5 december 2006

Alla ska vara med

Alla ska vara med sa Alliansen.
Men varför ramlar en del mellan stolarna då?
Arbetsförmedlingen ska spara pengar.
Varför? De ska ju hjäpa till så att alla är med.
Läs Fredriks öppna brev till
arbetsmarknadsminister Littorin (om AMS-åtgärder).

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 EM | Kommentarer (3) | Google

4 december 2006

Privata vårdcentraler täljer guld

Var detta meningen med att privatisera vården?

Vinster, miljonlöner och generös aktieutdelning. Många distriktsläkare som gått från landstinget till privata vårdcentraler har gjort en bra affär. Under förra året lämnade minst 34 skattemiljoner Stockholms vårdcentraler och hamnade i läkarnas egna fickor.

Jag anser att vård och omsorg inte ska ha vinstintressen hängande över axeln. Vad händer den dagen vinsterna knapras i kanten?

Exempel på detta saknas inte. Privata äldreboende med minskad bemanning nattetid. Larm som ignoreras. Vanvård av de boende.

Många sjukdomar är svårbedömda. Jag skulle nog gärna vilja om jag var sjuk att läkaren tog de prover som behövs, inte att de "snålar" in på dem.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 FM | Kommentarer (8) | Google

1 december 2006

Ska Internet bli terroristernas nästa vapen?

Jag har skrivit om detta några gånger förut och ställt frågan, när och inte om terroristerna ska börja använda Internet som ett vapen i sin kamp. Med tanke på att så mycket viktig samhällsinformation och samhällsfunktioner numera finns på nätet så tror jag bara att det är en tidsfråga när något allvarligt sker.

Usama bin Laden och al-Qaida-anhängare må bo i hur många grottor som helst, vilket är nidbilden av dem. Men alla hans anhängare bor inte i grottor och många av dem misstänker jag är högt utbildade och dedikerade nog att genomföra sabotage via Internet. Enkelt och bekvämt. Inga självmordsbombningar och därmed inga förluster för dem inom de egna leden.

Nu tycks det som om USA har fått stora skälvan och misstänker att hotet via Internet är en realitet.

Den amerikanska regeringen har varnat den privata amerikanska finansmarknaden för ett al-Qaidahot om en angrepp mot aktiehandel och bankaffärer på nätet. Hotet gäller från fredag och hela december. En talesman för säkerhetsdepartementet sade att den islamistisk gruppen tänker bryta sig in i och förstöra aktiemarknadens och bankerna databaser. Departementet sade att det inte har något bevis som bekräftar hotet men att departementet gått ut med varningen av säkerhetsskäl.

Denna varning måste ha föranletts av ett hot eftersom de säger att hotet ska vara en hämnd för att USA håller fångar på Guantanamobasen på Kuba. Nå, jag tror väl att Usama bin Laden och al-Qaida har många andra anledningar att skylla på.

Jag hoppas att detta är ett tomt hot. Jag vill inte att Internet ska bli ett verktyg för terrorism. Men det är säkerligen en naiv önskan från min sida.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:02 FM | Kommentarer (6) | Google

29 november 2006

Djurskyddsmyndigheten

Nu får nya regeringen tamesjutton ta och ge sig. De skrotar allt som skrotas kan och planerar att sälja allt som säljas kan.

Sköt dig själv och skit i andra-mentaliteten - som de kallar individens valfrihet i så vackra omskrivande termer. Men i den takt de skrotar/säljer föreningar, organisationer, statliga bolag och andra institutioner med mera, så försvinner valfriheten.

Det de gör nu har motsatt effekt i mina ögon.

Den nya regeringen vill skrota Djurskyddsmyndigheten. I sin första budgetproposition meddelade regeringen att man vill att den ska vara avvecklad till den 1 juli 2007.

Djurvän som jag är anser jag att
Djurskyddsmyndigheten ska finnas kvar.

Skriv på uppropet!

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:39 EM | Kommentarer (3) | Google

23 november 2006

Småföretagarna skulle skapa jobb???

Jag får inte ekvationen att gå ihop.

Det får tydligen inte småföretagarna heller.

Centern talade varmt innan valet om att det var småföretagen som skulle generera jobb. Centern ville även att fler skulle starta eget företag. Men det verkar inte som om de försöker underlätta detta.

De stryper möjligheten för arbetslösa att få hjälp till att starta eget. Nu höjer de arbetsgivaravgifterna istället för att sänka dem och det blir kännbart för just småföretagare. Det är ingen signal att satsa på att nyanställa precis.

Den nya regeringen som gick till val på att arbetsgivaravgifterna skulle sänkas chockhöjer nu istället avgifterna. Något som drabbar så gott som alla Sveriges företag. Framför allt drabbas de 857.256 småföretag som har noll till nio anställda av ökade lönekostnader.

Jag tvivlar på att sänkt bolagsskatt är lösningen för småföretagare. Borgarna har alltid pratat om att vi har så hög bolagsskatt i Sverige, men är det verkligen sant? Den svenska bolagsskatten ligger på 28 procent, vilket är något högre än genomsnittet i världen som ligger på 27,1 procent.

För mig som betraktare ter sig mycket underligt i den nya regeringens politik.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:28 FM | Kommentarer (2) | Google

19 november 2006

Det går inte att vrida klockan tillbaka och ångra sin röst

Det går inte att vrida klockan tillbaka,
även om man skaffar sig en dito som nedan :).

Klockan tickar i fel riktning

Lagt kort ligger.

Nu har en kvarts miljon svenskar helt plötsligt upptäckt att de röstade fel, två månader efter valet. Lite sent tycker jag. De hade väl kunnat se Kejsaren utan kläder? Nu är det försent. Den nya regeringen, som alltså inte ens längre har folkets förtroende, har fyra år på sig att montera ned folkhemmet. Fyra år. Det är lång tid.

I dag skulle 51.2 procent rösta rött
och bara 43.8 på Alliansen.
Allt enligt nyheterna i morse.

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:24 EM | Kommentarer (9) | Google

17 november 2006

Försäkringskassan ska bantas

Redan i dag är handläggningstiden hos försäkringskassan orimligt lång. Kommer den att bli kortare om 330 kontor bantas till 21? Försäkringskassan hanterar inte bara sjukskrivningar utan mycket annat, bland annat pensioner och bostadsbidrag.

Försäkringskassan bantar kontorsnätet och vill få kunderna att övergå till telefon- och internetservice. Antalet egna kontor ska minska från 330 till 21. På 280 orter planerar man för ett samarbete med t.ex. arbetsförmedlingen eller kommunen.

Jag tycker inte att tiden är mogen att överföra kontakten med försäkringskassan via telefon- och Internetservice. Det finns många pensionärer som inte har Internet, inte ens en dator. Jag kan bara tänka mig vilka telefonköer som kan komma att uppstå när alla ska hävisas till att ringa till försäkringskassan.

Varken telefon eller Internet kan ersätta den personliga kontakten som en del behöver.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 FM | Kommentarer (5) | Google

16 november 2006

Regeringen tappade bort 100 miljoner

Hur övertänkt är den framlagda budgeten egentligen? Det tycks ha varit lite lotteri över det hela. Överstrykningspennan har använts flitigt.

Hoppsan! Ett misstag i budgeten har gjort att 100 miljoner kronor i forskningsstod till små- och medelstora företag nu är borta. "Man strök friskt i alla bidrag utan att titta på det."

Visst, det går säkert att rätta till med all sannolikhet, de höjer väl någon avgift eller skatt för låginkomstagarna. *Ironi-varning*.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:42 FM | Kommentarer (2) | Google

12 november 2006

Färre arbetslösa får hjälp att starta eget

Centerns Maud sa detta nedan i valrörelsen.

Målet för regeringen är att göra det enklare, roligare och mer lönsamt att vara företagare i Sverige.

Hur fungerar det i praktiken?

Färre arbetslösa kommer i alla fall att få hjälp att starta eget. Läs gärna hela artikeln, det står en hel del intressant i den. Här kan du läsa vad Arbetsmarknadsverket lagt ut på sin hemsida. Mycket fakta som får mig att undra hur den nya "regeringen" egentligen tänker. Jag får inte deras agerande att gå ihop ned att minska arbetslösheten.

Andra bloggar om:
, , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:26 EM | Kommentarer (5) | Google

11 november 2006

Efterlyser fakta om den treenighet som det så ofta pratas om

Lagrådet ger regeringen bakläxa om a-kassan.

A-kassorna får inte betala in mer till staten än de betalar ut till sina arbetslösa medlemmar. Det slår lagrådet fast och därmed kan regeringen gå miste om en inkomst på flera hundra miljoner kronor.

En inkomstkälla mindre att täcka skattelättnaderna för de som redan har det relativt bra. Jag är så trött på "regeringens" omvända Robin Hood-politik.

– Det är tuffa besked, men helt nödvändiga, säger han och menar att förändringarna i a-kassan är en viktig del i den treenighet som också består av att det måste löna sig att arbeta och att det ska bli lättare att anställa. Det blir ett nettoöverskott för dem som arbetar och för dem som står utanför arbetsmarknaden ökar chanserna att få ett jobb, säger Sven-Otto Littorin.

Hur nu en sänkt och förkortad A-kassa ska öka chanserna att få ett jobb är fortfarande en ekvation som inte går ihop för mig. Undrar om ens Littorin tror på vad han säger? Ta en varslad 58-årig bagare. Inte får han ett nytt jobb snabbare bara för att hans A-kasseersättning sänks och antal dagar förkortas. På varje ledigt jobb är det minst ett par hundra som är där och hugger. Han kan få söka hundratals jobb innan han ens får komma till en intervju, som kanske inte ens leder till ett jobb - då de ofta tar in ett flertal för att ha ett stort urval att välja och vraka ur sedan.

Vet de hur det fungerar ute i verkligheten?
Ibland tvivlar jag på det.
Alliansen lever i sin egen lilla värld.
Hur många av dem har varit arbetslösa och
sett hur svårt det är att få ett jobb?

Deras två andra delar i den treenighet, borde de inte fixa dessa först innan? Vad de nu skulle vara för åtgärder? De kanske inte ens själva är riktigt på det klara med det? Jag tycker de tar saker i fel ordning så att säga.

Det tycker flera,
se http://www.granskaborgarna.se/?p=79.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:15 FM | Kommentarer (4) | Google

10 november 2006

Pigorna är på ingång

Borgarna vill utreda om Stockholms stads 48.000 anställda ska erbjudas gratis hushållsnära tjänster som löneförmån, typ städning, barnpassning och strykning. Gratistjänster som sedan ska förmånsbeskattas.

Där kommer kruxet. Alla 48.000 lär inte ha råd att utnyttja denna löneförmån. Det lär bli de lågavlönade, som inte kommer att ha råd att nappa på detta på grund av förmånsbeskattningen, som får subventionera de välavlönades pigor.

Borgarnas ideér om att allt ska privatiseras gillar jag inte. De vill sälja ut K-märkta hyreshus och ombilda dem till hyresrätter, bara det är åt skogen. De sneglar på vanliga hyresrätter och vill göra om dem till bostadsrätter och pratar om integration. Big ?.

Jag förstår inte resonemanget, det blir väl tvärtom. I alla fall i mina ögon. Det blir bara välavlönade som kommer att kunna bo i innerstan om inte hyresrätterna finns kvar, där vanliga dödliga har råd att bo och chans till en bostad.

