« Bloggsemester | Startsidan | Så fucking djävla onödigt »

14 augusti 2006

Reinfeldts dyra löften

Nu är de färgglada mupparna ute på valturné. Fredrik Reinfeldt har spenderbyxorna på sig i sin iver att överträffa socialdemokraterna.

Saxar ur Expressen, finns ingen länk än.

"Vad än socialdemokraterna föreslår i ökande anslag till kärnan i välfärdsverksamheten så kommer vi att acceptera det och föreslå ännu mer". Och detta utan någon saklig bedömning om kommuner och landsting verkligen behöver pengarna.

Om nu de andra i Alliansen köper hans löften om skattesänkningar kommer det att bli ett stort avbräck i den svenska ekonomin. Hur dessa vallöften ska betalas vet han inte. Han hänvisar till den växande ekonomin som ger ungefär 100 miljarder extra att sätta sprätt på, men där är redan mer än hälften intecknade. Det går inte att förlita sig på dito intäkter som kan försvinna lika fort som de inkommer, inte när såååååååå stora skattesänkningar utlovas. Vem vet när ekonomin slutar växa? Kanske redan nästa år eller året därefter och då står Reinfeldt och Alliansen i det blå skåpet.

Det är svårt att hålla reda
på alla löften om skattesänkningar.

Slopa fastighetsskatten - 30 miljarder.
Sänkta inkomstskatter 2007 - 45 miljarder.
2008 ytterligare sänkning - 8 miljarder.
Som steg tre halvera statsskatten - 4-5 miljarder.
Arbetsgivaravgifterna ska sänkas med 7 miljarder.

Hur nu den ekvationen ska gå ihop?

Det finns fler skatter som de vill sänka.
Förmögenhetsskatten sticker Alliansen i ögonen.

Varför man ska försämra för sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer när ekonomin går med överskott? Fastighetsskatten bör vara kvar, dock med en maxgräns av vad den enskilde ska betala på basis av årsinkomsten. Förmögenhetsskatten kan korrigeras så att den inte gäller privata bostäder där individen är mantalsskriven och bor. Det borde räcka för de flesta. Sänk bara skatterna för låginkomsttagarna. Det skulle verkligen bli ett incitament att, i de fall det skulle fungera av hälsomässiga skäl och så vidare, gå från bidrag till lönearbete. De andra har så de klarar sig och behöver ingen skattesänkning just nu.

Just nu går det strålande bra för de svenska företagen och statsfinanserna är i gott skick. Jag är inte vidare förtjust i Pär Nuder, men sköta finanserna kan han - dock vill jag ej se honom som Perssons efterträdare. Jag vill inte heller se de borgerliga partierna köra Sverige i botten. Det har jag varit med om en gång och det räcker. Visst var det en del olyckliga omständigheter med i bilden - men det är inte hela förklaringen, med en styrman som inte har "skepparexamen" är det svårt att styra båten i hamn.

Den 4 oktober 1991 till 7 oktober 1994 hade Sverige en koalitionsregering mellan Moderata Samlingspartiet (m), Centerpartiet (c), Folkpartiet liberalerna (fp) och Kristdemokratiska samhällspartiet (kds). En liten reminder bara, mellan 92-06-30 och 93-06-30 ökade statens utlandsskuld med 311 miljarder. En slump? I alla fall en fingervisning om att det går inte att bygga löften och reformer kring att en högkonjunktur ska vara under hela mandatperioden. Det svänger snabbt ibland.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 14, 2006 10:08 FM

Kommentarer

Reinfeldts nya utspel att finansiera avskaffandet av fastighetskatten med att sänka avdragsmöjligheterna för lånen på husen var nog inte så övertänkt. Det kommer nog hans partikamrater med dyra kåkar och stora lån att påminna honom om.

Det är mycket som inte är övertänkt när det gäller Alliansens olika utspel.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 15, 2006 08:15 EM

Med tanke på din kommentar om borgarnas brist på finansiellt kunnande: tror du alltså att (s) nu har byggt upp en ny bankkris under sin senaste tid vid makten? Det var ju trots allt inte några skattesänkningar (som t.ex. den partiövergripande "underbara natten") utan denna som i slutänden orsakade underskotten.

(Det verkar heller inte troligt att socialdemokraterna hade agerat annorlunda under t.ex. kronförsvaret eftersom man gjorde en blocköverskridande överenskommelse för detta ändamål.)

Fastighetskrisen och bankkrisens historia finns redovisad annorstädes. Se till exempel alla memoarer från de inblandade, eller varför inte Prop 2000/01:100, bilaga 5, "Finans- och penningpolitiskt bokslut för 1990-talet".

Skrivet av: Tom datum: augusti 15, 2006 03:14 EM

Tycker inte att dina argument är så välgrundade. Personligen tror jag mer på den här killen.

http://www.mises.org/story/2259

Skrivet av: David datum: augusti 14, 2006 11:09 EM

Nuder har nog mer koll på statsfinanserna än vad Reinfeldt har och påståendet "och föreslå ännu mer" verkar ju helt galet, röstfrieri och inget annat. Det kombinerat med alla skattesänkningar som utlovas så går inte ekvationen ihop. That´s it. Sossarna har inte alls lovat såååååååååå stora skattesänkningar så det finns ingen risk att skutan kapsejsar om sossarna står vid rodret.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 14, 2006 03:21 EM

"Vad än socialdemokraterna föreslår i ökande anslag till kärnan i välfärdsverksamheten så kommer vi att acceptera det och föreslå ännu mer"

Man kan ju då fråga sig hur sossarna ska finansiera det, speciellt när man inte kan förlita sig på "dito intäkter som kan försvinna lika fort som de inkommer".

Skrivet av: Mattias datum: augusti 14, 2006 02:39 EM