« Eniro | Startsidan | Högerextrema nätverket Engelbrekt »

3 april 2005

Knaperstekt valfläsk

På Aftonbladets debatt skriver Fredrik Reinfeldt:

– Vi gör det lönsamt att jobba.
– Du får 1000 kronor mer i månaden.

Ta den där med Rödluvan också.

Det är ett löfte som säkert lockar en hel del nya väljare. Men ett löfte som kanske inte är så positivt för flertalet som det kan verka, om man tänker efter.

Vi sänker inkomstskatten på förvärvsarbete för alla som tjänar över 70.000 om året. Tyngdpunkten i våra skattesänkningar kommer de som tjänar 120.000 till ca 380.000 om året till del. Det handlar, i genomsnitt, då om uppemot en tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Vi finansierar detta huvudsakligen genom stramare bidragssystem, och ökar då också skillnaden i vad man får ut mellan att arbeta och att inte arbeta.

Det är bara det att hans löfte inte stämmer, att du får 1000 kronor mer i månaden. Ordet i texten efteråt säger något helt annat. Ordet genomsnitt innebär att det är nog snarare de som tjänar upp mot 380.000 om året som tjänar mer än en tusenlapp i månaden och den som tjänar 120.000 kommer definitivt inte få sin skatt sänkt med 1.000 kronor i månaden. För om så vore skulle ordet genomsnitt inte finnas med i texten.

För en moderat skulle aldrig en omvänd skattesänkning finnas på agendan. Sänk skatten med ett par tusen för de som tjänar under 200.000 och de som tjänar mer får nöja sig med en lägre skattesänkning. Kommer aldrig att hända. Så tänker inte en moderat, även om Fredrik Reinfeldt nu har börjat klä sig i kejsarens kläder.

De som lever på socialbidrag är faktiskt mindre än vad gemene man tror. Med andra ord, om nu skattesänkningen helt ska finanseras genom stramare bidragssystem, så kommer förlorarna vara sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa.

Alla som är sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa är givetvis det för att de är för slöa för att arbeta och lever gott och smörjer kråset på andra skattebetalares bekostnad. De kommer säkert ut på arbetsmarknaden (de arbetslösa) eller blir mirakulöst friska och arbetsföra (de sjukskrivna, deltidssjukskrivna och förtidspensionerade) enbart genom att Fredrik Reinfeldt svingar sitt trollspö?

Att deras ersättning sänks med en tusenlapp eller mer i månaden verkar i mina ögon helt orimligt. Är det några som lever på marginalerna så är det dessa människor. Nej, det kommer bara bli så att socialbidragsberoendet kommer att öka. Skattesänkargungan blir en socialbidragskarusell.

För att leva måste väl även de som Fredrik Reinfeldt syftar på få göra? Hyra, el, tele, mat och andra basala behov måste tillgodoses, på ett eller annat sätt. Eller ska vi återinskaffa fattigdomssverige? Där de som är sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa får börja gå runt med mössan i hand.

Skattesänkningen kommer inte att kunna finansieras som tänkt. Har Fredrik Reinfeldt tänkt på det?

Våra skattesänkningar kommer att göra det påtagligt mer lönsamt för de som överväger att gå från halvtid till lång deltid eller upp på heltid. Det kommer öka många kvinnors frihet. Vi tillåter och uppmuntrar kvinnor inom den offentliga sektorn att bli företagare och få möjlighet att tjäna mer pengar på sitt kunnande.

Varför far mina tankar till pigdebatten när jag läser detta ovan?

Allt annat som utlovas kostar pengar. Hur ska det finansieras? Dessutom är det en del saker som redan är genomfört eller på gång att genomföras av sittande regering, så det mesta var inget nytt under solen.

Det luktar knaperstekt valfläsk.
Men fläsk kan lätt bli härsket.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 3, 2005 06:42 FM

Kommentarer

Min fru, invandrarkvinna, +50, insåg att hon inte kunde jobba som sekreterare i Sverige p.g.a. språkproblem, och i viss mån konjunkturen. Så hon utbildade sig till undersköterska (3 terminer) och fick jobb två veckor efter att hon börjat söka. Vårdbiträde tar en termin att utbilda sig till.

Aldrig, aldrig att jag underskattar arbetet i vården. Det är dessutom krävande både fysiskt och psykiskt. Och så roligt var det kanske inte imorse (söndag) när hon tog 05:39 bussen till jobbet.

Alla kan inte. Men kunde hon så finns det så många fler som har bättre förutsättningar som borde kunna.

Skrivet av: BGAN datum: april 3, 2005 06:35 EM

Jinge -> "Tror du att man kan nobba anvisat jobb bara för att man inte KÄNNER för det?"

Nej, givetvis nobbar man inte hur som helst, men man kan ju välja att berätta om sin bakrgund när man anmäler sig, så att man inte blir anvisad jobb inom den branch man varit innan. Det går också att skriva ett "dåligt" ansökningsbrev som gör att man inte får arbete.

Jag inser att de allra flesta inte vill vara i bidragssystemet utan vill ha ett arbete och klara sig själv, men genom att få bort bidragsfusket kan man förbättra situationen för dom som verkligen behöver bidrag.