Vart tog den omhuldade valfriheten vägen?

Andra bloggar om: , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:46 EM | Kommentarer (1) | Google

9 november 2006

Intressant utveckling i USA

Bush får det lite knivigt nu. Som man bäddar får man ligga. Folket har röstat. Demokraterna vann i kongressen och nu verkar det som om de även har majoritet i senaten.

Folket har gett Bush två rejäla örfilar, bildligt talat. Rumsfeld fick avgå - ja, någon måste väl Bush skylla på. Han kan ju inte skylla på sig själv ;-).

Vad nu valresultatet resulterar i och hur demokraterna kommer att agera och kunna påverka något i slutändan kommer att bli intressant att se.

BTW - Att abortmotståndare röstades bort är en framgång för kvinnorna i USA, ja - i hela världen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:42 EM | Kommentarer (1) | Google

8 november 2006

Ibland undrar jag faktiskt om Israel vill ha fred.

Israel med sin moderna utrustning av allehanda krigsmaterial borde kunna sikta lite bättre och precist och inte låta dessa fatala misstag sker av missar av mål som drabbar civila.

I staden Beit Hanun i norra Gaza dödades 18 civila när stridsvagnsgranater träffade minst sju hus. De flesta offren var kvinnor och barn, uppgav vittnen enligt tidningen Haaretz.

Målet som skulle beskjutas låg en kilometer bort enligt kvällsändningen av Aktuellt. Grov miss. Sådant får inte hända. Inga ursäkter hjälper. Döda är döda. Dödandet av civila föder och när bara hat. Totalt dödades minst 28 palestinier i natt.

Ibland undrar jag faktiskt om Israel vill ha fred.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 EM | Kommentarer (7) | Google

7 november 2006

Rättegångarna mot Saddam måste slutföras

Kom inte dödsdomen mot Saddam Hussein väldigt lämpligt med tanke på att det är kongressval i USA nu? Lite framstressat kanske?

Han dömdes för brott mot mänskligheten i samband med massakern mot byn Dujail 1982. 148 civila dog. Men hur blir det med alla andra pågende rättegångar. En som jag tycker är än viktigare är massakern på kurderna, offensiven i Anfal 1988. Borde inte den rättegången hållas innan han avrättas, så att kurderna får upprättelse? Varför ska den komma i skymundan och inte slutföras?

Vad som än händer, avrättning eller inte så kommer läget bli än mer spänt mellan sunni och shia-muslimer.

Jag är emot dödsstraff. Lås in honom istället på livstid och kasta bort nyckeln. Låt Saddam få sona sina brott resten av sitt liv i fängelse. Lite skillnad mot det lyxliv han varit van med tidigare. Det är nog än värre än att bli avrättad.

BTW - är detta inte lite "svågerpolitik"?

Andra bloggar om: , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:29 FM | Kommentarer (2) | Google

31 oktober 2006

Arbetslivsinstitutet nedläggningshotat

"Regeringen" har aviserat att de vill minska den statliga byråkratin. Bra, men det går inte att agera som en bulldozer och bara montera ned alla statliga verk. Det bör finnas incitament till en nedläggning. Det finns faktiskt en del statliga verk som gör ett viktigt arbete, som exempelvis Arbetslivsinstitutet. Men det sticker väl i Alliansens ögon att det är en statligt finansierad forskning med utgångspunkt att skapa ett arbetsliv med goda villkor och utvecklingsmöjligheter. I synnerhet inte om den ofta bedrivs tillsammans med löntagarnas organisationer. Skit i arbetarnas väl och ve! Det är min första tanke.

Alliansen har en lustig agenda anser jag.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:58 FM | Kommentarer (3) | Google

29 oktober 2006

Nya hål i svångremmen

Det blir kärva tider för oss vanliga arbetare. Än hårdare för dem som inte har ett jobb, vilket alla vet inte är alla förunnat av olika skäl. En varslad 58-årig bagare är nog inte så attraktiv på arbetsmarknaden längre. Det är dyrare att anställa äldre arbetskraft än yngre. En sjukpensionär blir inte mirakulöst frisk för att ersättningen sänks. Som exempel.

PM 2006-10-24
Dnr 2006:1958
FÖRDELNINGSANALYS

Inkomsttaket i sjukförsäkringen sänks från 10 till 7,5 prisbasbelopp.

Inkomsttaket vid tillfällig föräldrapenning och havandeskapspenning i föräldraförsäkringen sänks från 10 till 7,5 prisbasbelopp.

Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) i sjuk- och föräldraförsäkringen beräknas som 0,989 av SGI.

Ersättningsnivån i arbetslöshetsersättningen sänks till 70 % av inkomsten efter 200 dagar och till 65 % efter 300 ersättningsdagar för dem utan försörjningsansvar och efter 450 ersättningsdagar för dem med försörjningsansvar. Ersättningen beräknas på den genomsnittliga inkomsten de senaste 12 månaderna. Maxersättningen sätts till 680 kronor under de första 100 dagarna.

Kompensationsgraden i aktivitetsstödet sätts till 65 procent efter 300 ersättningsdagar för dem utan försörjningsansvar och efter 450 ersättningsdagar för dem med försörjningsansvar. Det ersättningsgrundande inkomstunderlaget beräknas på genomsnittet av de senaste 12 månadernas inkomst.

Individernas egenfinansiering av arbetslöshetsförsäkringen ska öka genom en förhöjd finansieringsavgift. Den förhöjda avgiften görs beroende av nivån på arbetslösheten och utgifterna inom arbetslöshetskassans verksamhets-område. Egenfinansieringen föreslås öka med 10 miljarder kronor.

Beloppsgränsen för när kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen får dras av höjs från 7 000 kronor till 8 000 kronor.

Beloppsgränsen för när kostnader för övriga utgifter i inkomstslaget tjänst får dras av höjs från 1 000 kronor till 5 000 kronor.

Slopad skattereduktion för fackförenings- och a-kasseavgifter.

Hur detta ska generera fler jobb förstår jag inte. Det jag förstår är att många kommer att få göra nya hål i svångremmen, för det kommer att bli knapert.

Det blir till att dra åt svångremmen för många!

Utlovade skattesänkningar har ju visat sig inte hålla måttet (de som får de högsta sänkningarna är höginkomsttagarna och inte de som behöver dem mest - låginkomsttagarna). De som är arbetslösa, sjuk- eller förtidspensionärer och pensionärer arbetar inte och kommer då med andra ord inte få ett öre i skattesänkning. Bara minskade inkomster och för många ökade utgifter.

Den nya regeringens restriktioner på arbetsförmedlingen låter inte vänta på sig. 155000 deltagare i olika åtgärder ska nästa år bantas ner till 90000.

Snurrigt är bara förnamnet.

Till och med företagen sågar alliansens budget. För få åtgärder som stimulerar företagen att anställa. Ett stort frågetecken? Var det inte det som Alliansen gick till val på? Att stimulera marknaden till nyanställningar? För hur ska de arbetslösa få jobb annars?

Att Alliansens budget skulle minska utanförskapet var det valfloskler? Jag tycker att den ökar klyftorna och därmed utanförskapet.

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:01 EM | Kommentarer (2) | Google

27 oktober 2006

Moderaterna är inte längre något arbetarparti

Budgeten gynnar de rika mest (Media Player och i Realplayer). Surprise? NOT! Det fattar väl vem som helst att vanliga arbetare inte längre är intressanta för Alliansen. Det nya arbetarpartiet, det hör man inte längre - det var bara floskler inför valet. Vår nya finansvalp, ursäkta finansminister, svarar inte ens på frågan om varför skattesänkningarna är så snedvridna utan börjar jiddra om att ungdomar inte tjänar så mycket och upprepar mantrat "det ska löna sig att arbeta", men ger inget besked om varför låginkomsttagarna får så pass liten kaka av skattesänkningarna. Dåligt!!!!

Den hälft som tjänar minst får bara tolv procent av den samlade inkomstförbättringen, medan den hälft som tjänar mest får hela 88 procent.

De som verkligen skulle behöva lite mer pengar i plånboken får titta i månen efter dem. Det som inte Alliansen fattar är att om låginkomsttagare fick mer i plånboken skulle de spendera mer, eftersom de alltid har behov att köpa saker till skillnad mot en höginkomsttagare. Alltså skulle hjulen snurra mer om låginkomsttagarna fick mer pengar, än om de stoppas in i pensionsförsäkringar, fonder eller aktier - vilket jag misstänker många höginkomsttagare kommer att göra med stålarna.

Jag trodde att Alliansen var för att folk skulle komma i arbete. Men i sin iver att finansiera skattesänkningarna drar de in på allt verkar det som, till och med på åtgärder som skulle skapa jobb. Den nya regeringen har infört totalstopp för intagningar på kurser för arbetslösa. 90 000 platser försvinner inom två år.

Magnus är inte glad i dag. Han var lovad en utbildning och ett garanterat jobb, men det kan han tjäna sig snuvad på. Tack vare Alliansens spariver. Är inte detta fel sätt att spara på?

Den 14 veckor långa utbildningen i Trollhättan skulle ha följts av en sexmånaders provanställning och ett eventuellt fast jobb vid ett transportföretag i Göteborg. Ett intyg från företaget kom till arbetsförmedlingen i Trollhättan den 22 september. Magnus blir blåst på sin kurs – trots att personer som redan börjat på en kurs eller som fått löfte om att få gå en kurs ska vara undantagna från stoppet.

Jag får väl hoppas att han inte röstade på Alliansen :-)? Nej, skämt åsido. Vad håller de på med? Nu sitter de och planerar vilka statliga företag som ska säljas ut, nu senast i morse hörde jag att Sveaskog verkar vara i farozonen. Jag såg även att om det skulle vara val i dag skulle Alliansen förlora enligt en ny mätning. Lite sent att ångra sig nu....

BTW - Bildt sälj dina aktier. De sticker i ögonen. Jäv så det stinker.

A-kassehöjningarna får massiv kritik från alla håll och kanter nu. Det kanske inte var så övertänkt?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:34 FM | Kommentarer (5) | Google

20 oktober 2006

Tusen kronor mer i plånboken?

Ja, hur ska Alliansen hantera moderaternas löfte?
Eller var det bara valfläsk?

Vi vill öka jämställdheten. Och vi vill sänka skatten mest för dem som tjänar minst. Det betyder att alla kvinnor som arbetar får tusen kronor mer i plånboken varje månad.

Saxat från bloggen olydig.

BTW - så funderar jag lite över det här med att a-kassan ska bli obligatorisk. Hur går det ihop med Alliansens iver över individernas rätt till valfrihet?

Från det ena till det andra. Nu är vintern på gång. Snö i massor i norr. Jag vill inte att det ska snöa här i Stockholm än på ett bra tag. Vintern får gärna dröja. Länge....

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 EM | Kommentarer (6) | Google

19 oktober 2006

Vad har Alliansen emot låginkomsttagare?

Jag har saknat nyhetssändningarna, men i kväll fick jag min dos och det kändes skönt. Jag läste även den första tidningen i morse.

Varför blir jag inte förvånad?
Vad har Alliansen emot låginkomsttagare?

