« Dokusåpashow ett fiasko | Startsidan | Leon »

3 juli 2004

Akademikliniken

Jag skrev för några veckor om programmet Extreme Makeover. Namnet kanske har sin bäring, om man läser denna artikel. För operationen som artikeln handlar om innebar att kvinnan verkligen fick ett extremt utseende. Tyvärr. Jag förstår att hon är besviken och ledsen. Jag hoppas verkligen att hon kan få ett skadestånd för sitt lidande, samt att någon kan hjälpa henne att rekonstruera överläppen.

En av de plastikkirurger som ska sätta kniven i programmet Extreme Makeovers deltagare är den kände plastikkirurgen Jan Jernbeck från Akademikliniken i Stockholm. Det var han som orsakade kvinnans lidande i artikeln jag länkar till ovan. I mig lär han aldrig få sätta en kniv. Inte ens en akupunkturnål.

En läppförstoring misslyckades, efter ett antal misslyckade operationer för att försöka rätta till det skar plastikkirurgen helt sonika bort kvinnans överläpp. Radikalt gjort minsann. Men knappast varken etiskt eller speciellt skickligt hanterat, trots att han påstår att han har gjort allt för att hjälpa henne. Allt skulle då vara synonymt med att skära bort överläppen?

Visst kan man ha synpunkter på viljan eller de krafter som driver människor att genomgå exempelvis läppförstoring. Men om nu sådana tillhandahålles av plastikkirurger mot betalning är väl det minsta man kan begära att det görs på ett proffsigt sätt och att patienterna inte används som försökspersoner eller att det användes obeprövade metoder eller än värre, metoder som inte passar för just den operationens syfte.

Artecoll lämpar sig för pannrynkor och andra djupa veck men ej till läppförstoring menar Plastikkirurggruppen. Men Akademikliniken annonserar om metoden på sin hemsida.

Från det ena till det andra.
Uppe med tuppen.
Nu tar jag mormorledigt ett par dagar. Jag styr kosan eller rättare sagt min ljusblåa Skoda Felicia mot Motala-trakten. Jag ska besöka min dotter och mina barnbarn. Hon har uppkoppling, så någon kortis-notis det kanske blir under besöket.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 3, 2004 3:50 FM