8 april 2007

Ovanligt påskägg

Påskgodiset är väl uppätet nu?
Så även de kokta äggen?

Kyckling i påskägg

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 EM | Kommentarer (4) | Google

24 mars 2007

Skjut, gräv och tig!

Det diskuteras ofta om att djurarter håller på att dö ut i regnskogarna, i takt med att den skövlas. Många är oroliga för bergsapornas väl och ve. Olika räddningsaktioner försöker råda bot på utrotningen av diverse arter här på jorden.

Men vem bryr sig om våra svenska vargar, som i princip är lika utrotningshotade och än mer nu efter beslutet om utökad rätt att skjuta rovdjur. Vargen var här före oss. Vargen har lika stor rätt att leva som vi har. Varg äter kött. Det gör vi också. De som har lösspringande hundar i skogen utmanar ödet. Det finns elstängsel att hägna in sina utegående tamdjur.

Det finns så många varghatare i detta land. Nu har de väl fått en kollektiv orgasm. Skjut, gräv och tig har länge varit in facto. Nu blir det legaliserat. Alla vargar som tidigare har skjutits har givetvis inte rapporteras till polisen eller annan berörd myndighet eftersom de inte skjutits legalt. Jag tror inte att rapporteringen kommer att öka i rädsla inför att lagen ska dras in.

Regeringen fattar i dag beslut om utvidgad rätt att skjuta rovdjur som angriper tamdjur. Det innebär att det nu blir möjligt att skjuta en varg även utanför inhägnat område.

Begreppt ”utanför inhägnat område” är och kommer att bli svårtolkat och detsamma gäller ”i färd med att angripa tamdjur”, i de fall vargavskjutningen kommer myndigheterna till kännedom. Men jag tror att det fortfarande kommer att ske som det alltid gjort, skjut, gräv och tig. Inga ortsbor, som kanske tycker illa om detta, vågar rapportera till polis - på små orter bör man hålla sig väl med grannen.

Vi har i skrivande stund ungefär 150 vargar i Sverige. Det är inte många. Hur många kommer det att finnas kvar om två år? Det kommer att bli en intressant fråga. Jordbruksminister Eskil Erlandsson satt med sina ljusblåa oskyldiga ögon och bedyrade på nyheterna att han inte alls trodde att denna nya lag kommer att missbrukas och att vargstammen inte alls kommer att reduceras nämnvärt. Tror han verkligen på det han säger? Eller är det ett spel för galleriet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:42 EM | Kommentarer (3) | Google

14 mars 2007

Att ta beslutet att avliva en familjemedlem är svårt!

Det är inte ofta jag börjar gråta när jag läser artiklar i tidningar. Men denna artikel fick tårarna att spruta fram. Den påminde mig om mina fyra hundar som jag själv fått tagit det svåra beslutet att avgöra när det var dags.

Moses fick somna in hemma, vilket alltid är det bästa alternativet om det går att ordna. Hemmets lugna vrå är en enorm skillnad mot stressen på en veterinärklinik. Hoppas Moses har det bra i hundhimlen nu, kanske tumlar han runt med mina hundar? Jag lider med Moses alla mattar (tydligen var de fyra stycken). Det kan inte kännas speciellt bra just nu.

Att gråten ligger så nära är att Smulans död var ett enda stort trauma. Jag har fortfarande inte kommit över det. Jag kommer nog aldrig att komma över det. Lungorna sprack, utan förvarning. Hon fick tyvärr inte somna hemma på sin favoritplats som Nalle fick, utan jag åkte i ilfart till Ulltuna då jag inte visste vad det var. Hon bara rosslade och hade uppenbara andningsproblem.

Jag hade glatt tagit både hastighetsböter och indraget körkort, för det hade den färden renderat i om någon poliskontroll hade funnits där jag passerade. Men det fanns inget att göra, hon fick somna in med stora plågor på golvet på Ulltuna sjukhus - inte alls ett lika värdigt avslut som Nalle fick.

Det här är flera år sedan, men smärtan sitter fortfarande ytligt, precis under skinnet. Ja, jag vet att det handlar om husdjur och de som inte har husdjur har nog svårt att förstå hur svårt det är att förlora en familjemedlem, än mer att bestämma att familjemedlemmen ska få somna in för gott.

Läs gärna om mina hundar på min sida om NewFoundlandshundar.

På samma sida finns en sida om fästingar, ett kryp jag är fascinerad av. Sidan om fästingar är särdeles aktuell med tanke på att det varnas för att det kommer att bli fästingrekord i sommar.

Det stämmer, för vintern har varit mild största delen och fästingar är faktiskt aktiva ända upp till plus fem grader. Flera av mina hundar har fått fästingar på sig vid tidpunkter på året då man trott att det var helt omöjligt, typ december och februari.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:08 EM | Kommentarer (6) | Google

11 mars 2007

Ännu en hund skjuten för att ägaren inte bemästrade hunden

Då var det dags igen. DN, SvD, Aftonbladet och Expressen skriver om en pitbullterrier som överföll sin matte och polisen tvingades skjuta ihjäl hunden, den galna hunden som det stod i ena artikeln. Uppvarvad? Upphetsad? Rädd? Osäker? Är det samma sak som galen?

Enligt Svd ska den skadade ägaren också ha uppträtt aggressivt mot poliserna. En till aggressivitet dresserad hund och en aggressiv matte, ingen bra ekvation. Jag har skrivit om detta förut och till syvende och sist är det hundägaren som formar sin hund.

Det som är lite underligt i detta fall är, om jag ska tro på vad Aftonbladet skriver, så hade mannen bara ägt hunden i tre dagar? Han kanske inte kunde bemästra hunden? Hunden tog över ledarskapet direkt? Men det är inte hundens fel.

Det är svårt att få grepp om vad som egentligen hände och varför. Kanske han lekte kamplekar med hunden? Det bör man inte göra om man inte har totalt ledarskap över hunden. Hur som helst hunden är död. Jag hoppas att mannen inte skaffar någon ny hund, typ penisförlängare.

Måste han ändå ha en hund för att han älskar hundar så rekommenderar jag en snäll och trevlig New Foundlands-hund. Visst kan en fel ägare även förstöra en sådan hund givetvis. Jag har skrivit två texter om kamphundar förut, lite mer utförligare. Läs dem gärna om ni fortfarande tycker att kamphundar ska förbjudas.

Förbjud alla kampsporter! Mitt inlägg i bloggstafetten.

Kamphundar - en liten annan vinkling.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:23 EM | Kommentarer (4) | Google

9 mars 2007

Våren är inte alls här! ;-)

Jag är pessimist. Jag tror inte alls på att våren är här. Vi är ju bara i början av mars. Det kommer att komma flera bakslag. Fler snöoväder lär hinna komma och gå innan det är vår på riktigt, likaså mer kalla perioder i omgångar.

Våren har nu kommit till Stockholm, enligt SMHI:s vårkarta som uppdaterades i dag. Det blir riktigt fint vårväder från söndag och framåt, med upp emot tio grader varmt i stora delar av landet.

Ja, jag vet att jag är en glädjedödare i denna fråga. Men jag tror att jag får rätt. Tiden lär utvisa och facit får vi först i mitten på maj.

Varför jag skriver mitten på maj beror på att ett år kom det flera decimeter snö i början av maj. Den 10/5-99 skrev jag i Reloaden ”Men hallå! Snö! Vad är det frågan om?” och den 8/4-02 skrev jag ”Snö?? Det första jag såg när jag kisade ut genom fönstret i går var snö. Vem har beställt det? Inte jag! Aprilväder.”

Vädret kan man aldrig lita på!

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:01 EM | Kommentarer (3) | Google

7 mars 2007

Djurplågeri och andra skitsaker

En del ska inte få ha djur, varken bönder eller privatpersoner. Sjuka djur och kadaver låg på hög. Mögligt foder. Bottenfruset vattenkar. Det är starka bilder så klarar ni inte av det klicka inte på denna länk.