A-kassan kommer att bli bra mycket dyrare än vad som utlovats läste jag i tidningen. Före valet sades det att ingen skulle få mer än 300 kronor i höjning per månad. Lovat och lovat, för mig var det mer ett hot. Ett hot mot solidariteten och styrkan vi vanliga arbetare har genom fackförbunden gentemot motsatta parter på arbetsmarknaden.

Går "regeringens" (jag har fortfarande svårt att acceptera Alliansen som Sveriges regering) förslag igenom blir det rent av en chockhöjning, vilket kommer att drabba lågavlönade, deltidsarbetare och främst då med andra ord kvinnor. Hur många kommer att ha råd att vara med i facket? Vissa tycker nog att detta är bra. Att facket försvagas gynnar dem Alliansen har bakom sig. För inte är moderaterna det nya arbetarpartiet. Det har det redan hunnit visa.

På Aktuellt hörde jag att Hem-PC:n, som för mig är en jämlikhetsfråga att alla ska ha råd med en dator, ska Alliansen in och pilla på. De som inte har råd att pynta datorn kontant utan nappar på arbetets erbjudande för att kunna skaffa en dator får nästan en hundring i ökning i månaden, arbetsgivaren likaså. Detta missgynnar också låginkomsttagarna, för dem blir det mest kännbart.

Jag har veckans alla tidningar i en hög på golvet, min lokala handlare lade undan dem åt mig och jag ska försöka bläddra igenom dem. Jag misstänker att jag kommer att få mer att reta mig på då :-).

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 EM | Kommentarer (9) | Google

10 oktober 2006

Facket ska undermineras

Hur många låginkomsttagare kommer att ha råd att vara med i facket? Höjd a-kassa i kombination med reduceringen av skattesubventionerna i deklarationen innebär att en del kommer att få en dubblerad kostnad av fackavgiften.

Deltidsarbetande kommer att drabbas, hör vad denna unga tjej tycker om sakernas tillstånd, Window Player format eller Real Player format.

Höjningen kommer att beror på vilket fack/vilken a-kassa man är medlem i. En del fackförbund har redan i dag väldigt höga fackavgifter och de kommer säkert att tappa många medlemmar. De som jobbar i branscher med hög arbetslöshet kommer att få betala mer. De a-kassor som kommer att drabbas hårdast är bland annat service- och byggbranschen.

I gårdagens Rapport hördes både LO:s chefsekonom och finansministern Anders Borg.

LO-ekonom: Regeringen vill ändra maktbalansen Dan Andersson, LO:s chefekonom är kritisk. Han hävdar att det är den borgerliga regeringens syfte att få fler att inte vilja eller våga vara med i facket:

- Jag tror att en del av alliansens strategi är att medvetet försöka skapa ett svagt fack och ändra maktbalansen i Sverige mellan de starka och de svaga.

Detta är precis vad det handlar om. Facket ska försvagas. Fler ska av ekonomiska skäl tvingas välja att gå ur facket och bara vara med i a-kassan. Det gör att balansen kommer att ändras mellan arbetsgivare och arbetstagare, det är precis vad de Alliansen vill. Då kan de få igenom sina svarta jokerkort, som inte visades öppet inför valet. Då hade inte så många röstat på dem misstänker jag.

- Vi försöker genomföra betydande förändringar av skatter och då handlar det också om en del tuffa prioriteringar, säger finansminister Anders Borg till Rapport.

Genom att chockhöja a-kasseavgifterna hoppas de dra in 14 miljarder. Samt så vill de ta bort ett av de få avdragen en vanlig dödlig kan göra i sin deklaration. Alla kommer inte ha råd att vara med i både facket och a-kassan. Det är med avsikt enligt min mening.

Det är lätt att prata om "tuffa prioriteringar", det låter handlingskraftigt. Men det skorrar illa, nya arbetarpartiet startar med att "djävlas" med låginkomsttagarna. Jag ser ingen logik i det hela. Ge med ena handen och ta med den andra. Den där tusenlappen (minst) som alla skulle få i sänkt skatt kan nog de flesta kika i himlen efter. Tyvärr tror jag att många gick på det löftet, plånboken ligger närmast hjärtat.

Ja, alliansen vill sänka skatter och måste givetvis finansiera dem. Det räcker inte att sälja SAS, som jag hörde var på tapeten i morse eller Nordea och TeliaSonera. Det är kortsiktigt. Staten ska inte äga företag anser borgarna. Det ska marknaden göra. Inte för att jag tror det blir bättre om marknaden ska ha fingrarna i alla syltburkar, både i privat och offentlig sektor. Alliansen kan inte förhoppningsvis ens tänka sig att öka utlandsskulden för att infria sina löften och valfläsk. Det hoppas jag verkligen _inte_.

Nej, slå mot arbetarna. Sjuk- och förtidspensionärerna. De sjukskrivna. Sänk ersättningarna. Alla ska jobba, fast det inte finns jobb till alla och aldrig kommer att finnas, för enligt marknaden ska ett visst antal vara arbetslösa för att hålla inflationen nere. Ingen ska behöva svälta har Reinfeldt lovat, men kommer de kunna leva ett värdigt liv? Nej, knappast!

Nya arbetarpartiet. My ass.

Andra bloggar om: , , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 FM | Kommentarer (15) | Google

9 oktober 2006

Ett kort givande möte med ett språkrör

Jag åkte samma buss som miljöpartiets ena språkrör, Maria Wetterstrand, i dag.

I vanliga fall är jag blyg. Jag brukar ofta känna mig besvärad när jag måste "mingla" på fester. Jag brukar alltid kolla in läget, känna folk på pulsen innan jag tar kontakt – om jag nu ens vill det. Ofta vill jag inte det. Jag är en ensamvarg, eller rättare sagt en ensamtiger. Det är inte många som kommer mig in på livet.

Men Maria såg så snäll, avkopplad och obesvärad ut så jag satte mig bredvid och vi började analysera valet. Vi hade samma syn på varför Alliansen tog fler mandat och vann valet. Jag har själv skrivit om det i bloggen flera gånger tidigare innan valet. Vi hann inte så långt på två hållplatser, innan jag skulle av. Men vi hann avhandla en hel del :). Vad? Det är en sak mellan oss.

Hon var mycket trevlig och blev inte alls störd av min lust att prata om valets utgång. Tack och lov för det. För att tränga sig på folk är inte min bag. Jag gillade henne skarpt och tycker att fler politiker ska vara lite mer som Maria och inte sitta på sina höga hästar.

Det kan inte vara lätt att vara kändis. Jag mötte Orup på Kungsgatan häromdagen. Vi fick ögonkontakt och jag såg direkt att han tyckte det var obehagligt att bli igenkänd, så jag vände diskret bort blicken för att han skulle kunna koppla av. Jag har upplevt samma sak med en kvinnlig nyhetsankare på Sveavägen.

Kändisar är nog mer utsatta än politiker. Jag misstänker att fler frågar efter Orups autograf än Marias :-). Det förstår jag inte.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:21 EM | Kommentarer (3) | Google

7 oktober 2006

23 minuter :-)

Tjugotre minuter tog det innan osämjan inleddes. Bildt kommer inte sitta still i båten. Definitivt inte. Är Reinfeldt kapten nog att styra båten så att den inte går på grund?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:17 EM | Kommentarer (8) | Google

6 oktober 2006

Jaha, en ny regering då..

Moderaterna har lagt beslag på alla tunga poster och tagit regeringsmakten i ett järngrepp. De andra partierna lär få svårt att få igenom sina hjärtefrågor. Jag är i alla fall glad att Lejonkungen (fp) inte blev utrikesminister som det ryktades om ett tag, där ligger i alla fall Bildt högt i kurs om vi ska snacka erfarenhet. Nu får vi se hur det blir. Alla löften som ska infrias, vilka många redan har flaggats om att de ska skjutas på framtiden.

En sak de kan ta itu med genast är att stoppa beslutet att alla extra så kallade trängselskattbussarna avvecklas. Det är en skandal om de slutar gå hux flux, både för dem som använder dem istället för bilen och framförallt för miljön. För att inte tala om de anställda som måste gå om turerna dras in.

Detta har högre prio än pigavdraget, som sju av tio svenskar tycks vara totalt ointresserade av/eller inte kommer kunna utnyttja. De tre återstående är inte svårt att gissa från vilka "kvarter" de kommer ifrån.

Andra bloggar om: , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:32 EM | Kommentarer (4) | Google

3 oktober 2006

Partipiskan kommer att vina

Partipiskan kommer att vina hörde jag på nyheterna nyss.

Alliansen har bara sju mandat mer. Det gäller att alla går i huvudfåran och inte röstar efter egen övertygelse. Det måste uppstå inre konflikter hos en del, som kanske inte tycker att det de ska rösta på är vad de själva står för. Alliansen ska vara så eniga, men det är nog mest partiledarna som vill ge sken av det. De verkar till och med ha svårt att enas om vilka ministerposter som ska fördela. Det kan bli en intressant höst :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:47 EM | Kommentarer (1) | Google

2 oktober 2006

Alliansen höjer biljettpriserna

Alla vill ju att så många som möjligt åker kollektivt i Stockholm. Tack vare enhetstaxan tror jag faktiskt att många har valt att använda kollektivtrafiken för att åka in till stan för att uträtta ärenden. Det har ju blivit en braksuccé. Biljetterna säljer som smör i solsken. Jag undrar, sa flundran om den försäljningen finns med i Alliansen negativa besked nedan. Troligen inte.

Den borgerliga alliansens valseger får ordentliga effekter på Stockholmstrafiken. – SL går back för första gången. Och försäljningen av periodkortet har rasat. Med den bakgrunden kan man inte fortsätta med enhetstaxan, säger landstingsråd Chris Heister (m).

Enhetstaxorna som gav lite rättvisa åt oss småfolk. Bara för att någon bor i Bro ska det inte kosta multum för att ta sig in till stan en eller ett par gånger i veckan, som det var förut var det minst tredubbelt så dyrt. Detsamma gäller de som bor långt bort i andra förorter. Nu blir det dyrare igen och det är en klassfråga. Att SL blöder finns det nog många andra orsaker till.

Ta inte bort enhetstaxan!
Det kommer innebära att fler lär använda bilen.
Vilket alla rimligtsvis borde vilja att så inte blir fallet.
Använd trängesskatten till att kompensera för enhetstaxan.

I skrivande stund vill 78.1 % ha kvar enhetstaxan.
I mina ögon är flinen i Alliansens ansikten i artikeln ovan hånflin mot oss vanliga dödliga.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:26 EM | Kommentarer (5) | Google

Svekdebatterna börjar komma!

Reinfeldt har redan börjat tagit över HSB:s roll, han som bestämmer :). Han ångar på som en ångvält. Det talas redan om en svekdebatt ute i kommunerna. Många väljare både i Stockholm och kranskommunerna röstade på Alliansen i tron på att trängelskatten inte skulle återupptas.

Vägavgifter/trängselskatter ska delfinansiera en snabb utbyggnad av Förbifart Stockholm - en trafikled från Kungens Kurva i söder till Häggvik i norr som ska leda trafiken förbi i stället för igenom Stockholm. Projektet har tidigare har beräknats kosta cirka 20 miljarder kronor.

