« Pajalagröt | Startsidan | Bloggsemester »

11 augusti 2006

96-åring tvingas hem mot sin vilja

På tal om äldrevård. Jag såg på de lokala nyheterna i morse på TV4 om en äldre dam på 96 år som var nästan blind och hade svårt att gå. Hennes önskan var att få komma in på ett äldreboende, då hon efter att ramlat hemma vistats på sjukhus i ett par veckor och fasade för att åter bo hemma ensam.

Solna kommun tycker att hon ska fortsätta bo hemma. Jag hoppas att någon av Solnas politiker såg detta inslag och såg damens ansiktsuttryck där rädslan för att sändas hem speglades med stor tydlighet. Nu ville damen till ett visst boende i Solna (Oskarsro om jag inte minns fel), även om det kanske inte går att ordna ett boende exakt där just nu så bör hon få hjälp.

Damen var rädd för att gå till toaletten med sin rullator utan att ha ytterligare hjälp då hon inte ville ramla fler gånger. Är det för mycket begärt? När kvalar man in för omvårdnadsboende? Jag tycker att 96 år, knappt seende och en dålig balans torde räcka. Ingen av Solnas politiker ville vara med på bild eller ens via en telefonintervju. Varför?

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 11, 2006 08:27 FM

Kommentarer

Visst sker det över HELA Sverige varje dag. Igår och idag mer elände i äldrevården - "Äldre får inte tillräckligt med näring":

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=638801&lid=puff_638801&lpos=lasMer

Vad är det för fel? Varför fungerar äldrevården så dåligt?

Skrivet av: Britt datum: augusti 15, 2006 10:41 EM

Det som sker i Solna sker över hela Sverige HELA tiden. Man ska helst redan vara död innan man får plats på ett äldreboende i Sverige idag.
Jag jobbar inom eländet och de stackare som idag får flytta in är personer som med stor säkerhet skulle dött om de bodde kvar hemma. Låt mig berätta ett exempel.
Att man känner sig osäker och vill bo på ett ålderdomshem är inte tillräckligt. Så är det och värre kommer det bli.

Vad jag tycker om det? Det är förjävligt!

Skrivet av: Walentine Andersson datum: augusti 14, 2006 04:47 FM

Jag blev så rasande när jag läste detta!
Jag har kämpat för mina egna gamla o jag har en dotter i vården o jag tycker att den är riktigt riktigt usel när det handlar om de lågprioriterade människorna:de som inte kan slåss för sin sak o där hela vårdområdet klassas som en slags b-vård.

Hjärtumörer är A-vård för en hjärnkirurg har högstatus.
Därmed inte sagt att alla får tillång till den lika snabbt.
B-laget består av gamla o gärna både gamla o dementa samt de som lider av alzheimers o liknande. Så har vi de psyk-sjuka .
Sedan har vi alla funktionshindrade.
Missbrukare o hemlösa:Listan kan göras hur lång som helst.

Skrivet av: Sunny datum: augusti 14, 2006 12:24 FM

Här har Expressen givit oss möjligheten, att reagera på 96-åriga Astas situation med begäran om samhällets vård och omsorg - och visst ska vi reagera och kommentera!
http://www.expressen.se/index.jsp?a=655932

Skrivet av: Britt datum: augusti 13, 2006 12:09 EM

Det värsta är väl att om den gamle inte är dement så känner han/hon sig inte äldre än 25, inuti, även om kroppen inte vill hänga med längre. Jag undrar om yngre människor begriper detta.

Det ännu värre är att även icke-dementa drogas till yrsel och balansproblem med ty åtföljande fallolyckor, liksom till medicininducerad förvirring! Så fort man fyllt 60 betraktas man som et vrak som det gäller att droga ner!

Skrivet av: Kerstin datum: augusti 12, 2006 01:30 FM

Här är ett intressant patientfall - det är ett utdrag ur boken "Antonovsky inte Maslow - för salutogen omsorg och vård".
Patientfall Eulalia, sid 22-26 samt samtal med närstående..., sid 27-28.
http://www.lg.se/upload/Projekt/narvard_gavle/Slutrapport_Multisjuka_060124.pdf

Skrivet av: Britt datum: augusti 11, 2006 11:56 EM

Intressant artikel i Östersunds-posten:
Ivar-Lo Johansson förbättrade äldrevården!
1949 inledde Ivar-Lo Johansson en kampanj för en bättre äldrevård i Sverige. Hans avslöjanden om misär och vanvård ledde så småningom till omfattande reformer.

http://www.op.se/parser.php?level1=4&level2=596&id=689942

Skrivet av: Britt datum: augusti 11, 2006 11:40 EM

Sandra, jag tror du blev den tiotusende som kommenterade i min blog. Hoppas det går bra med din farmor, det är ju inte så här i alla kommuner och i alla fall.

Monica, ja, vem vet? Hon såg inte ut att ha så långt kvar.

Gunilla, ja, fast vi har inte den traditionen i Sverige att våra barn tar till oss med öppna armar när vi blir gamla och lealösa och behöver omsorg.

Kerstin, ja och det gäller alla kulörer av politikens färger, de är lika goda kålsupare.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 11, 2006 05:02 EM

Jag brukar aldrig önska folk något ont, men efter att ha sett hur äldrevården sköts börjar jag önska de politiker som beslutar idag, att hamna i äldrevårdens allra värsta hörn när de blir äldre.

Politikerna inser inte att den dagen de inte klarar sig själva då kommer deras nuvarande maktpositioner inte att hjälpa dem ett dugg, då är de bara gamla odugliga gubbor och gummor som ska drogas ner till billigaste tänkbara och mest bekväma vårdpaket, vare sig de bor på institution eller bor kvar hemma.

Skrivet av: Kerstin datum: augusti 11, 2006 11:29 FM

"Ingen av Solnas politiker ville vara med på bild eller ens via en telefonintervju. Varför?"

Därför att de hoppas att hon ska hinna dö innan hon börjar kosta pengar och innan de måste ta ett beslut.

Skrivet av: Monica datum: augusti 11, 2006 11:21 FM

Fy.
Farmor på 84 med nyopererad lårbenshals och alzheimers behöver vård 24/7 enligt läkarna (och mig), men nu ska kommunen ta ett beslut. Hjälp.

Skrivet av: SANDRA datum: augusti 11, 2006 09:23 FM

Det är för jävligt! Man fasar för att bli gammal och överlämnad i samhällets vård.
För det lär ju inte bli bättre!
Antagligen får det väl bli här som i andra fattiga länder- vi får skaffa mycket avkomma, så vi har NÅN hjälp innan vi dör-

Skrivet av: Gunilla datum: augusti 11, 2006 08:50 FM