« Kanadagäss | Startsidan | Googleannonser »

30 juni 2006

Djur kan ge närhet och därmed välmående

En liten hundvalp kan förvandla en tuffing till en kramis. Även tuffingar behöver kroppskontakt och kärlek. Ett sätt är att tillåta hundar och andra djur på anstalterna.

Kärlek, kroppskontakt och närhet är något vi alla levande människor behöver. Tyvärr är det många som inte får tillräckligt av detta eller inget alls, av olika orsaker.

Även på äldreboende kan en blöt hundnos kan göra underverk.

Jag tycker att dessa artiklar DN har publicerat påvisar att djur gör människor friskare.

När jag hamnar på senilhemmet så skulle jag med all sannolikhet vilja ha djur där. Att få krama en hund är en lisa för själen.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 30, 2006 07:41 FM

Kommentarer

Men artiklarna handlade om djur i alla former, inget säger att det måste vara en hund. Jag är neutral, jag har ingen hund just nu,

Det går kanske att fixa icke-allergiavdelningar eller något :).

Hur som haver djur skänker glädje åt många.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 1, 2006 08:10 EM

Hur vet du när det är en ursäkt och inte ett faktum? Det kan nog vara svårt att avgöra och jag tror de som talar sanning är i ganska stor majoritet ;) Kan de som bor på ålderdomhemmen hävda sig? Dessutom kommer det nya åldringar till hemmen ibland, vad händer om det kommer en allergiker och alla ska säga adjö till djuren?

Jag har själv fått ta över djur som bott på ålderdomshem och som inte kunnat bo kvar (det var innan jag träffade min fru som är allergiker och astmatiker). Jag har haft 3 hundar, 1 katt, 4 parakiter - så tro inte att jag är någon djurhatare ;)

Men många hundägare har en förmåga att inte lyssna när det gäller deras "älsklingar". Eftersom de älskar dem så ska alla andra också göra det, annars jävlar - det är den inställningen jag tycker mig uppfatta ibland.

Aja, det lär dröja några år innan jag kommer till ålderdomshemmet...

Skrivet av: Mattias Wirf datum: juli 1, 2006 03:37 EM

Mattias - allergier var inte alls lika vanliga förut.

Jag förstår din parallell men så ser jag det inte.

Numera är allergi ofta en ursäkt och inte ett faktum i vissa fall.

Men de som lider av allergi förstår jag att de har det jobbigt och att livet blir begränsat.

Men att utgå från att man inte kan ha en hund på ett äldreboende för allergirisken är fel sätt att resonera. Varför inte kolla upp om det finns allergi hos någon istället för att dra alla över samma kam?

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 1, 2006 02:15 EM

Annika: "Allergisjukan retar mig."

(ironi) Aids retar mig. Jag hörde ju inte om det när jag var liten, så varför finns det och ökar nu? Det är nog bara en ursäkt! (/ironi)

Skrivet av: Mattias Wirf datum: juli 1, 2006 12:21 EM

Jag har en syster till min morfar som dog i astmaanfall. Så visst fanns sjukdomen förr också. Jag erkänner gärna att jag är hundrädd, men som allergiker är det svårt att vänja sig vid hundar och andra djur.

Jag har svårt att förstå att det stör andra att det finns allergiker och hundrädda. Alla älskar helt enkelt inte djur av olika orsaker finns det människor som helt enkelt inte har den glädjen av djur som ni beskriver.


Skrivet av: Sara datum: juli 1, 2006 12:01 EM

Det finns kristeam som består av hund och terapeut. Deras uppgift är att gå runt bland akutpersonalen som utför ofta mycket svåra jobb, där de inte hinner känna efter hur de själva mår. När de ser hunden som viftar på svansen så kan de inte låta bli att le. Det gör att dom orkar lite till, med att ta hand om sårade och döda människor och stötta andra.

Mitt drömjobb...