Ett gammalt förslag som ratats då det skulle förstöra unika miljöer. Dessutom – varför Kungens Kurva, jag tvivlar starkt att bilister väljer att först åka söderut och sedan in på Förbifart Stockholm. Nej, infarten måste ligga närmare stan, exempelvis vid Liljeholmen – om den nu ska byggas.

I Lidingö röstade en förkrossande majoritet för ett nej till trängselskatten och där gick moderaterna ut hårt med att de skulle arbeta för att trängselskatterna inte skulle genomföras. Bortkastade röster med andra ord :). Många besvikna väljare.

Jag tycker det är bra att det blir trängselskatt, men jag tycker inte om de nya turerna. Meningen med trängselskatten var till stor del att få stockholmarna att använda kollektivtrafiken i större utsträckning och satsning på förbättring av densamma. Men nu verkar Alliansen ha helt andra planer.

– Det är också ett svek mot folkomröstningen eftersom pengarna ska gå till kollektivtrafik. Något annat kan vi inte acceptera. Med den här typen av nya motorvägar och trafikleder slutar det bara med att det blir mer trafik. Detta är ingen lösning. En modern kollektivtrafik som kan utnyttja effekten av trängselskatten är ett måste och locka bilisterna att låta bilen stanna hemma.

Det är bättre infartsparkeringar som måste till. Bättre kollektivtrafik. Inget annat. Förbifart Stockholm, om den nu ska byggas, måste finansieras på annat sätt.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:44 FM | Google

29 september 2006

Svårt att hålla alla löften när verkligheten gör sig påmind?

Jag är fortfarande kritisk mot de skattesubventionerade hushållstjänster som var ett mantra i den borgerliga valrörelsen. Jag har inget emot att betala skatt för att finansiera vård, omsorg, skola, rättsväsende och annat som gynnar alla. Men jag ifrågasätter starkt varför jag ska betala skatt och bidra till att subventionera hushållstjänster.

Hade det handlat om att tjänsterna skulle kunna utnyttjas av ensamstående Lisa, lokalvårdaren som är trött och sliten efter en lång arbetsdag, hade jag sett annorlunda på sakernas tillstånd. Men Lisa kommer inte ha råd att utnyttja dessa hushållstjänster, med många andra låginkomsttagare.

Det blir de som redan har bra ställt som i första hand kommer att utnyttja detta och då tycker jag att de faktiskt kan betala vad det kostar, utan att vi andra som inte kommer att ha råd att utnyttja dessa hushållstjänster ska vara ned och subventionera dem. Det är inte "Surt sa räven om rönnbären" från min sida utan helt enkelt en klassfråga.

Hur är det tänkt? Jo, genom att ge städföretagen lägre skatt så hoppas Alliansen på att priserna för städning, tvätt, barnpassning och trädgårdsskötsel ska halveras. Denna reform beräknas kosta en miljard kronor första året. Det kan bli betydligt mer om många hög- och medelinkomsttagare nappar på erbjudandet. Hur ska de hantera den situationen? Förlorarna bli i alla fall låginkomsttagarna, det är det inget tvivel om.

Det jag funderar över är hur lönebilden kommer att se ut för dem som ska utföra dessa jobb, företrädesvis kvinnor. Alliansen tycker ju att "lägsta lönenivån" är för hög och kan minskas. Alltså kan det med andra ord bli fråga om arbeten med skitdåliga löner och till slut kanske vi hamnar i det läget som många låglönearbetare har i det förlovade landet USA, där de måste ha två arbeten för att kunna ha råd att leva någorlunda drägligt. För som sagt, även om lönerna sänks så kommer inte hyrorna, maten eller andra kostnader att sjunka.

Jag tycker inte att denna reform har prio ett, med tanke på att Alliansen har bekymmer med att få budgeten att gå ihop. De utlovade skattesänkningarna är en tung post och hur de ska finansieras kan bli intressant att se.

Löftet om sänkt skatt för alla riskerar att försenas rejält. Mitt tips blir att skattesänkningar som förmögenhetskatt och fastighetsskatt kommer att prioriteras, lokalvårdaren Lisa kanske får vänta på de småsmulor som skattesänkningen kommer att innebära för henne.

Alliansen gick till val på sänkt skatt med en tusenlapp för alla som jobbar. Det skulle märkas i plånboken redan första januari. Efter tio dagars förhandlande är det löftet inte lika säkert längre, enligt Aftonbladet.

Den blivande regeringen har uppenbara problem med de besparingar som krävs för att finansiera skattesänkningen på 37 miljarder.

1. Plusjobben
Plusjobbarna är långt fler än vad alliansen räknade med i våras. Att avbryta dem som är igång är omöjligt. Många av de 15000 plusjobbarna har tvåårskontrakt. Av besparingen på fyra miljarder blir det därför bara en.

2. A-kassan
Sänkningen av a-kassan och höjningen av egenavgiften ska ge 13,5 miljarder. Men att förändra a-kassan är en komplicerad affär som enligt experterna inte ger utdelning förrän 2008.

3. Trafikförsäkringen
Den dyrare trafikförsäkringen skulle förstärka statskassan med 2,8 miljarder nästa år. Men en enig expertkår hävdar att inte heller den förändringen går att genomföra förrän tidigast 2008.

Jag har tidigare skrivit om att jag misstänker att Alliansen kommer att sälja ut statliga bolag för att finansiera sina löften, vilket är mycket kortsiktigt tänkt. Nordea och Telia Sonera verkar vara först ut, men de pengar som då skulle inbringas har Alliansen utlovat att använda till att minska statsskulden. Men jag tror inte att så kommer att ske. De pengarna går nog rakt in i statskassan för att budgetunderskottet på grund av alla deras löften inte ska bli för stort.

Gissa om jag tror att utlandsskulden lär öka de närmaste åren, om de nu ska genomföra alla löften de har gett dem som lade sin röst på Alliansen. De vill inte ha en svekdebatt misstänker jag. De talar redan om att bli omvalda år 2010. Är det inte lite tidigt att fundera på den saken? Borde de inte koncentrera sig på de problem de har i dag med att få det hela att gå ihop?

Varför är de så kåta på att sälja ut våra statliga bolag? Är det fult att staten (vi medborgare) äger bolag? En del av bolagen genererar vinst, vilket är till godo för oss alla. Men ska kapitalet, den så kallade marknaden, köpa bolagen så lär vinsten hamna i andras fickor och vad är vitsen med det, förutom att kortsiktigt lappa hål i budgeten?

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:00 FM | Kommentarer (7) | Google

27 september 2006

Vilken världsbild har Reinfeldt?

Så vill Reinfeldt rycka undan välfärden.

Om moderaterna får som de vill, vilket de antagligen får eftersom de är det största partiet i Alliansen, vill moderaterna minska antalet VAB-dagar till 15. Reinfeldt sade i april att om någon som har barn som är ofta är sjuka ska de "be nån farmor eller mormor eller nån i närheten att rycka in".

De som inte har någon som kan rycka in? Vad ska de göra? Alla har inte det sociala skyddsnät som tydligen finns i Reinfeldts sinnesvärld över sakernas tillstånd.

Alla nyttjar inte alla VAB-dagar de har rätt till, men en del behöver de 120 dagarna om de har ett eller flera barn som ofta är sjuka. För dem vore det en katastrof om antalet VAB-dagar drogs ned till 15 dagar.

Det har kommit rapporter om att det fuskas hej vilt när det gäller VAB-dagarna och det är bra om det kommer fram och att de som fuskar åker dit. Men flertalet som inte fuskar ska inte behöva lida av att andra missbrukar systemet. Förfina och justera kontrollsystemen istället, både för sjukskrivna, de som tar ut VAB-dagar och stämplar trots att de jobbar eller inte uppfyller kriterierna för att få ersättning.

Saxat ur SvD:

Män fuskar mer än kvinnor, uppskattningsvis 28 procent av männen överutnyttjar försäkringen jämfört med 19 procent av kvinnorna. Det vanligaste fusket består i att barnet är på dagis eller i skolan, trots att föräldern begärt ersättning för vård av sjukt barn.

Jag tänker genast på älgjakt :). Varför får jag denna tanke?

Det skulle inte vara svårt att få ett fungerande kontrollsystem. Den som tar ut VAB-dagar får komplettera med intyg från arbetsgivaren och intyg från skola/förskola/dagis innan pengarna betalas ut. Det skulle eliminera fusket. Det skulle kosta mindre än vad fusket kostar misstänker jag, så det är en WIN-WIN situation och bättre än moderaterna tankegångar om att minska dagarna rakt av. För det drabbar bara dem som redan har det svårt att få allt att gå ihop.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Kommentarer (14) | Google

25 september 2006

Nya las-regler ska stoppas?

Alliansen vill stoppa nya las-regler. Varför förstår jag inte. Alliansen pratar om att alla ska jobba, friska som sjuka om jag ska dra det in absurdum. Men nu har det ju visat sig att de anser att 300.000 nya jobb räcker.

Snacket om att långtidsarbetslösa, sjukpensionärer och långtidssjukskriva skulle tvingas ut på arbetsmarknaden verkar inte längre så aktuellt. Det enda som kommer att hända på den fronten är att de får mindre pengar att röra sig med. Ingen ska behöva svälta har Alliansen sagt, men det är tamifan ingen tröst för dem som redan nu lever på svältgränsen.

Den borgerliga alliansen vill slopa de nya las-regler som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet klubbade igenom i våras.

Ett förslag klubbades igenom att den person som vikarierat sex månader ska ha förtur till arbete, förut var det tolv månader. Detta har utnyttjats av många arbetsgivare. De gillar nog inte de nya reglerna och då får Alliansen rycka in och se till att balansen återställs så att arbetsgivaren åter har övertaget.

Dessutom vill Alliansen avskaffa lagen om att deltidsanställda efter en viss tid ska ha rätt till heltidsarbete. Varför? Menar de att fler i arbete ska vara deltidstjänster ingen kan leva på, utom kanske bara kvinnor/män som har en partner som kan stå för huvudförsörjningen? Ska vi återinföra hemmafrun/mannen?

Det är kvinnorna som förlorar mest på detta.
Det är flest kvinnor som arbetar deltid.

Andra bloggar om:
, , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:24 FM | Kommentarer (4) | Google

22 september 2006

Eniga?

Hur är det med internkommunikationen inom Alliansen? Maud verkar vara lite off eller utanför? Hon beskylls för att prata för mycket :).

Alliansen har tydliga problem med ministerposterna. De gick till på val genom att säga att de var eniga. Då tycker jag att ministerposterna inte ska vara något problem. Lite bör de väl ha planerat? Maud säger sig nu kunna avstå näringslivsministerskapet, som hon så gärna velat ha. Jaha? Vad är det jag sagt! Maud kommer att få kompromissa en hel del.

- För att det här kapitalet ska komma tillbaka till Sverige och vi ska få någon ordentlig effekt av ett borttagande av förmögenhetsskatten bör man titta på en amnesti. Det är ju en kristlig princip att ge förlåtelse och försoning om man gör bättring, säger Mats Odell.

Hmmmmm....krav på amnesti för svenska utlandsmiljonärer?

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:16 EM | Kommentarer (3) | Google

13 september 2006

Mannen med janusansiktet

Moderatledarens janusansikte syntes tydligt i programmet Granskning som sändes i kväll.

