« Surfa lugnt! | Startsidan | Tuppfäktning »

30 april 2005

Varor gasas under transporten

Jag tvättar alltid nyinköpta textilier. Det beror på att jag tycker de känns sträva och luktar ofta lite underligt. Det är nog en god vana, med tanke på det jag läste i morse i DN.

I Asien gasas containrar med kläder, möbler och livsmedel rutinmässigt för att bekämpa skadeinsekter innan varorna skeppas till Europa. Ämnena som används är förbjudna i Sverige sedan länge.

Men vad gör man åt mat som fraktats i dessa containers som innehåller gift? Leksaker? Godis? Hur ska vi som konsumenter kunna kolla upp detta? Ibland blir man nästan lite mörkrädd. Det kanske är lika bra att man inte vet vad man får i sig :).

Det spelar ingen roll verkar det som även om jag som konsument försöker göra aktiva val, att undvika produkter med konserveringsmedel, färgämnen och andra underliga tillsatser. Att försöka köpa Krav-märkt om det alternativet finns, även de kan ju fraktas i dessa containrar.

En fråga som kom med automatik var, vilka skadeinsekter är det som avses? Varför måste containrarna gasas? Det hade varit intressant att veta. Mal? Kackerlackor? Behövs verkligen dessa gifter användas?

// Annica Tiger

Annica Tiger april 30, 2005 5:31 EM