« Mjölkaffär | Startsidan | Agent Orange »

26 april 2005

Anvisat arbete

Finskspråkig Backoffice inom Kundservice.
Detta tyckte AF att jag skulle söka jobb som.
Det förslaget kom med snigelposten i går.

Jag kan inte ett ord finska, men det kanske inte spelar någon roll i det här sammanhanget? AF:s anställda kanske har en press på sig att skicka ut si och så många anvisningar (rent av resultatlönebaserat beting kanske), utan att ta hänsyn till om det finns en rimlig chans för den arbetssökanden att kunna få jobbet? Nej, jag sökte inte jobbet och jag ringde upp min handläggare i morse och förklarade att finska lixom inte var min grej.

Jag kan söka hur många jobb som helst, om det bara är antalet sökta jobb som räknas och inte resultatet. Jag kan tänka mig att söka jobb som chef för Skandia, vete sjutton om jag inte skulle klara det jobbet lika bra, om inte bättre, än hur det sköts i dag. Att söka jobb som kirurg kanske blir lite svårt....taskigt för patienterna om inte annat.

Skämt åsido.

Ett jobb jag blev anvisad att söka ledde mig till att jag ringa upp dem för att kolla en sak, innan jag sände in min ansökan. Hon jag pratade med var alldeles förtvivlad. Hon ville inte ha fler ansökningar. De hade fått så mycket ansökningar att de vadade i dem och varken kunde eller ville hantera fler ansökningar. Men jag sände in min ändå, för hade jag inte gjort det hade det räknats som en vägran att följa en anmodan att söka anvisat arbete. Jag är övertygad om att mitt mail med min ansökan redan ligger i deras mailpapperskorg, tillsammans med hundratals andra.

Den som avvisat erbjudet lämpligt arbete eller utan att uttryckligen avvisat sådant arbete ändå genom sitt uppträdande orsakat att anställning inte kommit till stånd riskerar att få nedsatt dagpenning. Den första gången det händer sätts dagpenningen ned 25 procent i 40 ersättningsdagar inom ersättningsperioden. Händer samma sak en andra gång inom samma ersättningsperiod, sätts ersättningen ned med 50 procent i ytterligare 40 ersättningsdagar. Om arbete avvisas en tredje gång inom samma ersättningsperiod upphör ersättningsrätten och det krävs att ett nytt arbetsvillkor uppfylls för att åter få ersättning.

Lämpligt arbete och dess innebörd kan diskuteras. Jag tycker det är bra att det sätts krav, men de bör vara rimliga. Att hanteras som boskap känns inte speciellt roligt. Allrahelst i min ålder, 52 år, där det redan känns som om någon slags åldersrasism existerar ute på arbetsmarknaden. Helst ska en arbetsökande vara 23 år, men med 10 års erfarenhet av arbetet och en högskoleutbildning i bagaget. Låter lite långsökt, men ibland kan det tyckas som att det faktiskt är så.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 26, 2005 11:08 FM