« Snigelpost | Startsidan | Luras djuren av vädret? »

8 november 2006

Ibland undrar jag faktiskt om Israel vill ha fred.

Israel med sin moderna utrustning av allehanda krigsmaterial borde kunna sikta lite bättre och precist och inte låta dessa fatala misstag sker av missar av mål som drabbar civila.

I staden Beit Hanun i norra Gaza dödades 18 civila när stridsvagnsgranater träffade minst sju hus. De flesta offren var kvinnor och barn, uppgav vittnen enligt tidningen Haaretz.

Målet som skulle beskjutas låg en kilometer bort enligt kvällsändningen av Aktuellt. Grov miss. Sådant får inte hända. Inga ursäkter hjälper. Döda är döda. Dödandet av civila föder och när bara hat. Totalt dödades minst 28 palestinier i natt.

Ibland undrar jag faktiskt om Israel vill ha fred.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger november 8, 2006 06:28 EM

Kommentarer

G. Tikotzinsky skrev: "Det är varken ett politiskt beslut eller ett militärt beslut att en dator skall gå sönder under eldgivning."

Nej, men Israel bär det fullständiga ansvaret för att besluta att använda tunga vapensystem med dessa felmöjligheter i en civilbefolknings mitt.

Många kännande och tänkande människor likställer sådan upprepad oaktsamhet som dödar och lemlästar civilpersoner med mord och krigsförbrytelser.

Skrivet av: Kurt datum: november 24, 2006 11:22 EM

Annica,
Som vanligt är du snabbt ute med felaktig information och bristande militära kunskaper. IDF sköt 12 x 155 mm artillerigranater, inte stridsvagnsgranater. Skotten sköts från ett eldrör för att minska spridningsrisken, trots att det är militärt korrekt att skjuta 4 granater var från 3 eldrör.

En 155 mm howitzer har ett circular error probable (CEP) på några få tiotals meter, något beroende på eldrörets längd och skottavståndet. Nu var det så olyckligt att ett kretskort var sönder i eldledningsdatorn, och därför hamnade 7 granater helt snett (50 ggr CEP). Det är mycket beklagligt, men sådant händer i krig. Det är varken ett politiskt beslut eller ett militärt beslut att en dator skall gå sönder under eldgivning.

Liksom i många tidigare fall, så var de omedelbara medierapporterna delvis felaktiga.

Vad gäller Israels vilja till fred - den är uppenbar. Annars hade man ju inte gett tillbaka hela Sinaiöknen för ett fredstraktat med Egypten, eller dragit sig tillbaka från Gaza överhuvud taget.

Skrivet av: G. Tikotzinsky datum: november 9, 2006 10:32 EM

Lee - jag har skrivit mycket om Irak så för mig är det inget bortglömt krig. Iraks situation oroar mig, det är stor risk för inbördeskrig. Men nu var det Palestina som var på tapeten, också det ett ganska bortglömt "krig".

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 9, 2006 07:48 FM

Annica,hej
Denna jätte blodbad på palestinier……klart det är så hemsk med allt som händer i Israel-Palestina konflikt,,,, men det är minst 25 till 30 dör varje dag i Irak eller andra delar av världen ..men för svenska debattörer det finns bara DENNA konflikt ,,jag har inte läst mycket eller nästan inget om andra konflikter i världen som ni har skrivit ,,,och ibland jag tror att alla andra krig det är på låtsas ,och det är bara Israel och Palestina som är i krig ,,,,,skärp er fy fan och öppna ögonen
Lee

Skrivet av: Lee datum: november 9, 2006 01:01 FM

Håller med Farsan Baloo, Israels styrande med de konservativa religiösa fundamentalisterna bakom sig, vill inte ha fred, och det är de som har makten. Israels övriga befolkning vill säkert ha fred men så länge Israel hela tiden skapar nya terrorister får staten stöd från folket för sin politik gentemot palestinierna, och eftersom det långsiktiga syftet, jag kan inte förstå saken annorlunda, är ett Storisrael, det land som man anser att Gud gav Israels folk en gång i urtiden, så gäller det att hela tiden kunna lägga fram skäl för krigandet och territorieutvidgningen som folk stödjer, alltså att dessa illdåd krävs för att garantera Israels säkerhet.

Vad gäller den aktuella bomben så sade man 500 m från målet, när jag lyssnade, har jag för mig i alla fall, och som min man sade, målsäkerheten med vapnet ifråga är sådan att beskjutningarna kan missa med mer än 500 meter så om det inte var mer än 500 meter mellan det som var själva målet och det bostadsområde som faktiskt träffades, då ska man inte beskjuta om man inte vill riskera att civila och oskyldiga drabbas. Man visste alltså, även om man säger att målet var ett annat och skulle råka tala sanning här, mycket väl att man kunde träffa det där bostadsområdet. Det finns därmed inga ursäkter för denna beskjutning.

Skrivet av: Kerstin datum: november 8, 2006 11:31 EM

>>> Baloo! Var inte för säker. Jag fick lära mig massor av dumheter i det militära, och det här i Svedala.

Skrivet av: Tobbe datum: november 8, 2006 09:33 EM

Du kan nog sluta undra. Självklart vill de inte det...

Skrivet av: Farsan Baloo datum: november 8, 2006 09:06 EM