Veterinären upptäckte att lammungen hade ett brutet ben. Då tog bonden djuret och slog dess huvud i en kärra så att ögat föll ur sin håla – medan lammet fortfarande levde.
– Jag ville bara ha ihjäl den så snabbt som möjligt, säger bonden.

Det hade ju varit lite mindre plågsant om veterinären fått avliva lammungen istället. Bonden är nu polisanmäld för djurplågeri, men under det eller de åren förundersökningen kommer att uföras för att antagligen helt enkelt läggas ned, kommer djuren fortsättas att plågas.

Myndigheterna är för veka. Sådana här uppenbara fall ska rendera i aktion direkt. Han borde ha blivit av med alla djur. Rakt av.

På tal om djur, nu när det börjar töa upp får man kika nedåt hela tiden. Nu på morgonen när jag gick till Liljeholmen hade jag blicken ned i marken hela tiden. Jag såg minst tre stora hundskitblaffor som någon/några hade trampat i. Ungefär vart hundrade meter låg det en hundskit på gångbanan. VaFan, alla vet ju att det som göms i snö, kommer upp vid tö. Har inte hundägarna bajspåsar med sig kan de väl i alla fall ta en pinne och skyffla in skiten i närmaste buske, eller i nödfall göra det med skospetsen. Men de vill väl inte skita ned sig, men tänker inte på att andra riskerar att göra det.

Aja baja!

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:12 EM | Kommentarer (5) | Google

19 februari 2007

Då var det dags för kapitel rubriksättning igen då!

Madeleines hundflicka jobbade svart.
Jag tänkte att det kan ju inte vara sant att hon anlitat en hundflicka svart, som rubriken antyder. Vilket också inte var med sanningen överensstämmande. Hunddagis utnyttjade svart arbetskraft, hade inte det varit en mer relevant rubrik? Fast då hade det inte lockat lika många läsare.

Maria jobbade som hundvakt åt bland andra prinsessan Madeleines hund Zorro på ett hunddagis på Östermalm. Hon säger att hon fick 27 kronor i timmen, svart.
– Jag känner mig utnyttjad, säger Maria till Expressen.
Hunddagiset ligger i den fashionabla stadsdelen Östermalm i Stockholm.
– Många rika människor lämnar in sina hundar där. Bland annat tog vi hand om prinsessan Madeleines Jack Russell-terrier Zorro, säger Maria.

Ja, jag förstår att Maria känner sig utnyttjad. Men det är hunddagiset som har utnyttjat henne och inte som rubriken antyder lillprinsessan, som förövrigt numera har bytt hunddagis.

Maria vände sig till Syndikalisternas fackförbund. De lyckades inte så bra med förhandlingarna, för ägaren av hunddagiset anlitade en advokatfirma som verkligen utnyttjade situationen till ägarens fördel genom att ge Maria skulden, via skrivningen "i förekommande fall arbetstillstånd". Svart arbetskraft har sällan arbetstillstånd, det är därför de ofta tvingas att ta jobb till rena rama slavlönerna.

Ett 15-tal syndikalister blockerade ett hunddagis på Östermalm i Stockholm på måndagsmorgonen. Fackförbundet protesterade mot behandlingen av en anställd. Ägare och kunder hindrades från att ta sig in i lokalen.

Nu vet jag inte hur många hunddagis det finns på fashionabla stadsdelen Östermalm, men finns det fler än ett så tycker jag nog att de ska publicera namnet på hunddagiset, för annars blir det i förlängningen så att artikeln omedvetet kan tyckas misstänkliggöra de andra.

På tal om hundar. Idel ädel adel. Ädel är den dock inte alltid.

– Nu ska du få din jävel.
Adelsmannen slog sin hund Tusse blodig och vimmelkantig med en machete....När polismännen hittade Tusse befann han sig blodig och vimmelkantig i ett rum med blodstänk på golvet och väggarna.

Mannen, ja - jag vill inte kalla honom för adelsman, fick bara böter. Historien täljer inte om han fortfarande har kvar hunden. Men jag anser att behandlar man sin hund på detta sätt har man förverkat sin rätt att ha hund.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:03 EM | Kommentarer (4) | Google

17 februari 2007

Kattbloggeri

B. hade läst någonstans att det inte var bra att ge katter p-piller jämt så han slutade att ge Tiger sina piller, vilket resulterade i att hon inom en vecka började jama och leva rövare.

Jag sa åt honom att ge henne p-piller igen så kanske hon lägger av. För det var så jobbigt att lyssna på kattskrället :) att jag förra helgen kom och sa hej och sa hej då :) efter ett par timmar. Nu är Tiger som vanligt igen. Skönt!

Jag kan inget om katter. Hundar kan jag desto mer om, jag har minst en hyllmeter med bara hundböcker och jag har läst varenda en från första till sista sidan. Jag kan nästan påstå att jag var en fanatisk hundmänniska förut, med en schabrador och tre New Foundlands i huset. Jag är väl en hundmänniska fortfarande (passiv dito), men utan hund. Men jag älskar hundar.

Katter är däremot ett tämligen okänt kapitel för mig, inte ens en enda bok om katter har jag. Men ni som har katter. Ger ni dem p-piller regelbundet? Jag tycker att risken mot biverkningar får vägas mot obehaget att ha en katt som inte heller kan mår bra när hon jamar, skriar, lever om och inte har någon ro i kroppen.

B. och Tiger trivs med varandra, men hon gillar inte mig. Fast jag tar det inte personligen. Hon gillar inga av kvinnligt kön. Någon kvinna/tjej måste ha varit elak mot henne. Det är den enda förklaringen jag kan komma på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:14 EM | Kommentarer (10) | Google

27 december 2006

Salta Katten

Lite kattbloggeri :-).

När jag var liten var Salta Katten ett populärt godis. Hur det är med den saken i dag har jag ingen aning om. Tablettasken verkar finns kvar, men jag har inte köpt den på länge.

Men nu har Salta Katten fått en ny innebörd.

Allt fler katter drabbas av urinsten och njurproblem - något som kan bero på för mycket salt i maten. Men det är stor skillnad på saltmängden i olika typer av foder, visar Rapports egen undersökning.

Jag tror nog att jag ska be B. byta foder åt Tiger. Han köper Friskies torrfoder och den innehåller mycket salt och det kan i slutändan bli en dyr historia, urinsten och problem med njurarna kan resultera i ett stort hål i plånboken.

- Vi har genom forskning funnit ut att maten bör ha betydligt mer salt än minimum, för att få katterna att bli törstiga och dricka, säger Espen Holm, vd för Nestlé Purina Sverige.

Salt är inte nyttigt varken för människor eller djur i för höga doser. Det verkar lite underligt att tvinga katterna att dricka genom att göra dem törstiga genom att salta kattmaten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:52 FM | Kommentarer (5) | Google

21 december 2006

Vintersolståndet

Än har ingen dator dykt upp.
Ingen har hört av sig från företaget i fråga.
Lite putt börjar jag bli.

Men å andra sidan, i natt vänder det.
Vi går mot ljusare tider.
Det är i alla fall något att glädja sig åt :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:23 EM | Kommentarer (4) | Google

5 december 2006

Blöt som en hund

Det finns ett uttryck - blöt som en hund. Jag som haft hundar, dessutom hundar (NewFoundlandshundar) som har _MYCKET_ päls, har all anledning att känna till uttryckets innebörd. Deras päls samlade vatten och när de kom in och skakade på sig flög det vattenstänk ända upp i taket. De dagar då det var lervällingsvatten var det inte såååå roligt.

Blöt som en hund

Jag har aldrig överfört begreppet på människor eller mig själv. Men i dag säger jag bara - i skrivande stund är jag blöt som en hund. Jag gick från Liljeholmen och hem, med mitt lilla ihopfällbara paraply. Men jag hade lika gärna kunna vara utan detta paraply, för det regnade snett från alla håll och vinden vände stundtals paraplyet ut och in.

