« Jag glömmer ju alltid de däringa etiketterna | Startsidan | Skjut, gräv och tig! »

23 mars 2007

Tumskruvarna dras åt för socialbidragstagare och arbetslösa

Nu sparas det in på mer och mer, vilket tyvärr drabbar arbetslösa och socialbidragstagare. Alliansen tror väl att flertalet av dem är det för att de tycker att det är kul, bekvämt och behändigt. Alliansen försöker med alla medel försvåra och djävlas med dem, så ser det i alla fall ut i mina ögon.

Allt färre får stöd till SL-kort av socialtjänstförvaltningen i Stockholm. ”Socialbidraget ska bara täcka det som är absolut nödvändigt”, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson till City.

Socialbidragtagare ska hållas kort. De ska inte få något kort. Förstår inte socialtjänstförvaltningen att det kommer att innebära att allt fler kommer att bli marginaliserade. Med tanke på de kommande höga höjningarna av biljettpriserna i Stockholm nu i april så kommer många inte ens ha råd med några enstaka resor. De får hålla sig hemma med andra ord. Vilket för många kan komma att bli förödande. Ensam i förorten. Nu kan de ju inte ens gå på museum gratis som skulle kunna ge lite omväxling och stimulans. Snart får vi väl betala för att låna böcker på biblioteket också. Gissa vilka det kommer att drabba.

Från det ena till det andra. Vad har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin emot de arbetslösa? Han verkar sakna både empati och förståelse för hur de arbetslösa har det. Jag ger mig sjutton på att han aldrig behövt stämpla eller sitta och söka flera hundratals jobb, tills självförtroendet är nere i botten. Vet han om att de flesta utannonserade jobb har så många sökanden att vissa arbetsgivare inte ens annonserar längre via Arbetsförmedlingen för de klarar inte av anstormningen?

Regeringen drar åt tumskruvarna på de arbetslösa än mer, trots detta. Detta nya paket hördes det inget om i valrörelsen. Hade det varit känt kanske läget varit en annan, en del kanske hade lagt sina röster helt annorlunda. För det här nya dekretet som hux flux kom som från en blå himmel, kommer att drabba många. Det nya arbetarpartiet med stödpartier börjar visar de dolda kort som inte synades i valrörelsen.

Från juli så försvinner möjligheten att under de första hundra dagarna koncentrera sig på att söka arbete där man bor och arbeten relaterade till det man hade innan man blev arbetslös. Dessa hundra dagar kommer att försvinna. Varför? Jag skulle gärna vilja ha en vettig motivering av Sven-Otto Littorin varför han tar bort dessa 100 dagar. Jo, jag anar nog varför, men jag skulle vilja höra honom säga det i klartext.

De nya reglerna för a-kassan innefattar bland annat en skyldighet att ta det jobb som arbetsförmedlingen anvisar oavsett var i landet jobbet finns. Arbetslösa måste också ta ett ”lämpligt arbete”, även om det är i en helt annan bransch.

När jag hörde det på nyheterna i morse smålog jag. Då sa nyhetsuppläsaren att det att den arbetslöse skulle kunna bli tvungen att byta yrke, vilket betyder något helt annat än att ta ett ”lämpligt arbete”. Jag tror nog att många skulle vilja byta yrke, men de flesta yrken kräver specifik utbildning eller andra kriterier. Även här skulle jag gärna vilja höra en förklaring vad ”lämpligt arbete” innebär, jag anar nog varför även här vad syftet är, egentligen. Men det vore ganska klädsamt om Sven-Otto Littorin kunde specificera detta lite mer i detalj.

Men jag tycker att bara för att protestera mot dessa nyordningar ska alla arbetslösa söka alla yrken som utannonseras, vare det är arbete som läkare, chefsekonom, IT-tekniker eller toppjobb som VD, ja ni fattar nog vad jag menar. Yisses vilket ramaskri det skulle innebära. Men då har den arbetslösa i alla fall uppfyllt kraven att söka arbete inom annat yrke än sitt tidigare.

