« Kors i taket | Startsidan | Redaktionell reklamtext? »

18 maj 2004

SKAM

De flesta av oss missbrukar ordet hat. Även jag gör det ibland. Jag haaaaaaaaatar att gå upp tidigt på morgonen är det lätt att säga. Men det som åsyftas är nog mer att man hyser en ovilja att gå upp tidigt. Det är skillnad, stor sådan, mellan ovilja och hat.

Hat! Det är en stark känsla. Vad är egentligen hat? Vad står hat för? Jag menar på att hat är sprunget ur rädsla och ett förkrympt, förvridet ego. Ju mindre intelligens, desto större hat kan näras. Hat är en känsla som förtär den som bär på den, långsamt inifrån och ut; utan att personen själv märker det. Hatet tar till slut över, alla andra känslor och eventuella positiva drag hos den som hatar blir transparenta, likt som de aldrig funnits.

Hat styr ofta människors beteende, på ett negativt sätt. Rasism är ett förtäckt hat. Rasism är inte bara en åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra, utan rasism rymmer även hat. Hat/rädsla mot det okända. Hat/rädsla mot något man tror hotar ens existens. Hat/rädsla som oftast kanaliseras via våld.

Många skinnskallar och nazister bär på ett stort hat. Det syns i deras ögon, kroppshållning och märks på deras agerande. Vilken annan mänsklig känsla, utom hat, kan få någon att dunka en ung killes huvud i betongväggen – gång på gång? Vilken annan mänsklig känsla kan få någon att sparka mot en liggandes huvud, hoppa på huvudet och bröstkorgen, allt i syfta att skada; rent av döda?

I lördags kväll greps ett gäng skinnskallar, misstänkta för att ha utfört två grova misshandel, på en och samma kväll.

Det första offret var Mohammed, 15 år. Han ligger i koma. Det är tveksamt om han kommer att bli bra. Han är en flykting från Irak. Vilken bild har hans familj fått av oss svenskar nu? Familjen har flytt från kriget i Irak och hamnar i ett än värre helvete. Här i Sverige. Här där alla människor sägs vara lika värda.

Bara ett par timmar efter att de nästan krossat den unga killens huvud råkar gänget (tre killar – 17, 19 och 24 år gamla) i luven med två invandrare, som bara hade oturen att passera förbi en lokal där nazisterna samlats för att samla in pengar till förmån för fängslade medlemmar. Polis fanns på plats och det kan nog de två invandrarna vara glada för, bråket stoppades av polisen och ingen av dem blev allvarligt fysiskt skadad. Huruvida de har fått psykiska men är dock osagt.

Gång på gång har Exit, en förening för nazistavhoppare, trakasserats och attackerats. I helgen brann Exit:s lokaler ned i Motala, mordbrand anser polisen. Exit i Motala (och på andra ställen i Sverige misstänker jag) har råkat ut för obehagliga incidenter och hotfulla angrepp. En medlem i Exit misshandlades med ett basebollträ när hon tog ut pengar från bankomaten. Skott har avlossats mot Exit:s bil. Polisen i Motala har inte tagit deras anmälningar på allvar. Men nu kanske det är dags?

Jag minns förra sommaren när Pride-festivalen attackerades av nazister. Där var media på plats och bilderna kavlades ut. Om jag inte minns fel gick det till nyligen rättegång och några av dem dömdes för detta tilltag. Ja, lite svårt att lägga ned förundersökningen när allt är filmat och fotograferat in i minsta detalj. Men jag är övertygad om att många fall av rasistisk misshandel, som inte har påpasslig media-bevakning, läggs ned av åklagaren med motivering; inga spaningsresultat eller brott ej styrkt. Besvärliga mål. De läggs ned. Utan pardon.

Vitt Ariskt Motstånd - VAM går fetbort. Vi "vita" är mer grisskära, så även nassesvinen; alltså är det mer korrekt med SKAM, SKärt Ariskt Motstånd. Den numera avlidne komikern Lindroth hade helt rätt när han myntade detta uttryck.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 18, 2004 6:07 FM