt sig, men barnen kanske har kommit tätt och då brukar det kunna hända att antingen den förstfödde "tar mer kraft" i anspråk så det syskon som kommer efter kanske missgynnas, eller så kan det vara tvärtom.

Jag hörde i dag om en liten kille som är runt åtta år som har råkat ut för detta fenomen. Modern och fadern har gemensam vårdnad och barnet bor växelvis varannan vecka hos dem. Ändå försöker fadern få enskild vårdnad. Varför kan man ju undra, just i det här fallet. Jag blev så in i helskotta förbannad. Det är fadern som särbehandlar sitt första barn. Den nya familjen (frun och två små barn) åker i väg på semester utomlands titt som tätt. Tror ni äldsta grabben får hänga med? Nopp, då passar det bra att lämpa över honom till modern – fast det kanske inte är den vecka sonen ska vara där. Snacka om att visa öppet och helt ogenerat att sonen inte är lika viktig som de nya barnen för fadern. Modern och hennes nya sambo tog med sig sonen på sin enda utlandsresa de har haft råd att göra hitintills och sonen har en lika viktig plats som förr i moderns nya familj, även om killen där har ett yngre halvsyskon.

Jag tycker inte om det jag ser.
Men man SKA INTE särbehandla barn.
Inte om man vill kalla sig en ansvarsfull förälder.

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:07 EM | Kommentarer (4) | Google

12 juli 2004

Gåva eller lån?

Rubriksättningen måste vara felaktig?
Handlar det inte om ett lån?

Pappa kungen har gett bort sin lyxbåt M/Y Ancylus, värd fyra miljoner, till sin son prinsen som en gåva. Kungen äger fortfarande båten. Hur kan han då ge bort den som en gåva? Hur kan det då vara prinsen som äger den? Ett försök till att undslippa gåvoskatt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:27 EM | Kommentarer (2) | Google

Uppföljning av nyheter

Jag är en nyhetsfreak. Men som jag skrivit tidigare i min Reload så vill jag gärna ha något mer utöver själva nyhetsflödet av det som hänt eller händer just nu. Uppföljningen är lika viktig tycker jag. Vad händer när mediadrevet tappat intresset och kamerablixtarna slocknat?

Vi matas med nyheter i olika former. Det har hänt där i dag. Där hände det i går. Korta inblickar. Korta notiser. Korta repliker. Sällan några djupdykningar, än mer sällan kommer uppföljningar till nyheterna. Gamla nyheter är inga nyheter? De är väl inte lika intressanta kanske? Eller så dränks eventuella uppföljningar i floden av nya nyheter. Nyhetsflödet verkar aldrig sina.

Jag vill gärna veta hur det gick. Ofta ger nyheterna, i alla fall mig, många nya frågeställningar – direkt eller efter ett tag. Vad hände efteråt, när mediabevakningen slutat. Efter det avslutade inbördeskriget blev invånarnas levnadsvillkor bättre? Lever kvinnan som skadades allvarligt i olyckan? Dog han som ramlade ned från åttonde våningen och fick allvarliga inre skador? Hur ser det ut i översvämningsområdet, jordbävningområdet efter ett år? Använder det utpekade företaget fortfarande barnarbetare? Hur ser det ut i området efter ett år där giftutsläppet förstörde en hel sjö? Svälter barnen fortfarande i det av torka drabbade landet eller har hjälpen kommit fram?

Jag läste 2001 om barnarbetarna på Elfenbenskusten som skördade kakao under vidriga förhållanden. Många av barnen var livegna, slavar. Många var bortrövade från sina hem eller sålda av desperata föräldrar som behövde pengarna. De skeppades ofta dit via båtar. En av båtarna låg ute till havs i två veckor och fick inte gå in till hamn. Bilderna på barnslavarna väckte internationell vrede 2001. Jag vet ej om detta gav några efterverkningar i Sverige, men tydligen resulterade det i ett protokoll där USA-kongressen gav den amerikanska chokladindustrin fyra år på sig att vidta åtgärder för att lösa problemen.

Nu kom en uppföljning på detta.
Nu har dessa fyra år snart gått.
Det har tydligen inte hänt så mycket.

Jag skrev om detta i april 2001 och frågan står fortfarande öppen:

Vem tjänar på barnarbetet? Kan det vara så att industriländerna gör det och därför inte är alltför benägna att se till att det försvinner så fort som möjligt?

// Annica Tiger

20/4-01
Den som dricker choklad dricker barnens blod
Under hela påsken har samma tema återkommit, gång på gång, i media. Rubriken är vald från en artikel i Expressen 18.04.01 och speglar faktiskt verkligheten, tro det eller ej. Artikeln beskriver att mellan 10000 och 15000 barn arbetar på kakaoodlingar i Elfenbenskusten. Ordföranden för Rädda Barnen i Mali har kommenterat detta faktum:
- Den som dricker choklad eller kaffe dricker barnens blod. Det är blodet från unga som tvingats bära kakaosäckar på sex kilo, så tunga att barnen fått sår över hela axlarna.

Nyheterna har rapporterat om den båt, enligt uppgift fylld med barnslavar, som gäckat myndigheternas försök att lokalisera den till sjöss utanför Afrikas kust. Uppståndelsen runt det s.k. slavskeppet har fokuserat intresset på barnslaveri i världen, på gott och ont. Det är ingen nyhet att det förekommer barnarbete, rent av barnslaveri, runt om i världen. Men detta faktum försvinner ofta i det stora "mediabruset" som vår nutid upplever. Ett annat faktum är att vi i västvärlden tycks bara kunna fokusera på en sak i taget, i alla fall när det gäller den stora, breda massan. Faddergalan var en stor TV-händelse under påsken och även den belysta problematiken med barnarbete.

Barnarbete kontra slaveri, skillnaden kan stundtals vara hårfin. Barnslavarna säljs av sina utfattiga föräldrar, för en minimal ersättning eller som avbetalning för en skuld, till en oviss framtid. För oss, boende i västlandet, kan det tyckas vara en mycket oansvarlig handling. Men det är lätt att döma, för föräldrarna finns oftast ingen annan utväg. Ofta säljs barnen under falska förespeglingar från köparen att barnen kommer att få det så mycket bättre. Sanningen är att de ofta inte ens får betalt, de har inga rättigheter och tvingas arbeta varje dag.

Många barn tvingas att börja arbeta i förtid och försaka sin skolgång, enbart i syfte att bidra till familjens försörjning. Många barn får ingen tillgång till skolutbildning alls, utan placeras i lönearbete direkt och många flickor får gå hemma, som oavlönade pigor för att hjälpa till med hushållsarbetet, hemma eller mot betalning hos bättre ställda familjer. Tyvärr är det så att ofta flickor prioriteras bort av familjen när det gäller att ge sina barn en utbildning. De ska ju ändå bara gifta sig, så småningom. Bara det....får mig att bli upprörd.

Det är inte så länge sedan vi i Sverige hade barnarbetare, det handlar om den samhälliga strukturen och en fråga om utveckling. Nu skulle ingen acceptera att små barn satt i Solstickans tändsticksfabrik och doppade stickorna i svavel dagarna i ända. Men för hundra år sedan var det fullt acceptabelt även här i Sverige med barnarbete. Statarbarnen fick ofta arbeta för brödfödan, vilket många av våra proletärromaner vittnar om. Jag försöker undvika att köpa varor jag vet produceras med hjälp av barnarbetare. Men det är bara en droppe i havet, då många företag anlitar producenter som i sin tur anlitar producenter som i sin tur...... Det finns nog ingen garanti för någotdera längre. Bojkott kanske skulle bytas ut mot bistånd? Men vill industriländerna detta? Det bistånd som ges nu verkar mer vara avhängigt andra faktorer. Vem tjänar på barnarbetet? Kan det vara så att industriländerna gör det och därför inte är alltför benägna att se till att det försvinner så fort som möjligt? Hemska tanke!

Annica Tiger 06:04 FM | Kommentarer (3) | Google

11 juli 2004

Våga vara idiot

Klamydia är en bakteriell (orsakad av en mikroorganism) infektionssjukdom som ofta överförs sexuellt – en av bieffekterna är att den kan orsaka sterilitet. Den som drabbats av klamydia märker ofta inte att han eller hon har sjukdomen och därför är spridningen så stor. Gonorré orsakar ofta flytningar och därmed brukar de flesta ana oråd när de smittas av den könssjukdomen.

Antalet som smittas av klamydia ökar lavinartat. Ökningen tycks vara störst hos ungdomar. Inte bara klamydiaspridningen ökar, utan även smittspridningen av hiv och syfilis.

Våga vara idiot? Vågra vägra kondom? Eller vad är det frågan om? När jag var ung så ville inte killarna använda kondom och använde ofta ursäkten:
– Det är som att käka kola med papper på.

Vad ursäktas icke-användningen
av kondom med nuförtiden?

När jag var ung var vi inte så upplysta som dagens ungdom är, eller i alla fall borde vara. Att använda kondom är inte enbart ett skydd för att förhindra oönskade graviditeter, som ofta var orsaken till dess användning när jag var ung, utan ett utmärkt sätt att skydda sig mot oönskade veneriska sjukdomar.

Nu när det finns abortpiller och bra andra preventivmedel är kondomen fortfarande en viktig faktor att räkna med. Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot oönskad smitta, näst efter total avhållsamhet. Information i alla ära, men den är totalt meningslös om den inte fastnar inne i de grå cellerna. Det borde hamras in som ett mantra.

Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.

Inget samlag är värt risken att drabbas av ett livslångt lidande i form av hiv-smitta, risken att få syfilisutslag, gonorréflytningar eller klamydia som kan leda till att man blir steril.

För att få bukt med spridningen av oönskade sexuellt överförda sjukdomar borde alla sexuellt aktiva kunna ges möjlighet att testa sig minst en gång om året. Dessutom borde det finnas enkla och billiga "hemma-kit", där man själv kan testa slidsekret eller snoppdito, för detektering av exempelvis klamydia.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:43 FM | Kommentarer (1) | Google

3 juli 2004

Akademikliniken

Jag skrev för några veckor om programmet Extreme Makeover. Namnet kanske har sin bäring, om man läser denna artikel. För operationen som artikeln handlar om innebar att kvinnan verkligen fick ett extremt utseende. Tyvärr. Jag förstår att hon är besviken och ledsen. Jag hoppas verkligen att hon kan få ett skadestånd för sitt lidande, samt att någon kan hjälpa henne att rekonstruera överläppen.

