« Ja må hon leva... | Startsidan | Bloggenkät »

12 maj 2005

Bekväma poliser gör ingen glad

Jag såg morgonens nyhetsänding och ser att DN även tar upp detta. Många poliser tycks ha gett upp eller kanske helt enkelt bara blivit för bekväma? Det kanske inte är fler poliser vi behöver? Utan fler poliser som sköter sitt jobb?

Den svenska polisen fungerar i dag så dåligt att över hälften av landets ordningspoliser har gett upp....Resultaten visar att en femtedel står för nära hälften av alla egna ingripanden totalt. Halva poliskåren, när det gäller ordningspoliser, tar få eller inga egna initiativ.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 12, 2005 08:26 FM

Kommentarer

Heja N| - tack för påminnelsen om att vara mediakritisk och lite insikt i antalet polispatruller i dalarna. Bara senast i December läste jag att fotograferna kickats så att farbror blå själva skulle ta passfoton - det är ju DET vi vill ha våra utbildade poliser till. Herrj...vilket slöseri med snutar. (och inte så himla kul för fotograferna heller.)

Skrivet av: Åsk datum: maj 12, 2005 07:23 EM

"Problemet är inte att det finns för få poliser, enligt polisforskaren Stefan Holgersson som intervjuat 2.000 ordningspoliser. -Det stora problemet är att få poliser att behålla motivationen, säger han".

PR-kupp? Tror inte det.
Men å andra sidan inget förvånar mig längre.

Fast i Norrland behövs det nog fler poliser, med tanke på hur stora distrikten är till ytan. Men i storstäderna kanske en attitydförändring måste till hos självaste polisen.

Det ska vara kul att jaga bovar :). Typ!

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 12, 2005 03:31 EM

Det började inte med att man sparkade 491 civilanställda. Poliser har varit lata längre än så. Det finns ett utbrett syndrom inom polisen och det tar ungefär ett halvår för en nyanställd att komma in i samma trall. Polis som civil.

När jag anställdes frågade personalchefen hur jag ställde mig till gnäll. Jag var sannerligen inte beredd på den frågan.

-Ja... sa hon. Det gnälls rätt mycket inom myndigheten, det är något man nog måste stå ut med. Det grundar sig ofta i maktlöshet.

Just precis. Och efter ett halvår gnällde jag precis lika mycket som alla andra. Över ineffektivitet, lagar, regler, att det inte går att påverka i en så stor organisation mm mm mm. Vilket leder till att många ger upp och skiter i alltihop. Det ger ju för det mesta ändå inga synbara resultat.

Och är det något försök som faktiskt fungerar lägger man ner det i alla fall. Närpolisreformen styrdes uppifrån och hade stort motstånd inom myndigheten, det fick dock inte sägas högt. Den gjorde INGENTING bättre...

Skrivet av: Monica datum: maj 12, 2005 02:22 EM

Hur “vet vi att det var en PR-byrå i nära samband med (s)” som initierade det ??

Jag minns inte det Johnny. Det var väl effektivitetsskäl kan jag tro. Dessutom körde varje distrikt lite av sitt eget race och det var säkert olyckligt till viss del.

Men jag tror att det vore bra att ha kvar vissa “riksrotlar” men att flytta över resten av verksamheten till kommunerna. Att helt enkelt decentralisera polisen.

Patrullverksamheten (ÖVS) fungerar nu så att polisen kan bli tvungen att åka från Huddinge hit till Handen om det händer något. Det får till följd att enskilda poliser knappast har någon personkännedom, och de blir själva anonyma.

På 60-talet visste varenda snut att “Jinge, det är snubben som kör som en galning på småvägarna..” Och man kände igen poliserna..

Det är klart att man förlorar sådant när samhället växer, och lika klart är det om man kan förbättra organisationen så att poliser som arbetar i Haninge gör just det i.s.f. Huddinge, Fittja och Skogås.

Skrivet av: Jinge datum: maj 12, 2005 01:54 EM

En kommunalisering av polisen innebär att vi lika gärna kan lägga ner densamma.

Skrivet av: N|. datum: maj 12, 2005 01:37 EM

En annan sak - intressant att så få ändå inte funderar: "var kommer den här nyheten ifrån - vem kan tjäna på att den släpps"?

Vi vet att mediadiskussionen om sjukskrivningar och fusk var initierad av en PR-byrå med nära samarbeten med socialdemokratin och därmed regeringen. Det var också en väldigt säker sak att göra eftersom oppositionen garanterat skulle sitta still i båten.

Det här handlar om samma sak. "Någon" vill ha slut på polisernas tjat om att de är för få. Alltså planteras en sån här story hos media. Hos någon journalist som får fungera som "nyttig idiot".

Allt är PR. Något som till och med Reinfeldt försöker mörka...

Skrivet av: N|. datum: maj 12, 2005 01:36 EM

Nä. Eftersom jag jobbat rätt mycket med samma ungar som polisen får lov att jobba med kan jag säga att de flesta poliser verkligen vill göra sitt jobb. Men problemet startade i samband med att man kickade alla civilanställda som skötte administrationen - om en polis idag plockar in en person för en mindre förseelse så innebär det ett par timmars skrivbordsjobb då polisen är borta från patrulleringen. Det gör att många poliser på ett helt annat sätt får lov att prioritera. För oss, när vi jobbade natt, innebar det att om polisen nöp någon så fanns det bara två patruller till - i hela Dalarna. Så jag vet inte - om man anser att tre polispatruller är nog med poliser för Dalarnas län, ja då är det nog så att vi inte behöver fler poliser...

Skrivet av: N|. datum: maj 12, 2005 01:33 EM

Jinge: vad var förresten skälet till att de blev statliga (nån gång på sjuttiotalet var det väl)?

Skrivet av: Johnny datum: maj 12, 2005 09:58 FM

Det är lika bra att kommunalisera ordningspolisen.

Skrivet av: Jinge datum: maj 12, 2005 09:17 FM

Poliserna har väl samma problem som lärarna: om de inte gör nåt får de skit, men om de gör nåt får de sparken. Inte undra på att de tröttnar.

Skrivet av: Johnny datum: maj 12, 2005 08:44 FM

Åh, jag läste det som "Beväpnade poliser gör ingen glad". Undrar hur mitt undermedvetna egentligen jobbar...

Skrivet av: Jontas datum: maj 12, 2005 08:36 FM