« Sms-trafik övervakas | Startsidan | Plastikkirurgi »

5 juni 2004

Farliga genvägar

Pillren kan göra dig smal,
skärpt, pigg - och död.

Hellre då levande och överviktig.

Dopingmedlet efedrin säljs öppet på svenska gym och på Internet. Efedrin kan leda till yrsel, högt blodtryck, hjärtstillestånd, hjärnblödningar, blodproppar och leda till plötslig död. Dessutom kan efedrin vara vanebildande.

Efedrin och medel som Cuur, som jag skrev om häromdagen, är ett försök att ta genvägar, som inte leder någon vart. Detta behov av att ta genvägar har blivit en stor bransch för folk som vill tjäna pengar på andras elände. Hur många miljoner omsätts inte per år på dyra bluffpiller, som lovar än det ena och än det andra. Overksamma piller som lika gärna skulle kunna ersättas med placebo.

Efedrin är förvisso verksamt. Det är amfetamin också. Drog som drog. Men att bli av med hungerkänslorna löser inga problem. Problematiken sitter inte i magen utan i huvudet. Då räknar jag bort dem som är överviktiga på grund av medicinska orsaker eller de som är överviktiga för att de trivs med sina extra kilon. Alla varianter finns, man kan inte dra alla överviktiga över samma kam.

Med tanke på den press det är på överviktiga i vårt samhälle förstår jag att många gärna vill pröva dessa genvägar när de vill försöka bli av med oönskade kilon. Att inte trivas med sin vikt kan vara ett rent helsike. Att samtidigt hela tiden påminnas om normen, en smal kropp, kan vara jobbigt. Det räcker att slå upp en tidning eller slå på TV:n. När till och med människor som inte är överviktiga tjatar om att jag måste gå ned några kilon inför Beach 2004. En dröm många överviktiga inte ens kan drömma om.

Att ha 30 - 50 kilos övervikt eller mer är inget man blir av med på en vecka. Det har tagit tid att äta sig till övervikten och det tar tid att äta sig av med den. Ja, jag skriver äta sig av med den för det är det som gäller. Ändring av kostvanor och, om man orkar, ökad motion. Lätt att säga, men så är det. Att svälta sig smal medför oftast att man snart är tillbaks på gamla matchvikten och ibland med ett par extra kilo till som "bonus".

Har man svårt att komma igång så finns det hjälpmedel, som är lagliga och kontrollerade av läkemedelsverket. Jag kan rekommendera att i så fall då använda läkemedel som skrivs ut av läkare, som exempelvis Reductil. Då sker behandlingen under överseende av en läkare, som regelbundet ska kontrollera blodtryck under en sådan behandling, även om jag vet att det slarvas med det. Det finns olika operativa ingrepp som kan göras. En del väljer den vägen, som en sista utväg.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 5, 2004 5:12 FM