En av de plastikkirurger som ska sätta kniven i programmet Extreme Makeovers deltagare är den kände plastikkirurgen Jan Jernbeck från Akademikliniken i Stockholm. Det var han som orsakade kvinnans lidande i artikeln jag länkar till ovan. I mig lär han aldrig få sätta en kniv. Inte ens en akupunkturnål.

En läppförstoring misslyckades, efter ett antal misslyckade operationer för att försöka rätta till det skar plastikkirurgen helt sonika bort kvinnans överläpp. Radikalt gjort minsann. Men knappast varken etiskt eller speciellt skickligt hanterat, trots att han påstår att han har gjort allt för att hjälpa henne. Allt skulle då vara synonymt med att skära bort överläppen?

Visst kan man ha synpunkter på viljan eller de krafter som driver människor att genomgå exempelvis läppförstoring. Men om nu sådana tillhandahålles av plastikkirurger mot betalning är väl det minsta man kan begära att det görs på ett proffsigt sätt och att patienterna inte används som försökspersoner eller att det användes obeprövade metoder eller än värre, metoder som inte passar för just den operationens syfte.

Artecoll lämpar sig för pannrynkor och andra djupa veck men ej till läppförstoring menar Plastikkirurggruppen. Men Akademikliniken annonserar om metoden på sin hemsida.

Från det ena till det andra.
Uppe med tuppen.
Nu tar jag mormorledigt ett par dagar. Jag styr kosan eller rättare sagt min ljusblåa Skoda Felicia mot Motala-trakten. Jag ska besöka min dotter och mina barnbarn. Hon har uppkoppling, så någon kortis-notis det kanske blir under besöket.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:50 FM | Kommentarer (2) | Google

2 juli 2004

Dokusåpashow ett fiasko

Än finns det hopp för mänskligheten :).

När Sveriges första dokusåpaklubb Freakville invigdes i Helsinborg blev artisterna utbuade på scen. Fiaskot var ett faktum.
– Jag är grymt besviken, säger kändismanagern Michael Brinkenstjärna.

På vem då? Dig själv? Artisterna? Fast det är ett övermaga ord att använda om avdankade dokusåpadeltagare som Robinson Robban eller Farmens Sebastian Dawkins och Jan "Blondie" Hammarlöf. Eller publiken? Kunderna (i det här fallet publiken) har alltid rätt är en devis som håller :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:53 EM | Kommentarer (4) | Google

1 juli 2004

Advokaters dilemma

När rättegången i hovrätten avslutades krävde advokat Peter Althin att Mijailovic skulle försättas på fri fot. Men han kvarstår i häktet. Peter Althin anser att Mijailovic inte kan fällas för mord eftersom hans syfte var inte att döda. Bara skära lite kanske? Hugga några gånger just for fun? Tacka sjutton för att syftet var att döda. Varje knivhugg syftade till just detta. Jag kan inte få det till något annat.

Jag höll på att sätta fikat i halsen när jag läste att Peter Althin hade pläderat för att sätta Mijailovic på fri fot. Vilket uttryck egentligen. Jag ser den häktade personen hoppa ut till friheten på ett ben, det vill säga en fot. Juridiken har sina lustiga termer, som så många andra yrken.

Men visst, så är spelreglerna. Peter Althin gör bara sitt jobb som försvarsadvokat. Alla har rätt till en försvarsadvokat och försvarsadvokaten ska alltid göra sitt bästa för att personen ska få ett så bra försvar som möjligt och en rättvis rättegång – samt arbeta under premisserna att den han försvarar är oskyldig tills motsatsen bevisats. Vissa rättsfall är så solklara att försvarsadvokaten gör varken till eller ifrån. Men ingen ska dömas ohörd.

Själv skulle jag inte vilja arbeta som en försvarsadvokat. Aldrig att jag skulle vilja försvara mördare, våldtäktsmän, pedofiler eller misshandlare. Många gånger måste advokaten vara medveten om att personen är skyldig (fast h*n nekar) eller efter ett tag upptäcka att den åtalade är en riktig djävla skitstövel eller en skitstövla. Eller ska man skriva skitstövelska i femininum? Nu kom jag på ett sidospår. Skitstövel, heter det lika oberoende av genus? Jag tycker skitstövel låter som ett maskulinum.

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:23 EM | Kommentarer (4) | Google

26 juni 2004

DNA-tester positiva

Nääääää! Dra åt helvete. Satans skitstövel. Djävla idiot. Det var min första reaktion när jag läste att mannen som misstänks för mordet på Helen i Hörby misshandlat och dödat sin NewFoundlandshund. Han har tydligen haft för vana att slå sina hundar när de inte löd honom. Ett djävla sätt att behandla sina hundar på. Fegt och helt oansvarligt. Hunden är människans bästa vän, men ibland är människan hundens värsta vän. Sådana människor ska förbjudas att ha hund eller husdjur överhuvudtaget. Att det var en njuffe som han så brutalt hade ihjäl är oförståeligt. En njuffe är en mjuk hund. En hund som inte är aggressiv. En hund som tror gott om allt och alla. Nu har han visst en Golden Retriver, inte helt olik en njuffe i kynnet.

Ja, han verkar vara en riktig sneseglare. Om nu bara hälften av det som skrivs är sant så förtjänar han det epitetet. Att han inte fått träffa sin son kanske har sina rutiga och randiga skäl. Men det har han säkert inte förstått, likt många andra sneseglare inte gör. Jag tänker då på alla långdragna vårdnadstvister män driver in absurdum, varv efter varv i rättsväsendet - utan att förstå sin roll i det hela.

Jag hoppas att DNA-analysen av den sperma som återfanns på den döda flickans kropp och som tydligen pekar ut honom håller ända in i mål, det vill säga att mordet härmed klaras upp. Helen kan äntligen få en gravsten och familjen kanske kan få svar på många frågor och sedan försöka att få lugn och ro i sinnet. Jag tror att rättegången (om det går så långt) kommer att riva upp många gamla sår, men förhoppningsvis kanske de läker sedan.

Hoppet har väckts förut. Tyvärr! Det är många män som varit föremål för utredning och en del har häktats. Men det har visat sig att polisen varit fel ute och utredningen har gått tillbaka till Start. Nu hoppas jag verkligen att de kommit i Mål. Kan de lösa flera andra brott samtidigt får det väl anses som en bonus.

Jag läste i Mitt Aktuellt om att alla borde föras in i ett DNA-register. Jag tycker nog i alla fall till en början att alla udda typer som denna man (han borde ju ha ett antal myndighetsnoteringar på sig) och alla andra som hamnar i myndigheternas register, av olika skäl - ska DNA-testas och föras in i ett svenskt DNA-register. Det är nog svårt att lägga in hela Sveriges befolkning, men riskgrupperna bör kanske föras in? Jag har inget emot ett DNA-register, där alla nyfödda registreras och så många som möjligt av svenskarna läggs in i. Kan bara garantier ges att det inte missbrukas ser jag inget problem med det. Vi övervakas nästan överallt annars numera och på alla andra möjliga sätt. Storebrorssamhället är redan här, mer eller mindre. Vinsten att kunna klara upp grova brott måste vägas mot de eventuella nackdelar som kan upplevas med ett sådant register.

// Annica Tiger

Annica Tiger 09:43 FM | Kommentarer (1) | Google

18 juni 2004

Svårt att enas

Ju fler kockar, desto sämre soppa?

Efter fem timmar sittning i går hade de 25 stats- och regeringsrepresentanterna inte kunnat enas om vem som ska föreslås som ny ordförande för EU-kommissionen.

Det ger inga goda signaler inför framtida, kanske mer övergripande beslut som ska tas, exempelvis nya konstitutionen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:47 FM | Kommentarer (2) | Google

17 juni 2004

Ska det aldrig ta slut

Minst 25 döda i explosion i Bagdad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 09:19 FM | Kommentarer (1) | Google

11 juni 2004

Allt skulle bli billigare

När elmarknaden avvecklades utlovades billigare el. Hur det gick med den saken vet de flesta som betalar elräkningar. Själv öppnar jag elräkningen med visst obehag nuförtiden. Senast var den på 4.000 kronor, ändå har vi bara tre elektriska element på under vintern och kompletterar med att elda i braskaminen.

När vi gick med i EU utlovades billigare mat. Det var nog ett löfte som många hoppades på att det skulle infrias. Men hur det gick med den saken vet de flesta som handlar mat. Jag har då inte märkt någon skillnad, inga av de varor jag köper regelbundet har gått ned i pris – jag tycker nog mer att tendensen är att priserna har ökat överlag. Våra matpriser är, enligt DN, 24 procent dyrare än EU-genomsnittet. Matpriserna är höga, även när momsen räknas bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:21 EM | Kommentarer (4) | Google

10 juni 2004

Svart ängel

När man dör blir man en ängel.
Reagan tycks ha blivit en fredsängel.

Ronald Reagan hyllas världen runt, efter sin död, som en av efterkrigstidens store ledare. Men hur är det med minnet?

På hemmaplan ökade han på klassklyftorna och ökade på budgetunderskottet rejält. Rasdiskrimineringen var inget som stod högt på hans agenda. Han ville inte inse att AIDS-katastrofen inte bara fanns runt knuten utan redan var i "vardagsrummet". Men det var ju bara homosexuella som drabbades då och de fick anses skylla sig själva kanske?