Nej, det här känns inte okey. Hällregn, plusgrader och det den 5:e december. Väderprognosen ser inte lovande ut för kommande 10 dagar noterar jag. Jag läste även detta nedan i dag:

Snön på väg att försvinna för alltid. Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott.

TV-meteorologen Pär Holmgren förutspår detta.

- Snögränsen är ett av tydligaste exemplen på att vi får ett varmare klimat.

Ja, han borde väl veta, om någon. Jag kan bara rent lekmannamässigt tycka att något känns fel. Helt fel.

// Annica

Annica Tiger 3:44 EM | Kommentarer (8) | Google

27 november 2006

Var det lika varmt 2002?

Angående det varma vädret. 8/11-02 skrev jag i Reloaden om en liten skatunge som ramlat ned från trädet. Var det lika varmt då i november som nu? Jag minns inte, mitt minne liknar numera mest teflon :-). Det lär ju i alla fall ha varit en fågelunge ur en andrakull. Så sent brukar väl inte fåglar ha sin första kull ungar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:34 FM | Google

En hundägare är alltid ansvarig

Pågår det en regression i Belgien?
Det låter som om de är på väg tillbaka till forntiden.

Hundar ska få spöstraff. Hundar som bits, bajsar på olämplig plats eller skrämmer små barn ska kunna straffas, enligt ett nytt belgiskt lagförslag.... Hundar som beter sig kriminellt hotas med både spöstraff och i värsta fall döden.

Spöstraff? Inte ens människor bestraffas med detta i moderna samhällen. Vilken nytta skulle det göra på en hund? Ingen. Tvärtom. Det skulle skada hunden.

Jag är ingen hundexpert, men jag har haft fyra hundar. En schabrador och tre NewFoundlandshundar. De tre sistnämda var timida och lugna, men schabradoren var lite busig och behövde lite mer strikta händer.

En hund som gör något olämpligt ska tillrättavisas i precis det ögonblicket hunden utför handlingen. Att komma en vecka efteråt och knäppa den på nosen och bestraffa den är för hunden helt obegripligt, då den inte har den intelligensen att den kan sammankoppla bestraffningen med det som hänt för en vecka sen.

Det är alltid hundägaren som har ansvaret för vad hunden gör. Skiter hunden på en olämplig plats, ja - då ska hundägaren ta upp bajset och förpassa det in i en hundpåse. Hunden skiter när den är skitnödig och fattar inte att gräsmattan framför ett dagis inte är rätt plats att göra ifrån sig på. Det är faktiskt svårt att avhryta en hund som satt sig i hukande ställning.

En hund som skrämmer småbarn är även det ägarens fel och inte hundens. En hund som bits ska ha munkorg. Ofta är en hund som bits rädd, såvida det inte är en kamphund som fostrats till att bita allt och alla. Sådana hundar ska tas ifrån sina ägare.

Nej, detta förslag är helt fel.
Det rimmar illa med både vett och sans.

Katter som rivs, bits och skiter i andras trädgårdar,
ska de också få spöstraff eller avlivas?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:47 FM | Kommentarer (2) | Google

24 november 2006

En solskenshistoria

En solskenshistoria som värmde. En japansk vildhund som suttit på en betongavsats i flera dagar ville inte bli räddad, men slutet gott - allting gott.

Nej, allting är inte gott. Men ibland måste man sortera och förtränga. Det går inte att ta till sig allt som sker i världen. Jag lyssnar på nyheterna och noterar vad som hänt ute i världen, men mentalt orkar jag inte ta in det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:49 FM | Kommentarer (3) | Google

9 november 2006

Luras djuren av vädret?

Skatorna håller på och fejar och putsar på sitt enorma bo, som nu återigen kan skönjas då bladverket fallit av. Så gjorde de i våras och jag tyckte det var trivsamt att kika på deras arbete och kul att se slutresultatet - vilket blev två ungar. Tror de att det är vår?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:35 FM | Kommentarer (2) | Google

4 november 2006

Fisk är nyttigt, men är det nyttigt för fisken?

Jag har börjat äta fisk fem dagar i veckan, det är bara på helgerna jag äter kött. Att producera kött är resurskrävande och det är den insikten som gjort att jag minskat min konsumtion drastiskt.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att bli en vegetarian, Visst jag gillar grönsaker, men inte bönor och linser, dessutom tror jag inte att människan är skapt för att enbart äta vegetarisk mat.

Fisk är nyttigt. När jag var liten var argumentet att äta fisk att man blev intelligent. Om den argumentationen skulle hålla även i dag vet jag inte ;-).

En till två portioner fisk i veckan minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med hela 36 procent, enligt en amerikansk studie...Hemligheten är de omega-3-fettsyror som kallas EPA och DHA. Därför är fet fisk effektivare när det gäller att minska risken för sjukdomar, och odlad lax är allra nyttigast eftersom den är så fet. Jämfört med vild lax innehåller den dubbelt så mycket omega-3.

Torsk äter jag inte, som en ren protest mot utfiskningen och de höga kvoter som fortfarande delas ut, samt den illegala handeln av tjuvfiskad torsk utom kvoten. Numera försöker jag läsa mig fram till vart fisken är fiskad/förädlad. Fisk från Island vill jag inte köpa sedan de nu återupptagit sin valjakt.

Jag äter ofta lax som är odlad i Norge. Men jag känner en viss tvekan då jag har läst att fiskodlingar förorenar vattnet runt omkring. Jag köper behändiga frysta portionsbitar. Jag är lite slö av mig eller rättare sagt, jag tycker inte om att laga mat.

Häromdagen läste jag att vi inte kommer att kunna äta viltfångad fisk och skaldjur bara inom bara några decennier. Allt på grund av överfiske, föroreningar i vattnet, algblomningar och att arter försvinner. Ungefär 30 procent av de arter som fångades kommersiellt på 1950-talet är i det närmaste utrotade i dag.

BTW - angående det jag skrev om i går.
5 enkla spartips för hemmet som sparar pengar och minskar klimatförändringarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:04 EM | Kommentarer (4) | Google

3 november 2006

Två bilder som säger en hel del om vart vi är på väg...

En bild säger ofta mer än en massa ord.
Dessa två bilder säger en hel del,
den ena tagen 1918 och den andra 2006.

Vart är vi på väg?
Jag är orolig, främst för mina barnbarn.
Men det är vi som måste agera. Nu!
Manjana-mentaliteten duger inte längre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Kommentarer (11) | Google

2 november 2006

Snökaos i går

Alla vet att vintern kommer varje år. Men alla tycks lika förvånade varje gång. I Stockhom var det rena rama kaoset på vägarna. Dubbdäck på bilarna var en bristvara. En del stod bara och slirade och kom ingen vart och stoppade resten av trafiken att komma fram. Jag har inte tid för byta till dubbdäck förrän den elfte november, men tills dess får bilen stå såvida inte vädret stabiliseras och väglaget blir bättre.

Kör försiktigt!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:16 FM | Kommentarer (2) | Google

1 november 2006

Regn i massor

Mycket regnande har det varit. I går kom det osedvanligt mycket på en gång och regnvattnet samlades i en enkelriktad tunnel jag passerade på väg hem. Jag kunde inte låta bli att stanna till och ta några kort.

Lite mycket vatten i tunneln

Jag stod kvar ett bra tag och kollade in de olika stilarna att tackla vattenmassorna. De flesta fegade och körde långt till höger, men en del brakade rakt igenom precis som om de tyckte det var kul. Lite som när en annan var liten och älskade att plaska i vattenpölar. Själv hade jag nog fegat, i alla med min bil som inte är så högväxt så att säga :-).

Tänk att så lite kan roa så mycket?
Att jag själv blev genomsur märkte jag inte.

Snön som skulle komma i natt har tack och lov uteblivit, frosten likaså. Men kör lugnt, det kan frysa på och bli ishalt på vägarna. Snön får gärna vänta. Jag har lite svårt att acceptera att vi nu befinner oss i november månad. Det låter så vintrigt....

