« Förkränkningskassan | Startsidan | Kvinnomisshandel, en fråga som rör alla! »

27 september 2006

Vilken världsbild har Reinfeldt?

Så vill Reinfeldt rycka undan välfärden.

Om moderaterna får som de vill, vilket de antagligen får eftersom de är det största partiet i Alliansen, vill moderaterna minska antalet VAB-dagar till 15. Reinfeldt sade i april att om någon som har barn som är ofta är sjuka ska de "be nån farmor eller mormor eller nån i närheten att rycka in".

De som inte har någon som kan rycka in? Vad ska de göra? Alla har inte det sociala skyddsnät som tydligen finns i Reinfeldts sinnesvärld över sakernas tillstånd.

Alla nyttjar inte alla VAB-dagar de har rätt till, men en del behöver de 120 dagarna om de har ett eller flera barn som ofta är sjuka. För dem vore det en katastrof om antalet VAB-dagar drogs ned till 15 dagar.

Det har kommit rapporter om att det fuskas hej vilt när det gäller VAB-dagarna och det är bra om det kommer fram och att de som fuskar åker dit. Men flertalet som inte fuskar ska inte behöva lida av att andra missbrukar systemet. Förfina och justera kontrollsystemen istället, både för sjukskrivna, de som tar ut VAB-dagar och stämplar trots att de jobbar eller inte uppfyller kriterierna för att få ersättning.

Saxat ur SvD:

Män fuskar mer än kvinnor, uppskattningsvis 28 procent av männen överutnyttjar försäkringen jämfört med 19 procent av kvinnorna. Det vanligaste fusket består i att barnet är på dagis eller i skolan, trots att föräldern begärt ersättning för vård av sjukt barn.

Jag tänker genast på älgjakt :). Varför får jag denna tanke?

Det skulle inte vara svårt att få ett fungerande kontrollsystem. Den som tar ut VAB-dagar får komplettera med intyg från arbetsgivaren och intyg från skola/förskola/dagis innan pengarna betalas ut. Det skulle eliminera fusket. Det skulle kosta mindre än vad fusket kostar misstänker jag, så det är en WIN-WIN situation och bättre än moderaterna tankegångar om att minska dagarna rakt av. För det drabbar bara dem som redan har det svårt att få allt att gå ihop.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 27, 2006 02:34 EM

Kommentarer

Bengt.

Och förresten menade jag inte slutförvaring i sateliter, utan på planeter.

Skrivet av: Tobias Struck datum: september 28, 2006 12:24 EM

Bengt.

Det är inte sant att det är en majoritet av forskarna som bestämt hävdar mänsklig aktivitet som orsak för uppvärmningen i atmosfären. Dock är de flesta undrande, eftersom uppvärmningen är global. Men läs exempelvis Göran Burenhults böcker, så får du fakta om hur mycket mer växthusgas som pyser ut ur jorden av naturliga skäl än ur människans skapelser. Vapenförsäljning är ingen orsak till krig, även om den enligt mitt tycke är snuskig. Och visst ligger CIA bakom att underblåsa många onödiga krig i Afrika och Asien, och visst tjänar USA på osäkerheten och nöden där. Var det inte det som jag sa? Jag är mot USA:s utrikespolitik, sa jag inte det? Det är inte samma sak som att vara mot kapitalism, för utan skatter och tullar, är det de mest frigjorda och intelligenta som lyckas, till allas lycka. Varför tror du förresten att Al Gore plötsligt bryr sig så mycket om global uppvärmning och åker på tour om det? Och varför tror du att Branson skänker 22 miljarder till forskningen om global uppvärmning? Bill Gates skänker miljarder till foskningen om aids och hiv. Varför? Därför att de vet en sak, som inte du vet: Massiva rädslor skapar massiva kundströmmar. De har svarta shares i företag som "motverkar" global uppvärmning och hiv. Så skapar de sina imperier tillsammans med de västerländska regeringarna och den ideella sektorn som alibi. Monopolen kan bara brytas genom att ta bort skatter, tullar och massiva folkliga rädslor för jordens undergång.

Skrivet av: Tobias Struck datum: september 28, 2006 12:21 EM

Är det helt omöjligt att ge fler dagar om man kommer till rätta med fusket? Det borde ju spara in en och annan krona...

Skrivet av: Monica datum: september 28, 2006 08:02 FM

Jack2 - "nya friska idéer" som att sänka dagarna till 15? Barn blir sjuka och ofta räcker inte 15 dagar.

