« mars 2005 | Startsidan | maj 2005 »

30 april 2005

Varor gasas under transporten

Jag tvättar alltid nyinköpta textilier. Det beror på att jag tycker de känns sträva och luktar ofta lite underligt. Det är nog en god vana, med tanke på det jag läste i morse i DN.

I Asien gasas containrar med kläder, möbler och livsmedel rutinmässigt för att bekämpa skadeinsekter innan varorna skeppas till Europa. Ämnena som används är förbjudna i Sverige sedan länge.

Men vad gör man åt mat som fraktats i dessa containers som innehåller gift? Leksaker? Godis? Hur ska vi som konsumenter kunna kolla upp detta? Ibland blir man nästan lite mörkrädd. Det kanske är lika bra att man inte vet vad man får i sig :).

Det spelar ingen roll verkar det som även om jag som konsument försöker göra aktiva val, att undvika produkter med konserveringsmedel, färgämnen och andra underliga tillsatser. Att försöka köpa Krav-märkt om det alternativet finns, även de kan ju fraktas i dessa containrar.

En fråga som kom med automatik var, vilka skadeinsekter är det som avses? Varför måste containrarna gasas? Det hade varit intressant att veta. Mal? Kackerlackor? Behövs verkligen dessa gifter användas?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:31 EM | Google

Surfa lugnt!

Surfa lugnt har dragit igång sin verksamhet. På Chinateatern var många tunga namn inbjudna som gäster, bland annat Microsofts koncernchef Steve Ballmer. Många sponsorer finns bakom kampanjen, bland annat Microsoft och F-Secure. Jag har väl aldrig direkt förknippat Microsoft med något direkt säkerhetstänkande.

Att Pyttemjuk är med att sponsra verksamheten föranleder en liten undran:

Varför står det ingenstans (jag kunde i alla fall inte hitta någon information om detta) på hemsidan Surfa lugnt om att det finns alternativ till Internet Explorer? Varför inte informera om att Firefox eller Mozilla är bra alternativ och dessutom förhållandevis mycket säkrare att använda än Internet Explorer. Jag surfar då lugnare med Mozilla än vad jag skulle göra med Internet Explorer.

Enligt vad jag kunde läsa på en mailinglista tog F-Secures företrädare också för sig av "kakan" på mötet. En gammal nyhet blir som ny (viruset Cabir), återanvändning med andra ord. Det kan inte vara en slump att detta publiceras just nu.

// Annica Tiger...som skulle kunna skriva mer om detta men listetikett (inget får spridas från listan) förhindrar mig att så göra.

Annica Tiger 8:15 FM | Google

29 april 2005

621 inkompetenta sökande!

Insändare i Aftonbladet

Egentligen behövs inte denna insändare i AB kommenteras.
Jag kunde inte låta bli att scanna i den.
Jag hoppas AB eller Janne inte tar illa upp för det.
Men tänk om det fanns 1 av de 621 som hade kompetensen?
Det är lätt att försvinna i mängden.
Det är fel av AF att hetsa folk att söka jobb,
bara för sökandets skull.
Det kan inte vara roligt för arbetsgivarna heller,
som det framgår med all tydlighet ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:02 EM | Google

Lönedumpning

Ordet lönedumpning har fått ett ansikte. Arbetare på Volvo tjänar 10 kronor i timmen och har arbetsdagar på 10 - 12 timmar. Ingen nyhet för all del, men jag tar upp det för jag vill ha dra en parallell till det motsatta förhållandet. Metall och Volvo har förhandlat fram ett avtal som gäller från och med 27:e april att underleverantörerna åläggs att betala minst 15.729 kronor i månaden. Men de fem som arbetar för 10 kronor i timmen berörs icke av detta avtal. Ska det vara så svårt att fixa det retroaktivt så att även dessa fem i alla fall får avtalsenlig lön?

Urban Bäckström får som ny vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv 396.000 kronor i månaden.

– Det är han värd, säger ordförande Michael Treschow.

I mina ögon finns det ingen som är värda dessa gigantiska VD-löner. Ingen ska heller behöva jobba för 10 spänn i timmen. Två kontraster i nuet. Två kontraster som säger en hel del.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:29 EM | Google

Bloggstafetten

Bloggstafetten drar igång den 1 maj. Nu i mer organiserad form. Det är Jerry som åtagit sig att hålla i den. Den tidigare bloggstafetten tappade fart mot slutet, men nu ska den förhoppningsvis både hållas igång och alltid vara aktuell.

Vill du vara med.
Surfa in på http://www.sveriges.com/blogstafetten/
och anmäl dig!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 FM | Google

28 april 2005

Storstädning av hårddisk

Lite bloggning-light så här på eftermiddagen, medans jag väntar på att scandisk ska ha jobbat klart med min externa hårddisk. Jag kör back-up på den och nu har jag raderat nästan alla filer och sedan ska jag köra defrag, storstädning med andra ord. Men det tar sin lilla tid, den externa hårddisken är på 120 Gb. Sedan ska jag göra en ny back-up, på ett lite smartare sätt. Onödigt att ha back-up på browserns cachefiler, i den mappen fanns det 12789 filer. Dessutom eftersom jag flyttat filer och mappar,samt ibland bytt namn på dem har det blivit lite rörigt och ostrukturerat. Nu ska jag ha en komplett spegel av en av mina partitioner, den jag lagrar filer på. Rent och snyggt. Tänk om det skulle gå lika lätt och smidigt att köra en scandisk och defrag via datorn när det gäller städning hemma. Tänk att slippa dammsuga, damma och skura, bara trycka på några knappar så sköttes det diskret i bakgrunden.

Tandläkarebesök avklarat. Jag går två gånger om året. Varför vet jag inte, det har blivit en vana. Jag röker och gillar starkt kaffe och det sätter sina spår på tänderna. Varje gång ägnas en stor del åt att ta bort tandstensbeläggningar på tänderna, som beror på mina dåliga (o)vanor. Undra hur lungorna ser ut :). De lär inte kunna doneras och återanvändas vid min död i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 EM | Google

Internet, bondfångarnas nya marknad

Project (Investment)

Attention Manager/Ceo

My name is Mr. Ken Mckay, your info was reliably introduced to me.

I will like to invest in your country but I don't know anybody that will help me when I come over there that is my reason of contacting you to know if you will be of assistance.

I have $18M dollars to invest in a profitable business in your country. The money is right now in a an Embassy vault in Europe.If you can handle it then let me know so that we shall plan how to meet ourselves to workout modalites.

I am ready to offer you 10% of the money if you assist me.

Waiting to hear from you for further information.

Best regards,

Mr. Ken Mckay.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sure babe!
Jag hakar på.
Du kan investera alla dina
18 millar i mitt lilla företag :).

Seriöst erbjudande via en hotmailadress. Not! Skulle inte tro det. Tyvärr lär en och annan gå på detta. Jag hörde häromdagen att en äldre man i Norrland hade blivit av med flera hundratusen via ett Nigeria-liknande mail, innan han äntligen fattade att något lurt var på gång. Dyra läropengar.

Jag tycker tendensen är att det bara ökar och ökar, olika varianter – men alla är ute efter samma sak. Sko sig på andras okunskap och dumhet. Det tråkiga är att vi som är vana användare av nätet, vi raderar skiten. Men det tillkommer blåbär varje dag, med lite eller ingen kunskap alls om farorna på nätet och alla lurendrejerier som de kommer att få i sin mailbox, med tiden eller ganska per omgående.

Jag har fem, sex mailadresser som aldrig någonsin exponerats på nätet (VaFan, det ingår ju tio gratis mailadresser i Tele2-abonnemanget och det måååååste man ju utnyttja ;-), eller hur?) och som jag aldrig har använt att sända mail från, ändå trillar det in spam på dessa adresser. Jag är faktiskt ganska fascinerad av detta faktum. Kör de med slumpvisa mailadressgeneratorer, a@tele2.se, aa@tele2.se och så vidare ända fram till mailadresser som börjar på z och så @tele2.se?

Detta nedan var intressant. Norge? Annars brukar det vara lite mer exotiska länder de är döende i cancer i (ursäkta den ironiska tonen och jag sänder mina varmaste tankar till dem som verkligen är drabbade av cancer), runt om i världen. Om det hade funnits pengar varför inte skänka dem till valfri ideell insamling i Norge kära herr Ivar Joachim?

// Annica Tiger

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

COULD YOU BE TRUSTED???

Dear Sir/Madam,

As you read this, I don't want you to feel sorry for me, because, I believe everyone will die someday.

My name is Ivar Joachim a merchant from Norway, I have been diagnosed with Esophageal cancer. It has defiled all forms of medical treatment, and right now I have only about a few months to live, according to medical experts.

I have not particularly lived my life so well, as I never really cared for anyone (not even myself) but my business. Though I am very rich, I was never generous, I was always hostile to people and only focused on my business as that was the only thing I cared for. But now I regret all this as I now know that there is more to life than just wanting to have or make all the money in the world. I believe when God gives me a second chance to come to this world I would live my life a different way from how I have lived it.

Now that God has called me, I have willed and given most of my property and assets to my immediate and extended family members as well as a few close friends. I want God to be merciful to me and accept my soul so, I have decided to give alms to charity organizations, as I want this to be one of the last good deeds I do on earth. So far, I have distributed money to some charity organizations in the U.A.E, Somalia and Malaysia.

Now that my health has deteriorated so badly, I cannot do this myself anymore. I once asked members of my family to close one of my accounts and distribute the money which I have there to charity organizations in Bulgaria and Pakistan; they refused and kept the money to themselves. Hence, I do not trust them anymore, as they seem not to be contended with what I have left for them. The last of my money which no one knows of is the huge cash deposit of Twenty Three Million Three Hundred Thousand United States Dollars ($23.300,000.00USD) that I have with a finance Firm abroad.

I will want you to help me collect this deposit and dispatch it to charity organizations of your choice. If you know that you are willing to assist me in this matter, let me know, because you are going to deal with my Attorney, you can then discuss the percentage from there. My hands, Legs and all my entire body is very weak, so i will not always be very strong to respond to you. Though i have a Lap top in the Hospital which i will be using to know the position of things.

God be with you.
Ivar Joachim.

Annica Tiger 4:45 FM | Google

27 april 2005

Agent Orange

Jag såg en bild i tidningen i går.
Att publicera den här på bloggen skulle
kosta 3.000 kronor enligt Pressens Bild.
Det har jag givetvis inte råd med.
Jag törs inte heller göra en skärmdump
från artikeln på nätet och göra någon
form av mindre faksimil av den.

Börja, om ni tänker läsa min text i dag, med
att kika på bilden på denna sida.

Ögonen på pojken har etsat sig fast i mina ögon.
Jag till och med drömde om honom i natt.

Den amerikanska tobaksindustrin har fått punga ut med en hel del pengar till människor som fått cancer av att röka. Att börja röka är ett val man gör själv och en (o)vana som vilken idiot som helst borde begripa att det inte är nyttigt och leder till ohälsa. Men att ge offer för Agent Orange kompensation för men och lidande verkar vara helt omöjligt. Underlig parallel kanske? Men lika underlig som verkligheten ter sig.

Vietnamkriget skördade många offer.
Vietnamkriget fortsätter att skörda offer.
Nu in i tredje generation av vietnameser.

You ask what we were doing over there all those years: what it was all about? I'll tell you pure and simple: it was a noble cause.
Ronald Reagan

Omkring 150 000 barn lider av fruktansvärda handikapp till följd av användningen av Agent Orange och liknande medel, totalt lider två miljoner vietnameser fortfarande av sviterna efter bekämpningsmedlen.

I mars i år avslog en federal domare i New York en stämningsansökan från drabbade vietnameser gällande Agent Orange. Domaren ansåg att det inte var ett krigsbrott att använda Agent Orange för att avlöva Vietnamns djungler, för att underlätta för USA:s bomb- och attackflyg.

Giftet drabbade inte bara lokalbefolkningen, utan även de egna soldaterna som hanterade medlet eller kom i kontakt med det ut i fält skadades.

USA värnar om sina egna.
Men USA vill inte stå till svars för dem som drabbats värst, lokalbefolkningen. Det skulle antagligen bli för dyrt att dels erkänna att det faktiskt var ett krigsbrott, samt att i så fall vara tvungen att stå för detta ekonomiskt. Vietnam är ett fattigt land.

Agent Orange - Environmental Agents Service:

Approximately 20 million gallons of herbicides were used in Vietnam between 1962 and 1971 to remove unwanted plant life and leaves which otherwise provided cover for enemy forces during the Vietnam Conflict. Shortly following their military service in Vietnam, some veterans reported a variety of health problems and concerns which some of them attributed to exposure to Agent Orange or other herbicides. The Department of Veterans Affairs has developed a comprehensive program to respond to these medical problems and concerns. The principal elements of this program include quality healthcare services, disability compensation for veterans with service-connected illnesses, scientific research and outreach and education.