Update 8:40
Nu snöar det som bara den.
Det är alldeles vitt utanför fönstret.
Kung Bore har anlänt :-(.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Kommentarer (4) | Google

30 oktober 2006

Nu ligger vargarna risigt till....

Det kommer att bli än lättare att döda varg nästa år eftersom "regeringen" vill ändra lagen nästa sommar.

Det blir lättare att skjuta varg. Den 1 juli ändras jaktstadgan. Enligt jordbruksministern vill regeringen göra det enklare att skydda tamdjur.

Varghatarna fick som de ville.
Centern fick sina röster som de ville.

Varg som hotar tamboskap eller hund ska kunna dödas även om vargen inte attackerar djur i en hage. Reglerna ändrades redan i våras, då det blev tillåtet att skjuta varg som attackerade förutsatt att man först avfyrat varningsskott. Regeringen vill att det ska räcka med att vargen hotar tamdjur.

Begreppet hotar tamdjur kan tänjas långt. Jag är övertygad om att denna nya lag kommer att missbrukas. Det tjuvskjuts vargar redan i dag och inte lär avskjutningen minska med den nya lagen.

Men en sak som många inte tänker på är att älgstammen har minskat. I takt med att den minskar får vargen svårare att hitta byte och det kan vara en anledning till att den, mot sin naturliga instinkt, går mot bebyggda trakter och tar tamdjur.

B. är en gammal jägare. Han berättade att i år fick ett jaktlag i norr en kvot på 50 älgar. De sköt 20 stycken, men sen fanns det inga fler att skjuta hur länge de än satt på sina pass. De avbröt jakten, men blev uppringda av skogsbolaget som äger marken och kommenderades ut igen.

Skogsbolagen vill inte ha älgar som förstör deras skog. Men vargar vill ha älgar för att få mat. Det är en ekvation som inte går ihop.

Vargarna hör hemma i svensk fauna, likaväl som björn, lo, räv, djärv och älgar.

BTW - de flesta hundar skadas eller dödas inte av vargar utan av vådaskott av den egna ägaren eller andra jägare, samt i trafikolyckor. Det kanske ska bli allmän jakt på dem istället?

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:52 FM | Kommentarer (5) | Google

9 oktober 2006

Ont i bakpartiet :)

Vilken tur jag hade med vädret i går. Strålande solsken. Jag var lite nervös inför mötet med hästarna.

Ardenner

Den här stora hästen ryktade och kratsade jag, med viss rädsla ska erkännas. Den var högre än vad jag är lång. Men hon var snäll :). Jag vet att B. har jobbat mycket med ardenner och det var just därför jag valde att ta den hästen att jobba med. Men inte att rida på.

Tjorven

Jag valde att rida den minsta hästen, lilla Tjorven. Det var knappt att jag kom upp på den, så vig är jag, NOT. Vi fick öva på hur man får en häst att gå höger och vänster, att få stopp på dem (där hade Tjorven lite egna ideér om och när), samt testa på skritt och trav.

Sedan var jag och fyra andra redo för en tur på Gärdet. Tjorven skötte sig bra, förutom att hon ett par gånger hux flux började trava, men jag hängde med :). Med andra ord, jag satt kvar och ramlade inte av.

Som Tobbe skrev, det känns i vissa kroppsdelar i dag.

Min rädsla för hästar har jag kvar, men jag har större förståelse för alla dem som älskar ridning. Visst var det något speciellt att sitta där på hästryggen. Men nu har jag testat. Den som inte testar får inte reda på något.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:28 FM | Kommentarer (7) | Google

6 oktober 2006

Kommer jag att bli hästbiten?

Jag har ridit barbacka på en elefant och på en buffel (plus kamel i sadel). No fear. Men nu ska jag rida på en häst, dock ej barbacka. Det står på min lista "att göra innan jag blir för gammal och trillar av pinn". Det ska bli spännande, allrahelst som jag är skiträdd för hästar. Varför vet jag inte, säkert någon traumatisk upplevelse från min barndom. Men demoner är till för att bekämpas. Vem vet, jag kanske blir hästbiten, inte bokstavligt - fast den risken finns ju också :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 EM | Kommentarer (5) | Google

14 september 2006

Djurbordeller? Sjukt värre!

Tidelagen togs bort från brottsbalken i Sverige så sent som på femtiotalet. Med andra ord är tidelag tillåtet. Dock...utsätts djuren för smärta eller tvång anses det djurplågeri. Då kommer frågan per automatik. Tvång? All tidelag handlar väl om tvång? Smärta? Hur kan ett djurs smärta mätas? Det är inte meningen att människor ska ha sex med djur. Det är i alla fall min personliga åsikt.

Sjukt är det hur som haver.
I Danmark finns det djurbordeller.

Det är förbjudet att organisera sexköp i Sverige så en djurbordell borde då sorteras under koppleri. Jag hoppas verkligen inte att detta är något som finns i Sverige. Folk må ha sina sexuella preferenser, men vete sjutton om inte detta är att betrakta som sjukt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:08 FM | Kommentarer (10) | Google

4 september 2006

Crocodile Hunter

Steve Irwin som ofta har synts i naturprogram,
speciellt med krokodiler inblandade,
kommer inte längre att få syssla
med det han älskade allra mest.
Jag kommer att sakna honom och hans ivriga yviga gester
och skådespel i naturprogrammen i TV.

R.I.P.

Det var en stingrocka,
inte en krokodil som orsakade hans död.

http://msnbc.msn.com/id/14663786

http://hd.se/utrikes/2006/09/04/stingrocka_blev_krokodiljaegares

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:06 EM | Kommentarer (4) | Google

30 augusti 2006

Bananflugor

Lade ned några bruna bananer i soppåsen häromdagen.

Ruttnande bananer

I dag när jag skulle tömma soppåsen var skåpet under diskbänken fullt med bananflugor (Drosophila melanogster). De kan väl inte bara uppstå ur tomma intet? Äggen till bananflugorna måste finnas redan i bananskalen, det är min enda förklaring, men här anges en annan förklaring som jag betvivlar starkt - att de lever vilda i naturen i Sverige okey, men hur sjutton har de hittat in i mitt stängda skåp under diskbänken?

De är små och bruna och jag vill inte ha mitt hem invaderat av dessa små irriterande flygfän. Mardrömmen vore om de spred sig och lade ägg i krukväxternas jord. Den här lägenheten är liten och det finns inte plats för fler än mig. En bananflugekoloni är inte önskvärd och inte välkommen alls. Nu har jag ingen ättika hemma, men jag har sockerlösning med en droppe diskmedel i i två skålar och jag hoppas de dränker sig själva. Men än har ingen lockats till dessa "dukade fat".

Flugorna är bruna (har aldrig sett något liknande förut), vanliga småflugor som brukar förekomma om krukväxterna vattnas för mycket är gråsvarta, om jag inte minns fel.

Jag hittade dessa tips på nätet:

Blanda en del vatten, en del äppecidervinäger och ett par droppar diskmedel (det sista för att få bort ytspänningen) i ett glas och ställ det vid diskbänken. Sen är det klart! Inom några dagar har flugorna samlats i glaset och du slipper ha dem surrandes runt dig!

Ett annat tips är att trycka ned några vitlökklyftor i blomjorden. Det håller borta diverse kryp coh flugor från dina blommor.

Försvinner de inte så får jag testa råden ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:17 FM | Kommentarer (18) | Google

31 juli 2006

Tropiska nätter

När jag nattade i går var det 28.3 grader i lägenheten och trots att fönstret stått på glänt under natten är det fortfarande varmt. Det är 25.6 grader nu inomhus på morgonkvisten och det känns....klibbigt och varmt - lite osvenskt :). Denna sommar har så här långt varit kanon.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:04 FM | Kommentarer (7) | Google

27 juli 2006

Hundars öde i varma bilar och under jakt

Det händer varje år. Att folk inte fattar att hundar inte tål att sitta instängda i bilar i denna värme? Hur är dessa hundägare funtade? Instängd hund dog av värmeslag.

