« Bloggtreklöver 44 | Startsidan | Hel, halv eller trekvartspudel? »

25 april 2005

Apatiska barn

I slutet av veckan presenteras regeringens första kartläggning om apatiska barn. Där kommer inte att stå något om hur det går för barnen som avvisas.

– Det ingick inte i vårt uppdrag, säger forskaren bakom rapporten.

Jag tycker det säger allt.

Det finns inget intresse av att göra uppföljningar av hur det går för barnen. Borde inte det vara ganska intressant att veta? Är de inte intresserade av hur det går? Apatiska barn avvisas ju med motiveringen att de kan få vård i hemlandet. Får de vård? Blir barnen bättre? Vad är det för vits med en kartläggning när det gäller apatiska barn, om ingen uppföljning görs av dem som utvisas?

Apatiska barn är inget nytt fenomen, vilket en del tycks vilja anse att detta fenomen bara förekommer bland flyktingbarnen i Sverige. Däremot är antalet apatiska barn stort och jag tror mer på att det beror på den långa handläggningstid som vissa asylfall har, än något annat.

Jag förstår faktiskt inte varför inte dessa barn och deras familjer kan få permanent uppehållstillstånd. I DN i dag beskrivs hur tolvårige Vlad har det efter utvisningen. Den utlovade läkarvården var bara ett löfte, på ett papper, och inget värt i verkligheten. Se bildspelet. Den som inte blir berörd måste vara gjord av kallt stål.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 25, 2005 10:59 FM