Som jag skrev den första januari i år.

Över Hiroshima sprängde USA den 6:e augusti 1945 en atombomb. En uranbomb som lade 80–90 procent av Hiroshima i ruiner. Uppgiften om antalet omedelbart dödade varierar mellan 80.000 och 200.000. Många överlevande fick svåra strålskador som visade sig (ibland långt senare) i form av sjukdomar, missbildningar och dödsfall samt skador på arvsmassan hos de drabbade. En plutoniumbomb fälldes 9:e augusti 1945 över Nagasaki. Den ödelade drygt en tredjedel av staden och krävde cirka 40.000 dödsoffer.

USA vill inte heller här ta på sig något ekonomiskt ansvar för offren av atombomerna, som fortfarande ger efterverkningar även i dag.

USA har en hel del på sitt samvete.
Att de inte får stå till svars för detta förundrar mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:55 FM | Google

26 april 2005

Anvisat arbete

Finskspråkig Backoffice inom Kundservice.
Detta tyckte AF att jag skulle söka jobb som.
Det förslaget kom med snigelposten i går.

Jag kan inte ett ord finska, men det kanske inte spelar någon roll i det här sammanhanget? AF:s anställda kanske har en press på sig att skicka ut si och så många anvisningar (rent av resultatlönebaserat beting kanske), utan att ta hänsyn till om det finns en rimlig chans för den arbetssökanden att kunna få jobbet? Nej, jag sökte inte jobbet och jag ringde upp min handläggare i morse och förklarade att finska lixom inte var min grej.

Jag kan söka hur många jobb som helst, om det bara är antalet sökta jobb som räknas och inte resultatet. Jag kan tänka mig att söka jobb som chef för Skandia, vete sjutton om jag inte skulle klara det jobbet lika bra, om inte bättre, än hur det sköts i dag. Att söka jobb som kirurg kanske blir lite svårt....taskigt för patienterna om inte annat.

Skämt åsido.

Ett jobb jag blev anvisad att söka ledde mig till att jag ringa upp dem för att kolla en sak, innan jag sände in min ansökan. Hon jag pratade med var alldeles förtvivlad. Hon ville inte ha fler ansökningar. De hade fått så mycket ansökningar att de vadade i dem och varken kunde eller ville hantera fler ansökningar. Men jag sände in min ändå, för hade jag inte gjort det hade det räknats som en vägran att följa en anmodan att söka anvisat arbete. Jag är övertygad om att mitt mail med min ansökan redan ligger i deras mailpapperskorg, tillsammans med hundratals andra.

Den som avvisat erbjudet lämpligt arbete eller utan att uttryckligen avvisat sådant arbete ändå genom sitt uppträdande orsakat att anställning inte kommit till stånd riskerar att få nedsatt dagpenning. Den första gången det händer sätts dagpenningen ned 25 procent i 40 ersättningsdagar inom ersättningsperioden. Händer samma sak en andra gång inom samma ersättningsperiod, sätts ersättningen ned med 50 procent i ytterligare 40 ersättningsdagar. Om arbete avvisas en tredje gång inom samma ersättningsperiod upphör ersättningsrätten och det krävs att ett nytt arbetsvillkor uppfylls för att åter få ersättning.

Lämpligt arbete och dess innebörd kan diskuteras. Jag tycker det är bra att det sätts krav, men de bör vara rimliga. Att hanteras som boskap känns inte speciellt roligt. Allrahelst i min ålder, 52 år, där det redan känns som om någon slags åldersrasism existerar ute på arbetsmarknaden. Helst ska en arbetsökande vara 23 år, men med 10 års erfarenhet av arbetet och en högskoleutbildning i bagaget. Låter lite långsökt, men ibland kan det tyckas som att det faktiskt är så.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:08 FM | Google

Mjölkaffär

Lite nostalgifaktor över denna bild tagen på Kungsholmen i går.

Mjölaffär

När jag var liten fanns det en mjölkaffär i huset bredvid. Det fanns även en fiskaffär och en charkuteriaffär och så ett litet bageri i närheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:43 FM | Google

25 april 2005

Hel, halv eller trekvartspudel?

Hel- eller halvpudel?
Trekvartpudel?
Inte ens en pudel anser jag.
Veckorevyn har bett om ursäkt, i
både Expressen och i morse i TV4.
men delar ut priset ändå om någon över 18 vinner.
Vete sjutton om allt inte bara var ett smart PR-trick?
Både för tidningen och plastikkirurgikliniken.
Veckorevyn är numera på var mans läppar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:32 FM | Google

Apatiska barn

I slutet av veckan presenteras regeringens första kartläggning om apatiska barn. Där kommer inte att stå något om hur det går för barnen som avvisas.

– Det ingick inte i vårt uppdrag, säger forskaren bakom rapporten.

Jag tycker det säger allt.

Det finns inget intresse av att göra uppföljningar av hur det går för barnen. Borde inte det vara ganska intressant att veta? Är de inte intresserade av hur det går? Apatiska barn avvisas ju med motiveringen att de kan få vård i hemlandet. Får de vård? Blir barnen bättre? Vad är det för vits med en kartläggning när det gäller apatiska barn, om ingen uppföljning görs av dem som utvisas?

Apatiska barn är inget nytt fenomen, vilket en del tycks vilja anse att detta fenomen bara förekommer bland flyktingbarnen i Sverige. Däremot är antalet apatiska barn stort och jag tror mer på att det beror på den långa handläggningstid som vissa asylfall har, än något annat.

Jag förstår faktiskt inte varför inte dessa barn och deras familjer kan få permanent uppehållstillstånd. I DN i dag beskrivs hur tolvårige Vlad har det efter utvisningen. Den utlovade läkarvården var bara ett löfte, på ett papper, och inget värt i verkligheten. Se bildspelet. Den som inte blir berörd måste vara gjord av kallt stål.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:59 FM | Google

Bloggtreklöver 44

Sidan tvåochenhalv

En präst som börjat blogga

Mats tankar

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:50 FM | Google

24 april 2005

Märkesklädeshysteri

För att fortsätta på temat från i morse. Märkeskläder och dito attribut verkar vara viktiga för många. Jag skrattade lite när en viss dokusåpakändis åkte fast för fortkörning två gånger samma dag och menade på att det var fördjävligt, för den summan hade hon kunnat köpa ett par Gucci-skor.

Vem f*n köper Gucci-skor? Är det för att de är särdeles bra, har extremt hög kvalité eller är det för att stoltsera med det faktum att man har råd att köpa så dyra märkesskor?

Jag såg en annons i en tidning som gällde solglasögon. Jag använder själv inte solglasögon, jag har ett par liggande i bilens handsfack inköpta för 149 kronor på Coop Forum och de funkar alldeles utmärkt, de få gånger jag ids använda dem.

Det är lite prisskillnad mot att köpa ett par solglasögon från Donna Karan á 1.780 kronor. Frågan är om prisskillnaden beror på att de är så många gånger bättre än ett par solglasögon runt hundringen eller är det bara så att det är märket på glasögonbågarna som säljer. Alla initierade (utom jag då) kan se att detta är en person som hänger med i modet och har råd att följa det? Det fanns solglasögon som kostade 2.449. Herregud! Vem köper sådana?

En annan variant är dessa fula pikétröjor med en krokodil på. De kostar skjortan har jag hört, men jag vet inte ens vad märket heter – så initierad är jag i mode och trender. Nu kom jag på det. Två hjärnceller måste ha samarbetat :). Lacoste.

Många varumärken riktar sig specifikt till ungdomar som exempelvis Diesel, Nike och Puma. Jag tänker på alla föräldrar som inte har råd att låta sina ungar följa med alla trender och köpa dessa märkesvaror. Hur mycket gråt och tandagnisslan förekommer det inte i en del familjer med tonåringar? Hur många barn blir inte mobbade bara för att de inte har senaste nytt i modeväg?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:03 EM | Google

När kommer penisförstoringar att utlottas?

Veckorevyn har en tävling i det senaste numret där vinsten är en läppförstoring. Vilka signaler ger inte det? Du duger inte som du är. Ju större läppar, desto snyggare och sexigare blir du. Vad är nästa steg? Att en s.k herrtidning utlottar en penisförstoring?

* 3 läppförstoringar att vinna!
Läppförstoringar på AM-kliniken! Observera att du måste vara över 18 år
för att tävla om en läppförstoring!

Vecko-Revyn (enligt Google)
Tidning för tjejer som handlar om sex och kärlek, relationer, mode, kalas, horoskop mm.

Jag möts av denna bild när jag försöker surfa dit. Att det ska vara så svårt att göra en hemsida som funkar för flertalet brynare förstår jag inte.

Veckorevyn

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:41 FM | Google

23 april 2005

Öppet brev från föreningen Stockholms hemlösa

Det händer då och då att jag får mail som tycker att jag ska skriva om ditt och datt. Ibland gör jag det om det är något som känns rätt och ligger mig om hjärtat, men ofta lämnar jag det därhän. Jag fick ett mail, som jag publicerar nedan, efter att ha kollat med skribenten om det var menat som ett öppet brev och om avsikten från hans sida var att det skulle publiceras på min blog.

Varför gör jag det? Jo, hemlösa har jag ibland skrivit om. Så det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Hemlösa är ingen homogen massa av individer, som kan dras över samma kam – vilket många gör och ser dem alla som utslagna, missbrukare och udda människor som har valt hemlösheten frivilligt.

En del vill inte se dem alls.
En del ser dem inte alls.

Det finns olika orsaker till hemlösheten. Det kan hända vem som helst att ekonomin går i kras. Skilsmässa. Arbetslöshet. Det är inte alltid det sociala skyddsnätet fångar upp alla. Maskorna är stora. Vräkning från lägenheten kommer som ett brev på posten och så är ekorrhjulet i gång. Alla har inte en årslön på banken som buffert.

Inget hem.
Inget jobb.
Hjulet snurrar.
Inget jobb.
Inget hem.

Det enda jag redigerat i detta öppna brev är att jag valde att stryka ett namn på en politiker.

// Annica Tiger

Öppet brev
från Rolf Nilsson

Jag har nu kommit till en punkt där jag förstår att jag spelar en av rollerna på vårt stora schack- bräde. En bonde. "En fattig bonde". Jag försöker företräda hemlösa människor i ett enda stort förutsägbart cyniskt spel. Ett spel som sker på bekostnad av människors liv. Jag känner mig som en "pajas", en upprörd sådan som ofarligt artikulerar ett hanterligt motstånd. Jag är inget annat än ett redskap för förtroendevalda om än otrogna politiker. Jag har blivit någon att definiera sig mot. Jag ser mina forna bröder och systrar tröstlöst vandra mellan frivilligorganisationer, portar och offentliga toaletter.

Det är en känsla av maktlöshet som växer inom mig. Det är en ofrånkomligt känsla när man har levt och sett en helt annan verklighet än vad våra politiker och tjänstemän så stolt visar upp. Jag var själv hemlös innan jag fick denna av samhället accepterade "position" som ordförande i "föreningen Stockholms hemlösa" Jag har dessvärre en mycket begränsad auktoritet eftersom jag inte har läst mig till det här. Däremot har jag varit ett levande forskningsobjekt i över 35 år. Politiker kan visserligen tycka sig ha nytta av mig när de söker sina egna eller partiets kortsiktiga poäng, men jag blir aldrig tagen riktigt på allvar. Inte som t.ex. forskare blir i sin jakt på professorstitlar och doktorshattar. De har studerat statistik och sånt vinner tydligen mer respekt. Inte för att de kommer fram till några resultat som gör att hemlösheten skulle minska, men dom blir publicerade i tjusiga tidskrifter. Tidsskrifter som därefter läses av andra akademiker som någonting väldigt märkvärdigt.

För den hemlöse händer ingenting. Föreningen Stockholms hemlösa har framfört att det som måste göras åt hemlösheten är att ta fram billiga bostäder där alla är välkomna. Det är det enda som fungerar. Det finns inget annat. När det är gjort finns det dom som behöver stöd i sitt boende. Lägg kraften på detta istället för på kortsiktiga livsuppehållande åtgärder. De åtgärder som idag erbjuds borde vara likställda med psykisk tortyr. Varför reagerar inte alla med avsky emot denna diskriminering? Jag har börjat tappa tron på att det överhuvud taget finns någon vilja. Det har lovats och jag har varit på många möten med "förstående" beslutsfattare. Situationen verkar snarare hållas kvar. Kan det vara så illa att det finns ett intresse av att behålla människor i detta tillstånd?

