« Flyga luftballong | Startsidan | Dagens ETC ger Reinfeldtrabatt! »

25 september 2006

Nya las-regler ska stoppas?

Alliansen vill stoppa nya las-regler. Varför förstår jag inte. Alliansen pratar om att alla ska jobba, friska som sjuka om jag ska dra det in absurdum. Men nu har det ju visat sig att de anser att 300.000 nya jobb räcker.

Snacket om att långtidsarbetslösa, sjukpensionärer och långtidssjukskriva skulle tvingas ut på arbetsmarknaden verkar inte längre så aktuellt. Det enda som kommer att hända på den fronten är att de får mindre pengar att röra sig med. Ingen ska behöva svälta har Alliansen sagt, men det är tamifan ingen tröst för dem som redan nu lever på svältgränsen.

Den borgerliga alliansen vill slopa de nya las-regler som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet klubbade igenom i våras.

Ett förslag klubbades igenom att den person som vikarierat sex månader ska ha förtur till arbete, förut var det tolv månader. Detta har utnyttjats av många arbetsgivare. De gillar nog inte de nya reglerna och då får Alliansen rycka in och se till att balansen återställs så att arbetsgivaren åter har övertaget.

Dessutom vill Alliansen avskaffa lagen om att deltidsanställda efter en viss tid ska ha rätt till heltidsarbete. Varför? Menar de att fler i arbete ska vara deltidstjänster ingen kan leva på, utom kanske bara kvinnor/män som har en partner som kan stå för huvudförsörjningen? Ska vi återinföra hemmafrun/mannen?

Det är kvinnorna som förlorar mest på detta.
Det är flest kvinnor som arbetar deltid.

Andra bloggar om:
, , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger september 25, 2006 10:24 FM

Kommentarer

En liten anmärkning angående de nya las-reglerna:
Jag förstår att det är tänkt att arbetsgivarna inte längre ska kunna kicka ut folk precis innan ettårsgränsen. MEN tyvärr kan det innebära att det blir tack och adjö för vikarien efter fem månader i stället! Inom journalistbranschen som drabbats hårt av utlasning är det här en allmänt utbredd uppfattning. En del arbetsgivare har till och med indikerat att de kommer att börja använda sig av bemanningsföretag i högre grad efter lagändringen, detta för att lättare kunna administrera just väldigt korta vikariat!
Så tyvärr tror jag att den lagen måste ändras om vi inte ska få en ännu sämre anställningssituation än i dag.

Skrivet av: Tove datum: september 28, 2006 03:43 EM

Kerstin - du listar väl allt som som de lovat och inte håller, allt de river ned och allt de försämrar? Det kan bli en lista som kanske blir lång? Du är rätt person att föra en sådan lista, du är insatt och kunnig i det politiska spelet.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 26, 2006 03:14 FM

Den första lögnen under valkampanjen om vilken politik alliansen ska föra är alltså avslöjad, redan en vecka efter valet - lovar knappast gott för de kommande fyra åren får man säga. Reinfeldt lovade ju att man inte skulle ändra på lagar om arbetsrätten.

Skrivet av: Kerstin datum: september 26, 2006 12:08 FM

Dom kommer att köra Sverige under isen ännu en gång. Blir det då för den fjärde gången?

Skrivet av: Claes datum: september 25, 2006 12:19 EM