« Panik och Chock | Startsidan | Cykelhjälm »

15 april 2005

Ladda ned Matrix på 30 sekunder blankt

På tal om debatten om fildelning. Fildelarnas paradis finns. De som har tillgång till det supersnabba internet som används bland annat inom universitetsvärlden – internet2.

Hastigheten i internet2 är 10 Gbit/s, 20.000 gånger snabbare än en vanlig adsl-uppkoppling på 0,5 Mbit/s. Snacka om höghastighetsnät. En film tar c.a 30 sekunder att ladda ned. Hur lång tid det tar via bredband har jag ingen aning om, men det tar säkert lite längre tid. Ett vanligt telefonmodem är inte ens en option för detta syfte.

Nätet är tänkt för forskning. Men redan nu har det börjat missbrukas eller brukas (välj vilket ord som passar din åsikt) för massiv nedladdning och spridning av musik och filmer.

Nu har musik- och filmindustrin vaknat. Fildelarnas paradis månde vara deras mardröm. Det förebereds stämningsansökningar gentemot nästan 500 studenter vid 18 universitet, men det antas att fildelning pågår genom internet2 på mer än 140 universitet.

Enligt Computer Sweden finns det anställda vid svenska universitet som har tillgång till internet2 och det förekommer säkert fildelning även där. Konstigt vore det nog annars.

Men för oss vanliga surfare lär det dröja länge (kanske en evighet) innan vi får tillgång till dessa höga hastigheter, vilka måste vara en fildelares våta dröm.

En artikel från 1998 som beskriver tanken bakom internet2.

Jonas skrev om detta i maj 2004. BTW - grattis till en välskriven artikel i tidningen Attention.

Faktaruta från Computer Sweden för dig som inte orkar surfa runt och leta info om vad internet2 är.

Grundat: 1996

Verksamhet:
Har till uppgift att bygga och utveckla nästa generations internet.

Antal medlemmar:
Cirka 207 universitet, myndigheter, privata och offentliga forskningslabb. Cisco, IBM, Microsoft och Juniper är exempel på företag som använder internet2.

Användningsområden:
Tack vare hastigheten är videokonferenser, distansundervisning med direktsända föreläsningar möjliga.

Hastighet: Medlemmarna har tillgång till ett nät med en hastighet på cirka 10 Gbit/s.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 15, 2005 4:57 EM