« Farliga genvägar | Startsidan | Noisy Sex »

5 juni 2004

Plastikkirurgi

Norstedts stora svenska ordbok
plastikkirurgi subst. ~(e)n
del av kirurgin som avser korrigering av missbildningar och förvärvade kroppsfel t.ex. olycksfallsskador (spec. sådana som förstört utseendet): plastikkirurgisk

Plastikkirurgin har gjort stora framsteg genom tiderna. Barn som lider av harmynthet eller eldsmärken kan få detta korrigerat och det innebär med all sannolikhet att deras framtida livskvalité förbättras. Människor som skadas på olika sätt kan få hjälp att försöka återställa sitt utseende.

Jag läste häromdagen om den unga tjejen vars hela ansikte förstördes vid en olycka och numera vågar hon inte gå ut eftersom folk skriker "monster" åt henne. Bilden på hennes ansikte var verkligen hemsk att titta på, så jag förstår hennes lidande. Läkarna ska försöka göra en transplation av en död donators ansiktsvävnad och ge henne ett nytt ansikte. Hon blir den första som genomgår denna operation och inga garantier finns att den lyckas.

En man, vart han bodde minns jag inte, hade gått ned åtskilliga kilo och minnena av dem bestod av en 34 kilo stor tung hudsäck han bar mitt på magen, likt en magsäck – inte matsäck. Den fick han borttagen för ett tag sedan och jag kan tänka mig att hans liv har förbättrats avsevärt. Det var ju nästan så han fick ha en skottkärra och köra sin hudsäck i för att överhuvudtaget kunna ta sig någonstans.

Men en del av plastikkirurgin har dragit iväg till orimliga nivåer. Då menar jag dessa privata kliniker som gör så kallade skönhetsoperationer. De lyfter ansikten, korrigerar näsor, lägger in bröstimplantat, suger ut fett, snävar till slidor, fyller ut läppar och injicerar botox för att rynkor ska försvinna; det finns snart ingen hejd på vad de kan tänkas göra.

Kunden bestämmer och får som den vill, bara stålar slängs upp på bordet. En tjej med anorexia fick en fettsugning, som säkert kostade en hel del, och det var inte många gram fett som kunde sugas ut. Här tycker jag att man har nått en gräns. Numera handlar det bara om att tjäna pengar. Inget annat. Tyvärr innebär det att en del mindre seriösa aktörer ger sig in i denna bransch för att tjäna stålar. Det är ofta jag läser om misslyckade operationer och läkare som jobbar med plastikkirurgi utan att de är specialistutbildade för att utföra sådana operationer. I en del fall kanske (billiga operationer i öst) man får vara glad om det ens är en läkare som opererar.

Unga tjejer, som inte ens gått ur skolan, tjatar till sig bröstförstoringar och familjen tar till och med lån för att finansiera det hela, bara barnet blir lycklig så...kanske man resonerar. En del skuldsätter sig för att kunna göra ansiktslyft eller vad det nu är de vill korrigera – i tron att de ska bli lyckligare. Men blir de det? Sitter inte lyckan inombords? Sitter lyckan i ett par nya tuttar? I ett ansiktslyft? En del människor har problem med sin kroppsuppfattning och de kanske inte ens ser en förändring efter sin operation.

Tyvärr saknas inte förebilder för våra unga, som kan ge dem impulser att haka på trenden. Var och varannan Hollywood-stjärna är lyft och bearbetad lite varstans. Många andra artister har hakat på trenden. Svenska kändisar och andra förebilder har även de börjat med plastikoperationer i en allt större utsträckning, tyvärr. Det gäller att hålla sig ung så länge som möjligt tydligen. En del säger kanske. VaFan. De som har råd för väl göra vad sjutton de vill med sina kroppar. Ja, det får de svarar jag. Men borde de? Det är en moralisk fråga tycker jag. Vilka signaler sänds ut till exempelvis unga människor, som kanske är lite osäkra och inte har självfortroendet på topp.

Signaler ges om att du inte duger som du är om du har en för stor näsa, för små bröst eller har några kilos övervikt. Hur många unga människor har jag inte läst om på senare tid som gör operation efter operation för att se ut som sina idoler, vilka de nu kan vara – Pamela eller Michael Jackson. Paret som har kastat hundratusenstals kronor på att operera sig till levande kopior av Barbie och Ken gör mig enbart beklämd.

Därför tycker jag inte om programserien Extreme makover. Jag läste att de försöker övertala Kikki Danielsson att vara med i programmet eftersom hon i en intervju uttalat en önskan om att få delta. Snälla Kikki! Gör det inte. Vad du än har för bekymmer, inte lär de gå att operera bort.

// Annica Tiger

---------

Extreme makover ska tydligen köras i en nordisk variant och produceras av kanal 5. I höst sker starten och det är redan 5000 som sökt för att få göra en extreme makover.

Då blir jag den 5001:a då.

Snälla, snälla kanal 5.

Jag vill bli omgjord i Extreme makover.

Mitt hår börjar glesna och se lite tråkigt ut och det har slutat växa på längden. Jag vill ha en hårförlängning och förtätning av håret, kanske även kombinerat med en permanent som gör hårigt riktigt rufsigt och voluminöst (ja, så som Lena PH och Charlotte hade förra året vid Schlagerfestivalen) så det döljer hela mitt ansikte – som inte är så mycket att hänga upp i julgranen längre efter 50 års användning. Varför inte göra en Face off? Någon fotomodell har kanske nyligen dött och vill donera sitt vackra face?

Om inte det går vill jag i alla fall ha en ny näsa, kanske lite likt den Michael Jackson har. Jag har en uppnäsa och det är lite opraktiskt när det regnar.

Mina tuttar börjar följa tyngdlagens krafter. Jag vill ha bomber som Pamela i Baywatch. Stora och fasta, putande rakt ut. Jag ligger aldrig på magen när jag sover så det spelar ingen roll med andra ord om det skulle vara lite obekvämt att de sticker ut så iögonfallande och uppenbarligen hindrar en från att sova på magen. Det spelar ingen roll om de ser konstgjorda ut, det stör tydligen inte män hur som haver.

När ni ändå håller på och karvar kan ni väl se till att gäddhänget tas bort och att hakhänget också elimineras. Vadå, åldern tar ut sin rätt? Det är ju det "Extreme makover" ska råda bot på. Vem behöver häng- och överflödig hud? Dra åt och strama till och sy lite snyggt. Ja – varför inte på ett annat visst ställe på kroppen. Många kändisar (men ingen talar öppet om det) gör ju det på ålderns höst eftersom barnafödande sätter sina spår både här och där.

Bullen på magen kan kanske fettsugas bort. Vem behöver ett extra fettlager i modern tid? Att man var tvunget att ha det som urtidsmänniska som en buffert inför stundande sämre tider och mindre tillgång på mat ska väl inte behöva vara en orsak till att jag ska släpa omkring med en bulle på magen. Nej, jag snackar inte om abort – det är ingen bulle i magen.

VaFan, när ni ändå har fettsugen framme dra ett par gånger utmed låren och häcken. Ett Jennifer Lopez-arsle kanske skulle sitta fint?

Har man ett yttre skal med drag från olika kändisar måste man ju bara bli lyckligare. Eller hur? Det som finns på insidan spelar ingen roll lixom. Om jag inte blir lyckligare som en ny plastikopererad människa kommer jag att stämma skiten ur kanal 5. Dör jag under operationerna (dödligheten är ju några procent) så kommer jag att spöka i kanal 5:s lokaler i all evinnerlig tid.

mvh

Annica Tiger

Annica Tiger juni 5, 2004 5:10 EM