Fredrik Reinfeldt talar sig varm för kollektivavtal och nya jobb inom tjänstesektorn. Men när han själv anställer i hemmet - då är det löner som ligger långt under kollektivavtalen.

För att nå till makten har han gått över lik. Ja, han till och med gör en copycat av socialdemokraterna och kallar moderaterna för det nya arbetarpartiet. Kejsarens nya kläder.....

Arbetare....? Med tanke på vad han anser vara skälig lön för sina egna anställda så blir jag djupt orolig över hur den framtida arbetsmarknadspolitiken kommer att utformas om Alliansen vinner.

Kan en rimlig lön ligga under 60 kronor i timmen i hans värld? Ja, tydligen. Men vilka kan leva på 60 kronor i timmen? Inte ens med den utlovade sänkta skatten, som ändå till slut blidde en tummetott för låginkomstagarna.

Vem tror Reinfeldt att han lurar?

Andra bloggar om:
, , , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:15 EM | Kommentarer (9) | Google

Viktigt kedjebrev

Jag brukar inte gilla kedjebrev. Men detta tycker jag är så pass viktigt att jag lägger in det i bloggen istället för att skicka det till fem personer via mail. Jag är inte socialdemokrat, men många av punkterna nedan anser jag vara viktiga.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Ett politiskt kedjebrev om att – en politik som gynnar kvinnorna är bra för Sverige

I det valmanifest som vi socialdemokrater går till val på är det kvinnorna som står i fokus. Våra vallöften handlar om jobb, välfärd, barn, gamla och om en grön omställning Vi fördelar mest till dem som har minst; mer till barnfamiljer, förskolan, förtidspensionärer och ensamstående mammor.

Många kommer att vinna men mest vinner kvinnorna. Med bättre äldreomsorg och fler vuxna i barnomsorgen blir det fler arbetstillfällen för kvinnor. Med bättre barnomsorg och omsorg om de gamla slipper kvinnorna en del av den oro som finns för gamla mamma och att barnen inte ska ha det bra på dagis.

Här skickar jag 18 punkter från vårt valmanifest som kommer att ha stor betydelse för landets kvinnor men också för männen, barnen och för hela landet.

Jag hoppas att du i din tur kan skicka detta vidare till fem personer som i sin tur kan skicka det vidare till fem personer. Jag hoppas också att du fortsätter att reagera, diskutera och vara aktiv i den feministiska debatten.

Marita Ulvskog, partisekreterare


Socialdemokraternas valmanifest handlar om jobb, om grön omställning, välfärd, barn, gamla och solidaritet. I valmanifestet fördelas mest till dem som har minst; högre tak i a-kassan, billigare tandläkarbesök, mer till pensionärer och barnfamiljer.

Många blir vinnare i socialdemokraternas valmanifest men mest av allt vinner kvinnorna. Med bättre äldreomsorg och fler vuxna i barnomsorgen blir det fler arbetstillfällen för kvinnorna. Med bättre barnomsorg och omsorg om de gamla slipper kvinnorna en del av den oro som finns för gamla mamma och lille sonen ska fara illa.

Här redovisas 18 punkter från valmanifestet som kommer att ha stor betydelse för landets kvinnor. Efter de olika punkterna finns en kort kommentar som försöker beskriva frågan ur ett jämställdhetsperspektiv.

Sverige ska konkurrera med kunskap, inte låga löner.
"De omfattande satsningarna på att lyfta kunskapsnivån i hela samhället - från förskola, via grund- och gymnasieskola och komvux, till högskola och forskning - ska fortsätta. Vårt mål om att hälften av alla ungdomar ska gå vidare till högskolan ligger fast. Men det behövs också annan utbildning. Den kvalificerade yrkesutbildningen ska byggas ut. Vi vill också se en kraftfull satsning på yrkesutbildningen på gymnasienivå och en ny, modern lärlingsutbildning. Många studenter har en ansträngd ekonomi. Därför vill vi höja
studiemedlen och fribeloppet."

Den svenska arbetsmarknaden bygger på kunskap och kompetens. Det betyder att den som inte för tillfället kan eller har kunskapen ska få möjlighet att ta igen och komma tillbaka - inte hänvisas till en låglönemarknad. Risken med en permanent låglönemarknad är att det är kvinnorna som kommer att befinna sig där eftersom kvinnor dominerar inom service, vård och omsorg.

Trygga jobb i ett modernt arbetsliv.
"Vi vill att Sverige ska gå före med moderna arbetsplatser där allas kreativitet och idérikedom tas tillvara. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för en god arbetsmiljö. Vi slår vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen med starka, självständiga parter med kraft att teckna heltäckande kollektivavtal. De fasta anställningarna ska bli fler, de otrygga visstidsanställningarna färre. Ett modernt arbetsliv ställer också nya krav. Det ska vara möjligt för den som har arbetat i 20 års tid att byta arbetsuppgifter eller yrke, och kanske pröva något helt nytt. Vi vill underlätta för människor som är mitt i livet att skaffa sig ny kompetens eller påbörja en längre utbildning. Sjukskrivningarna har minskat kraftigt. Målet om att halvera ohälsan till 2008 ska nås. Vi vill i samarbete med arbetsmarknadens parter genomföra en satsning på företagshälsovård och rehabilitering. Vi vill också i samarbete med arbetsmarknadens parter se över möjligheterna att underlätta för fler att kunna gå ned i arbetstid de sista åren i arbetslivet för att orka arbeta till pensionsåldern."

Det är framför allt kvinnor som har otrygga anställningar, är mest sjukskrivna och har de sämsta villkoren. Därför är det också kvinnor som vinner på att det blir mer fasta anställningar, bättre arbetsmiljö och ett arbetsliv som utvecklas.

Fler och växande företag i hela landet.
"Vi vill stimulera en levande landsbygd, grön teknik och en levande landsbygd."

Satsningar på besöksnäringen gynnar kvinnojobb eftersom kvinnor dominerar inom servicebranschen.

En tandvård för alla.
"Tänderna är en del av kroppen. Alla har rätt till en god tandhälsa. Nästa mandatperiods stora sociala reformområde är därför tandvården. Ungdomar utbildar sig allt längre och börjar arbeta allt senare. Därför vill vi förlänga den tid då tandvården är gratis, i ett första steg upp till 24 års ålder. Ett högkostnadsskydd mot höga tandvårdskostnader ska införas för alla. Kostnader för behandlingar som överstiger 2 700 kronor ska subventioneras med 70 procent, och kostnader över 15 000 kronor ska subventioneras med 90 procent. Ingen ska behöva betala mer än 200 kronor för en undersökning."

Eftersom kvinnor tjänar mindre än män är det framför allt kvinnor som kommer att tjäna på billigare tandvård.

Sjukvården ska vara tillgänglig när du behöver den.
"Svensk sjukvård håller mycket hög kvalitet. Sedan vårdgarantin infördes har köerna kortats dramatiskt. Vårt mål är en vård fri från köer. Men tillgängligheten behöver fortfarande bli bättre. Det ska bli lättare att hitta rätt och komma i kontakt med vården. Sjukvården ska hålla en hög kvalitet i hela landet, och vara lika bra för kvinnor och män. Sjukhusen ska inte få överlåtas till företag som drivs med privata vinstintressen. Resurserna till sjukvården ska fortsätta att öka. Sjukförsäkringen ska försvaras."
Kvinnor behandlas inte på samma sätt som män i vården. Forskningen är framför allt inriktad på män. Eftersom kvinnor lever längre än män och har lägre pensioner än män är det en viktig jämställdhetsfråga att sjukvården är till för alla och att sjukförsäkringen är bra.

Kultur berikar.
"Sverige ska ha plats för skapande, bildning och gemenskap. Bibliotek, teatrar, biografer, museer, scener för musik och dans - platser för kulturella upplevelser ska finnas över hela landet. Museerna har en viktig både folkbildande och forskande uppgift. Fri entré- reformen har mer än fördubblat antalet besökare. Vi vill att länsmuseerna ska få del av och kunna visa de nationella samlingarna med fri entré. Vi vill bygga ett Nobelmuseum, bygga ut Nationalmuseum och skapa ett Formmuseum. Vi vill också satsa på fler samlingslokaler, och kraftigt öka resurserna till studieförbund och folkhögskolor. Sverige behöver fler kulturarbetare. Vi vill fördubbla antalet konstnärslöner. Vi vill genomföra en omfattande satsning på barnkulturen."

Det är framför allt kvinnor som går på konserter, på teater och på andra kulturevenemang. Kvinnorna dominerar också inom folkbildningen.

Brottsligheten och dess orsaker ska bekämpas.
"Alla ska kunna känna trygghet i vardagen. Under senare år har brottsligheten förändrats och blivit grövre. På vissa håll har den organiserade brottsligheten fått fäste. Människor drabbas av hatbrott på grund av sina åsikter, sitt ursprung eller sin sexuella läggning. Vardagsbrotten skapar otrygghet för många. Därför ska satsningarna på rättsväsendet fortsätta. Vi behöver fler poliser med bättre verktyg att utreda brott och möjligheter att använda modern teknik. Polisen ska samarbeta nära med skolan och socialtjänsten, och vara synlig i hela landet. Men vi får aldrig bukt med brottsligheten om vi inte också bekämpar dess orsaker."

Kvinnor misshandlas och utsätts för brott. Kvinnor är rädda att gå hem ensamma när det är mörkt. Därför är det viktigt att brottsligheten och dess orsaker bekämpas, så att kvinnor kan känna sig trygga varhelst de befinner sig. Under de senaste tio åren har antalet anmälda sexualbrott ökat med 43 procent. Ökningen beror troligtvis på en kombination av att anmälningsbenägenheten och den faktiska brottsligheten ökar.

En förskola för alla barn.
"Förskolan är det första steget i det livslånga lärandet. Till 2007 kommer vi att nå målet att nyanställa 6 000 fler i förskolan. Personaltätheten ökar och barngrupperna minskar. Under den kommande mandatperioden vill vi sänka maxtaxan i förskolan med 300 kronor till 960 kronor. Ingen ska betala mer än två procent av hushållsinkomsten för första och en procent för andra barnet. Avgiften för tredje barnet avskaffas. Vi vill införa avgiftsfri förskola tre timmar om dagen för alla treåringar."

Sänkt maxtaxa på dagis och avgiftsfri förskola gynnar framför allt ensamstående mammor som har låga inkomster.

Kvalitetssatsning på fritids.
"Att få möjlighet till läxhjälp och utvecklande fritidsaktiviteter är särskilt viktigt för de barn som får minst stöd hemma. Personaltätheten på fritids har minskat. Barngrupperna är för stora. Vi vill utveckla kvaliteten på fritids genom att anställa 3 000 fler fritidspedagoger och annan personal. Maxtaxan på fritids ska sänkas från 840 till 500 kronor för första barnet."

Sänkt maxtaxa på fritids gynnar framför allt ensamstående mammor som generellt har låga inkomster.

Alla äldre ska kunna bo bra och tryggt.
"Under de kommande tio åren vill vi bygga 100 000 nya bostäder för äldre. Därför vill vi inleda ett program för ny- och ombyggnad av dels särskilda boenden, dels goda bostäder för äldre - med rimliga hyror, tillgång till gemenskapslokaler och enklare service. Tillgången på platser i särskilt boende ska öka kraftigt så att de motsvarar behoven."

