« World Trade Center | Startsidan | Fläker sig/fläks ditt barn ut på nätet? »

29 september 2006

Svårt att hålla alla löften när verkligheten gör sig påmind?

Jag är fortfarande kritisk mot de skattesubventionerade hushållstjänster som var ett mantra i den borgerliga valrörelsen. Jag har inget emot att betala skatt för att finansiera vård, omsorg, skola, rättsväsende och annat som gynnar alla. Men jag ifrågasätter starkt varför jag ska betala skatt och bidra till att subventionera hushållstjänster.

Hade det handlat om att tjänsterna skulle kunna utnyttjas av ensamstående Lisa, lokalvårdaren som är trött och sliten efter en lång arbetsdag, hade jag sett annorlunda på sakernas tillstånd. Men Lisa kommer inte ha råd att utnyttja dessa hushållstjänster, med många andra låginkomsttagare.

Det blir de som redan har bra ställt som i första hand kommer att utnyttja detta och då tycker jag att de faktiskt kan betala vad det kostar, utan att vi andra som inte kommer att ha råd att utnyttja dessa hushållstjänster ska vara ned och subventionera dem. Det är inte "Surt sa räven om rönnbären" från min sida utan helt enkelt en klassfråga.

Hur är det tänkt? Jo, genom att ge städföretagen lägre skatt så hoppas Alliansen på att priserna för städning, tvätt, barnpassning och trädgårdsskötsel ska halveras. Denna reform beräknas kosta en miljard kronor första året. Det kan bli betydligt mer om många hög- och medelinkomsttagare nappar på erbjudandet. Hur ska de hantera den situationen? Förlorarna bli i alla fall låginkomsttagarna, det är det inget tvivel om.

Det jag funderar över är hur lönebilden kommer att se ut för dem som ska utföra dessa jobb, företrädesvis kvinnor. Alliansen tycker ju att "lägsta lönenivån" är för hög och kan minskas. Alltså kan det med andra ord bli fråga om arbeten med skitdåliga löner och till slut kanske vi hamnar i det läget som många låglönearbetare har i det förlovade landet USA, där de måste ha två arbeten för att kunna ha råd att leva någorlunda drägligt. För som sagt, även om lönerna sänks så kommer inte hyrorna, maten eller andra kostnader att sjunka.

Jag tycker inte att denna reform har prio ett, med tanke på att Alliansen har bekymmer med att få budgeten att gå ihop. De utlovade skattesänkningarna är en tung post och hur de ska finansieras kan bli intressant att se.

Löftet om sänkt skatt för alla riskerar att försenas rejält. Mitt tips blir att skattesänkningar som förmögenhetskatt och fastighetsskatt kommer att prioriteras, lokalvårdaren Lisa kanske får vänta på de småsmulor som skattesänkningen kommer att innebära för henne.

Alliansen gick till val på sänkt skatt med en tusenlapp för alla som jobbar. Det skulle märkas i plånboken redan första januari. Efter tio dagars förhandlande är det löftet inte lika säkert längre, enligt Aftonbladet.

Den blivande regeringen har uppenbara problem med de besparingar som krävs för att finansiera skattesänkningen på 37 miljarder.

1. Plusjobben
Plusjobbarna är långt fler än vad alliansen räknade med i våras. Att avbryta dem som är igång är omöjligt. Många av de 15000 plusjobbarna har tvåårskontrakt. Av besparingen på fyra miljarder blir det därför bara en.

2. A-kassan
Sänkningen av a-kassan och höjningen av egenavgiften ska ge 13,5 miljarder. Men att förändra a-kassan är en komplicerad affär som enligt experterna inte ger utdelning förrän 2008.

3. Trafikförsäkringen
Den dyrare trafikförsäkringen skulle förstärka statskassan med 2,8 miljarder nästa år. Men en enig expertkår hävdar att inte heller den förändringen går att genomföra förrän tidigast 2008.

Jag har tidigare skrivit om att jag misstänker att Alliansen kommer att sälja ut statliga bolag för att finansiera sina löften, vilket är mycket kortsiktigt tänkt. Nordea och Telia Sonera verkar vara först ut, men de pengar som då skulle inbringas har Alliansen utlovat att använda till att minska statsskulden. Men jag tror inte att så kommer att ske. De pengarna går nog rakt in i statskassan för att budgetunderskottet på grund av alla deras löften inte ska bli för stort.