Landsbygden riskerar att avfolkas om kravet ställs att de måste ta ett jobb på andra orter än den de har rotat sig i. För avstånden är långa, det är inte som i Stockholm som har bra förbindelser, i de allra flesta fall i alla fall. Det är många orter högt norr uppe i vårt avlånga land som har tvåsiffriga tal i arbetslöshetsstatistiken. Ska de tvingas flytta söderut? Har de bott där i fyrtio år eller så tycker jag att det är fördjävligt att tvinga dem att flytta. Kan inte staten fixa lite mera jobb i landsorten istället?

Det här kravet att tvingas flytta, om de drar det in absurdum kommer att drabba familjer med barn, eller rättare sagt barnen kommer att drabbas värst. Men det struntar väl Sven-Otto Littorin i?

Denna text är skriven med stora vida svängar, men det känns som det behövs för att budskapet ska nå fram och inte försvinna i flimret på skärmen. Jag tycker detta är viktigt. Det är mina åsikter som lekman jag uttrycker här. Men även vi måste få ställa oss upp och protestera om vi tycker något är alldeles åt skogen.

Så har vi det där med svaren :) som jag efterfrågar. Givetvis handlar det om lönedumpning. Ett sätt att tvinga ned lönenivån. Tvinga arbetslösa att ta arbeten med låga löner - jämfört med vad de hade tidigare. Marknaden myser. Arbetsgivarna gnuggar händerna. Nytt system, nya tider och nya möjligheter.

Dock inte för arbetslösa och socialbidragstagare.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 23, 2007 03:53 EM

Kommentarer

Riktigt bra skrivet! Jag tror att hade fler yngre människor o andra med för den delen lyssnat mer på vad våra äldre hade att berätta om tiderna då högern suttit vid makten o insett vad de går för så hade det inte blivit som det blivit. Det ser vi ju konsekvenserna av nu på olika sätt då regeringen gjorde exakt som man misstänkte, ger mer till de som redan har fickorna fulla o mindre åt de som inget har. Precis som i alla gamla tider de mindre bemedlade ska stå med mössan i hand o tacka o ta emot av den rike disponenten.Fy fan, vilket jä klasssamhälle! nej kasta ut Reinfeldt o hans anhängare i arbetslöshet o ge de också en o annan sjukdom med värk varje dag o tvinga de att arbeta trots detta, låt de sedan klara sig ekonomiskt på de de får i sina situationer och sen ska de också få höra att de bara är lata o simulerar, så trött på detta pack så jag kan spy... o sen finns det folk som är precis lika oempatiska o verkar ha noll koll på hur andra människor har det utan bara hänger med o tycker det borgerliga blocket har rätt att sänka Akassan, sjukersättning o annat så patetiskt!

Skrivet av: Carro datum: januari 14, 2008 06:48 EM

Äntligen blir det slut på alla semestrar i Norrland.
Man skall jobba om man skall ha någon standard.
Don efter person. Dom allra flesta gillar dessa hårdare regler. Hoppas det sprider sig till alla fuskande småbarnsföräldrar. En karensdag skulle sitta fint i VAB:en.

Skrivet av: emil datum: mars 25, 2007 08:15 EM

Har gjort ett räknexempel på vilka konsekvenser borgarnas nya beräkningsgrund för a-kassan kan ge för en person som arbetat 6 månader med en lön på 14000kr i månaden (ungefärlig lägsta ingångslön inom LO).
En ung tjej, Linda, har varit arbetslös i sju månader och har en a-kassa på 10300kr/mån. Äntligen får Linda ett jobb, 14000kr/mån. Men tyvärr varar arbetet bara 6 månader. Linda ska nu räkna ut i sin nya a-kassa. 14000kr gånger 6 månader= 84000kr som nu ska delas på 1 år. Vilket blir en månadsinkomst på 7000kr/mån. Och a-kassan blir då 80 procent av 7000kr= 5600kr/mån. Före skatt.
Dessutom får Linda en skattehöjning eftersom hon är arbetslös. Och a-kasseavgiften höjdes ju som bekant redan den 1 januari.
Och nu skriver borgarna i sitt betänkande kring arbetsrätten att man måste diskutera proportionaliteten i fackens rätt att vidta stridsåtgärder, t ex blockad mot arbetsgivare som inte vill teckna kollektivavtal.

