« Galenvirus | Startsidan | Datorstrul igen »

6 mars 2006

Mobbad in i döden

När det gäller Internet har jag för länge sedan slutat förvåna mig över människors beteende och myndigheternas flathet.

En ung kille tar sitt liv för att han utsatts för mobbing. Hans föräldrar gör en minneshemsida på nätet. De har även startat en minnesfond.

I gästboken fortsätter människor att både mobba och kränka. Det är så att man baxnar. Hur elak och dum får man vara egentligen? Varför gör man sådant? Är det för att känns tryggt och anonymt att gömma sig bakom en dataskärm? Då växer de små hornen fram?

Saxat ur Expressen:

Med hjälp av ägaren till hemsidans server kunde nämligen IP-adressen spåras och avsändaren blockerades. Claes Jenninger och hans hustru gjorde en polisanmälan.
- Vi kände oss hotade, men polisen rubricerade det som förtal, säger Claes.

Kammaråklagare Maria Sterup Preijde i Borås har beslutat att anmälan inte ska utredas. "Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökning inte inleds", skriver hon i sitt beslut. Om föräldrarna vill få saken prövad i domstol får de driva målet själva.

Politiskt korrekt kanske en del tycker. Förtal tas sällan upp utan ska drivas som enskilda mål, men vilka har råd med det? Jag tycker att Internet har börjat bli ett laglöst land, ett rena rama Vilda Västern där folk tycks kunna få göra vad som helst. Den utvecklingen gillar inte jag.

Någon gång måste någon sätta ned foten och bestämma vad som gäller. Vart tog den gamla nätetiketten vägen? Hur långt ska man få gå på Internet? Kommer det att sättas gränser? Eller skiter myndigheterna i Internet? Den där flugan, som snart skulle gå över.

Vi behöver en Internetombudsman.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 6, 2006 11:08 FM