« Noisy Sex | Startsidan | Förnedringstv »

6 juni 2004

Irak och Afghanistan

Om bara drygt tre veckor upphör den USA-ledda ockupationen av Irak. På pappret i alla fall. Men jag tror inte att så kommer att ske och det verkar ingen annan heller att göra. Vad tror de irakiska folket? Hur kommer de att uppleva att det fortfarande kommer att finnas 140.000 utländska soldater kvar i landet? Hur kommer den övergångsregering som ska ta över tills det kan hållas allmänna val kunna sköta landet och visa dess medborgare att de är fria. Fria från Saddam. Fria från ockupation av annan makt.

Jag misstänker att problematiken med motsättningar mellan olika fraktioner (shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder, samt al-Quaidas anhängare) kommer att kvarstå i landet och att motståndet bara kommer att eskalera mot ockupationsmakten (även om den formellt inte längre är en sådan om tre veckor) och sinsemellan de olika grupperna. Kommer det att bli som i Afghanistan? Där det fortfarande förekommer att talibanerna tar till vapen ute i landsorten och vad jag nu senast hörde har talibanerna inviterats att delta i parlamentsarbetet? Sakta men säkert kanske Afghanistan återfår sitt talibanstyre? Sakta men säkert kanske Irak återfår en ny Saddam?

För Bush handlar det numera om en hedersam reträtt för att kunna vinna valet på hemmaplan än att ge medborgarna i Irak demokratiska rättigheter i ett enat och självständigt Irak. Om han ens har haft det i åtanke, ens från början. Olja tror jag att åtanken var, inget annat.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 6, 2004 06:56 FM

Kommentarer

"För Bush handlar det numera om en hedersam reträtt"

Hur ska den kunna genomföras i detta krig? Bush och hans vänner visste precis vart dom hade Saddam. Men ändå skulle det krigas. Fel krig vid fel tid.
Bush och hans höjdare har bara ett val och det är att avgå. Det är deras huvuden som borde rulla i denna soppan.

Skrivet av: Claes datum: juni 6, 2004 12:28 EM