Gissa om jag tror att utlandsskulden lär öka de närmaste åren, om de nu ska genomföra alla löften de har gett dem som lade sin röst på Alliansen. De vill inte ha en svekdebatt misstänker jag. De talar redan om att bli omvalda år 2010. Är det inte lite tidigt att fundera på den saken? Borde de inte koncentrera sig på de problem de har i dag med att få det hela att gå ihop?

Varför är de så kåta på att sälja ut våra statliga bolag? Är det fult att staten (vi medborgare) äger bolag? En del av bolagen genererar vinst, vilket är till godo för oss alla. Men ska kapitalet, den så kallade marknaden, köpa bolagen så lär vinsten hamna i andras fickor och vad är vitsen med det, förutom att kortsiktigt lappa hål i budgeten?

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 29, 2006 08:00 FM

Kommentarer

Om allt hängde på pigavdragen vore det enkelt, men nu har de många andra löften att genomföra utan att ruinera vår statskassa.

Svart lär nog bli svartare. De som jobbar svart nu lär inte jobba vitt via något bemanningsföretag misstänker jag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 30, 2006 05:28 FM

Jerry:
Göra vadå lagligt? Svarta pigor?

Skrivet av: Kerstin datum: september 29, 2006 10:13 EM

Det här med Städhjälpen leder inte till fler jobb.
Dom jobben är redan tillsatta med den skilnaden att dom utförs mer eller mindre svart idag.
Hans Werthens varning på 80-talet, att fortsätter avindustrialiseringen kommer Svenskarna i framtiden att få jobba med att få tvätta varandras skjortor tycks vara på väg att bli sanning.

Skrivet av: T Lindholm datum: september 29, 2006 09:05 EM

Kerstin: Det finns inte garantier för någonting, men att blunda för den verklighet vi lever idag gynnar ingen.

Pumans dotter: Då tycker jag det är bättre att göra det lagligt för att den vägen göra förhållandena mer drägligt. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och tro att svartjobben försvinner av sig själv.

Jag skrev om detta hos Walentine också och publicerar delar av den texten även här:

Riksskatteverket har uppskattat att den svarta sektorn för enkla hushållstjänster omsätter drygt tre miljarder kronor. Den vita sektorn utgör bara fem procent av den svarta. De vita hemserviceföretagen omsätter runt 150 miljoner kronor.

Så staten LÄS: vi skattebetalare tjänar nog på reformen. I Finland har den skapat mer än 10 000 nya jobb på bara ett år.

Hur ställer ni er tilll ROT-avdraget då? Där är du ju också med och “betalar med dina skattepengar”? Är det OK att hjälpa Familjen Svensson i Askim med renovering av villan? Varför ska det vara avdragsgillt att få lagt ett golv i villan, men inte att få golvet tvättat?

“Pigan” Linda skriver i Aftonbladet:
“Det här är ingen reform för de rika, den gynnar alla samhällsklasser. Ökade skatteintäkter från dem som arbetar, minskade kostnader för utbrändhet och sjukskrivningar och förstås färre som går på a-kassa.”

Skrivet av: Jerry datum: september 29, 2006 07:07 EM

Annica
Det är väl klart att pigavdragen måste prioriteras, om de där prickarna som ivrar för sådana har det lika smutsigt hemma som i sina sinnen måste de ju vara desperata :-)

Jerry;
Vad får dig att tro att effekten blir fler vita städerskor och inte fler svarta med ännu sämre löner? Vilka garantier mot att detta sker har du, som vi andra inte känner till?

Skrivet av: Kerstin datum: september 29, 2006 01:15 EM

Jerry, det var en konstig logik. Trots att det är vanligt med svartjobb innebär inte att det är lagligt. Jaga dem med blåslampa och sätt dit dem som anställer och jobbar svart i stället. Inför bättre kontrollsystem och avskaffa dubbelmoralen.

Apropå utförsäljning av vår gemensamma egendom (läs statliga bolag): Jag ska ta och skriva till Fredrik & co att jag vill ha min del i kontanter. De lär ju behövas under de kommande fyra åren.

Skrivet av: Pumans dotter datum: september 29, 2006 10:05 FM

Du glömmer en sak. Hur verkligeheten ser ut redan idag. Svart städhjälp där inget skydd överhuvudtaget finns för de som städar. Är det bättre? Jag tror att du blundar rejält för det som idag redan existerar på många håll. Jag tycker det då är bättre att göra detta vitt istället för som det är idag.

Skrivet av: Jerry datum: september 29, 2006 09:11 FM