Det är framför allt kvinnorna som tar ansvar för nära och kära, barn och gamla mamma. Ett tryggare och bättre boende för de äldre kommer att göra livet lättare inte bara för de äldre utan också för de äldres döttrar eftersom det framförallt kvinnor som vårdar sina anhöriga.

Mer personal i äldreomsorgen.
"Att finnas till, bry sig och hjälpa kräver tid. En värdig och trygg äldreomsorg är beroende av kompetent personal. Vi vill använda kommunernas ökade resurser i form av ökade skatteintäkter och statsbidrag till att öka personaltätheten i äldreomsorgen. Äldreomsorgen ska vara en modern arbetsplats för att kunna attrahera en ny generations medarbetare. Hemtjänsten och hemsjukvården ska stärkas."

Det är framför allt kvinnor som arbetar i äldrevården. Mer personal inom äldrevården skapar fler jobb för kvinnor.

Ökad kunskap för bättre kvalitet.
"Mentorprogram och kompetensutveckling i äldreomsorgen ska bidra till att höja kvaliteten. 3 500 erfarna medarbetare ska erbjudas möjlighet att bli mentorer för nyanställda för att kunna dela med sig av sina kunskaper. Särskilda satsningar ska göras på att erbjuda äldreomsorg på många språk. Vi vill också satsa på demenssjukvården. Svensk demensforskning har en tätposition och ska ges nya resurser. Äldre som själva vill hjälpa och vårda sina makar hemma ska få stöd och avlastning."

Det är framför allt kvinnor som arbetar i äldrevården. Mentorsprogram och kompetensutveckling inom äldreomsorgen ger kvinnor kompetensutveckling och valmöjligheter.

Höjda bostadstillägg till pensionärer.
"Vi vill förbättra bostadstillägget till pensionärer. Ersättningsnivån ska höjas från 93 till 95 procent, och taket till 5000 kronor."

Kvinnor lever längre än män och har dessutom lägre pension än män. Därför är det kvinnor som vinner på höjda bostadstillägg till pensionärer.

Taken i a-kassan ska höjas.
"Omställningstakten på arbetsmarknaden är hög. Alla kan någon gång förlora jobbet och ha svårt att hitta ett nytt. Då ska a-kassan erbjuda inkomsttrygghet. Vi vill höja det högsta taket i a-kassan så att det på årsnivå motsvarar ungefär 7,5 prisbasbelopp. Därmed höjs taket med cirka 200 kronor per dag så att de allra flesta får ut 80 procent av sin tidigare inkomst. Det är viktigt att en bred majoritet av löntagarna även i framtiden omfattas av en fullgod arbetslöshetsförsäkring."

Det är framför allt män som i dag inte får ut 80 procent av sin lön vid arbetslöshet. Samtidigt är det a-kassan som på sikt reglerar de lägsta lönerna. Kvinnor som har de lägsta lönerna. Därför vinner kvinnorna på att a-kassan är hög för sänks a-kasseersättningen, sänks också lönerna på arbetsmarknaden.

Alla, även de som i dag står längst ifrån arbetsmarknaden, ska med.
"Ingen tjänar på att människor slås ut. Alla som kan och vill bidra till utvecklingen med eget arbete ska kunna göra det - även om det inte handlar om full tid eller krävs en anpassning av arbetsmiljön. Detta blir arbetsmarknadspolitikens viktigaste uppgift under mandatperioden. Samhalls verksamhet ska utvecklas. Lönebidrag, trygghetsanställningar och andra lönesubventioner ska byggas ut. Vi vill att föreningslivet ska få del av fler lönebidrag."

Det är kvinnor som har den lösaste anknytningen till arbetsmarknaden. Allt som förstärker arbetsrätten och skapar bättre arbetsmiljö gynnar kvinnor mest.

Förtidspensionärerna ska ha bättre villkor, inte sämre.
"Den typiska förtidspensionären är en kvinna i 60-årsåldern som slitit ett helt arbetsliv inom vården och omsorgen. Många som tvingas lämna arbetslivet i förtid har det ekonomiskt kärvt. Vi vill höja bostadstilläggen så att personer med sjuk- och aktivitetsersättning får del av samma bostadstillägg som ålderspensionärer."

Den typiska förtidspensionären är en kvinna i 60-årsåldern som arbetet i den offentliga sektorn. Därför är det framför allt kvinnorna som vinner på att förtidspensionärerna får det bättre eftersom kvinnor har mindre att leva av både som friska, som sjukskrivna, arbetslösa och som pensionärer.

Sverige ska vara jämställt.
"Vi socialdemokrater vägrar acceptera mäns överordning och kvinnors underordning i samhället. Krafttag krävs för att göra arbetsmarknaden jämställd. Lika lön för lika arbete ska gälla. Den offentliga sektorn ska gå före och eliminera osakliga löneskillnader. I dag arbetar många kvinnor deltid trots att de vill ha heltid. Vi vill lagstifta så att heltid blir en rättighet och deltid en möjlighet. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli 2007 och ska få full effekt 2010. Mäns våld mot kvinnor och barn ska bekämpas. Varje kommun ska ta sitt ansvar för att stötta de kvinnor och barn som har utsatts för våld och sexuella övergrepp. Skyddet för utsatta kvinnor och barn ska stärkas. Kampen mot människohandel ska intensifieras."

Kvinnor och män vinner på ökad jämställdhet men det är framför allt kvinnor som arbetar ofrivillig deltid, som därmed får låga pensioner och har svårt att klara sitt oberoende.

Sverige ska vara ett jämlikt samhälle.
"Grunden för integration är arbete för de vuxna och en bra skola för barnen. Under mandatperioden vill vi förbättra mottagandet av nyanlända. Det ska gå snabbt att komma i arbete. Vi vill stärka undervisningen i svenska för invandrare. Ett personligt etableringskontrakt ska finnas för alla nyanlända flyktingar som bygger på tydliga rättigheter och skyldigheter. Alla insatser måste anpassas så att varje individ får det stöd man har behov av. Särskilda insatser behövs i storstädernas förorter och i socialt utsatta områden. Inte minst behövs särskilda satsningar för barnen i skolan. Intolerans och fördomar ska bekämpas. All diskriminering är oacceptabel - oavsett om den sker på grund av kön, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning, religion eller ålder. Vi vill se en ökad nationell likvärdighet när det gäller kostnaderna för de hjälpmedel som funktionshindrade behöver för att klara vardag och arbetsliv."

Jämlikhet och jämställdhet går hand i hand. Jämställdhet är en prioriterad fråga inom utvecklingspolitiken och fattigdomsbekämpning. Socialdemokraterna vill genomföra ökade satsningar på kvinnors rättigheter i världen, och öka stödet till organisationer som arbetar med jämställdhetsfrågor på området.

7 feministiska angreppspunkter på den moderatledda högeralliansens valmanifest

På vilket sätt gynnas kvinnor av skattesänkningar på 250 miljarder kronor?
Moderaterna vill slå undan benen för den skattefinansierade välfärden genom att på sikt sänka skatterna med 250 miljarder kronor. Var femte skattekrona ska bort och därmed var femte anställd inom vården, skolan och omsorgen. För att finansiera skattesänkningarna vill man försämra det skydd trygghetssystemen ger. Det drabbar framförallt kvinnor. Kvinnor har lägre inkomst än män, fler sjukdagar och är i högre grad ensamförsörjare. Samtidigt är det oftare män som tjänar på de skattesänkningar som moderaterna vill genomföra.

Varför vill Alliansen motverka kvinnors möjlighet till ekonomisk självständighet genom att säga nej till rätt till heltid?
En stor majoritet av dem som jobbar deltid är kvinnor. Deltidsarbete är ofta ofrivilligt och svårt att försörja sig på. Det innebär ofta begränsade utvecklingsmöjligheter och i förlängningen lägre pension. Det gör att många kvinnor inte har möjlighet att bli ekonomiskt självständiga. Därför vill vi socialdemokrater införa rätt till heltid och möjlighet till deltid. Samtidigt ska anställningsskyddet stärkas. Visstidsanställningarna ska minska eftersom majoriteten av de visstidsanställda också är kvinnor. Dessa reformer, som gynnar kvinnors ekonomiska oberoende, är Alliansen emot.

De borgerliga partierna vill vidga möjligheterna till visstidsanställningar för att "öppna bredare vägar in på arbetsmarknaden". Förslaget försämrar framförallt situationen för kvinnor eftersom kvinnor är i klar majoritet bland visstidsanställda.

Annica Tiger 6:42 EM | Google

10 september 2006

Upprop för ett Alliansfritt Sverige

För ett alliansfritt Sverige
— mot en borgerlig regering!

Vi som har skrivit under det här uppropet är inte helt nöjda med hur det ser ut i Sverige idag. Mycket kan göras bättre för att öka rättvisan i vårt samhälle, men inte med en borgerlig politik. Vi är oroade över hur det skulle bli i den borgerliga alliansens Sverige. Därför har vi skrivit under detta upprop.

Vi är oroade och upprörda över den människosyn som skymtar fram i alliansens förslag. En människosyn som låter de svaga och sårbara i samhället bli ännu svagare och ännu mer sårbara för att de som redan har det bra ska få det lite bättre.

Vi tycker att det är snålt och kallt att sänka ersättningarna för sjuka och arbetslösa. Vi tycker att det är cyniskt att bygga en politik som utgår ifrån att människor själv skulle valt att vara sjuka eller arbetslösa. Vi tycker att det är upprörande att sänka biståndet till de allra fattigaste i världen för att kunna sänka skatterna för de rika här hemma. Vi tycker dessutom att det är obegripligt att de tycker sig ha formulerat ett politiskt alternativ, som inte med ett ord berör livsavgörande och livsviktiga frågor som kultur.

Vi är en partipolitiskt obunden motståndsrörelse mot alliansen. En del av oss har sedan länge bestämt oss för vilket parti vi tänker rösta på. En del av oss är politiskt aktiva. En del av oss har inte alls tagit ställning för vilket parti vi tänker stödja på valdagen. Det som förenar oss är just motståndet och vi inbjuder alla som tycker som vi att delta i vår motståndsrörelse, Alliansfritt Sverige.

Diskutera med familjen. Med vänner. Med grannar och bekanta. Uppmana alla ni möter att använda sin röst den 17 september – för mänskliga värderingar och för ett alliansfritt Sverige.

Läs hela uppropet hos www.alliansfrittsverige.se.

Andra bloggar om:
, och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:30 EM | Kommentarer (7) | Google

8 september 2006

Valfeberns valfeber

Intressant nyhet jag hörde på TV4 i kväll.

Saxat ur Lars Leijonborgs nyhetsbrev 7-2006.
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____35577.aspx

På folkpartiets riksmöte den gångna helgen presenterades en webbsida uppkallad efter Kjell-Olof Feldts begrepp för socialdemokratiska valrörelser: www.valfeber.se. På den sajten listas möjliga kommande vallöften och ogrundade angrepp på Alliansen, som vi räknar med kan komma från socialdemokraterna på grund av deras pressade läge.

Hmmm....låter inte detta lite underligt?

I mitten av mars fick ledande folkpartister reda på att en medlem i Liberala ungdomsförbundet LUF hade tillgång till socialdemokraternas interna datanätverk. Två veckor senare startade folkpartiet en sajt där "angrepp från s bemöts i förväg".