Det verkar så.
Alla söker sina statsbidrag.
År efter år.
Frivilligorganisationerna gör detta.
Men de sätter aldrig ner foten och
tillräckligt kraftfullt ställer frågan:
Varför accepterar vi i ett av världens rikaste länder ett samhälle där vi som organisation behövs? Visst sätter de ner foten någon gång men då handlar det uteslutande om att få mer pengar till verksamheten. Stampar de för hårt svarar politikerna med hot. Ett socialborgarråd, sa vid ett tillfälle till någon från stadsmissionen som gapade efter för mycket: "Bit inte den hand som föder er."

Tyvärr har jag ingen statistik på dessa typer av pinsamma och självutlämnande övertramp som politiker ägnar sig åt när det handlar om hemlöshet. Då skulle jag kanske kunna lämna överlämna dessa till någon akademiker som vill komma upp sig. Jag kanske skulle kunna tjäna en hacka på detta och själv komma på grön kvist. Nä! Jag har också hört att det inte går till så men i vårt korrupta system kan man ju faktiskt börja undra. Detta skulle ju för mig likväl som fifflande fackpampar och andra makthavare kunna vara en framkomlig väg när jag inte längre orkar driva denna tröstlösa kamp mot väderkvarnarna. Vem bryr sig? Ingen. Vår känsla för moral, etik (och rena händer) kan ju inte annat än urholkas när vi dagligen accepterar att så grova brott mot "de mänskliga rättigheterna" begås.

Föreningen Stockholms hemlösa
har genomgående hävdat detta:
Bort med härbärgen och hotellboenden som staden håvar in en massa pengar på. Dessa är inget annat än en cynisk variant på "Statliga spel". Här får hemlösa konkurrera med en förnedring som insats. Om någon mot förmodan tar sig ur socialtjänsten klor, då blir de upplyfta som "goda" exempel. Bort med forskning, bort med frivilligorganisationer och bort med socialtjänsten. De vill inte ändra något i grunden. De lever och parasiterar på utsatta människor. De har bara sin egen karriär för ögonen. Det enda som gör någon skillnad för hemlösa är: Lägg pengarna på egna bostäder och stöd åt de människor som behöver det och som har det svårt att komma tillbaka efter samhällets mobbning.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

Annica Tiger 5:36 FM | Google

22 april 2005

Tele2 Turbo

För bra för att vara sant?

Vem vill inte surfa snabbare?
Vem vill sitta vid ett sunkigt modem?
Men funkar verkligen detta?
Jag ska testa en månad gratis.
Obs, ingen reklam – fast
Tele2 ligger mig varmt om hjärtat
eftersom jag tidigare jobbade där.

Högre fart med Tele2 Turbo - surfa upp till 4 gånger snabbare.

Tycker du det går segt att läsa favorittidningen på nätet eller kolla e- posten? Då har vi en god nyhet för dig som har en uppringd Internetanslutning från Tele2. Med Tele2 Turbo surfar du upp till fyra gånger snabbare än med din vanliga uppkoppling.

Allt du behöver göra är att ladda ner ett program som packar ihop innehållet på dina favoritsajter och ökar överföringshastigheten. Det innebär att din uppringda anslutning kan få en upplevd hastighet som motsvarar upp till 224 kbit/s!

Rapport kommer senare om det fungerar eller ej.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 EM | Google

1.500 i lönesänkning

Allt fler företag kräver att de anställda går med på lönesänkningar. Enligt LO är detta en tendens som är på uppgång. Jag tycker det är oroande. Sänkta löner för att förhindra att jobben flyttas utomlands, exempelvis till våra nya EU-grannar, som har en betydligt lägre lönenivå - å andra sidan har de inte lika höga levnadsomkostnader som vi har i Sverige.

I Örebro kräver företaget EMBA att de anställda ska gå med på en lönesänkning på 1.500 kronor i månaden, ett skiftavtal som tidigare förhandlats fram. Jag tror inte att det blir någon produktionsökning eller vinst genom att sänka lönerna. Hur blir det med motivation och arbetsmoral? En morot ska vara positiv, inte negativ i form av lönesänkning.

Detta hörde jag på Rapport i går, men jag hittar inget på nätet, förutom Rapportsändningen från i går då.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:25 FM | Google

Bilbesiktningsmutkolvar

Förut var det Systembolaget som hade anställda mutkolvar. Nu är det Bilbesiktningen som är på tapeten. Vad blir det härnäst?

Härvan kring misstänkta mutor
inom bilprovningen växer.

Två bilimportörer som levererat stora mängder alkoholdrycker till männen åtalades samtidigt för bestickning. Även en kriminell bilsmugglarliga i Göteborg har, enligt åtalet, betalat för att en av besiktningsmännen skulle besiktiga just deras bilar.

Först när jag hörde om dessa oegentligheter som pågått inom Bilprovningen trodde jag först att det var vanliga människor som mutat sig till att bilen ska klara besiktningen, trots fel och brister, i form av en flaska whiskey eller en femhundring. Men det verkar vara värre än så. Mycket värre än så. Att anställda vid Bilprovningen lierar sig med kriminella bilsmugglarligor eller oseriösa bilimportörer är skrämmande. Hur långt in i vårt samhälle går egentligen dessa kriminella organisationers tentakler?

För några decennier sedan var det allmänt känt att tjejer som besiktade bilen ofta fick bilen igenom besiktningen utan anmärkningar om hon spelade bimbo-spelet, klädde sig lite sexigt och spelade allmänt dum. Jag minns att killar, som inte ville riskera att bilen inte gick igenom besiktningen, skickade iväg fruarna, sambon eller flickvännen iställer för att själva besikta bilen. Det tror jag inte funkar i dag. Tack och lov. Nog för att jag tror att en och annan fortfarande försöker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:53 FM | Google

21 april 2005

Bloggöl

Bloggöl på Kristi Himmelsfärdsdagen föreslår Chadie. Det låter som en bra idé. Håkan kommenterade så här:

En öl får det bli till vinnaren av vadet. Minst! Egentligen borde alla som kom på listan få en öl som grattis. Och alla som inte kom på listan borde få en öl som tröst. För att inte tala om alla de kloka människor som förstått att man inte kan tävla i bloggning.

Vilket innebär att det kan bli en ganska rolig bloggöl :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

Flashbloggning

Företag och Organisationer ignorerar mail. Finns en mailadress som kontaktmöjlighet ska den mailadressen fungera, mailen som sänds till den adressen skall läsas av någon levande person och framförallt - ett svar ska returneras inom rimlig tid.

Mail bör besvaras

Ett brev betyder så mycket är en gammal slogan. Ett mail betyder lika mycket, eller i alla fall att svar fås på ett ivägsänt mail. Jag mailade Dells support för över ett år sedan och har fortfarande inte fått svar på min fråga. Det är ett bra exempel på hur det inte ska fungera.

Bengt uppmanar att så många som möjligt bloggar om detta i dag, en liten flashbloggning med andra ord. Flashmob är ett begrepp som är etablerat, även om jag inte sett eller hört så mycket om det på senaste tiden. Men jag tror att flashbloggning kan vara lika effektivt, genom att många på samma gång sätter fingret på något som är viktigt.

Senare under dagen kommer Bengt att sammanställa en lista på alla som hakar på denna flashbloggning och kopiera gärna av den listan på din egen blogg sedan. Det blir mer effekt bakom aktionen på detta vis.

Mitt Aktuellt
Plus minus noll
Günters snabbnoterade
Livet på en pinne
Stationsvakt
Min plats bland orden
Frihetens vingar
Annica Tigers Blog
Barseblog
Hovbergs blog
Hakke snackar
LarsOlofsson
Artikelverkstaden
Från mitt hörn
Researcher

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:19 FM | Google

Grattis till alla 212 bloggar som fick röster i IW

Jag fick ingen InternetWorld i brevlådan i går, jag hoppas den kommer i dag. Iréne fick den i går och var snabb ut med listan. Jag har ju förstått att jag hamnade på sjunde plats i deras omröstning. Men jag är mer intresserad av hela listan och jag hoppas att de listar alla som det har röstats på i tidningen. 2029 har röstat på 212 bloggar.

Nu minns jag knappt hur listan såg ut, men jag kommer ihåg att jag saknade en hel del bloggar som borde ha platsat på listan. Jag hoppas att de kommer att listas i tidningen. Det finns så många bra bloggar, alla förtjänar att omnämnas i tidningen om de så bara fått en röst eller två.

Vad det gäller själva omröstningen är jag lite skeptisk. Det var inte många som röstade. Hur ska det tolkas? En omröstning som sker på en stor nätsajt och som inte engagerar fler? Det i sig är ett misslyckande och kanske påvisar att bloggar inte är något som engagerar andra än bloggare? Det är lite inavel inom bloggosfären. Även om nu media har skrivit mycket om bloggar på sista tiden så tror jag att gemene man inte aktivt dammsuger nätet efter bloggar att läsa. Det finns så mycket annat intressant på nätet, än bara bloggar.

BTW - jag minns att jag undrade varför denna "tävling" eller vad man ska kalla den, kom till överhuvudtaget? Som en del minns var det mycket snack om InternetWorlds artikel om framgångsrika bloggar. Kanske ville de med denna omröstning ge alibi åt artikeln? Men det sprack ju lite, eftersom inte alla av de fyra bloggar som de skrev om hamnade på de tio första platserna.

Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det faktum att jag hamnade på sjunde plats. Det plus ICA-kurirens rubriksättning kan ge vilken bloggare som helst blogghäfta. Jag tycker inte om tävlingar och listor. Det blir alltid förlorare i slutändan. Vem vill vara en förlorare? Ingen ska behöva känna den känslan i samband med bloggning. Det ska vara roligt att blogga. Det är läsarna som ska sporra eller ens inre driv och lust att skriva, inget annat.

Update:
Listan finns publicerad i sin helhet på IW.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:07 FM | Google

20 april 2005

Bloggtreklöver 43

Fashionista

MixMax.tk

Torg33

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:30 EM | Google

Ingen affärskvinna precis

Jag är nog ingen riktig affärskvinna. Jag blev ombedd att ge en offert på att göra en hemsida åt en illustratör, som inte kunde html och därmed inte göra en egen hemsida. Hemsidans ändamål skulle enbart vara att exponera bilder, vad jag förstod.

En blogg måste vara ett perfekt redskap tyckte jag och rekommenderade personen att starta en blogg. Jag gav lite tips om vilka gratis bloggtjänster som finns och att skaffa hemsidesutrymme hos sin Internetleverantör för att kunna lagra bilderna där och sedan länka till dem.

Jag är alldeles för snäll :).
Där förlorade jag lite extra
inkomst, men å andra sidan
när bloggen är ett sådant
enkelt redskap så känns det
att lura folk att betala för
något de kan fixa själv gratis.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:35 FM | Google

3.16

Har uppgraderat till 3.16 och äntligen har buggen med att kategorierna inte visades i alfabetisk ordning försvunnit. Det har funkat att de visats så ute på bloggen okey, men inne i gränssnittet var det lite jobbigt att inte ha överblick över kategorierna, som visades huller om buller.

Jag hoppas att allt annat funkar som vanligt, att kakor bakas och att kommentarer syns.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Google

19 april 2005

www.antidiskrimineringsbyran.se

http://www.antidiskrimineringsbyran.se/

Felstavningen av ordet rassistiska är
det en medveten pekning åt ett visst håll?

Antidiskrimineringsbyran

Men samtidigt givetvis dumt. Vilka idioter går och hackar en sida/förstör en hemsida via abuseinlägg (det framgår ju inte riktigt vad som föranlett stängningen av hemsidan) bara för att en annan antidiskrimineringsbyrå (se kommentarerna) har haft synpunkter på glassen Nogger och 88:an? Barnsligt värre. Eller har nedsläckningen av hemsidan andra orsaker?

Men lite tragikomiskt är det.

Update:
Centrum mot rasism (CMR) är en ideell paraplyorganisation som startade, på regeringens initiativ, år 2005. På regeringens hemsida finns en länk till Sverige mot Rasism. Där hittar jag länkar till en hel hoper antidiskrimineringsbyråer. Olika urlar och domäner. Förvirrad kan vem som helst bli för mindre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:45 EM | Google

Grävande journalist får inget skydd

Saxat ur Journalisten:

Göteborgs-Postens kriminalreporter har, i likhet med många andra kriminalreportrar, utsatts för hot i tjänsten. Men tidningen vill inte betala skydd i den omfattning han anser vara nödvändig. Istället får han själv stå för merkostnaderna.