Dödspatruller finansierades i Guatemala och El Salvador. Vapen såldes till Iran, för att dölja stödet till högergerillan Contras i Nicaragua. Saddam fick stöd i kriget mot Iran. När Saddam använde kemiska vapen hördes inga protester från USA. Reagan motsatte sig ekonomiska sanktioner mot Sydafrika för att få slut på apartheidregimen eftersom Sydafrika var en allierad i kampen mot kommunismen. Afghanistans muslimska gerilla (Usama bin Ladin var då medlem) fick pengar att bekämpa Sovjetunionen. Irak och Afghanistan fick alltså stöd av Reagan. Hur den ekvationen går ihop med de senare invasionenerna av Afghanistan och nu Irak kan alla och envar fundera över.

Han var fast besluten att till alla medel bekämpa kommunismen, om så genom samarbete med rörelser och regimer som inte ens kunde stava till "mänskliga rättigheter". Reagan var kommunisthatare av stora mått. Berlinmuren lär ha fallit ändå, så inte var det Reagan som fick den att falla.

En trött gammal man var han.
Må han vila i frid.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:58 EM | Kommentarer (3) | Google

7 juni 2004

Kirby

Dammsugaren Kirby säljs via dörrknackning. De som knackar dörr känner sig blåsta på sin lön och kunderna som köper känner sig ofta lurade att köpa en svindyr dammsugare, inklusive alla tillbehör kostar dammsugaren Kirby över 33.000 kronor (dyr leksak). Den lagliga ångerrätten vid hemförsäljning verkar inte gälla för Kirby. Vilket givetvis borde göra med tanke på att det är ett sådant dyrt inköp. Man kan se många annonser där Kirby säljes, säkert många som ångrat sitt impulsköp.

Jag inte släpper in dörrförsäljare, vad de än månde sälja. Men jag misstänker att många släpper in dem eftersom de påstår sig bara ska göra en demonstration. Det är lätt att manipulera människor och det är den egenskapen dörrförsäljaren direkt utnyttjar. Det är lätt att bli bortkollrad i sitt eget hem. Det är där man ofta är som mest avväpnad.

Råd och rön har testat dammsugaren och deras omdöme är tummen ner för svindyr "städmaskin".

// Annica Tiger

Annica Tiger 09:59 FM | Kommentarer (6) | Google

6 juni 2004

Förnedringstv

Jag hoppas ingen tror att jag verkligen ansökt om att få vara med i Extreme makeover. Mitt brev är fejkat och givetvis aldrig insänt till kanal 5. Jag ville bara påvisa det orimliga i programidén.

Jag hoppas ingen av deras deltagare avlider under operationerna, som ibland kan ta flera timmar och i vissa fall görs flera operationer efter varandra. Jag tror tyvärr inte heller att de som deltar blir lyckligare i längden.

Jag misstänker att programmet lockar till sig en viss procent psykiskt instabila personer och jag hoppas att kanal 5 har resurser att sålla bort dem. Skulle någon inte vara nöjd med resultatet och ta livet av sig vore det ingen större hit, varken för kanal 5 eller deltagaren.

Jag tycker inte om sådana här program som leker med människors liv och utnyttjar dem. För det är vad jag anser att hela programidén bygger på. Utnyttjande och förnedring av människor. Förnedringstv. Är det verkligen det vi vill ha?

På tal om förnedringstv. Jag brukar inte sitta bänkad framför TV:n några längre stunder, men i går tog jag kontroll över fjärrkontrollen och såg på filmen "Livet går vidare". B. tyckte filmen var skit, men jag hade ett fast grepp om fjärrisen :).

Jag tycker om Sandra Bullock och det var därför jag ville se filmen. Att den sedan var bra blev en bonus. I filmen utsattes huvudrollsinnehavaren av förnedringstv av högsta dignitet. Jag är inte så insatt i utbudet av program i USA, men jag har sett glimtar av denna show så jag vet att den finns i verkligheten.

En person sitter i en soffa och ska offentliggöra något, en person leds in med förbundna ögon och har inte en susning om vad som komma skall. Ofta handlar det om lite mer oförargliga saker som tas fram ur byrålådan och vädras offentligt, i alla fall i de glimtar jag sett.

I filmen trodde kvinnan att hon skulle få en makeover, men istället avslöjade bästa vänninan att hon varit otrogen med hennes man i över ett år och som lök på laxen kom mannen in med förbundna ögon och konfronterades med detta påstående och bekräftade det.

Sedan blev det mycket amerikanskt över resten av filmen, huvudrollsinnehavaren flyttar hem till barndomsstaden, hennes barn får problem i skolan, pappan överger dottern, gammal skolkärlek börjar spira igen och lite snuttinutt i allmänhet och så ett lyckligt slut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 01:41 EM | Kommentarer (0) | Google

Irak och Afghanistan

Om bara drygt tre veckor upphör den USA-ledda ockupationen av Irak. På pappret i alla fall. Men jag tror inte att så kommer att ske och det verkar ingen annan heller att göra. Vad tror de irakiska folket? Hur kommer de att uppleva att det fortfarande kommer att finnas 140.000 utländska soldater kvar i landet? Hur kommer den övergångsregering som ska ta över tills det kan hållas allmänna val kunna sköta landet och visa dess medborgare att de är fria. Fria från Saddam. Fria från ockupation av annan makt.

Jag misstänker att problematiken med motsättningar mellan olika fraktioner (shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder, samt al-Quaidas anhängare) kommer att kvarstå i landet och att motståndet bara kommer att eskalera mot ockupationsmakten (även om den formellt inte längre är en sådan om tre veckor) och sinsemellan de olika grupperna. Kommer det att bli som i Afghanistan? Där det fortfarande förekommer att talibanerna tar till vapen ute i landsorten och vad jag nu senast hörde har talibanerna inviterats att delta i parlamentsarbetet? Sakta men säkert kanske Afghanistan återfår sitt talibanstyre? Sakta men säkert kanske Irak återfår en ny Saddam?

För Bush handlar det numera om en hedersam reträtt för att kunna vinna valet på hemmaplan än att ge medborgarna i Irak demokratiska rättigheter i ett enat och självständigt Irak. Om han ens har haft det i åtanke, ens från början. Olja tror jag att åtanken var, inget annat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:56 FM | Kommentarer (1) | Google

5 juni 2004

Plastikkirurgi

Norstedts stora svenska ordbok
plastikkirurgi subst. ~(e)n
del av kirurgin som avser korrigering av missbildningar och förvärvade kroppsfel t.ex. olycksfallsskador (spec. sådana som förstört utseendet): plastikkirurgisk

Plastikkirurgin har gjort stora framsteg genom tiderna. Barn som lider av harmynthet eller eldsmärken kan få detta korrigerat och det innebär med all sannolikhet att deras framtida livskvalité förbättras. Människor som skadas på olika sätt kan få hjälp att försöka återställa sitt utseende.

Jag läste häromdagen om den unga tjejen vars hela ansikte förstördes vid en olycka och numera vågar hon inte gå ut eftersom folk skriker "monster" åt henne. Bilden på hennes ansikte var verkligen hemsk att titta på, så jag förstår hennes lidande. Läkarna ska försöka göra en transplation av en död donators ansiktsvävnad och ge henne ett nytt ansikte. Hon blir den första som genomgår denna operation och inga garantier finns att den lyckas.

En man, vart han bodde minns jag inte, hade gått ned åtskilliga kilo och minnena av dem bestod av en 34 kilo stor tung hudsäck han bar mitt på magen, likt en magsäck – inte matsäck. Den fick han borttagen för ett tag sedan och jag kan tänka mig att hans liv har förbättrats avsevärt. Det var ju nästan så han fick ha en skottkärra och köra sin hudsäck i för att överhuvudtaget kunna ta sig någonstans.

Men en del av plastikkirurgin har dragit iväg till orimliga nivåer. Då menar jag dessa privata kliniker som gör så kallade skönhetsoperationer. De lyfter ansikten, korrigerar näsor, lägger in bröstimplantat, suger ut fett, snävar till slidor, fyller ut läppar och injicerar botox för att rynkor ska försvinna; det finns snart ingen hejd på vad de kan tänkas göra.

Kunden bestämmer och får som den vill, bara stålar slängs upp på bordet. En tjej med anorexia fick en fettsugning, som säkert kostade en hel del, och det var inte många gram fett som kunde sugas ut. Här tycker jag att man har nått en gräns. Numera handlar det bara om att tjäna pengar. Inget annat. Tyvärr innebär det att en del mindre seriösa aktörer ger sig in i denna bransch för att tjäna stålar. Det är ofta jag läser om misslyckade operationer och läkare som jobbar med plastikkirurgi utan att de är specialistutbildade för att utföra sådana operationer. I en del fall kanske (billiga operationer i öst) man får vara glad om det ens är en läkare som opererar.

Unga tjejer, som inte ens gått ur skolan, tjatar till sig bröstförstoringar och familjen tar till och med lån för att finansiera det hela, bara barnet blir lycklig så...kanske man resonerar. En del skuldsätter sig för att kunna göra ansiktslyft eller vad det nu är de vill korrigera – i tron att de ska bli lyckligare. Men blir de det? Sitter inte lyckan inombords? Sitter lyckan i ett par nya tuttar? I ett ansiktslyft? En del människor har problem med sin kroppsuppfattning och de kanske inte ens ser en förändring efter sin operation.

Tyvärr saknas inte förebilder för våra unga, som kan ge dem impulser att haka på trenden. Var och varannan Hollywood-stjärna är lyft och bearbetad lite varstans. Många andra artister har hakat på trenden. Svenska kändisar och andra förebilder har även de börjat med plastikoperationer i en allt större utsträckning, tyvärr. Det gäller att hålla sig ung så länge som möjligt tydligen. En del säger kanske. VaFan. De som har råd för väl göra vad sjutton de vill med sina kroppar. Ja, det får de svarar jag. Men borde de? Det är en moralisk fråga tycker jag. Vilka signaler sänds ut till exempelvis unga människor, som kanske är lite osäkra och inte har självfortroendet på topp.

Signaler ges om att du inte duger som du är om du har en för stor näsa, för små bröst eller har några kilos övervikt. Hur många unga människor har jag inte läst om på senare tid som gör operation efter operation för att se ut som sina idoler, vilka de nu kan vara – Pamela eller Michael Jackson. Paret som har kastat hundratusenstals kronor på att operera sig till levande kopior av Barbie och Ken gör mig enbart beklämd.

