« Lönedumpning | Startsidan | Surfa lugnt! »

29 april 2005

621 inkompetenta sökande!

Insändare i Aftonbladet

Egentligen behövs inte denna insändare i AB kommenteras.
Jag kunde inte låta bli att scanna i den.
Jag hoppas AB eller Janne inte tar illa upp för det.
Men tänk om det fanns 1 av de 621 som hade kompetensen?
Det är lätt att försvinna i mängden.
Det är fel av AF att hetsa folk att söka jobb,
bara för sökandets skull.
Det kan inte vara roligt för arbetsgivarna heller,
som det framgår med all tydlighet ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 29, 2005 03:02 EM

Kommentarer

Jag pratade med en mig närstående arbetsförmedlare och det är just problemet med att det inte finns någon tid att matcha så mycket. Precis som på många andra statliga myndigheter har färre personer fått mer att göra. Varför det? Jo, på grund av att en massa liberaler ansåg att det var för många anställda som gjorde för lite.

Lägga ner AF? Well... vad ska till istället? Utbyggd socialtjänst? AFs kunder är tyvärr mer och mer bestående av lågutbildade och invandrare eftersom andra skaffar jobb via kontakter eller Monster (fd Jobline) etc.

Däremot tror jag på en sammanslagning av AF, FK och i vissa fall även socialtjänsten. Den sistnämnda borde även den vara statlig och inte kommunal. Tyvärr har försök gjorts med samarbeten med de två första men alltför många chefer pinkar alltför mycket revir för att det ska fungera.

Skrivet av: N|. datum: maj 1, 2005 07:24 EM

En bra reflektion. Systemet, d v s regler för a-kassa och mål hos arbetsförmedlare, tycks sätta krokben för det som det var till för att lösa, att matcha arbetsgivares behov av kompetens med dem hos arbetssökanden.

Att arbetsförmedlingen, som väl är mer eller mindre en kugge i "arbetslöshetspolitiken", skulle kunna bli en effektiv och kompetent tillgång för behovet av kompetensmatchning tror nog knappast någon, så varför inte lägga ner arbetsförmedlingen helt? Skattepengarna ska ju användas klokt (som t ex Annika Billström helt riktigt skrev i en debattartikel, för några månader sedan).

Skrivet av: Magnus Andersson datum: april 30, 2005 07:58 EM

Tyvärr har jag ännu inte förstått hur man trackbackar från Bloggi men jag har länkat till din postning i en av mina på Researcher 2.

Skrivet av: N|. datum: april 30, 2005 11:59 FM

Gah! Som en av de personer som nog sorteras bort rätt snabbt ändå - jag gick aldrig klart gymnasiet och är i den där åldern som får alla arbetsgivare att tänka "hon kommer nog snart att vilja ploppa ur sig ungar" - gör det mig ruskigt irriterad att den arbetsgivare jag vill (och kan) arbeta hos kanske får en massa fejkansökningar som gör att det är ännu mindre chans att just min ansökan är intressant. Och ja, fejkansökningar. Ansökningar till jobb man inte vill ha eller skulle kunna utföra, som man känner sig tvingad att söka för att få behålla sin ersättning. Fullständigt sjukt system! Jag har tack och lov aldrig gått arbetslös mer än några få månader men jag har sett hur vänner och bekanta fullständigt trycks ner i skorna och tappar tron på sig själva. För att inte nämna stressen då man ska söka en massa jobb man vet att man inte är kvalificerad för.

Men jag har inga förslag på hur man skulle kunna förbättra det hela.

Skrivet av: Heléne datum: april 29, 2005 10:38 EM

Jag kan föreställa mig att det är många jobb som aldrig någonsin annonseras ut just av den här orsaken (tillexempel fick jag faktiskt ett jobb genom att företaget hittade mitt CV genom Google, en tjänst som jag inte tror annonserats ut alls, utan de gav sig ut på jakt på det sättet). Även om det är otroligt knepigt att veta hur man ska lösa sådana här problem, kan man konstatera att dagens princip blir kontraproduktiv på så många sätt... *suckar*

Skrivet av: David datum: april 29, 2005 08:47 EM

Ja, jag misstänker att de som jobbar på AF har en piska över ryggen. Katten, råttan och repet.....men detta gynnar varken arbetsgivare eller arbetstagare.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 29, 2005 06:29 EM

Det är naturligtvis rätt att arbetslösa måste söka jobb. Man måste ju ha som mål att de ska få jobb. Men det måste ju vara jobb som de är behöriga till.

Skrivet av: Fredrik datum: april 29, 2005 05:39 EM

Snacka om moment 22-regler. Meningslöst att behöva söka jobb du varken har kompetens eller kunskaper för. Vad byråkratiskt och typiskt svenskt va?
Angående att fotografera av en tidningssida eller text så där: killen som skrivit insändaren är säkert bara glad över ju fler som läser det han skrivit. Men rent juridiskt vore det intressant att höra vad som gäller, vad säger AB om du plåtar av deras texter? Kan du inte maila dem? Jag tycker det är bra för oss andra bloggare att se vad de tycker gäller.
Det är ju skillnad också när det är en insändare som här eller en journalists text också.

Skrivet av: Chadie datum: april 29, 2005 05:03 EM

Kan meddela från en säker källa att även arbetsförmedlare tycker det är för jävligt. Problemet är att även de har ett krav på sig att se till att de arbetssökande söker jobb - både för den arbetssökandes skull eftersom de annars blir avregistrerade och förlorar sin a-kassa och för statistikens skull (varje anställd är strikt övervakad och ska göra ett antal verifieringar och anmodningar per månad - annars blir det samtal medchefen...)

Skrivet av: N|. datum: april 29, 2005 04:19 EM

När man ser det så här svart på vitt är det ju helt sjukt... Företagarna måste ju drunkna i ansökningar från människor som bara söker för att de måste och inte för att de vill ha jobbet. Hur förnedrande är det inte att vara piskad att söka ett jobb som man vet att man inte klarar? Nej, fy sjutton, vad dumt det är.

Skrivet av: sara datum: april 29, 2005 03:20 EM