BTW - Det finns många varghatare i Sverige. Bland jägarna är vargen hatad har jag förstått eftersom den skadar och dödar deras jakthundar. De vill skjuta av vargstammen eller förinta den helt. Men den som sig i leken ger.... Själv skulle jag aldrig släppa en hund lös i björn- och vargtätt område.

Nu har sanningen kommit fram. Det kanske är dags att skjuta av alla jägare och trafikanter? Jägare och trafikanter är farligare för hunden än vad vargen och andra rovdjur är.

Saxat ur DN.

Fler hundar skadas eller dödas av jägare än av rovdjur. Många jakthundar dör även i trafikolyckor under löshundsjakten. Det visar statistik från försäkringsbolaget Agria....Under åren 2000-2005 betalade Agria ut ersättning för 84 hundar som angripits av rovdjur. Under samma tid hade 135 hundar skadats eller dödats av vådaskott från jägare.

Alltså är det nästan dubbelt så många hundar som råkat illa ut under jakt på grund av jägarna själva. Men det talas det inte hög om. Pinsamt kanske för jägarna att vådaskjuta jakthundarna, då är det lättare att skrika "Vargen kommer" och lägga all skuld på rovdjuren, vilka bara står för en procent av olyckorna som drabbar jakthundarna. Trafiken skördar offer, jakthundarna korsar vägar i sin iver att spåra upp bytet. En hund i timmen körs ihjäl under löshundsjakten. Det talar man inte heller högt om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Kommentarer (9) | Google

15 juli 2006

Naturist? Javisst!

Det finns många nakenbad i Stockholm, men givetvis även på andra orter i Sverige. Har du aldrig testat att sola och bada naken så rekommenderar jag dig att testa. Det är beroendeframkallande. Ingen bikini som skaver. Inga sladdriga badshorts. Solen som får smeka hela kroppen, inga vita albylarslen eller vita fula ränder efter bikinin eller baddräkten.

Nudist, naturist och nakenbad

Det är precis som vilken badplats som helst, bara det att ingen använder badkläder. Det tar bara några minuter att vänja sig vid att alla är nakna, underligt nog. Det är helt vanliga människor, ensamma, par, barnfamiljer och större sällskap som badar och solar där och inga knäppa kufar som kanske en del kan tro. Jag kan inte garantera att det är så på alla naturistbad, men å andra sidan tycker jag nog att Aftonbladet överdriver lite i denna artikel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:04 EM | Kommentarer (4) | Google

11 juli 2006

Bensinpriset ökar

Bensinpriset ligger nu på 12.64 för 95-oktan. Dyrt, ja - men vi är inte ensamma om det. I Europa finns det många länder som har samma prisnivå. Jag orkar inte yvas över att bensinpriset ökar. Jag tycker det är helt okey. Jag har en bensinsnål bil och åker bara bil om jag måste, annars tar jag mig fram via kollektivtrafiken. Det ökande priset kanske till slut kan bli ett incitament att skaffa en bensinsnål bil eller en miljöbil driven på etanol eller gas.

Jag hittade några siffron från 2005 på Vägverkets hemsida. Jag misstänker att priserna har ökat proportionellt i de olika länderna. Att bensinpriset ökar beror på att efterfrågan från länder som Kina och andra har ökat. Ännu ett incitament att försöka styra över till miljövänliga alternativ, inte bara i Sverige utan i hela världen. Miljön kommer inte att palla trycket annars. Det går snabbt att förstöra vår natur och miljö, men det tar lång tid att återställa och reparera den, om det ens går i vissa fall.

PS. De som måste ha bilen för att ta sig till jobbet får dra av detta på deklarationen och än så länge är det ett högre belopp per mil än bensinpriset.

Att kommentera fungerar ej.
Webbhotellet testar MT och besked kommer kanske i dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 FM | Google

8 juli 2006

Djurblogg

Fick ett så rart mail:

Vill bara framföra ett stort och varmt tack för många intressanta tankar kring djur. Har suttit vid min dator på Xxxxxx Xxxxxxxxx xxxxx med ett fånigt leende på läpparna i snart en timme.

Jag kanske ska börja med en blogg om enbart djur?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:38 FM | Kommentarer (1) | Google

4 juli 2006

Besserwisser

Jag är sååååååååååååå djävla trött på alla besserwissrar som det finns av i mängder. Min f.d svåger var en dito. Honom hade jag svårt för. Tur att han inte längre finns i familjekretsen.

Jag fick ett mail där en man skrev om hur förträffligt det var att ta bort fästingar med ett speciellt diskmedel (skriver inte sorten då jag inte vill göra reklam för detta diskmedel).

Man skulle droppa några droppar av diskmedlet på fästingen på en bomullstuss och gnida lite försiktigt på fästingen i ett par tre varv, vips så skulle fästingen släppa. Ja, det låter ju bra.

Men jag svarade att jag var lite osäker på om metoden är bra. Risken finns att fästingen hinner spy upp lite av sitt maginnehåll innan den lossnar. I maginnehållet finns smittämnen som Borrelia och Erlichia som exempel. TBE-viruset smittar redan när fästingen satt sig och börjat suga blod. Jag skrev också att jag tyckte det lät lite likt den gamla smörmetoden som användes som huskur när jag var liten.

Svaret jag fick var inte trevligt.
Undra om han hade svarat lite otrevligt om han mailat en man?

Hur som haver, jag svarade lugnt och sansat, att så länge ingen har bevisat att fästingen INTE släpper ifrån sig smittämnen under borttagning med diskmedel, så tänker inte jag förorda denna metod.

Det finns fästingpincetter och hanteras de rätt så är de den allra bästa metoden, såvida man nu inte klämmer fästingen på magen med pincetten. Men fästingborttagare har ju information om hur de ska användas. De som inte läser manualer kanske inte läser instruktionerna, men det är deras problem.

Jag själv har fortfarande förmågan kvar att ta fästingar med bara naglarna, det lärde jag mig under mina femton år som hundägare. Det är bra nu när B:s katt börjar få fästingar.

Jag får fortfarande inte själv ta i henne, men han lurar henne att lägga sig på golvet genom att kelas och jag sticker in händerna emellan hans och "scannar av" och tar bort eventuella fästingar, utan att hon fattar vad som händer :-). Katter är kanske inte så smarta som alla säger?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:05 EM | Kommentarer (5) | Google

3 juli 2006

Bad och natur

För varmt för att vara inne.
För varmt för bloggande.
För varmt att vara inne i stan.
Det blir badet som gäller.
Badet som ligger ute i naturen.
Grönt och fint.
Svalkande vatten.
Lugn och stillsam omgivning.
Jag tror jag har blivit badberoende :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:23 FM | Kommentarer (4) | Google

30 juni 2006

Djur kan ge närhet och därmed välmående

En liten hundvalp kan förvandla en tuffing till en kramis. Även tuffingar behöver kroppskontakt och kärlek. Ett sätt är att tillåta hundar och andra djur på anstalterna.

Kärlek, kroppskontakt och närhet är något vi alla levande människor behöver. Tyvärr är det många som inte får tillräckligt av detta eller inget alls, av olika orsaker.

Även på äldreboende kan en blöt hundnos kan göra underverk.

Jag tycker att dessa artiklar DN har publicerat påvisar att djur gör människor friskare.

När jag hamnar på senilhemmet så skulle jag med all sannolikhet vilja ha djur där. Att få krama en hund är en lisa för själen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:41 FM | Kommentarer (15) | Google

29 juni 2006

Kanadagäss

Kanadagås

Den däringa Bengt Berg skulle jag velat haft ett allvarlig snack med. Men förmodligen lever han inte skulle jag misstänka. Men kanadagässen lever och frodas. De är en plåga. Helt sjukt idiotiskt att inplantera dem i vår natur.