Därför tycker jag inte om programserien Extreme makover. Jag läste att de försöker övertala Kikki Danielsson att vara med i programmet eftersom hon i en intervju uttalat en önskan om att få delta. Snälla Kikki! Gör det inte. Vad du än har för bekymmer, inte lär de gå att operera bort.

// Annica Tiger

---------

Extreme makover ska tydligen köras i en nordisk variant och produceras av kanal 5. I höst sker starten och det är redan 5000 som sökt för att få göra en extreme makover.

Då blir jag den 5001:a då.

Snälla, snälla kanal 5.

Jag vill bli omgjord i Extreme makover.

Mitt hår börjar glesna och se lite tråkigt ut och det har slutat växa på längden. Jag vill ha en hårförlängning och förtätning av håret, kanske även kombinerat med en permanent som gör hårigt riktigt rufsigt och voluminöst (ja, så som Lena PH och Charlotte hade förra året vid Schlagerfestivalen) så det döljer hela mitt ansikte – som inte är så mycket att hänga upp i julgranen längre efter 50 års användning. Varför inte göra en Face off? Någon fotomodell har kanske nyligen dött och vill donera sitt vackra face?

Om inte det går vill jag i alla fall ha en ny näsa, kanske lite likt den Michael Jackson har. Jag har en uppnäsa och det är lite opraktiskt när det regnar.

Mina tuttar börjar följa tyngdlagens krafter. Jag vill ha bomber som Pamela i Baywatch. Stora och fasta, putande rakt ut. Jag ligger aldrig på magen när jag sover så det spelar ingen roll med andra ord om det skulle vara lite obekvämt att de sticker ut så iögonfallande och uppenbarligen hindrar en från att sova på magen. Det spelar ingen roll om de ser konstgjorda ut, det stör tydligen inte män hur som haver.

När ni ändå håller på och karvar kan ni väl se till att gäddhänget tas bort och att hakhänget också elimineras. Vadå, åldern tar ut sin rätt? Det är ju det "Extreme makover" ska råda bot på. Vem behöver häng- och överflödig hud? Dra åt och strama till och sy lite snyggt. Ja – varför inte på ett annat visst ställe på kroppen. Många kändisar (men ingen talar öppet om det) gör ju det på ålderns höst eftersom barnafödande sätter sina spår både här och där.

Bullen på magen kan kanske fettsugas bort. Vem behöver ett extra fettlager i modern tid? Att man var tvunget att ha det som urtidsmänniska som en buffert inför stundande sämre tider och mindre tillgång på mat ska väl inte behöva vara en orsak till att jag ska släpa omkring med en bulle på magen. Nej, jag snackar inte om abort – det är ingen bulle i magen.

VaFan, när ni ändå har fettsugen framme dra ett par gånger utmed låren och häcken. Ett Jennifer Lopez-arsle kanske skulle sitta fint?

Har man ett yttre skal med drag från olika kändisar måste man ju bara bli lyckligare. Eller hur? Det som finns på insidan spelar ingen roll lixom. Om jag inte blir lyckligare som en ny plastikopererad människa kommer jag att stämma skiten ur kanal 5. Dör jag under operationerna (dödligheten är ju några procent) så kommer jag att spöka i kanal 5:s lokaler i all evinnerlig tid.

mvh

Annica Tiger

Annica Tiger 05:10 EM | Kommentarer (4) | Google

4 juni 2004

Bada bastu i bilen

Nu är det sommar.

Lämna inte hundar och barn i bilen. Vem lämnar hundar och barn i bastun på vintern? Ingen skulle jag tro. Men på sommaren glömmer folk bort att en bil som står i solen blir som en bastu ganska snabbt.

Nu kommer både hundar och barn fara illa i stekheta bilar. När kommer ett dödsfall ske, igen?

I Göteborg lämnades en liten flicka kvar i bilen vid Coop. Mormor gick in och handlade. Hon måste ha gjort en rejäl shoppingrunda och glömt både tid och rum, samt sitt barnbarn.

En annan kund uppmärksammade flickan efter en timme i den stekheta bilen. Flickan skrek och var blöt av svett.

En väktare lyckades öppna bilen via en springa i fönstret. Denna gång gick det bra. Det kanske det inte gör nästa gång.

Skulle jag se en hund eller ett barn sitta instängd i en stekhet bil och uppenbart lida av det hela skulle jag inte tveka en sekund att krossa en bilruta för att kunna öppna bilen för att få ut barnet eller hunden ur dödsfällan. För en dödsfälla är vad det är.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:38 EM | Kommentarer (2) | Google

3 juni 2004

Könsneutrala taxor

Könsneutrala taxor om EU får bestämma. Det låter vettigt. Att det inte redan införts i Sverige, som säger sig ligga så långt framme i jämlikhet mellan könen är förunderligt.

Jag hoppas att detta förslag antas och att det införs. Varför ska det vara skillnader i prissättningen i tecknandet av försäkringar, taxi-resor och priser hos frisörer beroende på vilket kön kunden har? Varför har krogarna fortfarande olika åldersgränser beroende på kön? Detta borde även påverka nuvarande system att kvinnor får ut lägre pensioner än män, även om de betalat in lika mycket i premie till sitt pensionssparande. En bransch som lär försvinna, och jag kommer inte att sakna den, är väl alla dessa telefonbetalnummersföretag med sexlinjer, gratis att ringa för kvinnor och män får betala över 19 kronor per minut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:01 FM | Kommentarer (0) | Google

1 juni 2004

Resistenta bakterier

Jag funderar ofta över vad det är som kommer att orsaka att vår planet Jorden en dag kommer att gå under och bli som Mars eller andra döda planeter, som cirklar runt i vår galax utan att ha, till synes, intet liv kvar. Jag kommer inte att leva då, men jag lever med den förvissningen att en dag kommer detta att ske.

När jag var ung var det kärnvapen som oroade mig mest. Jag läste mycket om verkningarna efter bomberna i Japan. Jag fattar inte än i dag att USA släppte dessa bomber över Nagasaki och Hiroshima, utan att förevigt förvisas ut i kylan av övriga världen. Så många döda. Så mycket materiell skada. Så många som fortfarande lider av sviterna.

Det måste ha gått att få slut på kriget på ett mer civiliserat sätt. När det kalla kriget var ett faktum fanns det flera tillfällen då det säkert var mycket nära att någon tryckte på den röda knappen och därmed var på vippen att utlösa ett kärnvapenkrig. USA och Sovjet hade (kanske har än i dag) arsenaler nog att utplåna hela vår planet, adderat med de andra länderna som skaffat kärnvapen, öppet eller i smyg.

Nu är jag inte så orolig för kärnvapen eller kärnkraftverk, även om jag tycker att Tjernobyl gav oss alla en varning. Det som är på allas läppar nu är vår påverkan på miljön och klimatförändringar. Genom Jordens historia har det tydligen varierat väldigt mycket när det gäller klimat. Det var därför dinosarierna dog ut, om jag inte missminner mig. Istider har varvats med perioder av värme.

Men jag tror att det är bakterier och virus som kommer att slå ut oss. Aids, Ebola och andra dödligt farliga virus är något som oroar mig. Multiresistenta bakterier än mer. Det är 60 år sedan penicillinet upptäcktes, mer av en slump. Det var en viktigt upptäckt som räddat livet på många människor, som annars utan penicillin skulle ha dött i lunginflammation, sårinfektioner och barnsäng m.m.

Jag läste häromdagen om att superbakterien MRSA numera inte enbart finns på sjukhusen, utan i New York sprids den även på andra ställen, som exempelvis gym.

MRSA är en stam gula stafylokocker som är resistenta mot antibiotika. För tio år sedan var runt tio procent av stammarna resistenta, i dag är det 50 procent. Enligt en läkare i USA tar sig MRSA sig genom huden, utan att man för den skull har ett sår eller annan hudskada.

Svenska läkare flaggar för att allt fler andra bakterier blir resistenta och att vi kanske snart är tillbaks på ruta ett. Ett överdrivet käkande av antibiotika anses vara orsaken till detta. Folk kanske kommer, som förr i världen, dö i en vanlig bakteriell lunginflammation eftersom ingen medicin kan häva den.

Drastiska tankar?
Kanske det.
Men det är något som oroar mig.
Inte för egen del, utan mer för
de barn som ska växa upp och
ta över den värld vi skapat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:54 EM | Kommentarer (0) | Google

Salmonellasmittat kött

Jag tänker inte käka mat ute på krogen på ett tag tror jag, inte efter att ha läst att 15 ton salmonellasmittat kycklingkött levererats ut till restauranger runt om i Sverige. Femton ton är en hel del det. Fast förhoppningsvis kan de spåra det mesta. Kycklingen kom från Thailand via Tyskland.

Salmonellabakterierna dör vid 72 grader. Men hur är hygienen innan det tillagas? Det räcker att man hanterar smittat kycklingkött och sedan skär sallad på samma skärbräda (utan att ha gjort ren den emellan) för att smittan ska spridas vidare. Jag har aldrig haft salmonella, men jag har hört att det inte är speciellt roligt.

Det som förvånar mig är att salmonellasmittat kött får säljas vidare inom EU, bara information ges till myndigheten i det aktuella landet. Det vet man ju hur det är med information på villovägar. Det är visst bara Finland och Sverige som har högre krav än så. Vilket är bra. Det bästa vore om EU kunde anamma dessa skärpta krav.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:31 EM | Kommentarer (3) | Google

31 maj 2004

Mors dag

Glömde du bort att det var Mors dag i går? Det var det nog många som gjorde. Det är lätt att göra det när den, som i år, smygs in i en annan helg. Fars dag kanske är lättare att komma i håg eftersom den kommer på senhösten, då helgdagarna inte duggar lika tätt.

