« Vibramycin | Startsidan | Mobbad in i döden »

5 mars 2006

Galenvirus

Jag hittade en död fasan i går vid tomtgränsen. Ska jag bli orolig? Givetvis inte. Fåglar dör varje vinter, av utmattning, svält och för fåglarna vanliga sjukdomar, exemeplvis virus av olika slag.

Jag tycker att rapporteringen börjar bli lite väl utformad i tanke om att göra folk rädda och oroliga.

"Ny död vigg hittad i Oskarshamn."

Jag är inte orolig. Fåglar har burit på virus i alla tider. De har väl varierat under tidens lopp, likt våra influensor. De som smittats och dött av fågelviruset är ofta människor som lever i samspel med sina fjäderfän. Hönsen kanske till och med hålls inomhus om det är för kallt ute och barnen leker med hönsen. Hönsen säljs levande på marknader osv.

Vi har inte den levnadsstilen i Sverige. Jag kommer att fortsätta att äta svensk kyckling och ägg utan dåligt samvete eller vara orolig. De som kan drabbas är våra hönor och tuppar, men de går under tak så den risken är nog mininal.

Jämför det antal avlidna (145 är en siffra jag sett) i fågelinfluensan med alla som dött i aids, tbc, malaria och andra sjukdomar som sprids mellan människor, som borde ha prio ett.

Då kommer man snabbt ned på jorden.

Så har galna ko-sjukan hittat hit till lilla Sverige. Jag är övertygad om att det finns fler äldre kor som kan bära på smittan. Men nu när vi ändrat reglerna får vad vi får ge kossorna är risken minimal att nya kossor blir smittade. Kor ska inte äta nedmalda kompisar, punkt slut.

Jag tänker fortsätta äta svenskt kött. Svenska slakterier är noga med att avlägsna de delar som inte bör komma i kontakt med övrigt slaktkött och på den punkten tror jag faktiskt att de sköter sitt jobb.

Vad det än gäller, så är hygien a och o. Efter att använt skärbrädan till kött eller kyckling så ska den rengöras innan den används till annan mat. Det bästa är att ha separara skärbrädor. Till sist, värm upp maten ordentligt när du tillagar den. De som äter halvrått kött har jag aldrig förstått mig på. Jag vill ha mitt kött genomstekt, detsamma gäller givetvis kyckling.

Nu är det Vasalopp.
Nu ska det hejas :).

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 5, 2006 8:36 FM