Och ja, jag lever i min egna verklighet, den stämmer uppenbarligen inte med din.

Skrivet av: Günther Fliesenburgh datum: april 3, 2005 05:03 EM

"Det finns 435 lediga jobb i platsbanken hos AMS, bara i Stockholmslän, bara inom vården."

Vissa av dem kräver yrkesutbildning. Är det inte att förringa dem som jobbar inom vården att påstå att vem som helst kan hoppa in och ta vilka jobb som helst?

Köra buss och taxi kräver körkort och en god syn. En del har inte det, varken körkort eller god syn.

Vissa jobb är det upp till ett par tusen sökanden, andra jobb är det upp till femtio sökanden, oavsett om vi talar om jobb som webpulare eller städare.

Det är lite som ett lotteri. Vinstlott - du kommer så långt som till intervju i alla fall, även om tjugo andra också kallats. Nitlott - din ansökan hamnar i högen som många arbetsgivare inte ens orkar sondera.

Det är lätt att stirra sig blind på siffror.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 3, 2005 03:55 EM

Det finns 435 lediga jobb i platsbanken hos AMS, bara i Stockholmslän, bara inom vården. Svenskar vill inte skita ner sig, men väl skita på sig när dom blir gamla och förväntar sig då att en svensktalande, helst utan utländskt utseende, vårdare torkar dom.

Svensken är inte dum. Kan man slippa och ändå äta, så gör man det! Varför inte? Och som akademiker förbehåller jag mig rätten att andra skitar ner sig eller kör buss och taxi (70 chaufförer söks i Stockholm via AMS) så att jag kan fortsätta leta något som passar min nivå.

Arbetssökande som vägrar ta/söka jobb rapporteras bara i ett fåtal procent.

Skrivet av: BGAN datum: april 3, 2005 03:44 EM

De flesta sjukskrivna, deltidssjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa är det nog inte av egen fri vilja. Visst är det lätt att förledas att tro så. Visst är det lätt att förleda oss att tro så. Det är vad moderaterna tycks vilja göra.

Men väldigt få vill leva så. Det är ingen dans på rosor att klara sig ekonomiskt på a-kassa eller en förtidspension. Ett jobb med normal inkomst är nog drömmen för de flesta. Ingen nobbar ett anvisat arbete utan det som händer då är att a-kassan reduceras med 25% varje gång eller något ditåt - jag kan inte de exakta turerna där. Det är nya regler nu i alla fall.

En längre tids sjukdom kan förstöra den enskildes ekonomi, hur ska det då inte bli om ersättning sänks rejält? Sjuk, vem blir det frivillig?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 3, 2005 02:56 EM

”Jag tror att det tyvärr finns en hel del som lever på bidrag som inte behöver det egentligen. Men de vill inte ta de jobb som finns eftersom det inte stämmer med utbildning eller är i linje med vad de vill arbeta med.”

Vilken värld lever du i ?? :-)

Tror du att man kan nobba anvisat jobb bara för att man inte KÄNNER för det?

Skrivet av: Jinge datum: april 3, 2005 01:15 EM

Annica -> Jag tror att det tyvärr finns en hel del som lever på bidrag som inte behöver det egentligen. Men de vill inte ta de jobb som finns eftersom det inte stämmer med utbildning eller är i linje med vad de vill arbeta med. En samkörning av alla bidragsystem tror jag skulle reda ut en del av dessa problem.
Linnea -> Studentlivet är helt makabert, man får en låg ersättning, som inte är pensiongrundande dessutom, plus att man har ett prestationskrav för att få ut ersättningen. Jag arbetade under sommarloven för att få en buffert att leva på under terminerna, döm om min förvåning när det kom ett kravbrev från CSN där dom begärde tillbaka en del av ersättningen eftersom jag tjänat för mycket, i deras ögon. Samtidigt fanns det studenter som hade mammas/pappas kreditkort och kunde leva precis som dom ville utan att CSN drog ner deras ersättning. Själv fick jag ut ett litet arv och det hade inte CSN något emot, gåvor, arv och liknande är helt okej, men fy dig om du jobbar för mycket!!

Skrivet av: Günther Fliesenburgh datum: april 3, 2005 12:10 EM

En bra artikel med många poänger. Själv har jag aldrig kunnat köpa Moderaternas löften och fjäsk, till skillnad från många andra unga.
En annan grupp i samhället som inte har det superbäst ställt är studenter, alltså de som tar lån från CSN. 6 900 kr i månaden är inte mycket att hurra för när hälften går till hyra (och då har jag studentlägenhet med specialhyra). Under min fyra år som student har jag varit tvungen att arbeta på sidan om, och tidsvis har jag haft två jobb. Fråga mig inte hur jag har klarat av det, men det har fungerat.
Men visst, 1 000 kr extra i månaden låter inte helt fel. Men jag har en känsla av att jag har större odds att vinna på Triss 25 000 kr/mån i 25 år, än att Moderaternas härskna valfläsk genomförs.

Skrivet av: Linnea datum: april 3, 2005 09:35 FM