Det är ett systemskifte, oavsett vad borgarna väljer att kalla det.

Skrivet av: Eva-Lena datum: mars 25, 2007 05:36 EM

I Göteborg har vi inte fått några kort inte, det ska ingå i normen säger de...

Skrivet av: Monica datum: mars 24, 2007 09:07 FM

"vi har de politiker vi förtjänar, eller hur?"

Ja, men jag tror att många har ångrat sig nu. Så vete sjutton om det uttrycket stämmer. Jag tycker i alla fall inte att vi har de politiker vi förtjänar. Inte nu när de börjar visa vad de går för.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 24, 2007 05:16 FM

Man har alltid tidigare struntat i att man slår sönder på slavarnas familjer. Arbetslösa är helt enkelt inte riktiga människor, de är faktiskt inte mer värda än kreatur i de här högertypernas föreställningsvärld. Vanligt folk som inte har insett det kommer att inse det så småningom.

Skrivet av: Kerstin datum: mars 24, 2007 12:20 FM

Jag håller med dig, Annica, i det mesta du skriver här ...

men ...

vi har de politiker vi förtjänar, eller hur?

Skrivet av: Brittis datum: mars 23, 2007 11:02 EM

Klart att det handlar om lönedumpning. I slutänden måste vi konkurrera med till exempel kinesernas lönenivå. Vilket innebär att även demokratin avskaffas, det lilla som är kvar av den. De flesta människor går inte frivilligt med på att låta sig behandlas som slavar.

Det här är en modern form av slavhandel, sa nyligen en kompis till mig.

Det handlar inte bara om ekonomi och tillväxt, som Littorin påstår, utan även om demokrati och mänskliga rättigheter.

Kom ihåg att det var sossarna som började nedmonteringen av trygghetssystemen. Och Mona Sahlin, Nuder, LO-Wanja m fl har redan sagt att det inte blir några återställare.

Skrivet av: Hannelore datum: mars 23, 2007 10:47 EM

Jag undrar också varfrån littorin fått sitt har mot de arbetslösa? Nu senast läste jag att borg ville ge ytterligare skattesänkningar för de som har jobb., men...
JAG VILL INTE HA NÅT JÄKLA JOBBAVDRAG; JAG VILL HA MER LOVE PEACE AND UNDERSTANDING!
Hur lyckligare har människor blivit efter jobbavdaget? Hur många människors liv har förbättrats? HAr verige blivit ett bättre land att leva i? Känner inte nån som gläds. Alla är bara oroliga för vilka vansinniga beslut som kommer fattas framöver inom alla möjliga områden.
Dissa littorin, borg o reinfelt! Sänk alliansen!

Skrivet av: cleo datum: mars 23, 2007 06:58 EM

"Jag har arbetslösa vänner som gärna skulle bli av med sin a-kassa, om de kunde. Socialbidrag skulle ge mer pengar."

Jag har nyliberala vänner som inte vet vad de pratar om och fabricerar vilt.
Har låg a-kassa men ändå mer än vad jag haft när jag hade soc-bidrag.

Skrivet av: Ey datum: mars 23, 2007 05:19 EM

Jag har arbetslösa vänner som gärna skulle bli av med sin a-kassa, om de kunde. Socialbidrag skulle ge mer pengar.

Skrivet av: Desirée datum: mars 23, 2007 04:47 EM

Jomenvisst. Ponera att jag blir arbetslös. Blir erbjuden jobb som lokalvårdare i Hässleholm, 10000
mindre i lön, kan inte pendla, måste skaffa veckoboende där, ett extra hushåll för mindre pengar, dyra resor hem på helgerna. Summa summarum - man tackar nej och blir av med a-kassan. Det låter ogenomtänkt men är nog till 100% genomtänkt av den blå cancersvulsten i landet.

Skrivet av: Tobbe datum: mars 23, 2007 04:41 EM

Var tror du annars de ska få alla "pigor" till de hushållsnära tjänsterna ifrån..? jag skulle också vilja höra en förklaring på detta, men den lär utebli eller hur?

Skrivet av: Snurran datum: mars 23, 2007 04:35 EM