Saxat från SOF - Sveriges Ornitologiska Förening:

Namnet kanadagås, användes första gången i formen Kanadisk gås 1875, medan kanadagås först användes år 1915. Namnet kommer av att artens naturliga häckningsområden till stor del ligger i Kanada. De första utplanteringarna i Sverige gjordes i Kalmarsund av en som hette Bengt Berg någon gång kring 1930. År 1940 flyttade Bengt Berg till Eriksberg i Blekinge där han fortsatte sina utplanteringar av kanadagäss. Under 1940-talet skänkte han kanadagäss till Örebro och Västerås, där fåglarna under en kort period som parkfåglar etablerade sig såväl i Hjälmaren som i Mälaren och gav upphov till snabbt växande bestånd. Sedan följde en rad utplanteringar runt om i Sverige som har fortsatt fram till 1970-talet. Sedan dess har kanadagåsen ökat kraftigt i antal och fortsätter med det. Därför är det svårt att veta hur många som häckar i vilt tillstånd idag men troligen rör det sig om 10.000 – 20.000 par.

Det första jag fick göra när jag kom till badet i morse var att hjälpa en äldre farbror (han som sköter badplatsen) med att skotta skit från kanadagäss. Det var ett flertal skottkärror som fylldes. Jag tyckte så synd om honom, ingen annan verkade vilja lyfta ett finger för att hjälpa till. Men när jag började kom det två killar och hjälpte till. De skämdes väl lite?

Ja, det tog cirkus en timme, sedan tog slöflocken tag i mig. Men det sägs att man blir brun när man rör på sig :-).

Men jag såg en andhona med fem små gulliga dunbollar. De var inte ett dugg rädda utan de simmade runt en nästan. Kanadagässen schasades bort och dem såg jag inte mer under dagen. Men förmodligen har de haft lattjo lajbans under de dagar nu inga badgäster funnits, därav all djävla skit.

Jag körde som vanligt vilse när jag skulle hem, förvånande? Västerbron var ju kul att köra över, det var ett tag sedan och jag vände vid Alvik. Allt bara för att jag missade skylten Hornstull Årsta, eller missade och missade - några sekunders tvekan gjorde att jag inte hann svänga in på rätt väg för det låg bilar i den filen och då är det lixom kört, både bokstavligt och bildligt talat. Det är bare å åk :).

I dag känns allt lite bättre. Det som tyngt mig i flera veckor har nu lagts från mina axlar. Det är skönt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:25 EM | Kommentarer (5) | Google

14 juni 2006

Rör inte mitt ben

Garanterat ett glatt morgonskratt, eller flera rättare sagt. Jag satt och garvade hela tiden. De säger att hundar är dumma och det är inte min erfarenhet, efter att ägt fyra dito. Men den här hunden tog i alla fall priset.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:54 FM | Kommentarer (4) | Google

10 juni 2006

Sol och värme.

Nu är sommaren här!
Vad mer kan man begära?
Njut! Sommaren är kort.
Snart vänder det mot
mörkare tider :).
Den dagen, den sorgen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 EM | Kommentarer (1) | Google

7 juni 2006

Fjolårskalvarna stöts bort

Nu är det svåra tider för älgarnas fjolårskalar. De stöts bort. Brutalt. Naturens gång. Det finns många årskalvar som virrar omkring nu. Stressade. Ensamma.

Fjolårskalv

B. berättade att när han åkte hem över I1 så var det en fjolårskalv som anslutit sig till kossorna som går lösa på området. Han sökte väl en slags trygghet, men kossorna uppskattade säkert inte sällskapet. Dagen efter syntes kalven inte till.

Läste en notis i lokaltidningen att en grupp ungdomar mellan 12 till 14 år som jagade ut en fjolårskalv på taket till parkeringshuset i Vårberg. Kalven blev så hetsad att den kastade sig uför taket och bröt bägge frambenen. Trots detta fortsatte barnen jakten.

Fjolårskalven, med sina brutna framben (tänk vilken smärta), försökte söka skydd genom att hoppa över stängslet till tunnelbanespåret. Svårt medtagen och med ström i kroppen avlivades den av en man från trafikkontorets skadedjursgrupp.

Ett 50-tal personer samlades utanför stängslet för att se på kalvens dödskamp och avlivningen. Folk spottade på älgen. Någon kastade en glödande cigarett på den. Detta uppgav mannen som fått i uppgift att avliva kalven.

Tunnelbanan stod stilla ett par timmar för att en kranbil skulle kunna lyfta bort kalven från spåret.

FY FAN säger jag bara. Jag tror inte att det bara var barn som spottade och hånade djuret. De ungdomarna som startade förföljelsen av kalven borde lagföras för djurplågeri. De andra som bara stod och tittade på borde skämmas, dels för sitt agerande och för att vara så dåliga förebilder för barnen.

Vad är det för människor som kan göra något sådant här?

Var finns respekten för allt levande liv?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:32 EM | Kommentarer (6) | Google

27 maj 2006

Två katter i en smäll

Egentligen en tragisk rubrik. När B. hämtade mig vid stationen så berättade han att det låg två överkörda katter vid en refug utanför dagiset på Rönnbärsvägen. Vi handlade och när vi åkte hem bad jag honom stanna strax innan katterna.

Jag gick bort till katterna, som hade lagts bredvid varandra. Den ena var till synes helt oskadd, gyllengul och vit - men stendöd. Den andra såg ut som en grå katt, slamsorna var lite svåra att göra en definitiv bestämning av hur katten sett ut i livet.

Men på den katten fanns ett halsband. Jag kavlade upp armarna och lirkade bort halsbandet bland allt slafs och hittade ett telefonnummer. Jag ringde, först kom jag till en telefonsvarare så jag blev lite osäker att jag läst av siffrorna rätt utan glasögon.

Väl framme vid bilen tog jag fram lappen och ringde igen, jo - jag hade ringt rätt och nu svarade damen själv. Tacksam för att jag ringt, men väldigt ledsen för kattens skull. Det var dotterns katt och damen hade varit orolig då katten inte kom hem i går.

Jag beskrev vad vi stod och att jag skulle lägga halsbandet på marken och när hon stod bredvid det skulle hon se katterna i refugen snett framåt.

B. tyckte jag var lite fånig, men jag sa bara:

- Tänk om det varit din katt? Hade du inte velat veta?

Märk era katter. Händer en olycka får ni i alla fall besked. För då blir det så mycket enklare att ringa. Den som kört på katterna hade uppenbarligen inte brytt sig om att ringa utan bara lagt upp dem på refugen. Slarvigt. Fegt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:44 EM | Kommentarer (6) | Google

11 maj 2006

Jag vill ha en brun NewFoundlandsvalp

Jag saknar mina hundar. Jag skulle gärna vilja skaffa mig en liten brun NewFoundlandsvalp. Men som det är nu så finns det inte förutsättningar för att förverkliga min dröm. Den dagen kanske kommer, vem vet? Mitt hjärta klappar fortfarande för hundar, av alla de sorter.

Jag hittade en gammal text, som jag återanvänder. Eventuella likheter som kan inläsas oavsiktligt frånsäger jag mig ansvaret för :).

 • Hundar saknar dig när du är borta.
 • Hundar erkänner när de är avundsjuka.
 • Hundar har inte problem med att uttrycka sin känslor offentligt.
 • Du funderar aldrig på om hunden är god nog för dig.
 • Hundar har skuldkänslor när de har gjort fel.
 • Hundar skryter inte om vem de legat med.
 • Hundar kritiserar inte dina vänner.
 • Hundar leker inte med dig -- utom apport (och de skrattar inte åt hur du kastar).
 • Hundar är nöjda med vilken video du än hyr, eftersom de vet att det viktigaste är att ni är tillsammans.
 • Hundar känner sig inte hotade av din intelligens.
 • Du kan dressera en hund.
 • Du är aldrig misstänksam över din hunds drömmar.
 • Underbara hundar vet inte om att de är underbara.
 • Hundar förstår vad "NEJ" betyder.
 • Hundar tycker att du är ett geni.
 • Du kan pott-träna en hund.
 • Du kan tvinga en hund att bada.
 • Hundar rättar inte till dina historier.
 • Medelålders hundar överger inte dig för en yngre ägare.
 • Hundar har inget emot om du alltid kör.
 • Hundar erkänner när de har tappat bort sig.
 • Hundar tynger inte ner din väska med sina saker.
 • Hundar bryr sig inte om du rakar benen eller inte.
 • Hundar känner sig inte hotade om du tjänar mer än de gör.
 • Hundar menar det när de pussar dig.
 • Hundar är snälla mot dina släktingar.
// Annica Tiger

Annica Tiger 9:15 FM | Kommentarer (6) | Google

12 april 2006

Hundtestet

Enligt hundtestet är jag en Engelsk bulldog.

