« Samma visa varje år | Startsidan | Röstogram »

2 november 2004

Stuvad hund som lunch?

Så "städar" Kina gatorna inför OS.
Hundarna snaras, slås ihjäl
– och slängs på soptippen.

Kina ska arrangera OS 2008. De har redan börjat förbereda sig. Aten förgiftade sina lösspringande hundar inför OS 2004. I Kina väljer de en helt annan metod. De slår ihjäl hundarna med påkar. Hundjägarna får betalt per dödad hund. Hundkött anses normalt som en delikatess, men dessa hundar som dödas lär inte hamna i grytorna eftersom risken finns att de har rabies. Jag hoppas att detta kan leda till en debatt om hur de för övrigt behandlar sina hundar och katter i Asien. Jag vet att många tycker att skitsamma, vi äter kor och de äter hundar. Det är inte frågan om det (även om jag själv aldrig ens skulle komma på tanken att äta hund eller katt), utan mer H U R de hanterar sina hundar och katter i uppfödning och under slakt.

Jag tror inte på att de dödade hundarna dumpas på en soptipp. Katt- och hundpälsindustrin i Asien omsätter enorma summor pengar. Jag misstänker att de dödade hundarna flås och pälsarna eller skinnen kanske så småningom dyker upp i kläder, på skor eller som leksaker i Sverige. Än har inte Sverige genomfört något förbud gentemot import av katt- och hundpäls, vilket många andra länder gjort – USA är ett exempel. Pressen ökar på att exportera till de länder som inte har genomfört ett förbud än.

Att äta hund är naturligt i denna del av världen. Hundarna föds upp under eländiga förhållanden. De dödas under hemska plågor för att köttet ska bli smakrikt och potenshöjande. Krossas hundens ben eller blir hunden bränd med blåslampa så frigörs adrenalin i blodet. Det är denna produktion av adrenalin som anses göra köttet nyttigare och godare.

I väntan på slakten tillbringar de tiden i små burar, liggande på varandra så tätt att de knappt kan röra sig. Det är svårt att röra sig med benen hopbundna. Nosen brukar de binda ihop med ett snöre och ibland träs en konservburk på nosen. Visst de blir tystare då, men inte lider de mindre för det. Jag har sett bilder ( <-- varning för bilder som kan uppröra) från dessa marknader och jag mådde fysiskt illa av att bara se bilderna, hur skulle jag inte ha mått om jag sett det i verkligheten?

Katter och hundar flås ofta levande för att pälsen inte ska skadas. Jag undviker alla produkter som innehåller någon form av päls- eller skinnliknande material för jag skulle aldrig i livet vilja köpa en produkt som är sprunget ur en plågad hund eller katt. Jag skulle inte ens köpa en mjukisleksak till mina barnbarn utan att ha hundraprocentiga garantier för att de inte innehåller katt eller hundpäls. Never in my life.

Se upp om pälsen i produkten deklareras som Gae-Wolf, China wolf, Pommern wolf, Loup d´Asie, Asiatic racoon dog, Asien wolf, Asien jackal, Goupee, Gou-pee, Kou pi, Gubi eller Sobaki. Skinn av hund deklareras ofta som Special skin, Mountain goat skin, Sakhon Nakhon lamb skin och Lamb skin. Kattpälsens benämningar brukar vara Wildcat, Katzenfelle, Mountain cat och Goyangi.

www.animalprotection.se

www.animalsasia.org

// Annica Tiger

Annica Tiger november 2, 2004 01:53 EM

Kommentarer

Annica, du har rätt - det ena utesluter inte det andra och jag blir också äcklad över hur de behandlar djuren (dock blir jag inte äcklad över att de äter dom...sån kulturimperialist vill jag inte vara ;))

Däremot blir jag _lite_ irriterad över att det i Sverige faktiskt är fler som bryr sig om hur hundar behandlas i Kina än människor. Det är inte personligt riktat mot dig, jag tycker ändå det var en viktig text.

Skrivet av: daniel. datum: november 4, 2004 06:59 EM

Det finns plats både för kritik mot hur de behandlar sina invånare och hur de behandlar sina djur. Det ena utesluter ju inte det andra. Att jag ser det ur djurperspektivet i detta fall beror kanske på att jag varit hundägare så länge, men det utesluter ju inte heller att jag kanske en annan gång funderar om hur de behandlar sina invånare. Nu var det OS 2008 och hur de dödar hundar med påkar och så halkade jag inte på deras försäljning av pälsar och råa slaktmetoder av bara farten.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 4, 2004 06:41 EM

De får gärna käka hur många hundar de vill i Kina - det har jag inga problem med (precis som Jinge skriver så käkar vi ju djur som anses "söta" eller t.o.m heliga i vissa kulturer) men när djur behandlas illa blir jag förbannad. Men när det gäller Kina så blir jag nog trots allt mer upprörd över att människor också dödas av regimen, kanske inte med påkar, men nackskott lär tydligen vara kvar (trots en mer kapitalistisk ekonomi lever vissa av kommunismens kännetecken kvar).