Ja, det är säkert tryggare att skriva om B-kändisarnas silikontuttar eller om något annat ofarligt. Men jag och säkert många andra nöjer oss inte med att läsa sånt skit. Jag uppskattar hellre en artikel som går på djupet och har substans, som granskar och har en underbyggd research bakom sig. Det fria ordet är hotat om ingen vågar granska Hells Angels, Bandidos, de olika maffia-liknande nätverken och andra kriminella element i samhället.

Inte undra på att vi har den journalistik som vi har i dag om de grävande journalisterna inte kan göra sitt jobb i trygg förvissning om att när de blir hotade så får de den hjälp av tidningen som behövs för att få ett fullgott skydd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 EM | Google

Bondfångeri?

Låter ju för bra för att vara sant. Tänk att bli av med studieskulderna jag betalat av på i vet inte hur många år, enligt beräkningarna har jag sju år kvar och betalar sanslöst mycket varje månad med tanke på min usla ekonomi just nu.

Tävla i vår enkla och roliga tävling där du kan vinna tillbaka ditt studielån. Besvara frågan och fyll i namn och e-postadress. Klicka på Tävla nu-knappen. En lycklig vinnare får sitt studielån betalat av Monster! Vi tar även hand om vinstskatten på 56% (Totalt vinstbelopp upp till 156 000 kr).

Vad är haken? Jo, att man ska värva nya som tävlar för att överhuvudtaget ha en chans att vinna. Då var det mindre intressant. Vad vinner de på detta? Ett register med mailadresser? PR?

// Annica Tiger

Hej Annica,

Nu är du anmäld i Monsters tävling där du kan vinna tillbaka ditt studielån.

ÖKA DINA CHANSER ATT VINNA - tipsa dina vänner om tävlingen! Ju fler tipsade vänner = desto högre finalpoäng till dig.

Kopiera texten här nedanför mellan strecken och klistra in i ett nytt e-postmeddelande och skicka till dina vänner.
_____________________________________________

Hej!

Monster har en tävling där du kan vinna tillbaka ditt studielån.

Klicka på länken och var med i tävlingen du också!

P.S. Skynda dig. Tävlingen pågår bara till den 13 maj 2005.

Annica Tiger 2:06 EM | Google

Diskriminerar Volvo kvinnor?

Volvo har ett längdkrav för montörer, den som söker arbete måste vara minst 163 och max 195 centimeter lång. Skälet till detta anges ha införts av arbetsmiljömässiga skäl. Jag tror inte Volvo har bestämt detta på måfå. Den som jobbar där kanske bör ha en viss längd för att undvika sträckningar och andra arbetsrelaterade skador?

JämO har stämt Volvo Personvagnar AB för brott mot jämställdhetslagen. JämO företräder en kvinna som inte fick ett jobb på Volvos fabrik i Torslanda på grund av att hon var för kort. Visst kan det tyckas att detta längdkrav utestänger nära 28 procent av kvinnorna i Sverige från möjligheten till anställning som montör hos Volvo, medan mindre än en procent av männen utestängs. JämO menar att längdkravet är en form av indirekt könsdiskriminering. Men är det verkligen det?

En gång i tiden hade polisen krav på att sökanden skulle vara minst 165 cm långa, vilket numera (efter koll med rekryteringen) har omformats till "att sökanden skall ha en lämplig kroppskonstruktion", (skall synas bakom polisbilen som tjejen jag talade med fyndigt tillade) vilket med andra ord gör att en person som är 158 cm (som jag) direkt är ute ur leken. Ja, nu tänkte jag inte söka som polis, men jag ville bara kolla vilka krav de har på längd. Dessutom, läser man om urvalsprocessen, förstår man att kraven är höga, vilket gör att många kvinnor faller bort - sannolikt även en del män.

Jag minns när jag gick stolpkurs på Televerket och vi skulle ta ned herr Fällman från en stolpe. Herr Fällman simulerade en vuxen person som ramlat baklänges och hängde upp och ned i stolpen, fäst enbart med stolpskorna. Det var inte lätt. Jag kan erkänna att jag orkade inte plocka ned herr Fällman. Men detta var en fortbildningskurs, så det var intet som påverkade mitt jobb, förutom då att jag själv insåg att klättra i telestolpar var nog inte min melodi.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:03 EM | Google

18 april 2005

Inget att skriva om

För en gångs skull har jag inget att skriva om. Det är sällan det händer, men jag känner en viss leda. Det finns inget jag funderar över jag läst eller hört, inte heller känner jag att det finns viktigt något viktigt eller intressant att skriva om just nu. Därför skriver jag att jag inget har att skriva om. Så har jag i alla fall något att skriva om :-))).

Ha en bra kväll!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:42 EM | Google

Bloggtreklöver 42

Coola morsan

Markattas dagar

Tobbe – underfundig humor

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 FM | Google

17 april 2005

Observer inte i framkant längre?

Efter artikeln i DN blev jag
nyfiken på Observers rapport.
Den hittade jag inte på deras sida.
http://www.observer.se/
Men den verkar vara sorgligt ouppdaterad :).
Är vi inte inne i april månad?
Observer tycks ha fastnat i mars.

Observer

Update:
Fungerar numera igen. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:00 EM | Google

Bloggarnas okrönta drottning

Nå, det är inte jag som satt rubriken och det är inget citat från min sida i senaste numret av ICA-kuriren. Det var dessutom en mycket intressant artikel om Sara och hennes blogg Hedgehog in a storm.

I dag finns en artikel i DN om som också handlar om bloggar. Med rubriken, Bloggare kan avgöra valet 2006. Det tror inte jag. Det står i artikeln, "i dag använder mer än 70 procent av svenskarna internet minst en gång i månaden". Jag tror faktiskt inte att läsa bloggar står högst upp på agenden hos de allra flesta. Det är mer bankärenden, hämta hem mail, läsa mail kanske i någon webmail, kolla priser, handla och annat mer vardagligt.

En politisk bloggare betecknas Svenska Dagbladets chefredaktör PJ Anders Linder. Jag har nu inte varit där på ett bra tag, men visst saknar han fortfarande kommentars- och trackbacksfunktioner? En bra dag läser uppemot 2.000 personer hans blogg säger han. Inte många, med tanke på alla Google Adsense-annonser och att han har en stor nätupplaga av Svd bakom ryggen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:25 FM | Google

16 april 2005

Vardagsvandalism

Vandaliserad busshållplats

Så här såg busskuren ut i morse utanför Coop i Kungsängen. En busskur som så sent som för en vecka sedan återställdes till sitt normala skick, efter förra vandaliseringen. Tiotusentals kronor som alla andra som åker kollektivt får betala, förr eller senare, via höjda biljettpriser.

Vad är det för ungdomar som tycker att det är roligt att sparka sönder en busshållsplats? Hur många "jag är ball"-poäng får man för det? Satans ungdjävlar säger jag bara, samt ställer frågan (inte bara till Kungsängsborna) vet du vad ditt barn gjorde i går? Eller har du noll koll på vad dina ungar sysslar med när de är ute på kvällar och nätter?

Vardagsvandalism. Ska detta verkligen vara något vi ska vänja oss vid?

Update:
I kommentarerna har det framkommit att det är utomhusreklambolag som Clear Channel eller JCDecaux som står för underhåll i de flesta kommuner av busskurerna, eftersom de står för annonseringen i dem. En dålig deal kanske i längden? Men jag tror att i förlängningen är det ändå konsumenten som får stå för notan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:19 EM | Google

Cykelhjälm

Vi har bilbältestvång i Sverige. Det är inte sprunget ur att någon bara fått för sig att det så ska vara. Det är bevisat att bilbältet räddar liv. De flesta använder bältet, en del slarvar förvisso, men åker de dit i en poliskontroll får de böter. Detsamma gäller avsaknaden av skyddshjälm på MC och mopeder klass I och II.

Varje år dödas cirka 40 cyklister och 20 000 skadas allvarligt. Det mest effektiva skyddet mot allvarliga skallskador är att använda hjälm när man cyklar. Internationella studier visar att cykelhjälmar dämpar skadorna med minst 60 procent.

Numera är det cykelhjälmtvång för den som är under 15 år. Men varför lagstifta om att alla under 15 år måste ha hjälm? Även en sextonåring eller en vuxen kan skada huvudet allvarligt om olyckan är framme. Jag tycker att det ska införas en motsvarande lag som gäller alla som cyklar.

Gör hjämarna lite tuffare. Ballare. Häftigare. Jag skulle gärna ha en cykelhjälm med tigermotiv. Ungdomarna kanske skulle vilja ha Foppa avbildad på hjälmen eller Britney?

De föräldrar som ser sina barn cykla iväg utan cykelhjälm skulle jag vilja ge en stor taggig tistel till. De föräldrar som inte själva föregår med gott exempel och använder cykelhjälm likaså.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:12 FM | Google

15 april 2005

Ladda ned Matrix på 30 sekunder blankt

På tal om debatten om fildelning. Fildelarnas paradis finns. De som har tillgång till det supersnabba internet som används bland annat inom universitetsvärlden – internet2.

Hastigheten i internet2 är 10 Gbit/s, 20.000 gånger snabbare än en vanlig adsl-uppkoppling på 0,5 Mbit/s. Snacka om höghastighetsnät. En film tar c.a 30 sekunder att ladda ned. Hur lång tid det tar via bredband har jag ingen aning om, men det tar säkert lite längre tid. Ett vanligt telefonmodem är inte ens en option för detta syfte.

Nätet är tänkt för forskning. Men redan nu har det börjat missbrukas eller brukas (välj vilket ord som passar din åsikt) för massiv nedladdning och spridning av musik och filmer.

Nu har musik- och filmindustrin vaknat. Fildelarnas paradis månde vara deras mardröm. Det förebereds stämningsansökningar gentemot nästan 500 studenter vid 18 universitet, men det antas att fildelning pågår genom internet2 på mer än 140 universitet.

Enligt Computer Sweden finns det anställda vid svenska universitet som har tillgång till internet2 och det förekommer säkert fildelning även där. Konstigt vore det nog annars.

Men för oss vanliga surfare lär det dröja länge (kanske en evighet) innan vi får tillgång till dessa höga hastigheter, vilka måste vara en fildelares våta dröm.

En artikel från 1998 som beskriver tanken bakom internet2.

Jonas skrev om detta i maj 2004. BTW - grattis till en välskriven artikel i tidningen Attention.

Faktaruta från Computer Sweden för dig som inte orkar surfa runt och leta info om vad internet2 är.

Grundat: 1996

Verksamhet:
Har till uppgift att bygga och utveckla nästa generations internet.

Antal medlemmar:
Cirka 207 universitet, myndigheter, privata och offentliga forskningslabb. Cisco, IBM, Microsoft och Juniper är exempel på företag som använder internet2.

Användningsområden:
Tack vare hastigheten är videokonferenser, distansundervisning med direktsända föreläsningar möjliga.

Hastighet: Medlemmarna har tillgång till ett nät med en hastighet på cirka 10 Gbit/s.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:57 EM | Google

Panik och Chock

Jag börjar reta mig på tidningarnas rubriker. Det är chock och panik angående det mesta nuförtiden, skandal är även flitigt förekommande. Hade inte ordet katastrof varit så långt hade säkert även det använts lika ofta.

Orden tappar sin mening.

Vad ska de ta till när människor inte längre "reagerar med ryggmärgen" och går på detta genom att köpa tidningen. För det är ingen tvekan. Löpsedeln är viktig. En liten fyrkant med lite text ska få människor att reagera. Tidningens första sidan är lika viktig, det kan vara avgörande när någon står vid tidningståndet där Expressen och Aftonbladet står sida vid sida.

Detta var en chock för mig, bara en liten notis för andra. Två kollegor till B. För arbetskamrater, vänner och familj är detta en katastrof. Den som överlevde jobbade bara extra och pluggar till polis. Må han återhämta sig så att livsdrömmen kan slå in.

// Annica Tiger

Norstedts svenska synonymordbok
panik
panisk förskräckelse, (allmän, plötslig) bestörtning, hysteri, våldsam el. besinningslös skräck, förvirring, uppståndelse, (mass)psykos, ångest; (vard. för) (ingen) brådska

Norstedts svenska synonymordbok
chock
1 (rytteri- el. kavalleri)anfall, inhugg, (fram)stöt; (polis)anlopp (mot folkmassa)
2 chockskada, knäck, (nerv)skakning, (nerv)sammanbrott, (nerv)kollaps, trauma, plötsligt (sjukligt) svaghetstillstånd; slag, häftig överraskning, 'kalldusch', 'skräll'
- chock- chockartad, (om exv. prishöjning) våldsam (o. oväntad)

Annica Tiger 3:49 EM | Google

Bloggtreklöver 41

Jenny – Forskning & Framstegs webblogg

Dagbok på nätet - en del av www.succe.com

PerAnders Forsbergs Blog

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:21 FM | Google

14 april 2005

Rabies, inte om utan när

Smugglingen av hundar till Sverige har ökat kraftigt. Trots det har Jordbruksverket infört en nyordning där krav ställs på hemisolering i stället för karantän eller avlivning av hunden.