Bulldoggen är en cool livsnjutare av rang. Den ser tuff ut, men har inte riktigt koll på vilket skrämmande intryck den kan göra på såväl människa som andra hundar. Den börjar aldrig ett slagsmål, det behöver den inte. Tvärtom så förväntar den sig att alla är lika fredliga som sig själv. Bulldoggen lever under devisen "peace, love and understanding annars får du riktiga problem". Skulle den dock mot förmodan hamna i slagsmål är det bara ett som gäller; vinna eller dö. Många skulle nog kalla bulldoggen för den perfekta hunden, lugn och sansad. Den skäller nästan aldrig. Och sist men inte minst, en bulldog älskar att åka bil, tåg, båt eller flyg. Den är lättskött och behöver inte alltför mycket motion.

Det där med flyg stämmer väl inte riktigt in på mig. Själv ser jag mig mer som en New Foundlandshund. Lugn, harmonisk, behöver lagom med motion, lite egensinnig, en stor hund som tror att det är en knähund och behöver mycket kel och kram, fast dräglar det gör jag inte :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:21 FM | Kommentarer (4) | Google

2 april 2006

Katthår

Förra helgen när jag kom hem från Thailand och hade feberfrossa tog jag fram min blå älskade fleecetröja och satte på mig den över alla andra tröjor för att inte frysa. Blått är min favoritfärg, förutom när det gäller politik.

Jag råkade sedan hänga den på en stol i köket. Vilket katten upptäckte och rev ned den och byggde sig ett mysigt bo.

Min förtjusning var noll, katthår över hela tröjan och de sitter till stor del kvar trots en körning i tvättmaskinen.

Nu har B. fått uppmaning av mig att borsta katten en gång om dagen. Jag gav honom en mjuk borste av de bortgågna hundarnas borstar (ja - jag har inte slängt hundattiraljerna av sentimentala skäl) och han får borsta katten. Jag får fortfarande inte komma i närheten av Tiger. Hon måste ha haft en traumatisk upplevelse med en eller flera kvinnor inblandade, för det är inte bara mig hon skyr som pesten utan alla kvinnor. Så jag tar det inte personligt.

Den dagen hon litar på mig så lär hon låta mig komma henne på livet. Det är ingen idé att tvinga sig på henne. Även en katt ska respekteras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:01 FM | Kommentarer (5) | Google

8 mars 2006

Vete fåglarna?

Jag och fåglar är en dålig kombination. De jag är tvärsäkra på är koltrastar, eftersom vi har många tama dito på tomten och vanlig hackspett går inte att missa heller, men någon ornitolog är jag inte.

Men jag (och framförallt B.) gillar fåglar och vi stödmatar dem för 6000 till 7000 kronor om året i form av solrosfrön, talgbollar och hampfrön.

Kråkorna (tror att det är kråkor) har börjat bygga på sitt gigantiska bo precis utanför mitt fönster här. De hämtar pinnar, pular och trixar. Nu när trädet är avlövat syns det hur stort boet är, men i sommar kommer det antagligen inte ens synas genom lövverket.

Ja, det är ju positivt att i alla fall fåglarna börjar få vårkänslor. Våren är inte på väg, verkar vara mer istid just nu än vår – nätterna är kalla och det är väl när det är plus minus noll, eller rättare sagt dygnmedeltemperaturen ska hålla sig över nollan, som ska till för att det ska kunna kallas vår?

Annars? Allt är packat och klart. Hämtade sommarkläderna i helgen och har nu lyckats fylla resväskan med så mycket att den knappt går att stänga. Jag slår vad med mig själv att jag inte ens kommer att använda en tredjedel, men bra och ha finns det mycket som är och ska givetvis med.

Den bärbara hänger med då jag åker första klass och får ha 35 kilo bagage. Vem vet, jag kanske fotograferar något som kan vara värt att lägga upp på bloggen? Ett foto om dagen har jag haft tankar på att lägga upp, i mån av tid. Så ni hemma kan få sukta över bilder med sol, elefanter, tropiska växter och badstränder :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:50 EM | Kommentarer (4) | Google

5 mars 2006

Galenvirus

Jag hittade en död fasan i går vid tomtgränsen. Ska jag bli orolig? Givetvis inte. Fåglar dör varje vinter, av utmattning, svält och för fåglarna vanliga sjukdomar, exemeplvis virus av olika slag.

Jag tycker att rapporteringen börjar bli lite väl utformad i tanke om att göra folk rädda och oroliga.

"Ny död vigg hittad i Oskarshamn."

Jag är inte orolig. Fåglar har burit på virus i alla tider. De har väl varierat under tidens lopp, likt våra influensor. De som smittats och dött av fågelviruset är ofta människor som lever i samspel med sina fjäderfän. Hönsen kanske till och med hålls inomhus om det är för kallt ute och barnen leker med hönsen. Hönsen säljs levande på marknader osv.

Vi har inte den levnadsstilen i Sverige. Jag kommer att fortsätta att äta svensk kyckling och ägg utan dåligt samvete eller vara orolig. De som kan drabbas är våra hönor och tuppar, men de går under tak så den risken är nog mininal.

Jämför det antal avlidna (145 är en siffra jag sett) i fågelinfluensan med alla som dött i aids, tbc, malaria och andra sjukdomar som sprids mellan människor, som borde ha prio ett.

Då kommer man snabbt ned på jorden.

Så har galna ko-sjukan hittat hit till lilla Sverige. Jag är övertygad om att det finns fler äldre kor som kan bära på smittan. Men nu när vi ändrat reglerna får vad vi får ge kossorna är risken minimal att nya kossor blir smittade. Kor ska inte äta nedmalda kompisar, punkt slut.

Jag tänker fortsätta äta svenskt kött. Svenska slakterier är noga med att avlägsna de delar som inte bör komma i kontakt med övrigt slaktkött och på den punkten tror jag faktiskt att de sköter sitt jobb.

Vad det än gäller, så är hygien a och o. Efter att använt skärbrädan till kött eller kyckling så ska den rengöras innan den används till annan mat. Det bästa är att ha separara skärbrädor. Till sist, värm upp maten ordentligt när du tillagar den. De som äter halvrått kött har jag aldrig förstått mig på. Jag vill ha mitt kött genomstekt, detsamma gäller givetvis kyckling.

Nu är det Vasalopp.
Nu ska det hejas :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:36 FM | Kommentarer (5) | Google

2 februari 2006

Djurplågeri

Sverige anses ha ett av de bästa djurskyddet, jämfört med många andra länder. Men det tvivlar jag på efter att ha sett Kalla Faktas uppföljning i går från 2001. Vi kanske har en bra lagstiftning, men den verkar inte tillämpas och det allra värsta är att tillsynen av att lagen tillämpas verkar vara minimal.

Över 24.000 djur dog/kasserades 2004 i samband med transportskador och incidenter i slakterierna. Vore jag djurägare och skulle slakta x antal grisar eller kossor skulle jag följa med transporten, kolla att djuren hade det bra under transporten och medverka vid slakten för att se att den sker som avsett. Men jag tror att många djuruppfödare kanske inte bryr sig. Djuren är bara pengar, inga levande varelser.

Det finns en lagstiftning som reglerar bland annat hur slakt ska ske.
Saxat ur djurskyddslagen:

13 § När djur förs till slakt och när de slaktas, skall de skonas från onödigt obehag och lidande.

