« Alla vill haka på tåget och tjäna pengar | Startsidan | Spindelled »

8 juni 2005

Bara i dag varslades minst 1.300 personer

Pfizer lägger ned i Stockholm, 500 får gå.
450 förlorar jobbet hos papperstillverkaren Billerud.
Saab varslar 350 i Linköping.

Prognoschefen på Ams är bekymrad. Det borde han vara. Jag är det. Men han tror att det är för tidigt att tala om att varslen ökar i Sverige. För tidigt? Jag tycker jag hör det var och varannan dag på nyheterna, varsel, fabriker läggs ned och produktion och arbetstillfällen flyttas till våra nya EU-grannar, samt bland annat Kina och Indien.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 8, 2005 06:28 EM

Kommentarer

Om lönerna sänks så kommer även kostnader att sänkas. När köpkraften minskar så blir det en justering neråt. Inte direkt men på sikt.

Jag anser också att vi ska betala skatt och har faktiskt aldrig hört någon säga att vi inte ska göra det. Det som diskuteras är nivåerna på det och till vad det ska användas.

Sverige är en del av världen vi är inte en liten del som Göran Persson "borde göra till något skyddsområde".

Skrivet av: Åsa datum: juni 9, 2005 06:41 FM

Lönerna ned i Sverige - ja, då måste hyror och allt annat justeras ned och det tror jag inte kommer att. Skatt måste vi betala för att finansiera vård, skola och omsorg.


Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 9, 2005 05:15 FM

Med EU-avgiften subventionerar vi de nya EU-länderna och sedan flyttas en del av jobben dit också. Den ekvationen går inte ihop.

Men Persson & Co verkar inte bry sig att det går utför med Sverige.

Skrivet av: Hannelore datum: juni 8, 2005 11:25 EM

Det som är synd är att idag betalar vi så mycket i skatt, och får ut så lite. Sedan är individen tvungen att vara betydligt mer flexibel än under våra fäders dagar, dock har inte skattesystemet hängt med i detta, vilket motverkar vår ekonomi, som jag ser det.

Jag tror att outsourcing-trenden (till låglöneländer dvs) kommer att vända, men innan dess är det svåra(re) tider som väntar oss.

Skrivet av: Henrik, den andre datum: juni 8, 2005 09:53 EM

Varför ska det gå åt skogen för att våra löner sänks? Det är ju helt likgiltigt vad som står på översta raden i lönebeskedet. Det är ju köpkraften på understa raden som är det viktiga.

Skrivet av: Åsa datum: juni 8, 2005 09:51 EM

Fast Daniel, våra löner kommer att gå ner tills vi möter deras uppåtgående löner. Det är liksom det som är meningen, att våra löner ska ner, så småning alla löner. Och då går det åt skogen totalt, men det begriper varken politiker eller ekonomer tydligen.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 8, 2005 09:01 EM

Fast media skriver/berættar vældigt sællan om nær føretag nyanstæller, vilket trots allt sker (kanske anser media att det vore "gratisreklam"?). Hursomhelst så "går det ju bættre før Sverige æn resten av Europa" før att travestera Persson så det finns ju ingen anledning till oro.

Skrivet av: moje datum: juni 8, 2005 08:39 EM

Inte bara det, det är en managmenttrend just nu att skicka jobb till låglöneländer.

Lönerna kommer gå upp där också. Utbud och efterfrågan och allt det där.

Skrivet av: Daniel datum: juni 8, 2005 07:26 EM

Varje gång vi vänder och vrider på prislapparna röstar vi för ett sånt förfarande

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: juni 8, 2005 07:01 EM