Skrivet av: Trinity datum: juli 1, 2006 10:29 FM

Annica och Amelia Watson:
Mitt tidigare inlägg ska inte förstås som att jag inte håller med om att djur är en lisa för själen (om man har en sådan).
Jag har själv omgett mig med alla tänkbara sorters djur de senaste 35 åren. Tidigare hade vi både höns, kaniner, marsvin, ankor, rasduvor, påfåglar, får och hästar under många år men just nu har vi bara två hundar och en katt, och jag kan inte tänka mig att leva helt utan djur :-) De förhöjer helt klart ens välbefinnande alldeles enormt.

Skrivet av: Kerstin datum: juli 1, 2006 01:26 FM

Min syster jobbar på äldreboende och har båda sina hundar med till jobbet. Dom jobbar nämligen också där, har jag hört. :)
Deras arbetsuppgifter går ut på att vara sej själva, och ge av sej själva, som den 2-benta personalen ju har så ont om tid för. :)

Jag levde i många år fängslad i mitt hem, och i bojor av ångest och panikattacker sedan jag gått in i väggen ordentligt på 80-talet. Och, vi hade hundar under dom åren. Min dvärgspets blev min livlina många gånger.
Men, då vi flyttade ut på gård på landet började jag må bättre, och kan nu faktiskt gå ut. :)
(även om jag inte är "arbetsför")
Livet på landet, med hästar, hundar och katter är välgörande. Och, fantastiskt underbart. :)

Skrivet av: Amelia Watson datum: juni 30, 2006 09:07 EM

Annica:
Nu finns det ju en hel del människor som egentligen är rädda för hundar, men som skäms över den saken och föredrar att säga att de är allergiska, så visst "missbrukas" sjukdomen.

Och det är ju helt riktigt att man aldrig hörde talas om allergier när vi var barn, men då dolde sig allergierna under andra diagnoser. Då hade folk hösnuva, astma och eksem rätt och slätt, symtom som senare visat sig handla om allergier. Då förstod man inte vad besvären handlade om eller hur de drabbade skulle skydda sig.

Men sedan är det nog också så att allergierna har ökat. Vi finner ju inte alls lika många äldre som är allergiska, eller människor i min ålder (fast för somliga tillhör jag väl kategorin "äldre" förstås), och orsakerna strider de lärda om vad jag förstår.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 30, 2006 08:55 EM

Måste man alltid skriva om NYHETER :-)? Jag tror faktiskt att många inte förstår hur mycket ett djur betyder för flertalet människor och att välgörande endomorfiner frigörs hos människan genom att kela med exempelvis en hund.

Det är väl okey om DN skriver om annat än bara nyheter? Jag tycker att de tog upp detta fenomen ganska brett genom att skriva att djur hjälper från fångar till äldre.

Allergisjukan retar mig. Visst finns det folk som är allergiska på riktigt. Men varför "ökar" antalet? När jag var liten var det aldrig tjafs om allergier hit och dit. Har folk blivit klenare med åren eller är det bara en ursäkt?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 30, 2006 06:33 EM

Det är ännu så länge mest personalen som är allergisk. På min mammas boende fick man under flera år inte ens ha med blommor till avdelningen eller till de gamla, på grund av att någon i personalen var allergisk.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 30, 2006 01:13 EM

Vet själv hur det är utan djur. Förlorade 2 hundar inom 3 månader. Nu har vi skaffat en ny liten "sak" som far omkring på tomten. Ett nytt liv känns det som.

Skrivet av: Claes datum: juni 30, 2006 12:01 EM

Javisst! Djur kan absolut göra underverk! Särskilt när det gäller ensamma människor! De blir en trogen vän!

Skrivet av: Tonårsmorsa datum: juni 30, 2006 10:59 FM

Säkert bra för er som är icke allergiker. Själv skulle jag känna mig väldigt otrygg om jag hamnade på ett hem med husdjur, men visst är det bra om det finns för dem som gillar det och inte är allergisk för pälsdjur :)

Skrivet av: Sara datum: juni 30, 2006 09:42 FM

Inget fel på DN:s artiklar. Men någon NYHET är detta ändå inte - välkänt (och omskrivet) i evigheter! med messerschmidt-hälsning

Skrivet av: Klimakteriehäxan datum: juni 30, 2006 09:22 FM