Rabies är ingen sjukdom som någon vill ha in i landet. Men med nya regler så lär det bli en fråga när (och inte om) första fallet av rabies konstanteras inom Sveriges gränser. Sverige räknas som ett rabies fritt land. Endast två fall är kända under de senaste 50 åren. En man smittades då han blev biten av en hund i Indien 1974, samt en ung kvinna som smittats av en hundvalp i Thailand år 2000.

Hemisolering betyder att hundägaren själv ges ansvaret för att undersöka eventuella tecken på rabies...Nu får hundarna vara hemma. Ägarna uppmanas att inte låta dem träffa andra hundar och ta hand om avföringen.

Varje hundägare vet hur svårt det kan vara att undvika att låta en hund träffa andra hundar. Även om ägaren har sin karantänshund i koppel så kan det komma fram hundar som springer lösa och vill hälsa. Ta hand om avföringen borde väl alla göra? Det är ingen lösning i detta fall för om hunden är lös i magen så är det svårt att få upp allt, och likt förbenat kan sjukdomar då spridas.

Jag fasar för den dagen dvärgbandmasken får spridning i Sverige, Echinococcus granulosus. Både hundar och katter kan smittas, dock lider de inte men av att få den. De ska givetvis avmaskas för att det finns risk för att smittan sprids till människan. När maskens ägg sprider sig i naturen via det drabbade djurets avföring är det människan som kan drabbas illa, mycket illa.

Får dvärgbandmasken spridning i Sverige kommer det inte längre vara helt självklart att äta bär och svamp plockade direkt från skogen. Kommer äggen in i människan bildas en blåsmask som kan bli stor som en mindre melon. Larven kan också bilda många små blåsmaskar som sprids till flera organ. Det är svårt att behandla människor om de drabbas.

Det finns många hundsjukdomar i Europa, en del finns inte i Sverige och det är definitivt inte önskvärt att vi får dem hit.

Köp inte hundar som inte har klara papper, kontakta Svenska Kennelklubben om du är osäker. Intyg om rabiesvaccination kan vara förfalskat, detsamma gäller intyg om andra vaccinationer och avmaskning. Köp inte smuggelhundar, bara för att de kanske är lite billigare. Men billigt är inte alltid bra. En del hundar är i så dåligt skick att de får avlivas av sina nya hundägare. Och inte bara det, hundarna smugglas ofta in under vidriga omständigheter.

Jag tycker Jordbruksverket är lite fel ute i denna fråga.

Verket har gjort en preliminär bedömning av riskerna för att rabies och dvärgbandmask ska kunna spridas från illegalt införda djur i hemisolering, och funnit att denna risk är liten för djur från EU-medlemsland eller s.k lågrisk tredjeland, förutsatt att djuren genomgått avmaskning och rabiesvaccination.

F.d hundägare och fortfarande en stor hundälskare som jag är tycker jag ändock att karantän, återutförsel till ursprungslandet eller avlivning är det enda rätta när det gäller smuggelhundar. Dessutom bör reglerna skärpas när det gäller resor inom EU.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:31 FM | Google

13 april 2005

Google in på bara kroppen

Eller djupt inne i datorn i alla fall.

Börjar inte Google bli lite väl närgången :)?

När jag startade datorn så stod det med grön text Google på skärmen. Jag kliade mig lite i huvudet och tänkte att nu jäklar har Google tagit min dator i besittning.

Jag tog en kopia på registret. Jag gjorde en sökning på Google via regedit och fann en hel del värden och nycklar, relaterade till Google. Vad gör nyckeln Winsock Google för nytta? Jag hittade flera sådan nycklar och värden som jag deletade rakt av, samt några till som jag tyckte verkade vara malplacerade. Jag har inte installerat något program från Google. Vad gör Google i datorns register?

Med stor bävan startade jag om datorn. Det hade inte varit kul att gräva fram kopian av registret och grotta med det. Men vad jag kan se funkar allt okey. Ta i trä!

Jag kom sedan på orsaken till varför det stod Google vid uppstarten. Jag hade dammat av tangentbordet (Logitech) och kommit åt Search-knappen. Men å andra sidan, det är ingen förklaring till varför Google nästlat sig in på så många andra ställen i registret.

Update:

Just det. Tisdag. Jag fick en alert från Microsoft. Det är första tisdagen i månaden som det är den stora patchdagen. Det är inte kul att stånka ned patcharna via modem, men jag tankar ned dem. Även om jag inte surfar med Internet Explorer kan det vara uppdateringar som behövs för att lappa ihop operativsystemets lapptäcke.

Bravo

Jag ser att Microsoft numera har ett program som rensar de vanligaste virussorterna. Det är bra. För många har inte fullgott skydd, via brandvägg och antivirusprogram - de är fler än man kan tro faktiskt.

Själv har jag både livrem och hängslen. Brandvägg, Symantec anti-virusprogram, Microsoft Anti-spyware, SpyWareBlaster och Ad-Aware.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:38 EM | Google

Bloggtreklöver 40

Stick å brinn!

piaH´s blogg

Daniel Artfors personliga webblogg

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:13 EM | Google

www.testadatorn.se

Post- och telestyrelsen (PTS) har numera ett test på sin hemsida där du kan testa din dator. Fast segt som sirap verkar det vara, i alla fall i skrivande stund.

Den genomsnittliga tiden för att genomföra testet var den senaste timmen 173 minuter.

Dessutom har de släppt en rapport, där det beskrivs bland annat vad spionprogram är, vilka olika sorter som finns samt hur dessa installeras och påverkar användaren.

Update: 11:00
PTS har problem med tjänsten.

Update: 18.00
Fortfarande tycks det vara problem.
Kanske inte ordentligt testat innan release?

Testa datorn

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:21 FM | Google

12 april 2005

Tiger

Ibland får man vara egotrippad. Eller?

TIGER

TIGER i egyptiska hieroglyfer syns ovan.

Jag köpte faktiskt ett sådant hängsmycke när jag var i Kairo och har haft det sedan dess runt halsen. Jag tycker om att köpa sådana souvenirer, annars är jag inte mycket för allt turistkrimskrams. Förra gången jag var i Thailand köpte jag en guldring i 18-karat med elefanter som vandrar på rad. Försäljaren sa att elefanternas fötter alltid måste peka nedåt, the elephants walks with me, och då ger ringen mig tur. Jag får absolut inte vända den fel, det betyder bad luck.

Mitt efternamn är ganska ovanligt. En person frågade via mail i morse om folk brukar skämta om det. Nej, faktiskt inte. Konstigt nog. Men många tycker att det är ett häftigt efternamn. Det är inte taget, utan är från min mors sida - ett gammal knektsläktnamn från Norrland.

Det enda som jag minns att folk frågat på skoj är: om jag är farlig, om jag har vassa klor, om jag bits eller om det är klös i mig. Det sistnämnda minner mig om en artikel om mig som Passagen publicerade, om kvinnan med det djuriska namnet. Det var runt 1998. Nostalgifaktorn är stor.

En Tiger med klös

Alla som är någorlunda bevandrade i nätkulturen har förmodligen stött på namnet Annica Tiger nån gång. Hon är berömd för sin HTML-guide, engagerad i abusefrågor, artikelförfattare i tidningen Internetguiden, och nu senast synlig i SVT:s Reportrarna där hon bitskt uttalade sig om regeringens satsning Kunskapslyftet, och det sätt som arbetslösa snuvas på pengar. För hon är tuff. Hennes vassa tunga är känd, och hon väjer inte för att bita huvudet av den som försöker sätta sig på henne.

Det var därför med fjärilar i magen jag gick till vårt möte. Jag såg framför mig en bastant dam med missnöjesrynkor, beredd att hugga vid varje tveksamhet. Lite som "The Freak" i Kvinnofängelset. I stället träffar jag en 158 cm lång Tiger som spritter av energi, med bruna pepparkornsögon som lyser av värme, och en lång hårman. Hon är i fyrtioårsåldern, och själv säger hon sig vara i sina bästa år.

– Lagom ung för att ha mycket kvar att utforska, men lagom gammal för att undvika de värsta misstagen, skrattar hon.

Artikeln avslutades med denna rad.

– Internet speglar samhället. Där finns både gott och ont! säger hon bestämt innan hon med en varm kram lämnar mig för att åka hem till huset på landet och de två älskade New Foundlandshundarna. En stor liten kvinna med starka åsikter och ett stort hjärta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:18 EM | Google

Mans

Mams

Ams kanske ska byta namn till Mans?

Det är stor skillnad på vad män och kvinnor får för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. När det gäller lönebidrag och anställningsstöd betalas det ut dubbelt så mycket pengar till män som till kvinnor, enligt Ams egna uppgifter.

– Generellt tänker vi omedvetet att män är familjeförsörjare och det slår igenom som en tydlig förklaring till hur man hanterar resurser i samhället, säger projektledaren för jämställdhetsprojektet till Ekot.

Arbetslösheten är ungefär lika stor hos kvinnor, som hos män. Så var det även i det län som har gett underlaget till denna undersökning, där det under två månader betalades ut 153 miljoner kronor i lönestöd till män. Men hör och häpna, eller rättare sagt läs och häpna. Knappt hälften så mycket betalades ut i lönestöd till kvinnorna.

Anno 2005 borde det inte vara så här. Ensamstående kvinnor med barn? Kvinnor son lever som singel? De behöver också ett arbete. Varför får de inte lika mycket resurser? Dumt att fråga kanske :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:09 FM | Google

11 april 2005

Tråkig utveckling

I lilla lokalbladet som delas ut i Bålsta och Upplands Bro har polisen en sida där de informerar om vad som hänt under veckan. Ofta är det rapporter om skadegörelse, stöld av bilar eller inbrott. Jag brukar bara skumma igenom den sidan.

Men denna vecka stod det något intressant som kanske kan vara till nytta för andra att ta del av. Både i Bålsta centrum och vid Coop Forum i Kungsängen har exakt samma scenario upprepats, så det lär vara fråga om ett organiserat tillvägagångssätt och det lär med alla sannolikhet förkomma eller kommer att så göra i andra områden runt om i Stor-Stockholm eller i övriga delar av vårt avlånga land.

I alla tre fallen var det en kvinna som var offret. Kvinnorna stod vid sina olåsta bilar, två av kvinnorna skulle slänga några saker i en container och den tredje var på väg in i bilen för att åka iväg.

En bil har kört upp intill kvinnornas bil. En man har frågat kvinnorna på engelska efter en vägbeskrivning. När kvinnorna har försökt förklara hur han ska köra har någon smugit sig in obemärkt och stulit handväskorna som kvinnorna haft i framsätet. Olika bilar har använts vid de olika tillfällena.

Sensmoral eller vad jag ska säga. Se till att alltid ha bildörrarna låsta om ni har värdesaker inne i den, handväska eller annat, allrahelst i fall om ni blir tilltalade av någon för er okänd som frågar efter en vägbeskrivning. Det kan nog vara ett gott råd numera.

Själv har jag börjat låsa bilen när jag är ute och kör. Problematiken med att folk försöker kapa bilar är inget nytt. Men, jag småler lite, en Skoda Felicia kanske inte är så attraktiv – men ni som har lite dyrare och bättre bilar bör kanske böra låsa bilen när ni är ute och kör, så ingen kan rycka upp dörren vid ett rödlyse eller när bilen står still av annan anledning och med våld tilltvinga sig bilen.

Tänk.....det är bara några år sedan vi aldrig låste ytterdörren, inte ens på natten. Nu gör vi det. Men även om ytterdörren är låst borras låsen upp och inbrott görs när folk ligger och sover, det har hänt i många hus runt omkring här i trakten. Det är otroligt vad snabbt utvecklingen går när det gäller vardagsbrottslighet, som det så vackert heter.

Vardagsbrottslighet som drabbar vanliga människor och som polisen inte lägger ned speciellt mycket krut på direkt. Men för var och en som drabbas är det oftast en personlig katastrof.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:46 EM | Google

.htaccess-filen fungerade

Jag måste säga att .htaccess-filen uppfyllde sitt syfte. Inte ett enda referrerspam från Tyskland längre, sjukhuset som med fula medel använder referrerspam som sökmotorpositionering. Ja, jag tycker faktiskt att det är fula metoder.

