« Idag sprängs butiken | Startsidan | Nytt säkerhetshål »

25 juni 2005

Fel val, med dubbel betydelse.

Den ultrakonservative Mahmud Ahmadinejad blir tydligen ny president i Iran. Han är vad jag förstår icke USA-vänlig och dessutom oroas jag över att resultatet kommer att betyda slutet på de mindre reformer som skett i landet, vilket kommer att drabba kvinnorna.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 25, 2005 09:22 EM

Kommentarer

Ja visst heter det Väktarrådet Ali. I samma ögonblick jag postade kommentaren så visste jag det.. :)

Ett krux för oss att förstå och begripa utvecklingen i Iran och andra muslimska länder är att vi utsätts för massor av desinformation. Att få saklig och balanserad information är ohyggligt svårt eftersom islamfientligheten sprids av de mäktigaste mediekoncernerna på jorden, läs amerikanska.

Viktiga förändringar, som du skriver om, är nästan undantagslöst rapporterade av amerikanska medier och är då per definition ren propaganda.

Sverige är också ett alldeles för litet land för att kunna ha utrikeskorrespondenter överallt vilket får till följd att de svenska medierna ofta hänvisas till internationellt nyhetsbyråmaterial. Och då är det oftast- amerikanskt.

Därför tycker jag rent allmänt att man bör akta sig noga för den bild som förmedlas så. Visserligen har inte folk möjlighet att resa till regionen och lära sig språket, men det finns ofta hyfsade böcker på svenska som är skrivna av svenskar som gjort sig besväret p.g.a. sitt intresse.

T.ex. har mina kunskaper om Islam förändrats på ett dramatiskt sätt efter att jag läst ett antal böcker. Kunnig om islam är jag absolut inte, men tillräckligt för att dagligen irritera mig på folks fördomar och brist på elementär insikt.

Som fullständigt sekulariserad ateist så kan jag tycka att Islam är en "mjuk och vänlig" religion. Det kan givetvis vara lika fel det, men det är en annan bild än den man får via media..

Grannländer: Saudiarabien, Turkiet, Turkmenistan, Afghanistan, Irak är det något jag glömt? Samtliga dessa länder har Usavänliga och/eller USA-marionetter som styr. På tal om balansen i regionen. Vilket jag dessutom är övertygad om påverkade valets utgång starkt…

Skrivet av: Jinge datum: juni 26, 2005 05:18 EM

"Man kan inte heller avfärda valresultatet med att "gifta kvinnor röstar som sina män". Det finns inget som tyder på att det skulle vara så i Iran mer än i andra länder i regionen."

Jag avfärdar inte, det är bara en tänkbar förklaring. Kvinnorna i Iran lever med under "husbondens röst - det vill säga maken/förmyndarna" än andra länder där kvinnorna röstar efter eget tycke.

"Men det är viktigt att påpeka att det skett oerhört stora förändringar till det bättre på sistone, och det har skett genom kvinnors eget agerande. Det är viktigt att inte nedvärdera kvinnors initiativkraft och politiska handlande."

Nej, men kvinnors initiativkraft och politiska handlande kommer nog kanske att tryckas ned nu? Utvecklingen får visa detta.

Jag skrev om detta i ett inlägg förra sommaren, då svarta män i Iran piskade kvinnor som inte hade slöjan på sig,
http://www.tiger.se/blog/archives/2004/07/sloeja_ingen_valfrihet.html
och jag är genuint orolig för kvinnorna, de som kanske inte har så mycket att säga emot.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 26, 2005 03:20 EM

Om det är "balansen i regionen" man är intresserad av borde man ju heja fram en USA-fientlig president. Regeringarna runt om i regionen är numera i stor utsträckning köpta pro-amerikanska marionetter, helt i otakt med vad folken i länderna önskar.

Mer av religiös fundamentalism är förstås dåligt för kvinnors rättigheter i Iran. Men det är viktigt att påpeka att det skett oerhört stora förändringar till det bättre på sistone, och det har skett genom kvinnors eget agerande. Det är viktigt att inte nedvärdera kvinnors initiativkraft och politiska handlande.

Man kan inte heller avfärda valresultatet med att "gifta kvinnor röstar som sina män". Det finns inget som tyder på att det skulle vara så i Iran mer än i andra länder i regionen. Tvärtom har ju kvinnor visat stor politisk självständighet, och det var i stor utsträckning kvinnor som stod i täten för den folkliga rörelse som förde Khatami till makten 1997.

Jinge: Det heter Väktarrådet.

Skrivet av: Ali Esbati datum: juni 26, 2005 01:19 EM

Jinge - nej, det är inget krav. Men balansen i regionen hade kanske mått bra av det.

Angående kvinnorna och röstning. Jag har skrivit ofta hur kvinnorna har det i Iran och hur det försämrats i samma takt som fundamentalisternas makt ökat.

En gift kvinna i Iran röstar nog som hennes man sagt åt henne att göra misstänker jag.

Ibland är du lite naiv Jinge.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 26, 2005 07:56 FM

Du skriver att han inte är USA-vänlig. Är det ett krav som en iransk president borde uppfylla tycker du?

Jo, är det korrekt att han är mer fundamentalistisk så är det givetvis ett aber. Men har 60% röstat för honom så finns det väl skäl att anta att det var hälften kvinnor som röstade? Iran har väl dessutom regionens bäst utbildade kvinnor, tror att det finns fler kvinnliga akademiker i Iran än i Sverige procentuellt.

Jag tror givetvis att kvinnorna i Iran är väl skickade att välja den kandidat som företräder dem bäst. I vart fall om det inte förekommit valfusk.

Jag läste på Ali Esbatis blogg om hans funderingar inför framtiden, och han kunde inte sia men oroade sig tydligen inte speciellt över att det här var Religiösa Rådets favorit (heter det religiösa rådet egentligen?)

Nää, jag vet inte hur det blir framöver i Iran. Men jag tror inte på att de håller på att konstruera en atombomb. Det vore korkat eftersom Israel och därmed oxo USA skulle bli så himla nervösa då.

Skrivet av: Jinge datum: juni 25, 2005 10:36 EM