« Inget att skriva om | Startsidan | Bondfångeri? »

19 april 2005

Diskriminerar Volvo kvinnor?

Volvo har ett längdkrav för montörer, den som söker arbete måste vara minst 163 och max 195 centimeter lång. Skälet till detta anges ha införts av arbetsmiljömässiga skäl. Jag tror inte Volvo har bestämt detta på måfå. Den som jobbar där kanske bör ha en viss längd för att undvika sträckningar och andra arbetsrelaterade skador?

JämO har stämt Volvo Personvagnar AB för brott mot jämställdhetslagen. JämO företräder en kvinna som inte fick ett jobb på Volvos fabrik i Torslanda på grund av att hon var för kort. Visst kan det tyckas att detta längdkrav utestänger nära 28 procent av kvinnorna i Sverige från möjligheten till anställning som montör hos Volvo, medan mindre än en procent av männen utestängs. JämO menar att längdkravet är en form av indirekt könsdiskriminering. Men är det verkligen det?

En gång i tiden hade polisen krav på att sökanden skulle vara minst 165 cm långa, vilket numera (efter koll med rekryteringen) har omformats till "att sökanden skall ha en lämplig kroppskonstruktion", (skall synas bakom polisbilen som tjejen jag talade med fyndigt tillade) vilket med andra ord gör att en person som är 158 cm (som jag) direkt är ute ur leken. Ja, nu tänkte jag inte söka som polis, men jag ville bara kolla vilka krav de har på längd. Dessutom, läser man om urvalsprocessen, förstår man att kraven är höga, vilket gör att många kvinnor faller bort - sannolikt även en del män.

Jag minns när jag gick stolpkurs på Televerket och vi skulle ta ned herr Fällman från en stolpe. Herr Fällman simulerade en vuxen person som ramlat baklänges och hängde upp och ned i stolpen, fäst enbart med stolpskorna. Det var inte lätt. Jag kan erkänna att jag orkade inte plocka ned herr Fällman. Men detta var en fortbildningskurs, så det var intet som påverkade mitt jobb, förutom då att jag själv insåg att klättra i telestolpar var nog inte min melodi.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 19, 2005 12:03 EM