Jag brukar inte köpa något till mina föräldrar, varken på Mors eller Fars dag. Däremot, om jag kommer ihåg vill säga, brukar jag i alla fall slå en pingel till morsan eller farsan och säga "Grattis". :)

Att köpa presenter på dessa dagar är mer ett kommersiellt jippo, initierat av handeln bara för att vi ska spendera mera pengar. När jag var liten var det inte alls ett lika stort kommersiellt jippo. Det var mer att man gav morsan kaffe på sängen, den enda dagen på hela året hon slapp gå upp först och laga frukost – typ. Hemmafruns "lediga" dag. Men jag misstänker att många dubbelarbetande mödrar fortfarande sköter den markservicen även än i dag.

Spenderar pengar görs till dessa dagar hur som haver. Det är större klirr i kassan för handlarna på Fars dag än Mors dag. Enligt Svensk Handel ökar omsättningen på Fars dag med tio procent, motsvarande ökning på Mors dag är bara två till tre procent. Vad kan det bero på? Morsan vill ha mjuka paket, en blomma eller en sjal? Farsan vill ha hårda paket, typ en drillborr eller en högtryckstvätt?

Lite kuriosa:
Mors dag infördes i Sverige 1919
och firas sista söndagen i maj.

Fars dag infördes i Sverige 1931
och firas andra söndagen i november.

Bägge påfunden kommer från USA.
Var kanske inte så svårt att räkna ut?

// Annica Tiger

Annica Tiger 05:29 EM | Kommentarer (5) | Google

Gravskändning

Vad är det för kul att välta omkull en massa gravstenar? Vad är det för en slags kick man kan få av det? Jag tror mer på att det är vanliga busstreck, än att det är satanism eller något liknande inblandat. För mig är kyrkogårdar ett fredat område. Inte för att jag är religiös, utan mer som en vördnad för de döda som är begravda där. Inte för att jag tror att de som ligger nere i jorden bryr sig så mycket förvisso. Men som anhörig kan det inte vara kul att få ens bortgångna nära och käras gravstenar vandaliserade. För många betyder det mycket att ha en grav att gå till för att sörja och minnas, pynta med blommor och tända ljus.

// Annica Tiger

Annica Tiger 08:13 FM | Kommentarer (2) | Google

30 maj 2004

KNUTBY-Zion-Zoo-sect

Bonniers stora lexikon:
Pingst [av grekiska pentekoste, den femtionde (dagen på påsk)], det kristna kyrkoårets tredje stora högtid, firad sjunde söndagen efter påsk, pingstdagen, och följande dag, annandag pingst. Den kristna pingsten firas som en glädjefest till minne av Andens utgjutande över apostlarna (Apostlagärningarna 2:1–13).

Återigen en helg med religiösa förtecken. Jag har inte en susning om vad "Andens utgjutande över apostlarna" syftar på och jag bryr mig inte. Däremot har man ju hört att pingsten är hänryckningens tid.

Pingst....mina tankar går med automatik till pingströrelsen och förflyttar sig snabbt över till Knutby. Det kanske var det pastorn i Knutby sysslade med, han tolkade "Andens utgjutande över apostlarna" till "pastorns utgjutande över sina kvinnor"? Fast utgjutandet kanske gick överstyr och stannade inte bara vid verbala uttalanden? Hänryckning lär han i alla fall ha idkat både med två och tre älskarinnor samtidigt :).

Norstedts stora svenska ordbok
hänryckning subst. ~en
(tillstånd av) oemotståndlig
förtjusning och ofta njutning

Norstedts stora svenska ordbok
ut|gjuta sig verb -göt -gjutit
uttala sig på ett inlevelsefullt och
fördömande sätt om någon eller något

På tal om Knutby :).
Inte visste jag att jag var med i en KNUTBY-Zion-Zoo-sect.

Den där lite udda typen som sitter och postar, inlägg innehållande hets mot folkgrupp, från Söderhallen Biljard AB lade in ett nytt inlägg häromdagen i bloggen, som jag genast raderade. Nu har jag införlivats på hans hatlista :).

Annica TIGER XXX missionary operates in Upplands Bro as an ordinary section of KNUTBY-Zion-Zoo-sect&ICJ-Int. sect <a_t@tele2.se>
J-Zoo awarded as Best XXX team for your enjoy... What did 'u know on the ICJ-sect so called ICJ-sex farm?

Han har lagt in detsamma på flera andra gästböcker har jag fått erfara. Han postar numera i mitt namn, med min mailadress med subject som "Annica TIGER XXX missionary operates in Upplands Bro as..."och inkluderar detta ovan, plus det sedvanliga andra tjafset. Är det fler som får detta så radera gärna skiten och gör en abuseanmälan om du orkar till dem som finns registrerade på det ip-numret, det vill säga ISP:en plus biljardägaren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 05:30 FM | Kommentarer (5) | Google

27 maj 2004

Åldrandets gåta

Hur gammal kan du förvänta dig att du blir? Ett litet test (pdf-fil) kan ge vid handen vad svaret blir. Stämmer testet så lär jag leva tills jag blir 75, om hälsan står mig bi. Men den dagen, den sorgen.

Forskare har hittat, tror de i alla fall, en förklaring till varför vi åldras. Gåtans lösning finns förmodligen inuti mitokondrierna som fungerar som små kraftverk inne i våra celler. Kan forskarna hitta en medicin som lindrar ålderskrämporna skulle det bara vara bra. Men förövrigt hoppas jag inte att vi ska börja kunna manipulera naturens gång till den milda grad, att vi förlänger livet med mediciner. Vem vill bli 150 år? 200 år?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:16 FM | Kommentarer (0) | Google

23 maj 2004

Bända upp käftarna

Mycket ska man höra, innan öronen trillar av. Kemikalieinspektionen förelår i en ny utredning att man borde dra ut tänderna på liken innan de kremeras, allt för att minska utsläppen av kvicksilver. Tanken är nog god. Men sättet att lösa problematiken på verkar minst sagt sinnessjukt.

Men hallå? Ska vi börja med likskändning? Att bända upp käkarna på de stela liken för att kolla om de har amalgam i munnen är oetiskt. Hur kul blir det för de som jobbar i krematorierna eller är det begravningsbyrån som ska ombesörja tandutdragningarna? Vi som inte har amalgam i tänderna och därmed gärna vill slippa bli skändad ända in i döden, ska vi be våra anhöriga klistra på en lapp i pannan, amalganfri.

Satsa på reningsfilter istället som renar röken. De flesta större krematorier har dessa reningsfilter. Kostnadsfråga? Tja, svenska kyrkan sägs ha gott om pengar. De kan väl bidra med lite? Begravningsbyråer kan väl även bidra med pengar till detta ändamål. Det är ju de som skor sig på oss som kolarvippar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 05:05 FM | Kommentarer (5) | Google

20 maj 2004

Kristi himmelsfärdsdag

Bonniers Stora Lexikon:
Kristi himmelsfärdsdag, kyrklig helgdag som firas 40 dagar efter påsk och därför alltid infaller på en torsdag. Den firas till minne av Jesu himmelsfärd (Apostlagärningarna 1:1–11).

Då kommer frågan med automatik. Varför stannade inte Jesus kvar på jorden när han ändå blev återuppstånden? Hade han inte kunnat göra mer nytta här, än uppe i en hypotetisk himmel? Enligt sagoboken Bibeln (ja, jag tycker att det är en enda stor sagobok) gjorde han ju en hel del vettiga saker. Jesus förvandlade vatten till vin, det borde han fått patent på. Varför lämnade han inte receptet vidare? Han bespisade 5 000 människor med fem kornbröd och två fiskar, det kanske vore en lösning på svältproblematiken som finns i många u-länder? Han botade sjuka och sades t.o.m. återuppväcka döda, den konsten borde läkarvetenskapen kunnat få ta del av? Vem skulle inte vilja bli botad även i de fall läkarna bara rycker på axlarna och säger "Tyvärr, vi kan inte göra så mycket mer" eller bli återuppväckt om man dog?

Jag är inte troende. Jag är ateist. Jag kan inte tro på någon Gud, oavsett om det är en han eller hon, som tillåter svält, katastrofer, krig och elände runt om på vår jord. Varför ska små barn dö i cancer? Av svält? Det kan väl inte vara Guds mening? Varför ska små barn sprängas i småbitar, bara för att de råkar ha fötts i ett land i krig? Det är så pass många obesvarade frågor och därför kan jag inte tro på någon Gud eller högre makt.

Jag har inget emot att vi har helgdagar och att folk är lediga. Det är bara skönt. Fler helgdagar åt folket. Varför inte införa sex-timmars arbetsdag på samma gång. Livet är inte enbart jobb, jobb och jobb – även om det kan tyckas så för många som sliter i sitt anletes svett; bara för att kunna försörja sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 01:59 EM | Kommentarer (4) | Google

19 maj 2004

Övervägande bra kritik

-----
Michael Moore stoppar inte bara in en termometer i hela USA:s röv efter terrorattackerna 11 september 2001. Han vrider om den också. Flera varv.
-----
Saxat ur en artikel om hans nya film, Fahrenheit 9/11. Filmen verkar ha fått övervägande bra kritik under filmfestivalen.

Jag brukar inte gå på bio ofta (det var väl 2-3 år sedan sist), men när Fahrenheit 9/11 har premiär här i Sverige måste jag bara gå och se filmen. Jag har inte sett Bowling for Columbine, men den måste jag låna och kolla på video. Jag kanske ska börja med det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:16 FM | Kommentarer (1) | Google

18 maj 2004

Redaktionell reklamtext?

Det som säljer mest är sex och bantning.

Snart består kvällstidningarna till 80 procent av dessa två element, resterande utrymme blir bara utfyllnad – som oroligheterna i Sudan och kriget i Irak. Nej, nu är jag drastisk. Men ibland känns det som att så är fallet.

Återigen en artikel i en kvällstidning som jag tycker var mer reklam än en nyhet.

Undra sa flundra om det var företaget/professorn som kontaktade tidningen eller var det ett pressmeddelande som sändes ut? En helsida redaktionell text är ju guld värt. Jag kan garantera att denna produkt nu kommer att få ett uppsving. Jag misstänker att det inte är speciellt billigt, 60 kapslar för cirkus 350 pix – som hittat.

