« Kristi brud | Startsidan | Osorterad morgon »

31 maj 2004

Mors dag

Glömde du bort att det var Mors dag i går? Det var det nog många som gjorde. Det är lätt att göra det när den, som i år, smygs in i en annan helg. Fars dag kanske är lättare att komma i håg eftersom den kommer på senhösten, då helgdagarna inte duggar lika tätt.

Jag brukar inte köpa något till mina föräldrar, varken på Mors eller Fars dag. Däremot, om jag kommer ihåg vill säga, brukar jag i alla fall slå en pingel till morsan eller farsan och säga "Grattis". :)

Att köpa presenter på dessa dagar är mer ett kommersiellt jippo, initierat av handeln bara för att vi ska spendera mera pengar. När jag var liten var det inte alls ett lika stort kommersiellt jippo. Det var mer att man gav morsan kaffe på sängen, den enda dagen på hela året hon slapp gå upp först och laga frukost – typ. Hemmafruns "lediga" dag. Men jag misstänker att många dubbelarbetande mödrar fortfarande sköter den markservicen även än i dag.

Spenderar pengar görs till dessa dagar hur som haver. Det är större klirr i kassan för handlarna på Fars dag än Mors dag. Enligt Svensk Handel ökar omsättningen på Fars dag med tio procent, motsvarande ökning på Mors dag är bara två till tre procent. Vad kan det bero på? Morsan vill ha mjuka paket, en blomma eller en sjal? Farsan vill ha hårda paket, typ en drillborr eller en högtryckstvätt?

Lite kuriosa:
Mors dag infördes i Sverige 1919
och firas sista söndagen i maj.

Fars dag infördes i Sverige 1931
och firas andra söndagen i november.

Bägge påfunden kommer från USA.
Var kanske inte så svårt att räkna ut?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 31, 2004 05:29 EM

Kommentarer

Varje dag är Mors dag. Varje dag är någons födelsedag. Varje dag andas man...

Idag har jag också startat en Blog...

På engelska dock...om eDucation...

Skrivet av: Bengt datum: juni 1, 2004 12:02 FM

Hmm, tja. Egentligen vill jag inte kommentera detta inlägg diekt utan mitt egentliga ärende är en fråga om din blog, hur du gjort listan med Senaste kommentarer, försökt lista ut detta nu när jag börjatgöra min blog i Movable Type. Tacksam för svar och ber om ursäkt att jag skriver detta här.

Skrivet av: Erik datum: maj 31, 2004 10:39 EM

Jag har ingen morsa. Jag tog tillfället i akt och ringde min gamla faster (90 bast i år) och snackade lite skit. Uppskattat blev det.

Skrivet av: Tobbe datum: maj 31, 2004 10:29 EM

Samma sak här. Jag har inte fört traditionen vidare till min dotter. Men min mor blev i alla fall glad att jag ringde. Kan man glädja någon med så lite, så okey då :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 31, 2004 08:05 EM

Själv struntar jag i mors dag. den betyder inget för mig. Men som tur var ringde jag min gamla morsa, hon blir så deppig annars.

Skrivet av: Chadie datum: maj 31, 2004 06:43 EM