Nu funderar jag på att lägga upp en liknande .htaccess-fil i gästboken på guiden, för där har det börjat spammats á la masse från Ryssland. Egentligen tycker jag att det är fördjävligt att man ska vara tvungen att hålla på och blockera spammare via .htaccess-filer, men det verkar vara effektivt.

Det är ju inte fråga om att hindra någon från att använda sin yttrandefrihet precis. Men min hemsida är min, likt mitt hem är min borg.

Jag har varit lite off på nätet både i går och i dag.
Flytt och annat pyssel IRL som haft högre prio.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:38 EM | Google

10 april 2005

Moderaternas moralbegrepp

Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Det är ett råd de flesta vanliga dödliga bara kan drömma om. Har du en årslön på banken som buffert för kommande eventuella sämre tider? Nej, skulle inte tro det. De flesta har fullt sjå att klara vardagen på sin ordinarie lön.

Moderaterna vill sänka sjukersättningen till 65 procent. Det här är en bra moral för arbetslinjen, sa den moderate riksdagsmannen Per Westerberg häromdagen i radions ekosändning.

Tja – det är synnerligen sannerligen lätt för en person med en förmögenhet på 300 miljoner att tycka detta. Dessutom är det han, med många andra moderater, som kommer tjäna mest på moderaternas apropåer om att skatterna ska sänkas, på bekostnad av de som är sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa – de som saknar moral, om jag nu ska tolka hans uttalande rakt av. Jag tycker mer att det är han och andra moderater som saknar moral. Hur många moderata nolltaxerare finns det? Hur många moderater utnyttjar inte skattesystemet och alla dess möjligheter till skatteavdrag in absurdum?

Faster Agda som jobbar som städerska och tjänar 15.000 kronor i månaden lär ha svårt att spara ihop till en årslön på banken för att ha en reserv. Hon har inga möjligheter till några direkta skatteavdrag. Hon har svårt att få det att gå ihop överhuvudtaget. Hyra, telefon, månadskort, el och hemförsäkringen tar merparten av hennes lön och det blir inte mycket kvar att vifta på. Hon är garanterat inte målgruppen som kommer att få tusen kronor sänkt skatt, vad moderaterna än påstår – det lilla ordet genomsnitt gav i alla fall mig en hint om vad det handlar om.

Om vi räknar med lite runda siffror (uppåt) så får faster Agda ut knappt 10.000 rent i månaden. Skulle moderaternas sänkning av sjukpenningen till 65 procent genomdrivas och Agda skulle ha oturen att bryta benet eller få någon annan sjukdom som gör att hon måste vara sjukskriven i ett par månader kan vilken analfabet/icke matematiker som helst räkna ut att hela hennes ekonomi skulle falla samman, smulas sönder fullständigt. Redan nu är det kännbart att vara sjuk, än mer skulle det bli om ersättningen sjönk till 65 procent. Men vad bryr sig en moderat om det?

Det finns inget incitament på att en lägre sjukersättning skulle göra folk friskare. Cancer, ett brutet ben eller en lunginflammation (välj vilken allvarlig sjukdom som helst) är inte exempel på bristande moral. Karensdagarna hindrar bakfyllesjukskrivningarna och måndagssjukan, i den mån de nu existerar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 FM | Google

9 april 2005

Sätt åt dom djävlarna!

Fängelse för spammare.

En man från Raleigh i amerikanska North Carolina är en av världens värsta spammare. Nu har han fått sitt straff av en domstol i Virginia - nio års fängelse.

Må det avskräcka andra. Spam är ett av de värsta påfund som finns tycker jag, likt phishing, virus, maskar och trojaner, samt hackers, crackers och script kiddies.

Svenska myndigheter är betydligt flatare. Undra sa flundra hur många som har fällts sedan lagen om spam trädde i kraft 1:a april förra året, eller var det ett aprilskämt?

Numera tycker jag det mesta kommer från Ryssland och andra öststater. De har säkert mer liberala lagar där eller inga alls.

Update 20.05: :-)
Lite lätt grinig rent allmänt i dag.
Massor av virusmail har ramlat in just i dag.
Men blir inte ni andra ganska
trötta på både spam och alla
andra avarter? Brottsligheten
IRL är mindre synlig för en medelsvensson
än vad den är på nätet tycker jag.
Ingen kommer undan dessa företeelser
jag skrev om, i en eller annan form.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:44 EM | Google

Mytob

Får du ett mail med detta som enda text.

Here are your banks documents.

Klicka inte på medföljande bilaga, även om nu det kan verka vara intressant. Det är, varför blir jag inte förvånad, en mask i bilagan, Mytob.

Mytob förekommer i olika varianter, se Mytob.R.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 EM | Google

8 april 2005

.htaccess

Refererspammet har lugnat sig lite tycker jag, men det finns några som envisas in absurdum. En url har till och med ordet suchmaschinenoptimierung.xx.xx med i domännamnet. Ganska givet vad det handlar om med andra ord.

Det här med .htaccess-filer är inte min bag. Jag har letat runt på nätet och fastnade för denna variant, där jag blockar några urlar som verkar vara mest aktiva just nu. De flesta kommer från en url (i olika varianter) som leder till ett tyskt sjukhus. Snacka bad PR.

Så om ingen kan läsa min blogg i kväll, i natt eller i morgonbitti så beror det på att jag ha schabblat till det rejält. Jag kan se bloggen, men frågan är om andra kan, exempelvis de som vill läsa bloggen eller sökmotorernas spindlar som ilar runt på webben?

Vad gör ni andra åt det här med refererspam?
Finns det några syntaxfel i detta nedan?
Kommer det att funka? Den som lever får se....

Bra fråga, om jag kanske spärrat ut alla nu :)?

// Annica Tiger
-----------

<Files .htaccess>
order allow,deny
deny from all
</Files>

SetEnvIfNoCase Referer "^http://xx.xx" BadReferrer
order deny,allow
deny from env=BadReferrer


SetEnvIfNoCase Referer "^http:/xx.xx" BadReferrer
order deny,allow
deny from env=BadReferrer


SetEnvIfNoCase Referer "^http:/xx.xx" BadReferrer
order deny,allow
deny from env=BadReferrer

Annica Tiger 7:33 EM | Google

Hall of Fame

Hall of Fame

Hall of Fame? Vad gör jag där? Nehej, lite besviket – var det bara Walk of Fashion i Kista galleria (annons i Metro i dag). BTW - kanske läge för en omvänd Bill Wyman:are? Släktnamnet Tiger är bra mycket äldre än klädföretaget Tiger eller krogen Tiger :-).

En gång fick jag faktiskt ett mail med en fråga om det var jag som ägde krogen Tiger på Kungsgatan i Stockholm, som vad jag minns numera har bytt namn. Klädföretaget Tiger, undra hur intresserade de är av domänen www.tiger.se?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:07 EM | Google

Levande flådd

Djuren flås levande i Kina för att bli pälsar i Europa. Jag har skrivit förut om hur illa hundar och katter behandlas och att även de flås levande. Har du inte läst den texten gör det. För där ges exempel på hur det fifflas och fufflas med pälsarna. Bakom exotiska namn döljs den nakna sanningen.

Tvättbjörnarna röner tydligen samma hemska öde.

Djurens rätt kämpar för ett importförbud av framför allt katt- och hundskinn.

Ytterst ansvarig för frågan är jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist.
– Hon har drivit den frågan i ministerrådet för att försöka få till stånd ett importstopp i EU, säger pressekreterare Anders Grönvall.
– Men vi har upptäckt att det blir svårt att få igenom det här. Vi har stött på patrull om man säger så, säger han.

Stött på patrull? Och? Är vi en lydstat under EU. Kan vi inte stifta svenska lagar? Förbjuda import till Sverige? Föregå med gott exempel och sedan försöka påverka resten av Europa via EU? Jag ger mig sjutton på att det där med att "stött på patrull" är den vanliga gamla visan. Olika intresseorganistation kör lobbyverksamhet och sätter käppar i hjulen för att gynna sina egna intressen. Det kan inte vara omtanke om djuren och hur pälsarna produceras, bland annat då i Kina – men det förekommer även i andra länder.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

7 april 2005

Skjut först och fråga sedan

Fast har man skjutit ihjäl någon är det svårt att få ett svar på frågan.

Jeb Bush (familjen Bush är något säregna enligt min åsikt) har drivit igenom en vad han menar en bra och sund antibrottslag.

Redan sedan tidigare är det enligt Floridas delstatslagar tillåtet att "skjuta för att döda" om någon hotar ens person eller egendom. Till i går fanns dock reservationen att man i möjligaste mån ska försöka undvika konflikt och helst fly innan man öppnar eld. Den reservationen är nu, efter en omröstning i delstatssenaten, struken. Alla som på något sätt känner sig hotade får skjuta. Utan förbehåll.

Florida besöks av många turister. Jag tänker då inte turista i en stat där en skottsäker väst är att rekommendera. Tänk om någon turist, som talar dålig engelska, hejdar någon och frågar efter vägen till närmsta toalett och den som stoppas upplever sig hotad på grund av språkförbistring eller missförstånd. Skjut först och fråga sedan. Det är otroligt. Jag förstår mig inte på vapenfixeringen i USA. Var mans rätt att vara beväpnad? Det är inte så underligt att det vådaskjuts i hemmen, lätt att dra pistolen i ett kompis- eller familjegräl, dra vapen i ett fyllebråk och i fall som tyvärr hänt alldeles för många gånger nu, ungdomar som går in i på sin egen skola och skjuter hejvilt – enbart för att döda.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 EM | Google

Idiotiska bloggläsare

Ibland blir jag förundrad över människors brist på empati. Det blev en långt text i dag. Men som alltid är det helt frivilligt att läsa eller låta bli.

En blog kan innehålla allt från tre opersonliga rader text och fyra länkar till personliga betraktelser, både om ditt och datt – men även ibland ganska personliga tankar.

Jag tycker mer om de sistnämnda. Det är intressant och roligt att följa andra människors vardag, upp och nedgångar – livet är som en sinuskurva och det gäller alla, de som har en rak linje genom hela sitt liv lever nog ett ganska tråkigt liv. Som Nils!

Det finns många bloggare ute i cyberrymden som jag tycker om, enbart för att jag läser deras bloggar fast jag aldrig träffat dem, samt andra för att jag både läser deras bloggar och har mött dem IRL.

Jag tycker inte att en blog måste vara välpolerad, fernissad, välslipad eller välputsad. Det är, i mina ögon, tråkigt i längden att bara läsa sådana bloggar, faktabloggar och andra nischade bloggar, men det finns även flera sådana jag läser bara för att de är bra och intresserar mig.

Jag blev nästan riktigt genuint förbannad i morse när jag läste Jerrys blog. Någon som kallade sig Nils kommenterade Jerrys text på för mig ett sådant främmande sätt. Har man inget vettigt att säga, kan man lika gärna hålla käften. Det finns även en Back-knapp på browsern, fast en del idioter till bloggläsare kanske inte vet om att den finns?

Frågan är hur intressanta dina personliga problem är för de som läser weblogs. Det verkar mer som om du omedelbart behöver psykologhjälp.

Weblogs finns väl inte längre för den delen? Noll koll Nils med andra ord. Denna Nils ska härmed få lite mer personliga problem att läsa om. Förresten tror jag att det är Nils som kanske har mest problem?

Jag lider av flygrädsla och höjdskräck, samt jag är rädd för spindlar, även det en fobi – men jag behöver ingen psykologhjälp för det.

Specifik fobi är en rädsla, ångest, som är begränsad till en specifik situation eller sak. Kontakt med denna leder till intensiv ångest, vilken gör att den drabbade försöker undvika det som utlöser den...Vanliga fobier är höjdskräck, flygrädsla, klaustrofobi (rädsla för stängda rum), tandläkarskräck, ångest för speciella djur (t ex spindelfobi, ormfobi och hundfobi), blodfobi, ångest förknippad med vissa sjukdomar (t ex HIV-fobi), mörkerrädsla och rädsla för åskväder. Specifik fobi är vanlig. Man räknar med att 10 –15 % av befolkningen någon gång under livet utvecklar en specifik fobi. De förekommer oftare bland kvinnor än bland män. Den vanligaste fobin är spindelfobi.

Som grädde på moset är jag den
där oroliga typen som alltid undrar:

– Glömde jag stänga av spisplattan?
– Låste jag verkligen dörren?
– Satte jag spisskyddet framför brasan?

Som nu när jag kommit hem.
Jag sitter och funderar på om
jag stängde av spisplattan i Tigerlyan.

Vad det är för "diagnos" på detta beteende vet jag inte. Tvångstankar? Nej? Kontrollbehov? Kanske? Eller så är det en fobi det också? Rädd för att glömma bort-fobi.