Tobias Struck - du lever lite i det blå. "Kapitalismen kommer att lösa sina problem själv." Ja, kanske sina, men inte vanliga dödligas.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 28, 2006 05:55 FM

Tobias: Visst är det de som påstår att vetenskapen är oenig när det gäller klimatfrågan. Vetenskapen är inte oenig bara för ett par forskare påstår något annat än de allra flesta. Du kan kika här http://klimatfakta.com/ som förresten skrivs av en liberal tror jag...

Eller så kan du läsa vetenskapliga artiklar på worldwatch.org eller ipcc.ch

Du har också http://www.realclimate.org/ . Nu kan du ju ändå visa mig till alla forskare som påstår motsatsen. Sillén känner jag till och solfläckar. Du pratade om vulkanism. Har du någon vetenskaplig artikel som du kan hänvisa till och vilka stödjer dessa teorier? Är det en massa forskare eller är den en kille i arizona?

Om det är Monsantos GM gröda som du hänsyftar så har en del indiska bönder tagit sina liv pga deras profit...visst det är säkert lönsamt men om det är miljövänligt det återstår väl att se...

Oj kärnavfall i rymden? Det vill jag se framför mig....huu...vi har ju haft ett par ofrivilliga fyrverkerier. Kan bara tänka mig vad som skulle hända om det bar på utbränt kärnbränsle...

Tekniken hoppas jag ska lösa det, men knappast att fission är miljövänligt. Hoppas att man i Frankrike kan lösa fusionens gåta så vi kan sluta med fission...

Krigen i Afrika och Asien...Det finns några som tjänar på att sälja vapen till de krigshärdarna och jag tror inte det är någon i afrika eller asien...

Skrivet av: Bengt datum: september 28, 2006 12:57 FM

BENGT!

Jag skrev så stort för att du skulle se mig. Jag är nämligen en liten kapitalist (med betoning på liten).

Jag gillar miljön och freden. Men så här ligger det till: Amerika och Europas regeringar har höga tullar för att handla med Afrika och Asien. Dessutom beskattar de näringslivet lika hårt vid stor som liten omsättning. Då har inte vi små kapitalister råd att etablera oss i Afrika och Asien. Och då fortsätter fattigdomen där! På så sätt får de kontroll över Afrika och Asien tillsammans med de stora företagen och plundrar dessa kontinenter i sann imperialistisk anda.

Det är inte klassiskt liberal politik, snarare just statlig välfärdspolitik, som socialdemokrater står för. Det är visst lönsamt med genmanipulerad miljövänlig gröda, förresten. Och moderna soptippar i USA skulle du se! De är riktigt ekologiska, bättre än den energislösande återvinningen, som bara är en grön religion.

Den miljövänliga tekniken kommer sig. Den bästa är ju kärnkraften. Den blir allt säkrare, slutförvaringen kommer snart att ske i rymden. Vi får ta det lilla lugna, bara. Global uppvärmning är en lögn och inget att stressa över. Temperaturen går upp och ned under jordens gång. Vulkaner släpper ut mer koldioxid än bilar!

Men krigen i Afrika och Asien kan du inte skylla på oss i väst, ändå, utom den enligt mitt tycke helt illegitima ockupationen av Irak. Religiösa fantasier har en hel del med de där sakerna att göra, ser du. Det skulle nog inte Marx ha sagt emot, liksom han inte sa emot kapitalismens fördelar.

Skrivet av: Tobias Struck datum: september 27, 2006 11:14 EM

Japp, jag har fuskat!
Jag har varit hemma lite halvtaskigt förkyld samtidigt som pojken legat med förkylning och feber. Jag har begärt VAB i stället för att sjukskriva mig själv. Men å andra sidan hade jag säkert gått och jobbat om inte pojken varit sjuk. Sjuknärvarande.
Och ibland har mormor ryckt in utan ersättning, men hon är inte alltid kry hon heller. Vilken tur att hon befinner sig i samma stad som jag! Hur många mor- eller farföräldrar gör det?

Och nej, 15 dagars VAB räcker inte för de allra flesta! De dagarna rök för min del när en av sönerna fick ligga på brännskadeavdelningen två veckor. Mormor var upptagen med den andre sonen.

Skrivet av: Susanne datum: september 27, 2006 09:47 EM

Kapitalismen kommer också bli sin egen undergång eftersom vare sig miljöarbete eller fredsarbete är lönsamt. Vi har sett hur välfärdsstater dumpar sin skrot och miljöfarligt avfall litet här och där...

Eftersom kapitalismen styr i USA och oljemiljardärer sitter i rodret så ser vi hur orkanerna ökar i styrka och frekvens...
http://en.wikipedia.org/wiki/2005_Atlantic_hurricane_season

Fast det kommer ni givetvis förneka. Det brukar ju de som blivit manipulerade av Exxons propaganda göra...
http://environment.guardian.co.uk/climatechange/story/0,,1875762,00.html

Det är bra att vissa företagare såsom Branson ser faran och i alla fall försöker väja.

