« Tumskruvarna dras åt för socialbidragstagare och arbetslösa | Startsidan | Ge cred åt källorna! »

24 mars 2007

Skjut, gräv och tig!

Det diskuteras ofta om att djurarter håller på att dö ut i regnskogarna, i takt med att den skövlas. Många är oroliga för bergsapornas väl och ve. Olika räddningsaktioner försöker råda bot på utrotningen av diverse arter här på jorden.

Men vem bryr sig om våra svenska vargar, som i princip är lika utrotningshotade och än mer nu efter beslutet om utökad rätt att skjuta rovdjur. Vargen var här före oss. Vargen har lika stor rätt att leva som vi har. Varg äter kött. Det gör vi också. De som har lösspringande hundar i skogen utmanar ödet. Det finns elstängsel att hägna in sina utegående tamdjur.

Det finns så många varghatare i detta land. Nu har de väl fått en kollektiv orgasm. Skjut, gräv och tig har länge varit in facto. Nu blir det legaliserat. Alla vargar som tidigare har skjutits har givetvis inte rapporteras till polisen eller annan berörd myndighet eftersom de inte skjutits legalt. Jag tror inte att rapporteringen kommer att öka i rädsla inför att lagen ska dras in.

Regeringen fattar i dag beslut om utvidgad rätt att skjuta rovdjur som angriper tamdjur. Det innebär att det nu blir möjligt att skjuta en varg även utanför inhägnat område.

Begreppt ”utanför inhägnat område” är och kommer att bli svårtolkat och detsamma gäller ”i färd med att angripa tamdjur”, i de fall vargavskjutningen kommer myndigheterna till kännedom. Men jag tror att det fortfarande kommer att ske som det alltid gjort, skjut, gräv och tig. Inga ortsbor, som kanske tycker illa om detta, vågar rapportera till polis - på små orter bör man hålla sig väl med grannen.

Vi har i skrivande stund ungefär 150 vargar i Sverige. Det är inte många. Hur många kommer det att finnas kvar om två år? Det kommer att bli en intressant fråga. Jordbruksminister Eskil Erlandsson satt med sina ljusblåa oskyldiga ögon och bedyrade på nyheterna att han inte alls trodde att denna nya lag kommer att missbrukas och att vargstammen inte alls kommer att reduceras nämnvärt. Tror han verkligen på det han säger? Eller är det ett spel för galleriet?

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2007 01:42 EM

Kommentarer

Men vad håller du på med?! Har du tunnelseende människa? Titta på övriga världens problem, Ryssland, Lettland, Estland osv. Vargen är inte en utrotningshotad art!
Men däremot är rätten till att jaga snart utrotad. Jakten är den äldsta traditionen, Ryssarna förstår inte vad vi Svenskar håller på med. Att vi ska ha varg... bah...

Sveriges vargstam bör reduceras för en fortsatt levande glesbygd.!!

Skrivet av: Martin datum: september 23, 2007 01:42 EM

"Tror han verkligen på det han säger? "

På detta kan jag svara: Nej!

Skrivet av: Lasse Strömberg datum: mars 24, 2007 08:15 EM

Har lagt märke till att varghatarna ofta tillhör en skara med åsikter på högerkanten. Har ungefär samma inställning till invandrare som till rovdjur. De ska inte komma här och blanda sig i vårt, typ. Varghatarna är även hatiska mot arbetslösa och kommunister. Denna slutsats drar jag efter att ha följt debatten på Passagen där det varit livliga diskussioner. Däremot är långtifrån alla ortsbor varghatare.

Problemen ligger inte hos vargarna utan hos människor som vägrar att ändra livsstil - som inte kan smälla upp ett staket eller skaffa vakthundar för det har man minsann inte behövt göra tidigare. Vargarna kan knappast anpassa sig så det är upp till människan. Det fungerar i länder som Rumänien och Spanien där man har flera tusen vargar. Nog borde vi kunna ha åtminstone 500 vargar i Sverige. Det är ett absolut minimum om de ska ha en chans att överleva på längre sikt.

I princip betyder den nya lagen att det blir fritt fram att skjuta varg. Jag förstår att varghatarna jublar.

Skrivet av: Jerry datum: mars 24, 2007 04:34 EM