« Tiger-Graffiti | Startsidan | Tji barnporr »

16 maj 2005

Missade du att gå till jobbet i morse?

Hur många missar att gå till jobbet i dag?

Enligt almanackan är det en röd dag i dag, Annandag Pingst. En helgdag med andra ord, såsom det varit i urminnes tider. Vi nordbor behöver våra helgdagar på våren efter den långa vintern. Men nu är helgdagen Annandag Pingst ett minne blott.

Nu ska 6:e juni vara en helgdag istället. Varför inte behålla Annandag Pingst? Också! Den är alltid på en måndag. 6:e juni däremot flyttar sig, vilket innebär att den två av sju gånger är på lördag, söndag, om jag räknar grovt och inte tar hänsyn till skottår.

Vad ska vi göra på Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag? Vi har ingen tradition av att fira denna dag och jag tror inte att det går att ändra på den saken. Vifta med flaggor? Buga för kungen?

Annandag pingst har också varit en s.k. storhelg, medan nationaldagen inte är det - och storhelgsersättningen är högre, vilket kommer att kännas surt för dem med skiftarbete.

Dessutom medför bytet lite längre årsarbetstid för dem som arbetar måndag till fredag eftersom annandagen alltid är på en måndag medan nationaldagen är rullande. Såklart arbetsgivarna tycker att det är en bra idé.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 16, 2005 08:05 FM

Kommentarer

Jag går till jobbet alla röda dagar, i min almanacka är alla dagar lika mycket värda, och dessutom ständigt rosamarkerade. :-)

Skrivet av: Jessica datum: maj 17, 2005 01:22 EM

Håller med Åsk!

Jag tycker att det är ett komiskt gnällande att det står i vissa avtal att annandag pingst är en helgdag och då ska det vara en helgdag, oavsett "övergripande" beslut, avtalet ska gälla. Vad spelar några timmar på ett antal års basis för roll när det gäller ledighet?

Sedan är det ändå arbetsgivaren som tar det yttersta ansvaret för att anställda har jobb, ser till att det finns pengar att betala ut löner för osv. Speciellt enkelt att vara arbetsgivare är det inte.

Skrivet av: Åsa datum: maj 16, 2005 10:52 EM

konstigt att man ser till att 6 juni blir röd dag...de ända som firade lite var skolelever och nu slipper de ju det och är lediga istället,,,

förresten "första komementaren"
hade jag inte haft ett jobb hade inte jag heller gnällt om klämdagar...men nu råkar det ju vara så att om jag gnäller nu så kommer det de arbetslösa till gagn när de får ett arbeta serru

mvh madde

Skrivet av: madde datum: maj 16, 2005 09:15 EM

Men jisses, vem bryr sig om arbetsgivarna? What the hell? Är det en sån rättighet att ha arbete man kan ha en massa klämdagar ifrån? Helt otroligt. Finns folk som skulle göra vad som helst för att få ett jobb, och folk med jobb gnäller om klämdagar. Det finns folk som i brist på att få arbete den vanliga vägen bygger ett eget företag, ett fik, en internettjänst, en konsulttjänst eller dylikt och vips blir de såna där hemska arbetsgivare på kuppen. FYYYyy på dom! Man borde ha annandag klämdag som helgdag i sverige så kanske folk blir nöjda.

Hellre nationaldag som helgdag än nån religös helgdag som ingen tycks fira av religös anledning, förutom att dyrka ledigheten då förstås.

;)

Skrivet av: åsk datum: maj 16, 2005 08:20 EM

Mmm.... jag tillhör de gratisarbetande fransmännen... Halva landet strejkar.. men själv så måste jag dra iväg till jobbet.. annars så har jag inget jobb kvar. Jättekul :(

Men jag håller med om att byta bort annadagspingst mot nationaldagen är ruttet faktiskt.. ser inte vitsen med att byta.. eller jo, det är klart att arbetsgivarna vinner på det..

/ Micha - som jobbar i natt..

Skrivet av: Micha datum: maj 16, 2005 07:15 EM

Tycker det är självklart att Nationaldagen är helgdag. Vi har ju knappast någon tradition av att fira annandag pingst heller, om nu det är traditionellt firande som är det viktiga.

När nationaldagen skulle bli helgdag så gjordes ett antal undersökningar om vilken helgdag som skulle slopas istället. Den överväldigande majoriteten av de tillfrågade ville slopa Första Maj, som är en rent politisk helg. Men då skulle väl tågen bli om möjligt ännu kortare, så det fick bli Annandag Pingst istället, enligt de som bestämde...

Skrivet av: Erik datum: maj 16, 2005 03:06 EM

http://www.bloggi.se/index.php?blogId=1797
Här är din länk.

Vi behöver alla lediga dagar vi kan få, så jag tycker inte det är att gnälla över att de tagit bort en helgdag vi haft sedan urminnes tider och bytt den mot en dag som de flesta ändå inte bryr sig om, nationaldagen. Som dessutom så lägligt är rörlig :).

Att arbetsgivarana vinner på det är solklart. Vilka som förlorar beskrev jag redan i texten.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 16, 2005 10:31 FM

hmmm... annica kanske kan stoppa in länken?
hittade nåt annat också: Sveriges Radio - Ekot - fransmännen får lov att jobba gratis idag.

Skrivet av: N|. datum: maj 16, 2005 09:42 FM

Läs vad jag tycker om annandag pingst-diskursen: Hello Sweden...

Skrivet av: N|. datum: maj 16, 2005 09:36 FM

Som varandes arbetsbefriad p.g.a. pumpfel sedan 18 månader så bryr jag mig inte så där mycket om “jobbet”. Mitt jobb idag blir att bege mig ut någon timma och promenera. Jag kanske plåtar en talgoxe eller någon gammal dörr nånstans..

Det finns med andra ord saker som är lustbetonade även om pumskrället är lite gnissligt.. :-)

Röd dag i almanackan vet jag inget om eftersom jag numer inte uppdaterar min filofax med någon kalender. Röd dag känns annars igen på att man besöker något/några barnbarn.

Tvärröda dagar är oxo möjliga att upptäcka eftersom det inte säger “klonk” i brevlådan 05.00 då.

Det är eländigt.. Som kompensation för detta kvittrar dock fåglarna någon timme längre beroende på att alla amatörer sover då.. :-/

Skrivet av: Jinge datum: maj 16, 2005 09:35 FM

I försäkringsbranchen så jobbar man alltid halv dag före röd dag. Vilket innebär att under 5 år av 7 så får vi 2,5 dagar extra ledighet. Det känns som en liten kompensation för när nationaldagen faller in på en helg.

Men vad är det att fira igentligen?
"Sveriges konung undertecknade den regeringsform som ligger till grund för vår tids grundlagar."
Ska man bli packad på grund av det?

Skrivet av: Mattias Ahlström datum: maj 16, 2005 08:39 FM

Det är väl våra folkvalda vi ska buga för som kommit på detta fiffiga med nationaldag och expingst. Själv vägrade jag att gå till jobbet i dag. Mest för att jag tagit ledigt hela veckan. :)

Skrivet av: Jontas datum: maj 16, 2005 08:38 FM