Skrivet av: Bengt datum: september 27, 2006 09:41 EM

"be nån farmor eller mormor eller nån i närheten att rycka in".
Hallå? Vilken värld lever han i? Morfar och mormor jobbar också! (i alla fall här) Första åren är barnen oftast sjuka mer än 15 dagar per år. Jag tror att jag var hemma med Tilde 3 gånger under första 2 åren, för att jag har en "väl" etablerad arbetssituation och har en ganska empatisk arbetsgivare. Nyanställda som får provanställning på provanställning i väntan på ett fast jobb måste då skyddas. Nu ska det alltså bli etter värre. Har den karln barn själv? Tvivlar. Att klämma åt fuskare har jag inget emot - det är dom som förstör och gör det möjligt för den här vettvillingen att driva sina krav. Hur ska det bli för vår släkting på 8 år med hjärntumör?

Skrivet av: Tobbe datum: september 27, 2006 09:34 EM

Bra skrivet Annica :)

Det konstiga är att när sådana här siffror kommer fram finns det de som vill få det till att alla fuskar.

Jag undrar dessutom hur mycket man kan lita på siffrorna från Försäkringskassan. De verkar ha fullt upp med att få läkare att friskskriva patienter de aldrig träffat, så jag ger inte mycket för deras kontroll vare sig det väger över till det positiva eller negativa. Men vi kanske kan överlåta det hela till Jack2 som kommenterade innan, han verkar ju veta hur vi alla mår.

Skrivet av: Mattias Wirf datum: september 27, 2006 09:27 EM

Jag blev förvånad över att fuskandet med vabbandet var så stort. Hur kontrollen är om barnen gått i skola/dagis har jag ingen aning om. Däremot tycker jag det skulle vara nästan omöjligt att vara hemma och vårda barn och samtidigt få lön. Där tycker jag de sedan flera år tillbaka gjort oerhört mycket kontroller.

15 VAB dagar är för lite. Precis som du skriver, var ska de göra sedan?

Skrivet av: Åsa datum: september 27, 2006 09:06 EM

Kanske dags att tänka om. Ja, absolut. Oavsett vilka sympatier man har politiskt är ett maktskifte av godo. Ref. Prof. Assar Lindbeck i DN för ett par veckor sedan. Sossarna har allt att vinna på att 'rösta bort' sossarna denna gång!! För att sedan komma igen med nya friska idéer, obundna av gamla idéer 'ristade i sten'. Och inte minst, med nya människor, som inte har kört i diket för länge sedan: Mona Salin, Marita Ulvskog..ja listan kan nog bli lång både bland herrar och damer.. om sossarna skall ha en chans i nästa val handlar det nog om en helt annan laguppställning. Och, det är ju knappast synd om avgående sossar ekonomiskt. Väl försörjda för all framtid, långt, långt från de jobbares vardag som man så länge, välbetalt låtsas företräda! Ja du har väl förstått var mina sympatier ligger. Men framför allt var dom absolut INTE ligger.

Nu äntligen till saken om VAB:
Att denna möjlighet till betald ledighet är utnyttjad till den milda grad är väl inget mysterium!!
1. Det påstås att 25% av de som hävdar VAB i själva verket är på jobbet och barnet på dagis, men uppbär ersättning från Försäkringskassan!! Det är ju bara toppen på isberget! Illa nog.
2. I den, enligt Försökringskassan legitima gruppen: Har någon koll på att det faktiskt handlar om ett sjukt barn? Eller bara förälderns lust att stanna hemma från jobbet med barnet hemma? Vem har någon koll på att barnet verkligen är sjukt? Naturligtvis helt omöjligt. Eller..skulle man faktiskt kunna kontrollera detta?
Min slutsats är följdriktigt att VAB inte fungerar!! Är ett vattenhål för fuskare av alla slag. Den senare gruppen som jag nämnde är ju helt oantastlig idag. En lösning skulle vara ett läkarutlåtande om barnets hälsa från dag ETT.
Sverige befolkas av ett av världens fysiskt friskaste folk. Ändock har vi nog världens mest 'låtsas sjuka' befolkning och världens högsta skatter bl.a. sjukskrivningar!! När skall politikerna våga ta bladet från munnen och säga rakt ut hur det är. Att man plödsligt vågat sig på att ifrågasätta om VAB föräldrar i själva verket arbetar och barnet är på dagis är ett ynka litet steg. Jag hoppas, hoppas att den nya regeringen slår NÄVEN I BORDET med kraft och rensar upp i 'sosialbedrägerierna' rakt av. Jag tror att svenska folket och våra barn är lika friska som jag och min familj. Naturligtvis med olyckliga undantag, men generellt, ja.
Sedan jag började min min yrkeskarriär 1966, d.v.s för 40 år sedan har jag varit sjukskriven 2 dagar. Det var 1996 som anställd hos Ericsson. Bolaget betalde dessa två dagar. Jag har således under hela mitt liv aldrig uppburit en enda krona i utbetalning från försäkringskassan!!