Nu Nils! Nu fick du lite att bita i :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:57 EM | Google

Cookies i MT 3.15

På tal om färdigbakad bröd kommer jag osökt in på cookies. Efter uppgraderingen till 3.15 surfade jag och hämtade de nya mallarna för 3.*. Men de var tydligen inte riktigt helt uppdaterade, men nu är de det. Javascriptet som tidigare fanns inom HEAD-taggarna har ersatts med en kodsträng som hänvisar till en mall som heter Remember me.

Så nu hoppas jag att bakade kakor ska fastna på plåten.
Det vill säga att ni som bockar i Ja har kvar uppgifterna
även vid nästa besök. Undantag dem som städar bort alla
kakor per default när de stänger Internet Explorer.

Testa gärna och se om det funkar för er som haft problem.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:59 FM | Google

Transfettsyror

Svenskt expertlarm.
Vanligt bröd innehåller farligt fett.

Det var innehållet på Expressens
första sida i går. Stora rubriker.

Socialstyrelsens rekommendation att äta 68 (sorry 6-8) skivor bröd om dagen måste verkligen få sig en knäck här.

Det finns olika sorters fett.
Fett som fett kan tyckas.
Mjölkfett.
Vegetabiliskt fett.
Härdat fett.
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
Omättade fettsyror.

Det är inte lätt att vara konsument.
Hur ska man kunna navigera i denna djungel?
Jag blir bara förvirrad.

Men boven i dramat här anses vara transfettsyror. Transfettsyror bildas vid härdning och uppvärmning av fett. Alltså matfetter som används industriellt och behandlas, härdas. Bildandet av transfettsyror beror på härdningsgraden.

Mättat fett finns i feta mejeriprodukter som smör, grädde, fet ost och i charkprodukter som korv och bacon, samt i choklad och bakverk.

Enkelomättat fett finns bland annat i oliver, olivolja, rapsolja, nötter, mandel och avokado.

Fleromättat fett finns det mycket av i majsolja, solrosolja och i fet fisk som lax, makrill, sill och strömming.

Omättade fettsyror, exempelvis Omega 3 fettsyra.

Ett högt intag av mättade fettsyror ökar kolesterolinnehållet i blodet - med efterföljande ökad risk för blodproppar.

Studier har påvisat att enkelomättat och fleromättat fett ökar insulinkänsligheten. Margarin med fleromättade fettsyror kan orsaka cancer.

Studierna påvisade att vissa omättade fettsyror, exempelvis Omega 3-fettsyror, sänker blodfetthalten och minskar proppbildningsbenägenheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 FM | Google

6 april 2005

Bill Wyman eller Bill Wyman?

I Sverige stämmer vi inte kreti och pleti dagligdags. USA är stämningarnas förlovade land. Advokaterna har stämningar som levebröd, en del specialiserar sig på masstämningar och stämningar i största allmänhet.

Detta var nedan bland det roligaste jag läst på länge. Kanske ingen nyhet, men jag har inte sett detta tidigare.

Bill Wyman stämmer Bill Wyman, men Bill Wyman hette Bill Wyman innan Bill Wyman tog sitt artistnamn. Lät det krångligt?

Saxat från en mailinglista i dag.

Will the Real Bill Wyman Please Stand Up?
Pop music journalist Bill Wyman is being threatened with legal action by attorney Howard Siegel, of Pryor Cashman Sherman & Flynn, representing former Rolling Stones member, Bill Wyman. Journalist Wyman was asked to "cease and desist" using his name, unless he could prove that he had obtained it legally and included a disclaimer in everything he wrote "clearly indicating that [he is] not the same Bill Wyman who was a member of the Rolling Stones." Journalist (and avid Rolling Stones fan) Wyman remembered from musician Wyman's autobiography, Stone Alone, that he was actually born William George Perks and did not change his name to Bill Wyman until 1964. Journalist Wyman, born in 1961, is considering asking Mr. Siegel's client to "stop using a name [he has] claim to by several years.".
Source: Atlanta-Journal Constitution
[Posted December 20, 2002]

Utförligare läsning finns på:
http://www.american-reporter.com/2,608/1095.html
http://www.overlawyered.com/archives/02/dec1.html

Det är så otroligt så jag knappt kan tro på det.
Men det har diskuterats på Slashdot.com och då
måste det ju vara sant, eller hur? :-))

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 EM | Google

Avflyttningsstädning

Att göra en riktig avflyttningsstädning verkar inte vara på modet numera.

A och O när man flyttar är väl att städa efter sig? När jag flyttade in i min Tigerlya på sjunde våningen var det så skitigt i hela lägenheten att en städfirma fick komma och städa innan jag flyttade in mina pinaler. Det blev nog ganska dyrt för den f.d hyresgästen.

Sjunde våningen var för högt för mig. Att jag är höjdrädd vet jag, men jag visste inte om att jag är såååå höjdrädd att så fort jag går ut på balkongen upplever jag en känsla av att sugas ned, alternativt falla ned till marken. Det har inte funkat med att försöka med att i små doser vänja mig.

Jag är ju även flygrädd. Jag brukar inför flygningar köra mantrat - jag är inte rädd, jag kan flyga, jag är inte rädd, jag kan flyga. Det mantrat passar inte så bra i alla lägen :). Jag är inte rädd, jag kan hoppa, typ!

Nu har jag fått en ny Tigerlya på andra våningen i samma hus. Där känner jag inte av min höjdrädsla utan kan stå på balkongen och njuta av utsikten, fast det är ingen sjöutsikt längre :(. Behändigt, med tanke på flytten menar jag. B. ska hjälpa mig med de tunga sakerna i helgen, men jag åker jo-jo nu upp och ned med pinalerna.

Men till min besvikelse så har jag fått börja med att städa. Jag tog dit portvakten (fast så heter det inte numera, bovärd kallas det visst) i går och visade henne på den bristande städningen och förhoppningsvis får jag reducerad hyra i en månad som kompensation.

Jag hatar att städa, i alla fall andras skit. Det gör ju inte saken bättre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:42 FM | Google

Dålig tajming

Påven Johannes Paulus II ligger på lit de parade och ska begravas nu på fredag. De måste ha balsamerat kroppen antar jag, för att förhindra den naturliga förruttnelseprocessen.

Påven begravs på samma dag som vigseln mellan prins Charles och Camilla Parker Bowles skulle ha skett. Nu skjuts bröllopet fram en upp en dag och sker på lördag i stället. Fast med tanke på hur många herrans år de har prasslat, så spelar nog varken en dag till eller från någon roll.

En konspiratoriskt lagd person kan kanske tycka att högre makter genom detta har påvisat sin syn på deras förhållande :).

Hans mor är emot bröllopet. Det brittiska folket verkar i gemen också ha sina synpunkter på det hela. Många inbjudna har tackat nej till att närvara vid bröllopet. Fler lär passa på att skylla på förhinder när det skjuts fram en dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:53 FM | Google

5 april 2005

Vårtecken

När märker man att det är vår?

Jo, när alla bilägare (oftast män) börjar köa på bensinstationerna för att få komma in i tvätthallen eller till biltvätten. De riktigt inbitna står sedan och polerar bilen efter tvätten så att lacken riktigt glänser. Och? Ja, sedan hinner de ett par kilometer och sedan är bilen skitig igen, i alla fall om de kör här ute på landet. Vår lilla väg är en lervälling just nu på grund av snösmältningen.

"Tvättomaten", som jag kallar biltvätten för, är en riktig lackförstörare och jag har slutat tvätta bilen i sådana automater. Jag misstänker att borstarna innehåller gruspartiklar som gör märken i lacken. Eller så har Skodan väldigt tunn lack, i och för sig inget som vore otroligt – med tanke på att det är en billig bil, fast jag är helnöjd med den.

Min aversion mot tvättomater gör att bilen sällan tvättas numera. Jag kanske inte ska pika Eniro för att deras gula "fula" bilar inte var tvättade :). Min egen ser inte speciellt vacker ut just nu. Den är inte tvättad sedan i höstas. Jag hoppas det blir regn snart så lite skit rinner av. Störtregn.

Skoda Felicia

I lördags var en fotograf här och skulle ta lite bilder. Han tog några när jag satt på bilens motorhuv (för att få med registreringsskylten A TIGER), gissa hur jag såg ut i rumpan sedan :). Han tog även några närbilder av mig, samt några med huset i bakgrunden. Ujujuj...jag hatar att bli fotograferad. Jag kan inte slappna av och ser alltid så stel och tillgjord ut. De bästa korten på mig är de som tagits när jag inte sett fotografen.

Lite blogglight över det hela i dag känns det som :).

Det kan bli så ibland, eller ofta eller....

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:26 EM | Google

Flyttstök

Förut var det flera som inte såg kommentarerna. Det hoppas jag fungerar nu i och med uppgraderingen till 3.15. Men nu verkar det som om ett annat problem tycks föreligga, några säger att även om de klickar i Ja för att spara uppgifterna så finns de inte kvar nästa gång de ska kommentera. Är det många som har det problemet på just min blogg? Jag har inte ändrat något som borde påverka detta. Kan det vara specifikt 3.15? För om det fungerade i 2.64 blir jag lite fundersam.

Som i dag kånkar på kartonger så
jag är alldeles vrålsvettig.
Nomad? Det är mitt mellannamn :).
Jo, jag bor kvar i huset med min man.
Det är min lilla Tigerlya jag flyttar,
för tredje gången nu och sista förhoppningsvis.
På ett tag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:14 FM | Google

Kaffeblogg

Jag spillde lite kaffe över bloggen i morse. Det såg inte så kul ut, men jag lyckades torka bort det värsta :). Eftersom vi får så mycket ägg hemma har jag börjat steka dem på bloggen :).

http://www.netdisaster.com/

Hittat hos Patrick.

Somliga är lättroade :). Som jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:30 FM | Google

4 april 2005

Guldkant

Det är mail som nedan som ger livet en guldkant, i alla fall när det gäller Internet.

Vill bara skicka till Dig en STOR tack! För att 6 veckor sedan visste jag inte ens vad ordet "taggar" betyder och nu ligger jag ute med en egen websida som låter duga. Och det är Din förtjänst... eller snarare dina pedagogiska förklarningar på nätet. Tack Annika

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:16 EM | Google

Femanism

Jag försökte komma in på Södra teaterns hemsida, men jag kommer inte in med vilken browser jag än försöker med, förutom Internet Explorer – men där funkar inte Flash så däringa jättebra.

Det jag ville kika på var att jag minns att jag läste häromveckan om att det skulle vara en feministgala där i kväll. Inte för att jag tänkte gå på den :). Jag har inte för vana att bevista dito arrangemang.

Men Ayesha som ska vara konferencier läste jag om i City Stockholm och det som hade fastnat i minnet var att hon ville mynta ett nytt uttryck - femanism.

Femanism tycker jag var ett så lyckat ord, för det beskriver vad det handlar om. Fler män måste engagera sig för jämlikhet och jämställdhet. Det är männen som måste influeras. Femanism. Smaka på ordet. Jag tyckte om det.

Detta med tanke på att i dag lanseras en feministisk rörelse som siktar på riksdagen i valet 2006.

Föreningen är antipatriarkaliskt och feministiskt, men vill inte kalla sig för ett kvinnoparti. I september ska rörelsen hålla ett medlemsmöte. Då ska man ha formerat sig kring en politik och ta beslut om hur organisationen ska se ut.

Feministiskt initiativ kallar sig föreningen och vad jag kan se finns bara kvinnor med i styrelsen. Jag hade gärna sett en eller flera män med i styrelsen för att tycka att detta vore ett alternativ att ta på allvar i valet 2006. Jag skulle aldrig rösta på ett parti med bara män i styrelsen.

Feministiskt initiativ

Fy för den lede FI,
var det första jag
tänkte på när jag såg loggan.
Ja, jag har lite udda fantasi.
Ja, jag känner mig kluven.

Jag tror att borgarna vinner valet 2006.
Jag tror att detta splittrar vänsterblocket
till borgarnas fördel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:41 EM | Google

Intressant.se

Chadie säger adjö till Intressant.

Jag är böjd att hålla med Chadie. Detta har jag känt en längre tid. Jag själv har skrivit sedan 1997 och det har bara rullat på. Det är nu de senaste två åren som jag tycker mig märka att en viss hysteri har uppstått i den så kallade bloggosfären.

Det ska listas, rankas och det ska betygsättas. Jag tycker inte om denna utveckling. Johan, du får ursäkta mig. Har det inte framgått att fusk och fiffel är inget fenomen som ens bloggosfären är fri ifrån? Dessutom tycker jag synd om de som aldrig kommer med på några listor eller, som nu kanske bara får minuspoäng i betyg. Att bloggarna dessutom ramas in numera i Intressant är inget som i mina ögon är något önskvärt.

