« Bloggenkäten sammanställd | Startsidan | Pappor är inte sämre... »

25 augusti 2006

Tafsa inte på arbetsrätten

I Metro i går stod det att allt fler svenska arbetsgivare är intresserade av att införa öppningsklausuler, enligt tysk modell. De centrala kollektivavtalen kan därmed på företagsnivå frångås och lägre löner kan förhandlas fram.

Ett exempel skulle vara om företaget kom i någon form av ekonomisk kris och företaget då vill sänka lönerna för de anställda. Men enligt förhandlingschefen på SIF är öppningsklausuler fullständigt uteslutet och han menar på att detta var något som praktiserades i konsultbranschen för tio år sedan, vilket inte räddade företagen i kris utan förlängde bara lidandet.

Lönen ska inte sänkas, för inget annat sänks i samhället, hyror, mat och andra vanliga räkningar som ett normalhushåll har. En påtvingad lönesänkning för en låginkomsttagare kan bli rena rama katastrofen. Höginkomsstagarna har oftast lite marginaler, men det har inte låginkomstagare. Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Ett hånflin i ansiktet för de flesta av oss arbetare.

Jag tycker inte att vi ska tafsa på den svenska arbetsrätten. Fuck it säger många om facket. Men fackföreningarna behövs. Det finns ingen tvekan om den saken.

Alliansen vill att a-kassan ska bli dyrare och dessutom vill de avskaffa avdragsrätten för fackföreningsavgifter, arbetsgivarnas motsvarande avgifter kommer givetvis vara fortsatt avdragsgilla.

I tidningen Vi i Villa säger sig moderaterma (plus liknande bud från de andra i Alliansen) vilja införa en skattereduktion på max 50.000 på utgifter för hushållsnära tjänster, samt även sänka arbetsgivaravgifterna för liknande tjänster.

I sitt valmanifest skriver de:

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora, och har dessvärre ökat de senaste åren.

Ja, med deras pigavdragsförslag lär inte skillnaderna minska. Vilka kommer att jobba inom denna sektor? Jo, kvinnor - till låga löner. Dessutom gynnar bara detta höginkomsttagare. För vilken låginkomstfamilj kommer att ha råd att anlita en utomstående som utför hushållsnära tjänster?

Andra bloggar om:
, , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 25, 2006 09:45 FM

Kommentarer

Så låga som lönerna är i det här landet så är det inga problem att ha en årslön (efter skatt) på banken.

Vad gnäller ni på?

Skrivet av: Martin datum: september 14, 2006 04:26 EM

En årslön på banken är nog omöjligt för de flesta därför att i Sverige är det i stort sett omöjligt att genom hårt arbete och utbildning jobba ihop någon större summa pengar. Enda sättet att bli rik på är genom arv, lotterivinst eller att bli idrottsstjärna. Orsaken är inte låga löner, utan den höga beskattning vi har i Sverige. Och ju duktigare man är, desto hårdare beskattas man. Resultatet av en socialdemokratisk politik för orättvisa.
Nej, rensa upp i arbetsrätten så att företagen vågar anställa. Idag sitter många inlåste på jobb som man inte trivs med p.g.a. arbetsrättens inlåsningseffekter.

Skrivet av: Johan datum: augusti 25, 2006 10:26 EM

Det är Alliansens dröm att försvaga Facket.

När inte löntagare får lika lön för lika arbete är möjligheten till stridsåtgärder den metod svenska facket använder. Har vi inte den rätten så är vi maktlösa. Då försvagas facket.
Och det är just det som är Alliansens recept. Försvaga facket från olika håll. Ta till exempel bort avdragsrätten för fackavgiften - då blir det dyrare att vara med i facket och några fler avstår säkert.
Det enskilt största ingreppet från
Alliansen i strategin att försvaga facket är att öka avgiften till a-kassan och göra a-kassan försäkringsmässig. Låter det fint? Men om man tänker ett varv till så innebär det att de grupper som har högst arbetslöshet ska betala mest. Det tycker inte jag är rättvist!
Inte mycket har hänt. Strategin är bara ny. Och en sak är säker - lyckas Alliansen med att försvaga facket så kommer vi inte att ha någon kollektivavtalsmodell att försvara. För den svenska modellen med kollektivavtal bygger på att vi har starka fack. Har vi inte starka fack är nästa steg lagstiftning och minimilöner.
Det är inte en utveckling som kommer att driva Sverige framåt - utan till sänkta lönenivåer och på sikt mindre pengar att betala till välfärden.
Det är ett annat Sverige - och det är ju precis ett annat Sverige som Alliansen vill ha.
http://www.lag-avtal.se/article.aspx?article=5628

Skrivet av: T Lindholm datum: augusti 25, 2006 02:55 EM

"Det stora problemet är arbetslösheten, inte arbetsrätten."

Arbetsrätten ska inte ändras till nackdel. Sänka löner helt godtyckligt? Nej tack! Justeringar kan göras för att förbättra för nyanställningar men aldrig att helt ta bort skyddet mot uppsägning. Vilket kan missbrukas i andra syften. Hellre då kortare provtjänstgöringar, ex på en eller tre månader, innan fast anställlning.

Alliansen vill även försvaga facket. Bara det att ta bort avdragsrätten för anslutna och att höja avgiften är ett av många "nyheter" som kommer att komma under en borgelig regering.

Än har de inte visat alla sina dolda kort.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 25, 2006 01:45 EM

Finns inget så tråkigt som valtider. Nu pratas det bara om detta, sedan tar det 4 år innan vi hör något igen. Låt all partier få ett vapen så kan som skjuta på varandra med skarp ammunition. Det här är samma sak som alla de där förbannade religionskrigen. Vi har rätt, motståndaren har fel.

Vem säger vad som är rätt och fel i dessa fallen?

Skrivet av: Claes datum: augusti 25, 2006 11:33 FM

Annika:
Det stora problemet är arbetslösheten, inte arbetsrätten. Många arbetstillfällen och liten arbetslöshet är bra mycket bättre än lagar som skyddar en mot uppsägningar. Ibland måste man helt enkelt våga förlora för att vinna något.

Skrivet av: C. L. K. Aqurette datum: augusti 25, 2006 11:04 FM

Ja vad säger man. En årslön på banken? Fick lönen idag och tittar på saldot som efter att räkningarna gått iväg inte ens har 3000 kvar. Det tar lång tid att spara ihop en årslön då. Vid en lönesänkning lär det inte bli lättare. Men det är ju klart att visst borde man ha en årslön på banken. Men det spelar ju inte någon roll hur mycket man vill ha det. Vägen dit blir inte lättare för det.
Alliansen som var så enig förut verkar mer och mer splittrad. Det är som ett parti med fyra personer som vill styra. Dom pratar om enighet och har hemliga mål om att knäcka varandra.

Skrivet av: Waldemar datum: augusti 25, 2006 10:12 FM