« Bloggöl | Startsidan | 1.500 i lönesänkning »

22 april 2005

Bilbesiktningsmutkolvar

Förut var det Systembolaget som hade anställda mutkolvar. Nu är det Bilbesiktningen som är på tapeten. Vad blir det härnäst?

Härvan kring misstänkta mutor
inom bilprovningen växer.

Två bilimportörer som levererat stora mängder alkoholdrycker till männen åtalades samtidigt för bestickning. Även en kriminell bilsmugglarliga i Göteborg har, enligt åtalet, betalat för att en av besiktningsmännen skulle besiktiga just deras bilar.

Först när jag hörde om dessa oegentligheter som pågått inom Bilprovningen trodde jag först att det var vanliga människor som mutat sig till att bilen ska klara besiktningen, trots fel och brister, i form av en flaska whiskey eller en femhundring. Men det verkar vara värre än så. Mycket värre än så. Att anställda vid Bilprovningen lierar sig med kriminella bilsmugglarligor eller oseriösa bilimportörer är skrämmande. Hur långt in i vårt samhälle går egentligen dessa kriminella organisationers tentakler?

För några decennier sedan var det allmänt känt att tjejer som besiktade bilen ofta fick bilen igenom besiktningen utan anmärkningar om hon spelade bimbo-spelet, klädde sig lite sexigt och spelade allmänt dum. Jag minns att killar, som inte ville riskera att bilen inte gick igenom besiktningen, skickade iväg fruarna, sambon eller flickvännen iställer för att själva besikta bilen. Det tror jag inte funkar i dag. Tack och lov. Nog för att jag tror att en och annan fortfarande försöker.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 22, 2005 7:53 FM