« 9-årsjubileum | Startsidan | K800i »

21 augusti 2006

MT 13:12 Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

Få vinner på alliansens nya fastighetsskatt, bara var tionde husägare får sänkt skatt enligt Rapport.

De flesta som vinner bor i Stockholm, i kommuner som Danderyd, Lidingö, Solna, Sundbyberg och Vaxholm, – åt den som har varde givet. De som skulle missgynnas om en kommunal avgift infördes istället är 29 glesbygdskommuner, ett exempel är att i jämtländska Ragunda skulle genomsnittshuset kosta dubbelt så mycket som i dag. Rim och reson?

Fastighetsskatten är en stor inkomstkälla för staten. I fjol fick staten in 25 miljarder kronor. Även om Alliansen inför sitt förslag om avskaffande av fastighetsskatt och inför en kommunalskatt kommer bara detta att finansiera hälften av dessa 25 miljarder kronor. Varifrån ska resten av pengarna tas?

Det finns bättre sätt att lösa detta anser jag. Fastighetsskatt för det hus där skattebetalaren är mantalsskriven ska inte överskrida en viss maxgräns relaterad till inkomsten. Då skyddas låginkomstagare och pensionärer. Fastigheter där skattebetalaren är mantalsskriven ska undantas förmögenhetskatt. Det vore intressant om något parti kunde räkna på denna ekvation istället, som i mina ögon vore mer rättvis.

Centern vill sälja Systembolaget. Jag misstänker att Alliansen kommer att sälja ut alla statliga bolag för att kortsiktigt få in lite stålar till statskassan. Alliansen skulle antagligen inte ens avstå från att sälja ut akutsjukhus och annan verksamhet som jag personligen inte tycker ska vara i marknadens händer.

Vård, omsorg och skola ska inte drivas av vinstintresse. Godbitarna plockas ut. Jag är starkt emot denna utveckling.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 21, 2006 08:02 FM

Kommentarer

Brittis, ja - visst är det en misshushållning. Kortsiktigt tänkande att sälja ut.

Aninca

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 24, 2006 08:04 FM

När jag tänker på alla statliga verk som säljs ut blir jag sorgsen och arg. Jag minns hur mycket mina föräldrar fick försaka för att hjälpa till att bygga upp telenätet, elnätet, järnvägen, sjukvården, skolan mm av det infranät som nu slås i spillror för (som du påpekar) kortsiktigt inhöstande av ett antal miljarder. Tänk, vilken förmögenhet de skulle kunnat njuta av under sin livstid om de inte betalat in de avgifter som behövdes för den uppbyggnaden. Vilken misshushållning med investerade arbetsinsatser av tidigare generationer!

Skrivet av: Brittis datum: augusti 23, 2006 07:58 EM

Ekonomi är inte ett nollsummespel! Läs på om tex tillväxt...

Skrivet av: Fredrik datum: augusti 21, 2006 11:45 EM


Det finns privata sjukhus som fungerar betydligt bättre än det som betonghäcken landstinget bedriver. Landstinget har blivit en stor administration som bara vänder papper. Det blir ingen sjuk frisk av.
Varför ska läkare inte kunna ta emot fler patienter idag än dom gjorde för tio år sedan?

Skrivet av: Claes datum: augusti 21, 2006 05:23 EM