« Folkrätten | Startsidan | 96-åring tvingas hem mot sin vilja »
10 augusti 2006
Pajalagröt
Det skrivs mycket negativt om äldreboende och det med viss rätt. Men jag vill lyfta fram ett bra exempel. När jag blir gammal och dement skulle jag vilja hamna på ett liknande hem som Ros Anders gård i Haninge.
Varför? Jo, de har insett att maten och stämningen runt matbordet spelar en stor roll för välbefinnandet. Istället för att slentrianmässigt ge laxermedel serverar de Pajalagröt, en snaps rapsolja och tranbärsjuice till frukost, vilket verkar ha gjort underverk med både mage och hälsan för övrigt.
Recept: Pajalagröt
(En liter färdig gröt, 4 – 6 portioner)
0,5 dl russin
0,5 dl linfrön
0,5 dl katrinplommon, hackas i små bitar
0,5 dl aprikoser, hackas i små bitar
1/2 tsk salt
7 dl vatten
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
Alla ingredienser utom havrekli och havregryn läggs i blöt på kvällen. På morgonen tillsätts havrekli och havregryn och blandningen kokas i 3–5 minuter under konstant omrörning. Eventuellt tillsätts mer vatten. Färdig gröt kan förvaras flera dagar i kylen och kan värmas i mikrovågsugn. Receptet är en modernare variant av den ursprungliga Pajalagröten som infördes på Pajala sjukhem av Vera Niemi. Hon använde grahamsmjöl i stället för havrekli och havregryn.
// Annica Tiger
Annica Tiger augusti 10, 2006 7:29 FM