« Nya hål i svångremmen | Startsidan | Bloggtreklöver 105 »

30 oktober 2006

Nu ligger vargarna risigt till....

Det kommer att bli än lättare att döda varg nästa år eftersom "regeringen" vill ändra lagen nästa sommar.

Det blir lättare att skjuta varg. Den 1 juli ändras jaktstadgan. Enligt jordbruksministern vill regeringen göra det enklare att skydda tamdjur.

Varghatarna fick som de ville.
Centern fick sina röster som de ville.

Varg som hotar tamboskap eller hund ska kunna dödas även om vargen inte attackerar djur i en hage. Reglerna ändrades redan i våras, då det blev tillåtet att skjuta varg som attackerade förutsatt att man först avfyrat varningsskott. Regeringen vill att det ska räcka med att vargen hotar tamdjur.

Begreppet hotar tamdjur kan tänjas långt. Jag är övertygad om att denna nya lag kommer att missbrukas. Det tjuvskjuts vargar redan i dag och inte lär avskjutningen minska med den nya lagen.

Men en sak som många inte tänker på är att älgstammen har minskat. I takt med att den minskar får vargen svårare att hitta byte och det kan vara en anledning till att den, mot sin naturliga instinkt, går mot bebyggda trakter och tar tamdjur.

B. är en gammal jägare. Han berättade att i år fick ett jaktlag i norr en kvot på 50 älgar. De sköt 20 stycken, men sen fanns det inga fler att skjuta hur länge de än satt på sina pass. De avbröt jakten, men blev uppringda av skogsbolaget som äger marken och kommenderades ut igen.

Skogsbolagen vill inte ha älgar som förstör deras skog. Men vargar vill ha älgar för att få mat. Det är en ekvation som inte går ihop.

Vargarna hör hemma i svensk fauna, likaväl som björn, lo, räv, djärv och älgar.

BTW - de flesta hundar skadas eller dödas inte av vargar utan av vådaskott av den egna ägaren eller andra jägare, samt i trafikolyckor. Det kanske ska bli allmän jakt på dem istället?

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 30, 2006 10:52 FM

Kommentarer

Krister - du får bli hur trött du vill men jag står för vad jag skriver. Jag är inte född i Stockholm utan kommer från Norrland så jag har faktiskt sett natur :) och vilda djur.

Du kan inte hävda att vargen inte varit/är utrotningshotad, med tanke på all tjuvjakt som pågår.

Skyddsjakt på björn och andra rovdjur som börjar "bosätta" sig inne i byar är en annan sak.

Men ute i det fria ska vargarna fredas. Den som har sin hund lös i djupa skogen får ha det i tanke att det finns rovdjur i närheten, björnen har även den dödat hundar om jag inte är fel underrättad.

"Jägare ser i regel om sitt hus bäst och vet vad som är bra för naturen."

Nej, de går efter vad som är bäst för dem. Tro mig, jag har många jägare i släkten. Jag må numera vara en 08:a, men helt utan kunskap om hur det fungerar är jag inte.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 4, 2006 03:54 EM

Vad trött jag blir!
Jag är uppfödd med djur och natur och har jagat väldigt mycket under de senaste 7 åren av mitt liv. Vad har du för erfarenhet i ämnet när du skriver ett sånt här inlägg???

Dina påstående är sakligt felaktiga, det i samband med bristande erfarenhet, gör att ditt inlägg saknar trovärdighet.

1. Vargen äter inte tamboskap och hundar för att det är slut på älgar - de gör det för att det är lättare och de har instinkten att döda djur för flocken så snart tillfälle finns.

2. Man behöver inte vara varghatare för att ha åsikter om hur vargstammen ska skötas. Som det är idag är folk boendes i vargområden oförmögna att påverka den uppkomna situationen med dödade tamdjur, hundar i hundgårdar och under jakt.

3. Det skjuts tusentals kråkor och skator i sthlm varje år av statligt anställda "Kommunjägare". Detta sker för att rovdjur och rovfåglar inte har några naturliga fiender. Visst - naturen skulle korrigera sig själv och kråkorna skulle dö av svält så småning om, tyvärr först efter att varenda småfågel, ekorre och annat småvilt försvunnit.
Ska vi behöva vänta ut samma öde för vargen???

4. Jägare ser i regel om sitt hus bäst och vet vad som är bra för naturen. Inget djur har blivit utrotat i Sverige de senaste 1000 åren pga jakt och det kommer inte bli så i fortsättningen heller, så länge folk kan påverka sin egen livssituation.

Alla bestämmelser angående jakt ska beslutas på lokal nivå för bäst relevans och trovärdighet. EU var vårt största misstag. (Skyll inte på mig, jag röstade nej)
Korpen är fridlyst i Sverige. Det finns så mkt korp nu att det ibland är det enda djur man ser när man går ut i skogen. Skarven är fridlyst i Sverige trots att hela östersjön förstörs av den. Detta har man bestämt i Bryssel. Det blir inte relevant.

I sthlm bestämmer man att det ska finnas ett visst antal varger i Sverige. Problemet är att de lever i flock och 30 av de tilltänkta 200 vargarna kan bo i en och samma by. Vore de inte rimligt om de som har så mkt varg på samma ställe kunde påverka sin situation med ev. problemvargar som kommer in i byn och äter upp grannen hund?

Skrivet av: Krister datum: december 4, 2006 02:52 EM

I princip innebär det att det blir fritt fram att skjuta varg. Moderaterna är lika hänsynslösa mot djuren och miljön som de är mot människor.

"Då var de kompis med nazisterna", låter det i en text. Det är de förvisso inte längre men har de blivit bättre på något sätt? Nej, det är samma gamla gäng. Deras ruttna attityd har de inte ändrat på.

Skrivet av: Jerry datum: oktober 31, 2006 10:34 EM

Dessa 08:or vet väl knappt hur en varg ser ut? Men bestämma hur de ska få skjutas anser dom sig tydligen kapabla att avgöra.

Ekvationen går bara ihop den dagen det största odjuret och guds misslyckade foster försvinner från denna planet. Människan!

Alliansen kan väl bli nästa villebråd att få skjuta på? Jag betalar ammunition...

Skrivet av: claes datum: oktober 30, 2006 12:50 EM

Vill jägarna skydda sina hundar ska de ställa sig i närmsta vägkorsning och skjuta bilister.

Eller ha hundarna kopplade. Det går nämligen utmärkt att jaga även med kopplad hund. I själva verket handlar det bara om det gamla vanliga varghatet grundat på sagan om Rödluvan.

Skrivet av: Lasse Strömberg datum: oktober 30, 2006 12:34 EM