Jag tycker att Nyligen och Intressant är bra som pingtjänster, likt tjänsterna Sweblogs och Var är du?

BTW - för dig som är novis vid spisen har Intressant
bra information om vad en blog är och hur det funkar.
Dit hänvisar jag alla som mailar mig privat och
ställer frågor om vad en blog är och hur man börjar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:04 FM | Google

3 april 2005

Högerextrema nätverket Engelbrekt

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Erik Slottner var kanske lite för utmanande för moderpartiet KD? Att ungdomsförbundet har en ordförande som öppet visar sin sexuella läggning, samt har liberala åsikter om abort och homosexuellas rätt att få gifta sig ses nog inte med blida ögon inom moderpartiet KD. Fusk och fiffel kanske kommer att fälla honom.

Den tippade efterträdaren Charlie Weimers var den som grundade det högerextrema konservativa nätverket Engelbrekt (där merparten av medlemmarna var kristdemokrater och moderater), är det verkligen ett bättre alternativ för moderpartiet KD? När nätverket Engelbrektare upplöstes gick flera medlemmar in i nationaldemokraterna. Bara det säger en hel del om vilka unkna värderingar som nätverket måste ha haft, fortfarande har.

Vi tycker att det ska finnas ett medicinskt råd som tar ställning till abort. Som vi ser det ska inte kvinnan bestämma detta, sa Charlie Weimers i en intervju med Nya Dagen 2001.

Fyra år. Han påstår att han ångrar sitt uttalande. Visst människor förändras. Men när det gäller politik brukar värderingar ofta sitta i ryggmärgen. Hur många vänsterpartister blir moderater, eller vice versa?

// Annica

Annica Tiger 3:37 EM | Google

Knaperstekt valfläsk

På Aftonbladets debatt skriver Fredrik Reinfeldt:

– Vi gör det lönsamt att jobba.
– Du får 1000 kronor mer i månaden.

Ta den där med Rödluvan också.

Det är ett löfte som säkert lockar en hel del nya väljare. Men ett löfte som kanske inte är så positivt för flertalet som det kan verka, om man tänker efter.

Vi sänker inkomstskatten på förvärvsarbete för alla som tjänar över 70.000 om året. Tyngdpunkten i våra skattesänkningar kommer de som tjänar 120.000 till ca 380.000 om året till del. Det handlar, i genomsnitt, då om uppemot en tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Vi finansierar detta huvudsakligen genom stramare bidragssystem, och ökar då också skillnaden i vad man får ut mellan att arbeta och att inte arbeta.

Det är bara det att hans löfte inte stämmer, att du får 1000 kronor mer i månaden. Ordet i texten efteråt säger något helt annat. Ordet genomsnitt innebär att det är nog snarare de som tjänar upp mot 380.000 om året som tjänar mer än en tusenlapp i månaden och den som tjänar 120.000 kommer definitivt inte få sin skatt sänkt med 1.000 kronor i månaden. För om så vore skulle ordet genomsnitt inte finnas med i texten.

För en moderat skulle aldrig en omvänd skattesänkning finnas på agendan. Sänk skatten med ett par tusen för de som tjänar under 200.000 och de som tjänar mer får nöja sig med en lägre skattesänkning. Kommer aldrig att hända. Så tänker inte en moderat, även om Fredrik Reinfeldt nu har börjat klä sig i kejsarens kläder.

De som lever på socialbidrag är faktiskt mindre än vad gemene man tror. Med andra ord, om nu skattesänkningen helt ska finanseras genom stramare bidragssystem, så kommer förlorarna vara sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa.

Alla som är sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa är givetvis det för att de är för slöa för att arbeta och lever gott och smörjer kråset på andra skattebetalares bekostnad. De kommer säkert ut på arbetsmarknaden (de arbetslösa) eller blir mirakulöst friska och arbetsföra (de sjukskrivna, deltidssjukskrivna och förtidspensionerade) enbart genom att Fredrik Reinfeldt svingar sitt trollspö?

Att deras ersättning sänks med en tusenlapp eller mer i månaden verkar i mina ögon helt orimligt. Är det några som lever på marginalerna så är det dessa människor. Nej, det kommer bara bli så att socialbidragsberoendet kommer att öka. Skattesänkargungan blir en socialbidragskarusell.

För att leva måste väl även de som Fredrik Reinfeldt syftar på få göra? Hyra, el, tele, mat och andra basala behov måste tillgodoses, på ett eller annat sätt. Eller ska vi återinskaffa fattigdomssverige? Där de som är sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa får börja gå runt med mössan i hand.

Skattesänkningen kommer inte att kunna finansieras som tänkt. Har Fredrik Reinfeldt tänkt på det?

Våra skattesänkningar kommer att göra det påtagligt mer lönsamt för de som överväger att gå från halvtid till lång deltid eller upp på heltid. Det kommer öka många kvinnors frihet. Vi tillåter och uppmuntrar kvinnor inom den offentliga sektorn att bli företagare och få möjlighet att tjäna mer pengar på sitt kunnande.

Varför far mina tankar till pigdebatten när jag läser detta ovan?

Allt annat som utlovas kostar pengar. Hur ska det finansieras? Dessutom är det en del saker som redan är genomfört eller på gång att genomföras av sittande regering, så det mesta var inget nytt under solen.

Det luktar knaperstekt valfläsk.
Men fläsk kan lätt bli härsket.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 FM | Google

2 april 2005

Eniro

Taget i vimlet inne i stan häromdagen.

Eniro

Men vad menar Eniro egentligen?

Gult är fult men det är insidan som räknas.

Det minner mig lite om ramsorna från barndomen. Grönt är skönt. Blått är flott. Skärt är bjärt. Rött är sött. Gult är fult. Greddelint är fint.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:31 EM | Google

Bamseägg

Stackars den höna som klämde ut detta bamseägg, hon måste ha fått ont i gumpen :). Det var nästan dubbelt så stort som normalt ägg. Nu kläcker hönsen ägg som på ackord, att jag hinner knappt ta rätt på dem. De flesta ägg kokar jag och kör återvinning på. Det vill säga de får smulade kokta ägg som extra tillskott. Kannibaler :).

Jag har lagt upp några nya undervattensbilder från Thailand, samt några modifierade av Erik, samt några underbart vackra bilder tagna av hans dotter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 FM | Google

1 april 2005

Adland

Adland firar nio år.

Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!

Jag hoppas hela helgen blir ett enda stort firande.

För bara ett tag sedan blev AdLand utsedd till en av "Best Business Blogs: Advertising" av Fast Company. Inte illa!

Nu har ju även Hakan konstanterat att Åsk driver en blog :). Jag hoppas att InternetWorld och andra börjar förstå det också.

Nicklas Mattsson och Christian Carrwik skrev 1998:

Man brukar säga att det går sju Internet-år på ett vanligt år. Ett Internet-år är därmed lika kort som ett hundår – vilket säger en hel del om denna bransch. Och möjligtvis förklarar minnesförlusterna.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Men jag är glad att jag också var med från början, nästan i alla fall – våren 1996.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 EM | Google

Vita arkivet

I amerikansk media har det skrivits mycket om Terri, den hjärnskadade kvinnan som i flera veckor har skapat turbulens i den amerikanska politiken och bland jurister, för att inte tala om hur en del andra grupper har engagerat sig i fallet.

Det har skapat rubriker även i media i Sverige.

Jag kan förstå att det har stötts och blötts i USA, där abortmotståndare och andra religiösa grupper har hakat på och demonstrerat mot att låta Terri få dö. Bush och USA:s kongress skapade i förra veckan en speciallag för att möjliggöra nya domstolsprocesser för att förhindra det domstolarna redan beslutat om. Till och med guvenören Jeb, bror till Bush, försökte förhindra att näringstillförseln stoppades, men fick inte gehör för sin begäran.

I går dog Terri, efter att inte fått varken vatten eller näring de senaste 13 dagarna. Nu fortsätter den rättsliga striden om vart Terri ska begravas. Föräldrarna ville att Terri skulle ligga som en grönsak resten av sitt liv. Varför? Vad är det för liv? Var det av rent egoistiska skäl? Inga föräldrar vill se sina barn dö före sig själv. Det vet jag av egen erfarenhet när min storebror dog.

Maken har vittnat om att när hans hustru var frisk så hade de diskuterat detta och Terri hade sagt att hon aldrig skulle vilja leva som en grönsak. Vem skulle vilja göra det? När jag jobbade på Beckomberga var det en 96-årig tant som legat i fosterställning i 14 (sic!) år, helt onåbar. Så vill inte jag sluta mitt liv. Vill du?

Hur är det hemma hos er? Har ni diskuterat frågan? Inte? Gör det nu innan det är för sent. Vem vet? En olycka kan ske. En sjukdom kan bryta ut. Ingen vet hur framtiden ser ut.

Det är kanske inte det roligaste samtalsämnet en fredagsmiddag :). Men det är alltid bra att veta vad partnern, barnen eller andra nära och kära vill i frågor om organdonation, leva som en grönsak eller inte, huruvida de vill kremeras, hur begravningen ska se ut och inte minst av allt, göra en grundlig förteckning över alla försäkringar som finns tecknade på var och en. Att skriva ett testamente är inte bara något för gamlingar.

Jag läste häromdagen att det är miljontals med kronor varje år som går till spillo (ja – inte för försäkringsbolagen, de gnuggar nog händerna) på grund av att efterlevande inte känt till vilka försäkringar den som avlidit har haft. Det är inte med automatik att alla försäkringar utbetalas per default vid ett dödsfall.

Vita arkivet har jag skrivit om förut.
Det är fortfarande ett hett tips.
Skriv ut pdf-filen och ha som underlag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:28 EM | Google

1:a april

Aprilskämt?

Saxat ur en mailinglista nu på morgonen.

Alla feta ställ upp!

Datavirus i musik.

Gravfynd.

Uppgradering.

April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. Maj, maj måne. Jag kan lura dig till Skåne.

Så här säger Nordiska museet:

Seden att narra april går i Sverige tillbaka till 1600-talets mitt men varifrån ursprunget kommer vet man inte. De ideala aprilskämtens idé är att roa utan att skämten får allvarliga konsekvenser. Som att få någon att fråga efter "gökolja" eller "Jagedummpiller" på apoteket. Ja, att få den narrade att tro att vissa saker finns i fysisk form som synvinklar, rumpdrag och liknande hör till de klassiska skämten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 FM | Google

Styckmord

Styckmord tycks vara på modet. Bara ordet styckmord får mig att rysa. Mord, dödande med berått mod. Styckning, uppdelning av en djurkropp efter slakt. Kroppen klyvs i regel först och kan därefter styckas på olika sätt.

Två stycken styckmord har skett inom kort tid, ett i Danmark och nu ett i Stockholm. En 41-årig taxichaufför hittades styckad i påskhelgen i Köpenhamn. En okänd mördad och styckad kvinna hittades i förrgår i en plastsäck i Stockholm, eller rättare sagt delar av henne - torson fattas fortfarande.

Mannen i Danmark lär ha styckats med motorsåg. Effektivt, men det bör ha varit ganska slafsigt. Jag har inte sett filmen Motorsågsmassakern och har inga tankar på att så göra heller - tankarna for direkt till den filmen.

Hur kvinnan har styckats framgick inte, men delarna av hennes kropp var i alla fall väl omsorgsfullt paketerad, med plast och silvertejp. Silvertejp är bra till mycket tydligen. En metodisk mördare, rationell och effektiv.

Hur folk är funtade som efter att ha mördat någon även tar sig för att börja stycka upp mordoffret är för mig en gåta. Att använda motorsåg är nog inte så vanligt, det bullrar och lever om – motorsåg är inget man drar igång direkt i en lägenhet misstänker jag.

Jag har surfat lite på nätet och det verkar som de flesta offren styckas i badkaret med köttknivar och sågar. Brrrr....nej, usch. Jag förstår inte hur de kan utföra en dylik gärning. En empati-gen eller liknande måste saknas hos dessa som kan utföra sådana bestialiska dåd.

För mig räcker det med att försöka skära bitar ur ett stycke kött för att göra köttgryta, för att tycka att det är blodigt och slafsigt. Senor och märgbensbitar gör att jag ibland tappar jag lusten att göra köttgrytan överhuvudtaget. Köttet materialiserar sig och jag ser kossan (eller vilket djur det nu gäller) framför mig. Rar och gullig, levande.

Jag skulle aldrig kunna jobba som slaktare eller obducent. Jag har varit med på en obduktion, utan att svimma av – men det var en chockartad upplevelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:41 FM | Google