Rubriken på Expressens artikel var "Nya pillret tog bort sötsuget". En kvinna berättar att hon gick ner åtta kilo rekordsnabbt. Utan att banta eller träna mer. BTW - sötsug kan regleras via intag av kosttillskottet CHROM, som är betydligt billigare :).

Det ligger stora krafter bakom lanseringen av detta piller. Bringwell Internationals avtal kring det nyutvecklade viktminskningspreparatet CUUR XSIII är värt minst 10 miljoner kronor. Man kanske ska köpa aktier i företaget :).

Det åberopas kliniska studier som styrker produktens viktminskningseffekter. Professor Marcin Krotkiewski som är knuten till Sahlgrenska akademin i Göteborg är mannen bakom produkten. Det låter ju betryggande. Men är det så?

En studie åberopas där 48 medelålders kvinnor ingick och där halva gruppen fick Cuur och den andra halva gruppen sockerpiller. Samtidigt gick kvinnorna på diet. Där är nyckelordet. Piller allena löser inga viktproblem. Men vad innehåller Cuur? Naturliga ingredienser? På deras hemsida finns ingen info detta. Bara det får mig att fundera.

Efter lite letande fann jag info om vad preparatet innehåller Green Tee (enda träffar på detta handlar om gräs på golfbanor, men det måste vara Grönt te som avses antar jag), Betula Alba (björkextrakt) och Yerba Matè (koffeinrik växt/dryck från Sydamerika).

Efter tre månader hade gruppen som åt Cuur gått ner 8,51 kilo medan de som fick sockerpiller minskat 5,47 kilo. Lite luddigt tycker jag. Gick hälften av gruppen ned totalt denna vikt, eller är det en snittsiffra. En snittsiffra säger inte så mycket tycker jag. I en sådan liten grupp räcker det med två, tre avvikelser och så är resultatet inget värt. Det framgår inte om de tagit bort dessa avvikelser eller inte. Jag tycker inte att detta är en klinisk studie.

Jag tror att det går lika bra med selleri. Motion för att öka ämnesomsättningen och diet för att minska vikten.

Läs gärna en krönika som tangerar detta, skrivet av Erik Hörnfeld.

// Annica Tiger

Annica Tiger 09:28 FM | Kommentarer (2) | Google

SKAM

De flesta av oss missbrukar ordet hat. Även jag gör det ibland. Jag haaaaaaaaatar att gå upp tidigt på morgonen är det lätt att säga. Men det som åsyftas är nog mer att man hyser en ovilja att gå upp tidigt. Det är skillnad, stor sådan, mellan ovilja och hat.

Hat! Det är en stark känsla. Vad är egentligen hat? Vad står hat för? Jag menar på att hat är sprunget ur rädsla och ett förkrympt, förvridet ego. Ju mindre intelligens, desto större hat kan näras. Hat är en känsla som förtär den som bär på den, långsamt inifrån och ut; utan att personen själv märker det. Hatet tar till slut över, alla andra känslor och eventuella positiva drag hos den som hatar blir transparenta, likt som de aldrig funnits.

Hat styr ofta människors beteende, på ett negativt sätt. Rasism är ett förtäckt hat. Rasism är inte bara en åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra, utan rasism rymmer även hat. Hat/rädsla mot det okända. Hat/rädsla mot något man tror hotar ens existens. Hat/rädsla som oftast kanaliseras via våld.

Många skinnskallar och nazister bär på ett stort hat. Det syns i deras ögon, kroppshållning och märks på deras agerande. Vilken annan mänsklig känsla, utom hat, kan få någon att dunka en ung killes huvud i betongväggen – gång på gång? Vilken annan mänsklig känsla kan få någon att sparka mot en liggandes huvud, hoppa på huvudet och bröstkorgen, allt i syfta att skada; rent av döda?

I lördags kväll greps ett gäng skinnskallar, misstänkta för att ha utfört två grova misshandel, på en och samma kväll.

Det första offret var Mohammed, 15 år. Han ligger i koma. Det är tveksamt om han kommer att bli bra. Han är en flykting från Irak. Vilken bild har hans familj fått av oss svenskar nu? Familjen har flytt från kriget i Irak och hamnar i ett än värre helvete. Här i Sverige. Här där alla människor sägs vara lika värda.

Bara ett par timmar efter att de nästan krossat den unga killens huvud råkar gänget (tre killar – 17, 19 och 24 år gamla) i luven med två invandrare, som bara hade oturen att passera förbi en lokal där nazisterna samlats för att samla in pengar till förmån för fängslade medlemmar. Polis fanns på plats och det kan nog de två invandrarna vara glada för, bråket stoppades av polisen och ingen av dem blev allvarligt fysiskt skadad. Huruvida de har fått psykiska men är dock osagt.

Gång på gång har Exit, en förening för nazistavhoppare, trakasserats och attackerats. I helgen brann Exit:s lokaler ned i Motala, mordbrand anser polisen. Exit i Motala (och på andra ställen i Sverige misstänker jag) har råkat ut för obehagliga incidenter och hotfulla angrepp. En medlem i Exit misshandlades med ett basebollträ när hon tog ut pengar från bankomaten. Skott har avlossats mot Exit:s bil. Polisen i Motala har inte tagit deras anmälningar på allvar. Men nu kanske det är dags?

Jag minns förra sommaren när Pride-festivalen attackerades av nazister. Där var media på plats och bilderna kavlades ut. Om jag inte minns fel gick det till nyligen rättegång och några av dem dömdes för detta tilltag. Ja, lite svårt att lägga ned förundersökningen när allt är filmat och fotograferat in i minsta detalj. Men jag är övertygad om att många fall av rasistisk misshandel, som inte har påpasslig media-bevakning, läggs ned av åklagaren med motivering; inga spaningsresultat eller brott ej styrkt. Besvärliga mål. De läggs ned. Utan pardon.

Vitt Ariskt Motstånd - VAM går fetbort. Vi "vita" är mer grisskära, så även nassesvinen; alltså är det mer korrekt med SKAM, SKärt Ariskt Motstånd. Den numera avlidne komikern Lindroth hade helt rätt när han myntade detta uttryck.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:07 FM | Kommentarer (1) | Google

17 maj 2004

Inkontinens

Inkontinens är vår stora folksjukdom.
Större än diabetes och det vill inte säga lite.
Ändå anses det vara skamligt att kissa på sig.
Människors liv begränsas i onödan.
Ett tabubelagt ämne, minst sagt.

Inkontinens kan drabba både kvinnor och män, men de flesta som drabbas är kvinnor.

Skådespelerskan Solveig Ternström brinner för kvinnor som drabbas av kvinnosjukdomen inkontinens och menar på att blöjor inte är en lösning på detta problem.

Vem vill gå omkring med blöjor som vuxen, utom då de som tänder sexuellt på dito. Det finns hjälp att få, förutom blöjor då. Den hjälpen borde erbjudas alla. Men väntetiderna är långa.

Nej, jag lider inte av inkontinens, än. Men jag inser att min ålder, att jag har fött barn och det faktum att jag numera är en klimakteriekärring ;-) är faktorer som gör att jag sannolikt kommer att drabbas av inkontinens, när tiden lider. Men då kommer jag att kräva att få en enkel snabb operation istället för blöjor. Förhoppningsvis har attityderna ändrats tills dess.

Däremot har min piercing orsakat lite liknande problem :) nattetid ett par gånger. Men det kan jag leva med. Den går att ta bort om det blir värre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:59 FM | Kommentarer (0) | Google

15 maj 2004

Fejkade bilder och....

Chefredaktör avgår efter falska Irakbilder. Detta innebär inte att brittiska soldater inte gjort sig skyldiga till övergrepp i Irak. Det finns det andra bevis för. Men intressant att dessa bilder kom ut i media.

Nu surrar rykten om att halshuggningen var en fejk, eller i alla fall inte utförts av dem som anklagas för illdådet.

Konspirationsintresserade kan ju tänka sig en teori att mildra ont med ont? Servera något än värre, som gör det andra som gjorts ointressant. Timingen var intressant. Direkt efter att USA ertappats med byxorna nera och bilder på deras övergrepp publicerats.

Man vet snart inte vad man ska tro eller om man ska tro något alls numera. Jag har ingen tilltro till USA och Bush längre. Stundande valet är så betydelsefullt för Bush och company.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:33 EM | Kommentarer (2) | Google

13 maj 2004

Rökförbud på krogen

Då var det klappat och klart om jag förstått saken rätt. Det blir ett rökförbud på krogen om ett år. Tja, man vänjer sig vid allt :9. Jag misstänker att alla icke-rökare är glada och det unnar jag dem. Själv kommer jag nog att minska mina krogbesök. För mig hör en god middag ihop med en god cigarett efteråt eller för att inte tala om den klockrena kombinationen öl och en cigg ;).

Jag ser framför mig Stureplan en fredagskväll. En kö för de som vill in på de populära inne-ställena och en kö för dem som bara har varit ute och tagit sin cigarett. Det kan bli lite knepigt att lösa det hela. Det kan tänkas bli störande för de som bor vid populära krogar om hälften av besökarna står utanför och stojar och röker. Men den dagen, den sorgen.

Men rökning är farligt. Passiv rökning likaså.

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:23 EM | Kommentarer (6) | Google

11 maj 2004

Mobilers strålning

Få mobiler klarar TCO:s test. Operatörerna och mobiltillverkarna vill inte ledas in i fållan av TCO. De vill givetvis inte bli kontrollerade. Tänk om det skulle visa sig om fem år att det in facto är både farligt och skadligt att använda mobiler eller bo nära en mast/antenn? Jag förstår de människor som protesterar när krav kommer att en mast eller antenn ska placeras på deras tomt eller i direkt anslutning till skolor.

Jag minns debatten om bildskärmar och farhågorna för dess farliga påverkan på människor som satt framför dem hela dagarna. Där har en standard framtagits och jag har inte hört så mycket mer om denna problematik. Jag kände en tjej som blev alldeles röd i fejan bara hon satt framför en bildskärm några timmar. Många satt framför speciella filter som skulle sålla bort värsta strålningen eller kanske förhindra att mascaran och pudret hamnade på bildskärmens glas kanske? Ja, det låter kul - men det var en problematik som var verklig då.