Problemet/Lösningen: Om man trivs och är tillfredsställd med vad man gör och arbetar med är man frisk både fysiskt och psykiskt. Det verkar som många människor bara 'väntar' på influensan för att få stanna hemma!! Det är märkligt att den aldrig drabbat mig eller mina jämnställda chefer eller överordnade chefer.
När jag jobbade på IBM i Sverige på 70-talet var sjukskrivningstalet runt drygt 1 % medan det vid Volvos Torslandafabrik låg vid 20% frånvaro p.g.a. 'sjukdom'! Behöver det sägas så mycket mer?
Jag tror att siffran från IBM Svenska AB är nog det närmaste man kan komma i fråga om sjukskrivning av 'verkligt' sjuka människor i arbetslivet.
Jag har inte i kväll räknat på detta, men applicera 1 % sjukskrivning på hela svenska folket och du kommer att se de mest fundamentala Miljarderna rulla tillbaka till skattebetalarna och därmed ge sänkta skatter, som vi så väl behöver.

På köpet är jag säker på att vi får en befolkning som mår bättre, bara av att acceptera att dom faktiskt inte mår så illa. Kanske Ueropas friskaste folk tillsammans med Norrmän och Finnar? Tack och lov för det. Men låt oss slippa försörja simulanter både från när och fjärran!!
Jack


Skrivet av: Jack2 datum: september 27, 2006 07:47 EM

Annica. Stannar du någonsin upp och undrar varför du tar statens terapeutiska och ekonomiskt utjämnande roll som så självklart perfekt för ditt samhälle? Det verkar på socialdemokrater som att de har sett Gud i välfärdstaten och ser kritikerna som djävlar.

Marx såg saken annorlunda. Han menade att den materialistiska historieutvecklingen gav kapitalismen, som förde människan ut ur sin nebulösa, förtryckta kulturtillvaro under feodalismen - men att avigsidorna med kapitalismen måste trubbas ned så att inte ett nytt klassamhälle uppstår efter de feodala monarkiernas fall.

Proletariatets diktatur och den socialistiska staten var förslag på hur det kanske skulle bli i övergången från det kapitalistiska klassamhället till ett samhäle utan maktförhållanden mellan människor.

Kruxet är bara att makt är en social oundgänglighet. Var helst två människor möts behöver de ibland underkasta sig den andra för att båda skall tjäna på samvaron. Kapitalismen kommer att lösa sina problem själv. På en fri marknad utan skatter och tullar (som det kommer att bli i framtiden) kommer de mest intelligenta och frigjorda ha mest pengar. Detta kommer att gagna alla. Många låga löner och få höga är det bästa sättet att motverka inflation och stimulera professionalitet. Men inga kommer att svälta.

Inga småföretagsförtryckande regeringar och megaföretag kan sabba för Afrika och Asien längre. Ingen svälter som är lojal mot sin federation. En gemensam polismakt med delgerade civila garden håller efter våld, stölder, förtal och bedrägerier på jämlik basis. Lika för alla. Moralen tvingas vara hög. Men all moraliserande lagstiftning baserad på religiösa tabun och förmynderi av vuxna är utraderad.

Akutvården, polisen och domstolarna finansieras av medborgarförsäkringar. Lokala avgifter betalar vägar, vatten och kraft. Skolor och äldreboenden betalas av företag, som goodwill. Alla skolor är branschskolor från första klass.

Barn undrar om sura sossar finns på riktigt. De har läst om dem i sagoböcker. Men nej, de finns inte längre, lugnar deras pappor och mammor dem.

Skrivet av: Tobias Struck datum: september 27, 2006 06:51 EM

Grunden till fusket? Varför fuskar folk? Inte bara i VAB systemet utan i diverse andra system åxå. Kan man inte verkligen klämma åt fuskarna? Inte bara köra den vanliga svenska överslätarmodellen.

Man tar aldrig upp orsakerna i dessa diskussioner. Välfärdssystemen kostar enorma summor, pengar som redan skattetyngda "vanliga" arbetare bidrar med. Det pratas ofta om solidaritet hit och solidaritet dit. En solidaritet som saknas i Sverige är att inte fuska och åka snålskjuts på välfärden. Vio tar den som given, precis som sossarna tagit makten för given i generationer. Kanske dags att tänka om?

Skrivet av: Tom S datum: september 27, 2006 04:05 EM