Partisekreteraren Johan Jakobsson som först var helt oförstående till intrången i socialdemokraternas Intranät.

Vi förväntar oss osakliga angrepp från regeringspartiet. På valfeber.se bemöter vi påhoppen i förväg, skriver partisekreteraren Johan Jakobsson i pressmeddelandet som går ut den 26 mars när sajten öppnas. Samme Jakobsson som i början på denna vecka erkände att han fick reda på intrången på socialdemokraternas intranät den 15 mars.

Sajten stängdes ned två dagar efter att avslöjandet om dataintrången nått media. Nu har den öppnat igen. Är det inte förunderligt? Rent av komiskt. Har den putsats och sanerats, eller ligger verkligen originalsidorna ute igen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:58 EM | Google

Felaktigt budskap

Undrar varför dessa affischer fortfarande
sitter uppklistrade överallt?

Nya arbetarpartiets tomma löfte

Herr Reinfeldt har ju fått backa och erkänna i
direktsändning att det inte riktigt stämmer.

Men tänk om en del inte vet det?
Och tror på vad som står på affischen?
Falsk varudeklaration.
De lär bli förvånade efter valet, om de
nu röstade på M i tron att detta är sant.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:07 EM | Kommentarer (5) | Google

7 september 2006

Inga soffliggare tack!

Var inne en sväng nu på eftermiddagen in till City. Jag blir skogstokig på alla valtalare, valaffischer och valstugor :).

Skönt att det snart är över, oavsett vilka som vinner. Fast helst ser jag ju att Alliansen inte vinner valet.

Jag hoppas att så många som möjligt går och röstar, för soffliggarna bör inte få avgöra detta val. Det är ett viktigt val eftersom det är så jämnt mellan blocken.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 EM | Kommentarer (7) | Google

6 september 2006

Vad anser de andra i Alliansen?

Ofta brukar uttrycket en "klädsam tystnad" användas. Men jag vet inte om Alliansens tystnad är speciellt klädsam. Jag surfade runt på centerns och moderaternas hemsidor och försökte hitta någon info om vad de har för åsikt om vad som nu uppdagats. Men icke sa Nicke, inte ett ord. Jag har inte hört någon av dem uttala sig i TV i någon nyhetssändning. De kan väl inte, som de flesta andra, tycka att folkpartiets arbetsmetoder är speciellt gynnsamma för Alliansen som helhet? Eller har tystnaden en helt annan orsak?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:22 FM | Kommentarer (9) | Google

5 september 2006

Folkpartiets olagliga fusk

Jag förundras över hur hela denna historia utvecklas. Det blir ju bara värre och värre. Sossarna har haft en urusel IT-säkerhet, men å andra sidan är det ingen ursäkt att utnyttja det.

Det är som om grannen lämnar dörren öppen, du kan inte bara knata in, såvida du inte är väntad eller har lov att gå in. Detsamma gäller inloggning på andras Intranät, även om inloggningsuppgifter har kommit på avvägar får de inte användas av obehöriga, såvida ägaren inte har gett tillåtelse.

Att det var Fp som sysslade med sådant här är ganska otroligt, med tanke på deras valaffischer. Det är nästan komiskt.

Stoppa fusket

Alliansen har samarbetat tajt inför detta val. Hur tajt? Frågan kommer per automatik.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 EM | Kommentarer (5) | Google

30 augusti 2006

Ett annorlunda valprogram

I dessa tider släpps många valmanifest
och mer eller mindre genomförbara löften
surrar i valrörelsen, ändras och kompletteras.
Kappor vänds efter vinden, speciellt på högersidan.
ETC har ett eget valmanifest som jag gärna sprider länken till.
Kanske något för politikerna att kasta ett öga på?

BTW - Ett besök på Sanna siffror rekommenderas.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:09 FM | Google

28 augusti 2006

Vem har inte berättat?

Jag länkar i dag till ett inlägg som kanske kan intressera. Reinfeldt sa att Göran Person ljög i TV i går gällande elskatterna. Att han "ljugit" var att han farit med osanning då han inte berättat.... ????? Nu börjar Reinfedt bli lite desperat tror jag. Läs mer om detta hos bloggarna.se. Det finns mycket som Alliansen inte berättat, som kommer komma som en surprise efter valet. Men det är väl en annan femma?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:11 EM | Kommentarer (2) | Google

27 augusti 2006

Alliansfritt Sverige

Ett Alliansfritt Sverige!

Ja tack!

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:13 EM | Kommentarer (6) | Google

25 augusti 2006

Tafsa inte på arbetsrätten

I Metro i går stod det att allt fler svenska arbetsgivare är intresserade av att införa öppningsklausuler, enligt tysk modell. De centrala kollektivavtalen kan därmed på företagsnivå frångås och lägre löner kan förhandlas fram.

Ett exempel skulle vara om företaget kom i någon form av ekonomisk kris och företaget då vill sänka lönerna för de anställda. Men enligt förhandlingschefen på SIF är öppningsklausuler fullständigt uteslutet och han menar på att detta var något som praktiserades i konsultbranschen för tio år sedan, vilket inte räddade företagen i kris utan förlängde bara lidandet.

Lönen ska inte sänkas, för inget annat sänks i samhället, hyror, mat och andra vanliga räkningar som ett normalhushåll har. En påtvingad lönesänkning för en låginkomsttagare kan bli rena rama katastrofen. Höginkomsstagarna har oftast lite marginaler, men det har inte låginkomstagare. Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Ett hånflin i ansiktet för de flesta av oss arbetare.

Jag tycker inte att vi ska tafsa på den svenska arbetsrätten. Fuck it säger många om facket. Men fackföreningarna behövs. Det finns ingen tvekan om den saken.

Alliansen vill att a-kassan ska bli dyrare och dessutom vill de avskaffa avdragsrätten för fackföreningsavgifter, arbetsgivarnas motsvarande avgifter kommer givetvis vara fortsatt avdragsgilla.

I tidningen Vi i Villa säger sig moderaterma (plus liknande bud från de andra i Alliansen) vilja införa en skattereduktion på max 50.000 på utgifter för hushållsnära tjänster, samt även sänka arbetsgivaravgifterna för liknande tjänster.

I sitt valmanifest skriver de:

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora, och har dessvärre ökat de senaste åren.

Ja, med deras pigavdragsförslag lär inte skillnaderna minska. Vilka kommer att jobba inom denna sektor? Jo, kvinnor - till låga löner. Dessutom gynnar bara detta höginkomsttagare. För vilken låginkomstfamilj kommer att ha råd att anlita en utomstående som utför hushållsnära tjänster?

Andra bloggar om:
, , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 FM | Kommentarer (7) | Google

22 augusti 2006

Vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik!

Hittat hos Motvallbloggen.

Intressant artikel.

Vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik.

Denna bok borde alla läsa som tror på snacket om att moderaterna är det nya arbetarpartiet - i alla fall dem som inte har insett ironin i att moderaterna numera kallar sig för det nya arbetarpartiet, rena rama hånflinet i ansiktet mot oss arbetare.

Alliansen har redan börjat med att avisera att avdragsrätten för fackavgiften ska tas bort och att det ska bli dyrare att vara med i facket. Centern vill ha bort Arbetsdomstolen. Centern vill ha ett nytt Saltsjöbadsavtal, samtidigt som de vill fingra på arbetsrätten osv.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:57 EM | Kommentarer (5) | Google

Klusterbomber och smutsiga bomber

Klusterbomber fördöms av de flesta länder. Israel använde klusterbomber när de försökte bomba bort Hizbollah från världskartan, vilket de inte lyckades med - tvärtom är det fler som stödjer dem nu än innan.

Saxat ur The Guardian:

Israel may be pulling out of Lebanon but its soldiers leave behind a lethal legacy of this summer's 34-day war. The south is carpeted with unexploded cluster bombs, innocuous looking black canisters, barely larger than a torch battery, which pose a deadly threat to villagers stumbling back to their homes.

Mine-clearing teams scrambling across the region have logged 89 cluster bomb sites so far, and expect to find about 110 more. Meanwhile, casualties are being taken into hospital - four dead and 21 injured so far. Officials fear the toll could eventually stretch into the thousands.

"We already had a major landmine problem from previous Israeli invasions, but this is far worse," said Chris Clark of the UN Mine Action Coordination Centre in Tyre, standing before a map filled with flags indicating bomb sites.

USA använde klustervapen i kriget mot Irak. Det finns ett stort antal blindgångare som blivit liggande kvar som dödsfällor för den irakiska civilbefolkningen. Som om de inte hade nog nu när de ligger på gränsen till inbördeskrig. Där hoppas jag att USA tar sitt ansvar.

Klusterbomber och minor. De som lär drabbas värst är barnen. Barnen har spring i benen och är nyfikna av naturen. När det gäller minorna borde Israel redogöra för vart de ligger, så att de fredsbevarande styrkorna kan sanera bort dem. FN har ett projekt för minröjning som initerades redan innan senaste invasionen av Libanon, men det brådskar. Minorna har inget där att göra. Minor borde inte få användas i krigsföring, likt klusterbomber.

Det ryktas även att Israel bombade med smutsiga bomber, likt USA gjorde i Irak. Hur det är med den saken hoppas jag verkligen att sanningen kommer fram. Det pratas om faran med att terrorister skulle börja använda smutsiga bomber. Men jag tycker nog att både Israel och USA borde avhålla sig från användandet av smutsiga bomber för annars anser jag att de platsar under epitetet terrorister, statsterrorism. I krig och kärlek är allt tillåtet är en gammal klyscha som jag tycker vi ska avliva genast, i alla fall när det gäller krig.

Saxat ur The Daily Star:

A member of the National Council for Scientific Research, said on Sunday that a crater caused by an Israeli munition in Khiam contained "a high degree of unidentified radioactive materials." Qobeissi, along with Ibrahim Rashidi from the Faculty of Sciences at the Lebanese University, have inspected the crater - which is 3 meters deep and has a diameter of 10 meters - in the Jlahiyyeh quarter in Khiam, with a Geiger-Muller radioactivity counter and nuclear material detector.

De libaneser som nu återvänder efter att ha flytt sina hem kanske inte har något hem kvar. Humanitära insatser behövs nu. Givarkonferansen som ska hållas här i Sverige i slutet av augusti borde tidigareläggas. Libanon behöver hjälp med att bygga upp allt det som Israel bombade sönder.

Infrastrukturen (broar, vägar m.m), kraftverk måste repareras eller byggas upp på nytt, sanering av all olja som rann ut i havet när oljecisterner bombades måste ske snarast innan en miljökatastrof är ett faktum och det är viktigt att få igång vattenförsörjningen.

Jag har _lite_ svårt att förstå Israels agerande i denna fråga. Trodde de att det satt ett gäng Hizbollah-terrorister under varje bro de bombade eller vid varje oljecistern osv. Nej, givetvis inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:16 FM | Kommentarer (3) | Google

21 augusti 2006

MT 13:12 Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

Få vinner på alliansens nya fastighetsskatt, bara var tionde husägare får sänkt skatt enligt Rapport.