Jag är orolig för mobiltelefoner och dess näts påverkan på människor och djur. Jag tycker inte det är testat fullt ut. Det verkar finnas en stor tröghet här både hos myndigheter och framförallt tillverkare av mobiler och mobilnät. Det faktum gör mig än mer oroad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 04:27 EM | Kommentarer (1) | Google

Ha ha...

– Det är stora utgifter den här månaden, ny säng... ha ha.. ny kudde och täcke... ha ha... begravningskostnader... ha ha...

– Alexandra var försäkrad, så jag kan nog lösa en del lån på huset, ha ha...

Jag hade inte tänkt att jag skulle kommentera Knutby-härvan mer i mina anteckningar förrän domen kommit. Men dessa citat ur polisens avlyssning av pastorns telefonsamtal, dagarna efter mordet på hans hustru. är för mig så skrämmande iskalla och totalt utan empati att jag inte kan låta bli att fundera över sakernas tillstånd.

Chocktillstånd (som han borde ha befunnit sig i om han är oskyldig) kan få oss människor att agera irrationellt. Det är sant. Men till den milda grad som ovan? Tveksamt. Tveksamt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:29 FM | Kommentarer (6) | Google

7 maj 2004

Biltullar

För att knyta an till det jag skrev häromdagen om elektroniska fotspår. Då gällde det Bredbandsbolaget och frågan varför de spar på information om vad deras kunder gör på nätet, antagligen också misstänker jag de kunder som kör via deras IP-telefoni. Du lämnar inte bara elektroniska fotspår på Internet.

Pär Ström skriver om biltullar i sitt senaste nummer av Big Brother Bulletin.

Jag citerar ur Big Brother Bulletin:
En skild man i Oslo som förföljde sin ex-fru lyckades via stadens biltullar få reda på var och när hon åkt med sin bil. Tills nyligen kunde vem som helst ringa till Fjellinjen, som driver biltullarna, ange ett bilnummer och få ut information om var och när den bilen passerat. Exempelvis kunde en inbrottstjuv ringa och få reda på var ägaren till en viss villa för närvarande befann sig, och en arbetsgivare kunde ringa och få reda på vart en anställd hade åkt på sin fritid.

Numera skickas begärd information om bilars förflyttningar endast skriftligt till den som är registrerad som ägare till bilen. Men polisen får tillgång till att kontrollera misstänkta bilisters rörelser utan att ha mer än en misstanke, inget domstolsbeslut behövs.

Hur blir det med biltullarna, som antagligen kommer varken vi vill eller inte, i Sverige? Hur kommer deras data att behandlas? Här kanske Datainspektionen har något att bita i, istället för att jaga Bodil in absurdum? Kommer svensk polis kunna kräva access till databaserna utan domstolsbeslut? Är det järmförbart med övervakningskameror?

Jag hoppas att de tar lärdom av Norges erfarenheter så att systemet inte missbrukas vare sig av obehöriga eller "insiders".

Titta, där åker bilen med registreringsnumret XXX XXX över Västerbron alternativt Öresundsbron! En snabb slagning över vilken adress ägaren har. Sedan är det bara att slå en pingel till polaren inbrottstjuven och tipsa om att hemmet antagligen är tomt (om bilen kör åt motsatt håll) och det är fritt fram för att göra inbrott. Bara ett hypotetiskt exempel. Men tänkvärt.

I England har de gått ett steg längre. Där använder de "Automatic Number Plate Recognition" (ANPR).

Jag citerar ur Big Brother Bulletin:
Sedan förra året används systemet av 23 poliskårer i England och Wales. Kameror scannar in registreringsnumret på alla passerande bilar, varefter numret matchas av en programvara mot ett flertal databaser. Om bilen eller dess ägare är intressant för polisen går larmet med en ljus- och ljudsignal i polisens ledningscentral, och en patrull sänds ut för att stoppa bilen.

I USA har de tagit ett jättekliv längre.
Jag citerar ur Big Brother Bulletin:
I den amerikanska staden Manalapan, i delstaten Florida, kommer inom kort ett ännu mera avancerat system för övervakning av människors bilresor att tas i bruk. Precis som i Storbritannien kommer ett nätverk av kameror att scanna in nummerplåtar och matcha numren mot en databas, men därutöver kommer en särskild uppsättning kameror även att ta digitala bilder av bilarnas förare. Dessutom kommer körinformationen att sparas i tre månader för att utgöra underlag vid utredningen av eventuella brott i staden. "Domstolar har slagit fast att på allmän plats kan man inte förvänta sig någon personlig integritet, säger stadens polischef, Clay Walker, enligt nyhetsbyrån AP ".

Jag rekommenderar varmt att en prenumeration på Big Brother Bulletin.

// Annica Tiger

Annica Tiger 04:46 EM | Kommentarer (4) | Google

3 maj 2004

Bob Dylan i reklamfilm

For the times they are a-changin' (användes av en kanadensisk bank i sin marknadsföring för ett par år sedan). Ja, sannerligen. Tiderna förändras. Bob Dylan (63 år) gör reklam för Victoria’s Secrets underkläder. Han medverkar i en reklamfilm, i bakgrunden spelas en remix på Dylans Love sick från 1997. Han ska även släppa en skiva som bara ska säljas i Victoria’s Secrets butiker.

Jag höjde då på ett ögonbryn när jag läste om detta. Bob Dylan har alltid för mig stått för något helt diametralt mot kommersialism. Men han kanske börjar bli gammal och gubbsjuk :). Pengabrist lär det inte vara.

// Annica Tiger

Annica Tiger 09:18 FM | Kommentarer (0) | Google

1 maj 2004

Forkörning / Urinering

Persson verkar lida av samma typ av stressyndrom som kungen, eller så är det hybris som drabbat dem bägge. Fort, fort ska det gå. Flytta på er Svensson som ligger som ena bromsklossar ute på vägarna och kör lagligt efter vad trafikskyltarna anger. Det gick så fort i den täta trafiken att Säpo hade problem att hänga med. Att Persson bryter mot hastighetsreglerna ger fel signaler, allrahelst som regeringen driver en kampanj för att sänka hastigheten och minska dödligheten i trafiken. Snacka om dubbelmoral.

Säpo borde införa nya direktiv. Den de ska övervaka/skydda måste hålla sig inom lagliga hastighetsgränser. Gör objektet inte det ska Säpo avbryta, rakt av. Det kan ju ge en tankeställare till den som har livvaktsskydd. För det skyddet vill de säkert behålla. För det blir inte bättre att Säpo också i sin tur måste bryta mot lagen och överträda hastighetsbegränsningarna, bara för att göra sitt jobb. Säpo har rätt att köra för fort i sin tjänsteutövning, men det borde bara gälla om det är skarpt läge – det vill säga att det är fara på färde. Däremot har Säpo, som polis, skyldighet att rapportera brott. Det verkar de inte tillämpa i någon större utsträckning.

Tvära kast nu. Jag såg bilden där den brittiske soldaten står och pissar på en irakisk fånge. Vilken förnedring. Det är ett av de värsta övergrepp man kan göra mot en annan människa. Piss off (on) har fått en ny betydelse.

De misshandlade även mannen grovt och överlämnade inte honom för vård utan dumpade honom. Ingen vet om han överlevde. Vad sysslar de med därnere? Desto mer sådant här som kommer fram, desto mer kommer vanliga irakier (som kanske i alla fall tyckt att det var bra att bli av med Saddam) att vända sig emot ockupationsmakten och kanske gå så långt att de aktivt stödjer de grupper som med våld försöker få USA och dess allierade ut ur landet.

Tony Blair tog till brösttoner och beklagade USA och deras soldaters agerande häromdagen. Vad säger han nu?

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:41 EM | Kommentarer (1) | Google

30 april 2004

Deklarationsdags

Jag deklarerade redan i påskas, via vanliga hederliga blanketter som jag sedan postade via snigelpost. B.s deklaration tog två minuter, men min tog lite längre tid. Jag har alltid samma huvudbry varje gång. Hur var det nu med ut- och ingående moms? Vad ska föras in vart?

Att den vanliga förenklade deklarationsblanketten blivit mer och mer begriplig och lättanvänd är bara bra, men jag tycker att de andra blanketterna gärna kan få sig en översyn i användarvänlighet, för att inte tala om de broschyrer Skatteverket sänder hem vid efterfrågan. En del av dem blir jag inte så mycket klokare av.

Det är tråkigt att deklarera. Men ett nödvändigt ont. Skönt att ha det gjort. Ungefär som ett tandläkarbesök. Fast jag gillar att gå till tandis. Ja, jag vet – jag äääääääär lite knäpp :).

Skatteverket är lite besviken på att bara 582.688 valt att göra e-deklaration (siffran är från onsdag denna vecka enligt Computer Sweden). Det är bara 60.000 fler än förra året. Det är 320.128 som deklarerat via webben, 61.620 har användt bankernas e-legitimation för de mer avancerade deklarationerna, 158.868 har deklarerat via telefon och 42.432 har använt SMS. Skatteverket har lagt ned mycket pengar både på systemen och marknadsföring av dem. Men många kanske väljer att e-deklarera nu i sista minuten.

Du som är Stockholmare, glöm det där med sista minuten vid Skattekontorets skyskrapa på Söder (som nästan blivit ett helt jippo). Tji - de har ju flyttat :). Det lär i alla fall finnas en skylt där som guidar irrande sistaminutare vidare till rätt adress.

// Annica Tiger

Annica Tiger 06:51 EM | Kommentarer (4) | Google

29 april 2004

Subjektiv artikel?

Jag ringde konsumentkontakten i dag och fick mina teorier besannade, men det tog ett tag innan det kom fram. Jo, det är en medveten satsning för att matcha lågpriscigaretterna. Men att det då blir fler yngre som köper Blend ville damen inte gå med på. Det är bara medelålders som anses hänge sig åt puffande på gula Blend menade hon på och ansåg därmed att de inte medverkade till att underlätta eller medverka att unga människor börja röka eller underhålla sin last.

