« Bloggtreklöver 16 | Startsidan | Nollbloggar »

10 december 2004

Moderaterna har ett trollspö

Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.

Moderaternas mantra har i alla år varit sänk skatten, så blir allt så bra. Att sänka skatterna är ett botemedel mot det mesta – både arbetslöshet, samt ger dem som har mycket lite mer, bra mot dåligt väder och huvudvärk likaså kan en icke-moderat nästan börja tro. Numera har moderaterna skaffat sig ett ytterligare mantra. Lite längre och lite krångligare (fyra ord, varav två med många bokstäver), men de tycks klara av att hantera det också :).

Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.

Jag hörde moderatledaren i ett inslag i går under 18.00 sändningen av nyheterna på tvåan och trodde inte mina öron. Jag var tvungen att i dag återigen se och lyssna på gårdagens sändning av Aktuellt på webben. Jo, moderatledaren pläderade, varför förvånar det mig inte, för sänkt inkomstskatt och att ersättningsnivåerna för A-kassan både ska sänkas och förkortas. Hokus pokus, moderatledaren viftar på sitt trollspö och menar att på så sätt ska 80.000 nya jobb skapas. Vart tänkte han att dessa 80.000 nya jobb skulle trollas fram ifrån och på vilket sätt skulle sänkt inkomstskatt och försämrad A-kasseersättning bidra till att så många nya jobb skapades förstår jag faktiskt inte. Förstår han det själv månntro?

Moderaterna vill sänka ersättningsnivåerna i A-kassan till 75% de första 100 dagarna och sedan 65% de resterande dagarna. Då ska noteras att faktiskt redan nu finns ett tak, så det är inte 75 eller 65 % av ordinarie lön på en någorlunda hygglig lön innan arbetslösheten som en arbetslös får. Nej, för många blir det en störtdykning och en ekonomisk katastrof. För många kommer varsel och arbetslösheten som en mycket obehaglig överraskning och rådet som folkpartisten Ann Wibble gav en gång till oss medborgare, att alla borde ha en årslön på banken som buffert, är ett råd de flesta vanliga dödliga bara kan drömma om. Har du en årslön på banken som buffert för kommande eventuella sämre tider? Nej, skulle inte tro det. De flesta har fullt sjå att klara vardagen på sin/sina ordinare löner.

Det är nästan så jag önskar att fler moderater blir arbetslösa och får problem att hitta ett nytt jobb, för jag misstänker att det då skulle bli ett annat ljud i skällan. Det brukar ofta vara så att det som kan ses på distans och alltså inte drabbar eller har drabbat en själv är lättare att fjärma sig från. Men det som drabbar eller har drabbat en själv eller ens närmaste blir mer desto mer verkligt och därmed mer förståeligt. Alla seglar inte runt på räkmakor hela livet, men många gör det. Många får dock inte ens tillgång till ens en liten klick av majonnäsen.

Att leva på A-kassa är att leva som ett fattighjon, varken mer eller mindre. 300 dagar utan att du har lyckats få ett jobb, god natt och adjöss, då ska ersättningen sänkas ytterligare kombinerat med någon form av aktivitetsgaranti. Aha - varför tänker jag genast på pigdebatten? Är det 80.000 nya lågavlönade pigjobb som ska skapas? De som inte lyckats få jobb inom 300 dagar ska tvingas in, för kanske halva A-kasseersättningen, i pigsvängen?

Moderaterna vill även att nivåerna ska sänkas för dem som är sjukskrivna och sjukpensionerade. Precis som om de skulle mirakulöst bli friskare och med automatik arbetsföra igen om ersättningsnivåerna sänks. Tror han på det själv ens? Eller tror han att alla arbetslösa och sjuka är fuskare, parasiter som skor sig på de sociala skyddsnäten? Arbetskygga? Simulanter?

Utslagningen kommer att öka. Fler kommer att vräkas för att de inte klarar av hyrorna. Inget jobb, ingen bostad. Ingen bostad, inget jobb. Fler kommer att hamna i kronofogdens register för att lånen de tog när de hade jobb kan de inte betala av på när de är arbetslösa. Fler äktenskap kommer att spricka, för att dagligen gnida och gneta och vänfs på varje krona kan tära på vilket lyckligt äktenskap som helst. Fler barn kommer att fara illa, bli mobbade för att de går med trasiga skor och kläder som var moderna för fem år sedan. Listan kan göras lång. Men jag tror det räcker med de exemplen jag raddat upp.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 10, 2004 09:06 FM

Kommentarer

Skylla sig själv. Ja, det är lätt att säga när man själv har sitt på det torra.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 10, 2004 01:49 EM

Så det är a-kassan de menar, fattade alldrig det. Men jag tror nog de vill sänka allt annat med. Diskuterade moderat politik en gång för många år sedan med två sådana, de var de ärligaste jag hört. De var av allt ska privatiseras kalibern och inga skatter, så jag frågade vad som skulle hända om man inte hade råd med vård. De sa "skylla sig själv".

Skrivet av: Virre datum: december 10, 2004 01:17 EM

En månadslön(knappt) som buffert har jag nog alltid haft, men när man bara har tillfälliga jobb så kan man aldrig lita på att pengarna kommer innan hyran ska betalas. Lappade/lagade kläder är det ingen som reagerar på där vi bor.

Skrivet av: Desirée datum: december 10, 2004 12:37 EM

Erkänn...är inte vissa politiker otroligt insnöade? Dom vill även ha oss friskare genom att försäkringskassan ska sänka antalet sjukskrivningar med 50%. Varför inte med 100% direkt så behövs knappast sjukvården. Vad trött man kan bli på dessa idiotiska teoretiker. Den dagen en politiker vet att det är skillnad mellan teori och praktik ska jag äta hö en hel vecka.

Skrivet av: Claes datum: december 10, 2004 12:36 EM