De flesta som vinner bor i Stockholm, i kommuner som Danderyd, Lidingö, Solna, Sundbyberg och Vaxholm, – åt den som har varde givet. De som skulle missgynnas om en kommunal avgift infördes istället är 29 glesbygdskommuner, ett exempel är att i jämtländska Ragunda skulle genomsnittshuset kosta dubbelt så mycket som i dag. Rim och reson?

Fastighetsskatten är en stor inkomstkälla för staten. I fjol fick staten in 25 miljarder kronor. Även om Alliansen inför sitt förslag om avskaffande av fastighetsskatt och inför en kommunalskatt kommer bara detta att finansiera hälften av dessa 25 miljarder kronor. Varifrån ska resten av pengarna tas?

Det finns bättre sätt att lösa detta anser jag. Fastighetsskatt för det hus där skattebetalaren är mantalsskriven ska inte överskrida en viss maxgräns relaterad till inkomsten. Då skyddas låginkomstagare och pensionärer. Fastigheter där skattebetalaren är mantalsskriven ska undantas förmögenhetskatt. Det vore intressant om något parti kunde räkna på denna ekvation istället, som i mina ögon vore mer rättvis.

Centern vill sälja Systembolaget. Jag misstänker att Alliansen kommer att sälja ut alla statliga bolag för att kortsiktigt få in lite stålar till statskassan. Alliansen skulle antagligen inte ens avstå från att sälja ut akutsjukhus och annan verksamhet som jag personligen inte tycker ska vara i marknadens händer.

Vård, omsorg och skola ska inte drivas av vinstintresse. Godbitarna plockas ut. Jag är starkt emot denna utveckling.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:02 FM | Kommentarer (4) | Google

17 augusti 2006

USA har backat om terrormisstänkt och Reinfeldt har vänt ut och in på kappan

Moderatledarens förslag till hur slopandet av fastighetsskatten skulle finansieras fick stark kritik av övriga i Alliansen, jag misstänker även att många moderater gav honom på tafsen för det förslaget. Nu har han backat och tar tillbaka förslaget.

En försämring av ränteavdragen skulle drabba många välbesuttna moderater, men allra värst skulle det drabba ungdomar och barnfamiljer som inte skulle kunna bo kvar i sina belånade hus och bostadsrätter, eftersom de lever på marginalerna och för dem betyder ränteavdragen mycket mer.

Hur fastighetskattens avskaffande ska finansieras finns ännu inget rakt svar på. Det lär bli en överraskning efter valet. Kanske en obehaglig sådan. Jag fattar fortfarande inte hur han ska finansiera alla sina skattesänkningsförslag. Jag gissar att det är vanliga arbetare som får betala kalaset, det nya arbetarpartiet som moderaterna kallar sig kan ju kanske ha en dubbel betydelse - om man vill tolka det med lite ironi.

Nu har deras valaffischer börjat klistras upp. En KO-anmälan har gjorts för vilseledande reklam och felaktig prisinformation. De utlovar att alla svenskar får "behålla 1000 kronor mer av sin lön", om de vinner valet.

Det är inte sant. Det erkänner till och med moderaterna. Sanningen är att alla får lite sänkt skatt, men de som är välbesuttna får mycket sänkt skatt och sedan ska vi alla skattebetalare vara med och finansiera detta. Lite omvänd Robin Hood-variant. Det borde ju vara tvärtom. Låginkomstagarna ska få de största skattesänkningarna, det är de som behöver den mest.

BTW - Efter långa fem år har nu äntligen Ahmed fått upprättelse. USA betraktar inte honom som terrorist längre och strukit honom från sin sanktionslista, nu måste alla andra göra detsamma. Först då är han en "fri man". Dessa fem år måste ha varit ett helvete.

Bara det faktum att han inte kunnat ens försvara sig eller motbevisa USA:s argument för att terrorstämpla honom har varit helsjukt, vilket har inneburit att hans tillgångar frusits och han har haft reseförbud, nu visar det sig utan anledning. USA borde betala ett skadestånd till honom, men det lär han kunna glömma tyvärr. Total rättslöshet är vad det är fråga om.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:37 FM | Kommentarer (1) | Google

14 augusti 2006

Reinfeldts dyra löften

Nu är de färgglada mupparna ute på valturné. Fredrik Reinfeldt har spenderbyxorna på sig i sin iver att överträffa socialdemokraterna.

Saxar ur Expressen, finns ingen länk än.

"Vad än socialdemokraterna föreslår i ökande anslag till kärnan i välfärdsverksamheten så kommer vi att acceptera det och föreslå ännu mer". Och detta utan någon saklig bedömning om kommuner och landsting verkligen behöver pengarna.

Om nu de andra i Alliansen köper hans löften om skattesänkningar kommer det att bli ett stort avbräck i den svenska ekonomin. Hur dessa vallöften ska betalas vet han inte. Han hänvisar till den växande ekonomin som ger ungefär 100 miljarder extra att sätta sprätt på, men där är redan mer än hälften intecknade. Det går inte att förlita sig på dito intäkter som kan försvinna lika fort som de inkommer, inte när såååååååå stora skattesänkningar utlovas. Vem vet när ekonomin slutar växa? Kanske redan nästa år eller året därefter och då står Reinfeldt och Alliansen i det blå skåpet.

Det är svårt att hålla reda
på alla löften om skattesänkningar.

Slopa fastighetsskatten - 30 miljarder.
Sänkta inkomstskatter 2007 - 45 miljarder.
2008 ytterligare sänkning - 8 miljarder.
Som steg tre halvera statsskatten - 4-5 miljarder.
Arbetsgivaravgifterna ska sänkas med 7 miljarder.

Hur nu den ekvationen ska gå ihop?

Det finns fler skatter som de vill sänka.
Förmögenhetsskatten sticker Alliansen i ögonen.

Varför man ska försämra för sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer när ekonomin går med överskott? Fastighetsskatten bör vara kvar, dock med en maxgräns av vad den enskilde ska betala på basis av årsinkomsten. Förmögenhetsskatten kan korrigeras så att den inte gäller privata bostäder där individen är mantalsskriven och bor. Det borde räcka för de flesta. Sänk bara skatterna för låginkomsttagarna. Det skulle verkligen bli ett incitament att, i de fall det skulle fungera av hälsomässiga skäl och så vidare, gå från bidrag till lönearbete. De andra har så de klarar sig och behöver ingen skattesänkning just nu.

Just nu går det strålande bra för de svenska företagen och statsfinanserna är i gott skick. Jag är inte vidare förtjust i Pär Nuder, men sköta finanserna kan han - dock vill jag ej se honom som Perssons efterträdare. Jag vill inte heller se de borgerliga partierna köra Sverige i botten. Det har jag varit med om en gång och det räcker. Visst var det en del olyckliga omständigheter med i bilden - men det är inte hela förklaringen, med en styrman som inte har "skepparexamen" är det svårt att styra båten i hamn.

Den 4 oktober 1991 till 7 oktober 1994 hade Sverige en koalitionsregering mellan Moderata Samlingspartiet (m), Centerpartiet (c), Folkpartiet liberalerna (fp) och Kristdemokratiska samhällspartiet (kds). En liten reminder bara, mellan 92-06-30 och 93-06-30 ökade statens utlandsskuld med 311 miljarder. En slump? I alla fall en fingervisning om att det går inte att bygga löften och reformer kring att en högkonjunktur ska vara under hela mandatperioden. Det svänger snabbt ibland.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:08 FM | Kommentarer (5) | Google

11 augusti 2006

96-åring tvingas hem mot sin vilja

På tal om äldrevård. Jag såg på de lokala nyheterna i morse på TV4 om en äldre dam på 96 år som var nästan blind och hade svårt att gå. Hennes önskan var att få komma in på ett äldreboende, då hon efter att ramlat hemma vistats på sjukhus i ett par veckor och fasade för att åter bo hemma ensam.

Solna kommun tycker att hon ska fortsätta bo hemma. Jag hoppas att någon av Solnas politiker såg detta inslag och såg damens ansiktsuttryck där rädslan för att sändas hem speglades med stor tydlighet. Nu ville damen till ett visst boende i Solna (Oskarsro om jag inte minns fel), även om det kanske inte går att ordna ett boende exakt där just nu så bör hon få hjälp.

Damen var rädd för att gå till toaletten med sin rullator utan att ha ytterligare hjälp då hon inte ville ramla fler gånger. Är det för mycket begärt? När kvalar man in för omvårdnadsboende? Jag tycker att 96 år, knappt seende och en dålig balans torde räcka. Ingen av Solnas politiker ville vara med på bild eller ens via en telefonintervju. Varför?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:27 FM | Kommentarer (12) | Google

10 augusti 2006

Folkrätten

Det finns en konvention som USA och Israel vägrat att skriva på, men eftersom det är en internationell konvention så gäller den även för dem.

Det som är intressant är bland annat att det är förbjudet att angripa och förstöra åkrar, bevattningsanläggningar, vattenreningsverk och annan infrastruktur som civilbefolkningen behöver för sin överlevnad. Krigshandlingar får inte riktas mot barn, kvinnor, åldringar och andra icke stridande utan enbart mot militära mål.

Hizbollah ställer sina uppskjutningsramper bland vanliga hus, men Israel borde kunna precisionsbomba just bara ramperna med tanke på all den teknologi de besitter jämfört med Hizbollahs resurser och kan de inte det bör de avhålla sig från att lägga bombmattor så att hela kvarter förstörs bara för att en uppskjutningsramp ska förstöras.

Hela Libanons infrastruktur håller på att bombas sönder.
Varför hörs ordet folkrätt så sällan?

En intressant artikel i DN.

Alla bomber mot civila är laglösa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:43 FM | Kommentarer (9) | Google

9 augusti 2006

En annan sida av Centern

En centerpartist i Landskrona blev intervjuad av HD och när han läste korrekturet sade han upp sig från sitt uppdrag, på grund av att han bland annat gett ett antal främlingsfientliga uttalanden. Men det dröjde inte länge förrän han återigen står på valbar plats i Landskrona. Var det ett spel för galleriet? En väntan på att stormen i vattenglaset skulle mojna? Själv tycker jag det verkar vara ett riktigt velande. Jag är faktiskt förvånad över hans uttalande och tycker att han verkar ha mer gemensamt med vissa av våra främlingsfientliga partier än Centern. Men partipiskan kanske har tystat munnen på honom? Är detta vad Centern vill stå för?

— Det är inte ens en rättegång. Det är bara en spark i ändan och ut med dem, säger han och syftar bland annat på förövarna till sommarens mord i Landskrona.

— Om man har kommit hit så ska man tamejfan lära sig att veta hut, var man än bor i Sverige.

De utländska medborgarna i de ungdomsgäng som härjar i centrum ska utvisas.

— De som spelar dingel inne i Landskrona kommun, de ska ha en chans. Sedan ska de inte ha fler, fastslår han.

Han håller med om att åsikterna knappast är rumsrena i något riksdagsparti, men uppger att den lokala partiledningen accepterat hans synsätt och vill inte höra talas om att han kanske skulle pröva lyckan hos sverigedemokraterna.

Jag vet att det finns främlingsfientliga strömningar i samhället, men jag ogillar att etablerade partier och politiker saluför dem öppet på torget. Ärligt och rakt kanske en del tycker. Men är det denna slags människosyn som ska råda i politiken?

Andra bloggar om: ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:11 FM | Kommentarer (9) | Google