14 § Husdjur skall vid slakten vara bedövat när blodet tappas av. Andra åtgärder vid slakten får inte vidtas innan djuret är dött. Första stycket första meningen gäller inte om ett djur till följd av sjukdom eller olycksfall måste slaktas genast. Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, Djurskyddsmyndigheten får meddela föreskrifter om undantag från första stycket första meningen för fjäderfä och kaniner. Lag (2003:1076).

15 § Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, Djurskyddsmyndigheten får meddela ytterligare föreskrifter om slakt och om avlivning av djur i andra fall. Lag (2003:1076).

Jag tycker att man ska ha respekt för allt levande. Djur som ska till slakt ska inte trängas i transporten där det är så trångt att en del djur trampas ihjäl eller skadas. I slakterierna bör djuren inte misshandlas, uppleva dödsångest eller djurplågeri. Solklart.

Men fortfarande när grisar ska slaktas händer det att de tränger in fler än de två hissen är anpassad för och det kan innebära att gasen inte tar så som tänkt och en del är inte djupt sövda när slakten startar.

Efter Kalla Faktas program 2001 gjordes sju polisanmälningar. Under 2002 hölls bara fyra förhör. 2003 delges några misstanke om brott, men 2004 läggs förundersökningen ned eftersom brottet efter den långa handläggningstiden hade preskriberats.

Känns det igen? Åklagarna verkar sätta detta i system, fall de tycker är "heta" och inte vill ta tag i får ligga på hög tills brottet preskriberas och då, hux flux, då kan de avsluta det hela.

Det är lätt att kritisera EU:s transporter och slakterier – vilket våra EU-företrädare har gjort, med all rätt, men städa framför den egna dörren först.

Handling och inte bara ord

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Kommentarer (1) | Google

8 januari 2006

Mer kattbloggeri

B. är så förtvivlad, katten är rastlös och jamar hela tiden. Jag tror att hon helt enkelt har börjat löpa. Jag frågade om hon var extra kelig och svaret var ja, så det är det inget att fundera på. Jag hittade en telefonveterinär som ska skriva ut p-piller i morgon och som B. får hämta på apoteket. Jag läste på nätet att det kan dämpa löpningsbeteendet. Tipset med topspinnarna var ingen option tyckte han :-). Men jag är ingen kattexpert. Men jag hörde i bakgrunden hur katten lät :). Själv skulle jag inte stå ut en sekund. Jag är ingen kattmänniska direkt. Hundar är mer min bag. Jag drömmer om en brun liten NewFoundlandsvalp. Men drömmen kommer förbli en dröm, jag vill inte förverkliga den - än.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:12 EM | Kommentarer (7) | Google

28 december 2005

Vargavinter

Det ser ut som om vintern är på gång även här i Stockholm, mer snö utlovas och det tycker nog jullovslediga barn bara är kul. Själv är jag mindre road. En varg påkördes i morse vid Södertälje. Den andra på kort tid. I norr tjuvjagas de, här söderut påkörs de. Det kan inte vara lätt att vara varg. Jag tycker att det är tråkigt att så sker. Vi har så få vargar och varje dödad varg är en förlust för den lilla stam vi har i Sverige.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:01 FM | Kommentarer (6) | Google

12 december 2005

Kattblog

Tiger

B. har skaffat katt, eller rättare sagt katten har skaffat B.

Under flera veckors tid har denna kissemiss setts i skogarna runt I1. Den har närmat sig Kungsängen vecka för vecka. En dag kom den till B.s jobb. Mager. Hungrig. Utsvulten. Frusen. Skygg.

B. delade matlådan med den, den åt på avstånd. B. gjorde i ordning en låda och lade en varm väst i den, plus att han varje gång han åkte hem lade i lite extra mat och lite vatten. Det syntes att katten sov där ibland.

En dag knallade den in på kontoret och lade sig och sov vid elementet i flera timmar. När B. åkte hem lade den sig i lådan utanför. En vacker dag så hade väl katten bestämt sig att B. skulle bli husse, så den följde med hem. Den hade aldrig klarat vintern misstänker jag.

Den är fortfarande skygg, mestadels för mig. Den är avmaskad. Den får mat och vatten. Den går så fint på lådan. B. gillar djur. Djur tycks gilla B.

Vad den heter?

Tiger, på grund av den udda teckningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 FM | Kommentarer (17) | Google

16 november 2005

Är du en djurvän?

Är du en djurvän köper du bara din valp via seriösa uppfödare. Dessa hittar du via Svenska Kennelklubben som kan bistå med goda råd och hänvisningar till dito uppfödare och det finns ras och specialklubbar att kontakta.

Du är inte en djurvän om du köper en insmugglad valp. Köp inte hundvalpar på Internet om du inte är helt säker på att det är en seriös uppfödare du har att göra med. Varför gynna kriminella hundsmugglare? Varför vara så gniden och köpa en valp svart lite billigare? Jag blir så grumt förbannad varje gång jag läser om hur smugglare ertappats och hur de behandlar de små liven. Valpar ska inte behöva få en sådan start i livet, om de nu ens överlever.

Jag misstänker starkt att de varken är vaccinerade och avmaskade, vilket ökar smittorisken för alla andra hundar som finns i Sverige. Det är inte frågan om utan mer när vi kommer att drabbas av allehanda sattyg, läser mer om detta här och även här, äldre texter som fortfarande är lika aktuella nu som när de skrevs.

Saxat ur Aftonbladet:

Så undviker du hundskojare.
Köp inte hundar på okända platser.
Begär fullständiga handlingar
både om uppfödaren och om hunden.
Bli misstänksam om det
bara står mobilnummer.
Be att få se valpens mamma.
Begär vaccinationsintyg.
Hundar äldre än 4 månader
ska vara id-märkta.

Köp inte en hund via bagageluckan. En valp ska besökas i uppfödarens hem, gärna flera gånger så att den vänjer sig vid dig och det underlättar sedan anpassningen, när det är dags att klippa navelsträngen med mamman – det vill säga flytta till sitt nya hem. De valpar som smugglas in har väl knappt sett skymten av sin mamma.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:39 FM | Kommentarer (6) | Google

15 november 2005

Varg

Tänk vilken syn, att få se en livs levande varg spatsera förbi huset. Jag skulle knappast ha sinnesnärvaro nog att fumla med kameran utan jag skulle nog bara njuta av synen och bevara upplevelsen i minnet.

Jag hoppas vargen klarar sig från att bli överkörd eller tjuvskjuten av någon illasinnad varghatare.

Vart är vargen på väg? Ute för att leta en partner efter att ha blivit utesluten ur flocken? Men går han inte åt fel håll? Jag vet inte varför jag antar att det är en hanne, men är det inte ofta de som blir utstötta ur flocken och måste lämna den för ett finna ett eget revir?

Ingen rädder för vargen här inte. Jag vet att varghatarna i norr tycker att vi Stockholmare är vargromantiker. Nå, må så vara. B. har en kompis som var uppåt och jagade och släppte sin hund i skogen. Den hunden hade otur och träffade vargar. Inte blev jägaren hatisk mot varg för det utan förbannade sig själv för att han släppt hunden lös i skogen. Vargar ser hundar som mat. Vargar ser inte människor som mat, utan mer som ett hot.

Vargen är inte farlig, då skulle jag vara mer rädd för att stå öga mot öga med en uppretad björnhona som försvarar sina småttingar eller en ilsken älgko som kan bli riktigt elak om hon tycker att man kommer för nära henne och hennes kalvar, för att inte tala om den tiden på hösten då de äter jästa äpplen och blir riktigt på kanelen. B.s bror hade en sådan älgko på tomten för några år sedan, de sprang gatlopp till bilarna :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:41 FM | Kommentarer (11) | Google

20 oktober 2005

Gris

Tobbe sände mig en kul url.
Jag älskar grisar i alla de former,
dock inte fyllesvin och mulliga mansgrisar – utan djuret grisen.
Jag skulle vilja ha denna lilla raring.
Helt klart har den mer IQ än somliga människor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:55 FM | Kommentarer (3) | Google