Människovärde kommer alltid före djur, även om del kanske tycker det låter cyniskt. Men innan de kan behandla sina människor väl - hur ska vi då kunna begära att de ska behandla sina djur väl?

Skrivet av: daniel. datum: november 4, 2004 05:58 EM

Steffanie: Jag får nog gå en kurs i att läsa noga...skratt...

Sorry. Vi har nog samma inställning gissar jag.

Skrivet av: Bengt datum: november 3, 2004 10:00 FM

Annica>> Det är naturligtvis mycket mer humanare att fånga in hundarna och sterilisera dem, men på ställen där det inte ens finns ordentlig sjukvård för den egna befolkningen är det förståeligt att prioriteringarna ser lite annorlunda ut.

Bengt>> Föreslår att du läser vad jag skrev en gång till!

Skrivet av: steffanie datum: november 3, 2004 05:49 FM

Att lösdrivande hundar är ett problem i många städer har jag skrivit om förut. Men det är inget som bara hux flux uppkommer, som nu inför OS. Det finns en del städer som tagit tag i detta och fångar in hundar och de som är i gott skick steriliserar de, istället för att döda dem. En del stiftar lagar så att om en hundägare släpper sin hund vind för våg blir det dryga straff. Det finns mycket att göra, om viljan finns. Att slå ihjäl dem med påk bara för att städa inför OS är lika illa som det som hände i Aten, där de förgiftades ihjäl och fick en plågsam död.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 2, 2004 06:59 EM

Bojkottas av politiker nej. Men det finns en himla massa hund och kattägare i världen.. Skulle 10% av dessa bojkotta kinesiska varor så märks det.

Skrivet av: Jinge datum: november 2, 2004 06:36 EM

Det finns en massa lösdrivande människor också...Påkar?

Nej Steffanie...här är nog inte påkar heller dessutom en effektiv lösning. Hundarna kommer ju inte dit av sig själv...De har ju släppts fria av människor är min gissning...

Kanske litet kunskap om hur de här hundarna sprider parasiter och sjukdomar vore på sin plats...Då kanske de slutade släppa loss sina hundar...

Hur vi ska slippa lösdrivande människor...Ja det är nog ett annat problem som jag inte vet hur vi ska lösa....bättre psykvård kanske med ett tydligt ansvar hos någon...

Skrivet av: Bengt datum: november 2, 2004 04:57 EM

Jag försvarar absolut inte Kinas påkmetoder men lösdrivande hundar är ett stort problem i vissa delar av världen. Det är inte några lydnadschampions vi pratar om utan vilda djur. I Kosovo tex är det ett reellt problem. Stora flockar på 10-20 vildhundar driver omkring och sätter skräck i vissa områden och föräldrar vågar inte släppa ut sina barn själva eftersom hundarna är aggressiva och attackerar människor.

Skrivet av: steffanie datum: november 2, 2004 04:41 EM

Ett land som Kina skulle aldrig bojkottas av någon politiker. Inte ens USA skulle göra det då det är alldeles för mycket pengar i det hela. Varför tror folk vi kan köpa fina stereoanläggningar billigt som det står "made in USA" på? Inte fasen är dom gjorda där inte. Dom är gjorda i Kina. Släng ut era datorer. Det mesta ur dom kommer från.....just det Kina.
Kina....den enda diktaturen som är kapitalistisk.

Skrivet av: Claes datum: november 2, 2004 02:46 EM

Det är väl många saker som värderas annorlunda i Asien. Att de käkar hundar är ju klart upp till dem, jag käkar ju får och kalvkött. Söta djur det med. När indier får klart för sig att vi käkar kossor så rynkar de bekymrat på pannan..

Avlivar de hundarna på ett vettigt sätt har jag inga andra synpunkter än att det är osmakligt. Och det är väl illa nog. Själv fick jag en rysk mössa av kattskinn förut. Den åkte i sopnedkastet, visst BUSVARM men jag tycker mycket om katter. Sådant kan jag vare sig ha på huvudet eller ens äga.

Men plågar de djur på det sättet du beskriver, ja då är väl en generell bojkott av deras varor bra. I bästa fall kan den bli allmän..

Skrivet av: Jinge datum: november 2, 2004 02:29 EM