« Surf(a) | Startsidan | Naturen är grym »

10 juni 2004

Svart ängel

När man dör blir man en ängel.
Reagan tycks ha blivit en fredsängel.

Ronald Reagan hyllas världen runt, efter sin död, som en av efterkrigstidens store ledare. Men hur är det med minnet?

På hemmaplan ökade han på klassklyftorna och ökade på budgetunderskottet rejält. Rasdiskrimineringen var inget som stod högt på hans agenda. Han ville inte inse att AIDS-katastrofen inte bara fanns runt knuten utan redan var i "vardagsrummet". Men det var ju bara homosexuella som drabbades då och de fick anses skylla sig själva kanske?

Dödspatruller finansierades i Guatemala och El Salvador. Vapen såldes till Iran, för att dölja stödet till högergerillan Contras i Nicaragua. Saddam fick stöd i kriget mot Iran. När Saddam använde kemiska vapen hördes inga protester från USA. Reagan motsatte sig ekonomiska sanktioner mot Sydafrika för att få slut på apartheidregimen eftersom Sydafrika var en allierad i kampen mot kommunismen. Afghanistans muslimska gerilla (Usama bin Ladin var då medlem) fick pengar att bekämpa Sovjetunionen. Irak och Afghanistan fick alltså stöd av Reagan. Hur den ekvationen går ihop med de senare invasionenerna av Afghanistan och nu Irak kan alla och envar fundera över.

Han var fast besluten att till alla medel bekämpa kommunismen, om så genom samarbete med rörelser och regimer som inte ens kunde stava till "mänskliga rättigheter". Reagan var kommunisthatare av stora mått. Berlinmuren lär ha fallit ändå, så inte var det Reagan som fick den att falla.

En trött gammal man var han.
Må han vila i frid.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 10, 2004 06:58 EM

Kommentarer

Det är som vanligt med amerikanska presidenter. Det enda som skiljer dom åt är galenheten.

Skrivet av: Claes datum: juni 11, 2004 10:05 FM

Den var bra. Den sa det mesta på ett kort och koncist sätt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 10, 2004 08:38 EM

GP hade en bättre sammanfattning i dag:

Förresten borde man kanske delta i den internationella hyllningskören till den avlidne Ronald Reagans minne. "En man som använt triljoner dollar till kärnvapenupprustning, stött högermiliser i Sydamerika, hyllat diktatorer som Marcos och Noriega, gosat med Argentinas fascistgeneraler och invaderat Grenada - det luktar fredspris lång väg".

Skrivet av: Jontas datum: juni 10, 2004 08:27 EM