På hemvägen från Solna (var hos tandis) läste jag en artikel i Aftonbladet som jag verkligen frågade mig varför har artikeln publicerats. Vad är det för nyhetsvärde i detta? Är det inte mer ett marknadsvärde för det företag som saluför detta piller? Snacka om att denna helsida är guld värd för företaget. Den är säkert värd mer än fyra helsidesannonser i samma tidning. Har journalisten svalt och köpt manipuleringen (vilket jag anser det är oavsett om källan är ett pressmeddelande eller att företaget/läkaren som leder undersökningen kontaktat henne) med hull och hår? Kritiskt tänkande är väl snart ett minne blott. Sex och sexpiller säljer nog lösnummer. Jag tror nog att det går lika bra med selleri :). Billigare och nyttigare.

// Annica Tiger

Tillägg 19:24
Jag har ringt och snackat med journalisten och detta var ett jobb som kom uppifrån och hon försökte göra vad hon kunde för att få det objektivt. Men min kritik kvarstår. Skillnaden mellan reklam och redaktionell nyhetstext börjar ibland suddas ut. Jag skrev om det för några veckor sedan men då om kalasbyxor, men det var bara en maskering av vad det var för vara som gjordes reklam för och den storyn är sann. Det har jag från en tillförlitlig källa.

Annica Tiger 03:50 EM | Kommentarer (2) | Google

26 april 2004

Ett dödligt vapen

Ju finare bil, desto mindre hjärna och pitt bakom ratten brukar jag säga. Det är väl att dra det in absurdum, men lite substans ligger det nog bakom. Hur kan man ens fundera på att dra järnet, mitt inne i stan. En bil kan vara ett dödligt vapen. Bilar är hårda. Människor är mjuka.

Häromdagen höll en cyklist på att mista livet för ett rattfyllo inte kunde hålla bilen på vägen. Att köra bil onykter måste rendera skärptare straff.

// Annica Tiger

Annica Tiger 08:43 FM | Kommentarer (0) | Google

24 april 2004

CP-magasinet

Reprismoster är vad jag är. Jag ser ofta repriserna. Alla bra program sänds så sent och jag orkar oftast inte se dem då. I dag såg jag reprisen på 21:30. Det handlade om ett nytt program som kommer, CP-magasinet. En av programledarna är själv CP-skadad. Vilken underbar kille! Jag blev nyfiken på programmet som startar den 29 april i SVT2 kl. 20.00.

För några år sedan minns jag att CP-skämten florerade på nätet. De värsta avarterna är nog borta numera. I min ungdom var CP ett skällsord eller förnedrande tilltal. Jag hoppas att programmet CP-magasinet kommer att ta död på alla fördomar om funktionshindrade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:38 EM | Kommentarer (4) | Google

20 april 2004

Svengelska

Min engelska är inte alltid perfekt :). Det är kanske därför jag tycker detta var roligt nedan. Säkert har jag själv "myntat" ett och annat idiotiskt uttryck på ett eller annat sammanträde med engelsktalande kollegor, utan att ens veta om det.

Saxat från en mailinglista:

* Ett ögonblick
- An eyelook

* Och nu tar vi oss en bensträckare!
- And now we will have some bonestreching!

* Jag har soppatorsk
- I have soup cod

* Klockan är bara barnet
- The time is only the baby

* Har du bytt om?
- Have you changed about?

* Nu går skam på torra land
- Now walks shame on dry land

* Det är medvind
- It's withwind.

* Får jag låna en liten hovtång?
- Sheep I borrow a small court seaweed?

* Hur står det till? Det knallar och går!
- How stands it to? It's banging and walking!

* Att hoppa i galen tunna
- To jump into a crazy barrel

* Det ger jag sjutton i!
- I give seventeen in that!

* Hur mycket är jag skyldig?
- How much am I guilty?

* En snuskhummer
- A filthy lobster

* Oj, min tunga slant!
- Oops, my heavy coin!

* Vill du ha kaffe på maten?
- Would you have coffee on the food?

* Sköt om dig!
- Shot around yourself!

* Se dig inte om!
- Look you not if!

* Ta dig i brasan!
- Take yourself in the fire!

* Lugn i stormen
- Calm in the storm

* Slå dig ner och ta för dig av kakorna
- Hit you down and take for you of the cookies

* Har du fler verktyg?
- Have you plentier ache-cloths?

* Tomtar på loftet
- Santa Clauses in the attic

* Var inte för het på gröten
- Don't be too hot on the porridge

* Han är så blåst!
- He's so blown!

* Det ska du inte dra för många växlar på
- That you should not pull too many gears on

* Sluta driva med mig
- Stop drifting with me

* Du är avskedad
- You are offspooned

* Gångjärn
- Walking iron

* Jag anar ugglor i mossen
- I suppose owls in the swamp

* Han är bortrövad
- He's away-assed

* Ingen fara på taket
- No danger on the roof

* Är det överhuvudtaget möjligt?
- Is it overheadtaken possible?

* Jag har aldrig hört på maken!
- I have never heard on the husband!

* Nära ögat skjuter ingen hare
- Close to the eye shoots no rabbit

* Gör inte om det!
- Do not if it!

* Slå upp ett glas mjölk!
- Upbeat a milkglass!

* Vad tror du om detta?
- What do you believe around this?

* Jag ska bara slår en sjua!
- I just have to strike a seven!

* Att ge igen för gammal ost!
- To give again for old cheese!

* Nä, du! Den gubben gick inte!
- No you! That man didn't walk!

* Katten låg och spann
- The cat low and bucket

* Bakfull
- Back drunk

* Överdriv inte
- Don't overdrive

* Skicka mot postförskott
- Send against mailbeforeshot

* Jävlar i min lilla låda!
- Devils in my little box!

* Smörgåsbord
- Sandwich table

* Kroppkakor
- Body cakes

* Han tar igen sig
- He takes again himself

* Gammal som gatan
- Old as the street

* På det hela taget
- On the whole taken

* Kör inte om på ett övergångställe
- Don't drive if on an overwalk place

* Dra mig baklänges
- Pull me backwards

* Se upp i backen
- Watch up in the hill

* Känn dig blåst
- Feel you blown

* Den har pajat
- It have pied

* Det är lätt att vara efterklok
- It's light to be aftersensed

* Dra åt skogen!
- Pull to the forest!

* Friskt vågat hälften vunnet
- Freshly dared, the half won

* Huvudet på skaft
- The head on shaft

* Det är sådant man får ta
- That's such a thing you have to take

* Det var det, det
- That was that, that

* Stora förväntningar
- Big before-waitings

* Ta dig i dalen!
- Take yourself in the valley!

* Rensa rabatten
- Clean the discount

* Far åt helvete!
- Father to hell!

* Ge järnet!
- Give the iron!

* Än sen då?
- Than then then?

* Kors i taket!
- Cross in the roof!

* I bara mässingen
- In the bare brass

* Kom hit ögonaböj!
- Come here eyesbent!

* Hör du du du!
- Hear you you you!

* Höger om -
- Right if

* Var håller de hus?
- Where are they holding house?

* Vad håller de på med?
- What are they holding on with?

* Vid det här laget
- Beside this team

* Matlagning
- Food repairing

* Slå upp det i uppslagsverket
- Beat it up in the upbeatswork

* Slå in julklappen
- Beat in the christmas-pat

* Huvudsaken var utflykten
- The head thing was the out escape

* Det körde ihop sig lite
- It drove together itself tiny

// Annica Tiger

Annica Tiger 05:17 EM | Kommentarer (1) | Google

19 april 2004

Knark är bajs

Mobilisering mot narkotika lanserar sajten tjackabajs.nu. Syftet är vällovligt. Tillgången till narkotika ska strypas. Färre ungdomar ska pröva och experimentera med droger. Personer med missbruksproblem ska få hjälp att lägga av.

Alla texter på tjackabajs.nu bygger på säljtexter från befintliga knarksajter, men istället för knark säljer sajten bajs. Hemsidan är tänkt att kritisera knarkhandeln på Internet. Hemsidan vill påvisa det orimliga i att beställa massa konstigt knark eller knarkliknande produkter på Internet. Knark är bajs! Knark är skit är nog mer ett ordval jag skulle använda :).

Men jag tror inte att sajten tjackabajs.nu kommer att nå den målgrupp som avsett. Inte ens jag kunde se någon som helst nytta med sajten. Jag tror inte att denna kampanj kommer att uppfylla sina mål. Bortslängda pengar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:31 EM | Kommentarer (3) | Google

18 april 2004

Silvias ansiktslyft

Silvia åker och lyfter sig varje år. För mig är det ingen nyhet, det har jag hört talas om i flera år. Oklart om vi skattebetalare står för notan eller ej. Det kan bli intressant nu när insyn ska ges hur apanaget används :).

Om man kikar på bilden från 1993 då Silvia fyllde femtio så tycker i alla fall jag att hon är både vacker och klär i sina små skrattrynkor. För varje operation därefter ser hon mer och mer ut som en sminkad döskalle. Det är inte normalt. Det är inte heller snyggt att "åldras så" på ett konstgjort sätt.

Jag skulle kunna berätta om fler som lyfter sig med jämna mellanrum och vart de lyfter sig. Men jag väljer att så inte göra. Den dagen de kommer ut ur garderoben kan jag kanske kommentera det hela ;). Det är numera vanligt att göra en slidförsnävning. Kvinnor opererar sig för att strama åt slidan, som kanske har sett sina bästa dar efter flera förlossningar. Jag tror mer på vanliga knip-övningar (även bra mot inkontinens), samt byte av partner om han nu klagar.

Varför är en del så utseendefixerade? Många äldre kvinnor, numera även män, lyfter sig på ålderns höst. Men inte tycker jag de blir snyggare för det. Botoxstela pannor och spända anletsdrag är ofta resultatet. Mer skrattretande än vackert.

En elogé till de som törs åldras på ett naturligt sätt. Rynkor visar att du har levt. Varje rynka och veck har sin historia och det är det som gör människan intressant, inte antal botoxsprutor eller lyft.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:42 EM | Kommentarer (6) | Google