« Pigorna är på ingång | Startsidan | Bloggtreklöver 107 »

11 november 2006

Efterlyser fakta om den treenighet som det så ofta pratas om

Lagrådet ger regeringen bakläxa om a-kassan.

A-kassorna får inte betala in mer till staten än de betalar ut till sina arbetslösa medlemmar. Det slår lagrådet fast och därmed kan regeringen gå miste om en inkomst på flera hundra miljoner kronor.

En inkomstkälla mindre att täcka skattelättnaderna för de som redan har det relativt bra. Jag är så trött på "regeringens" omvända Robin Hood-politik.

– Det är tuffa besked, men helt nödvändiga, säger han och menar att förändringarna i a-kassan är en viktig del i den treenighet som också består av att det måste löna sig att arbeta och att det ska bli lättare att anställa. Det blir ett nettoöverskott för dem som arbetar och för dem som står utanför arbetsmarknaden ökar chanserna att få ett jobb, säger Sven-Otto Littorin.

Hur nu en sänkt och förkortad A-kassa ska öka chanserna att få ett jobb är fortfarande en ekvation som inte går ihop för mig. Undrar om ens Littorin tror på vad han säger? Ta en varslad 58-årig bagare. Inte får han ett nytt jobb snabbare bara för att hans A-kasseersättning sänks och antal dagar förkortas. På varje ledigt jobb är det minst ett par hundra som är där och hugger. Han kan få söka hundratals jobb innan han ens får komma till en intervju, som kanske inte ens leder till ett jobb - då de ofta tar in ett flertal för att ha ett stort urval att välja och vraka ur sedan.

Vet de hur det fungerar ute i verkligheten?
Ibland tvivlar jag på det.
Alliansen lever i sin egen lilla värld.
Hur många av dem har varit arbetslösa och
sett hur svårt det är att få ett jobb?

Deras två andra delar i den treenighet, borde de inte fixa dessa först innan? Vad de nu skulle vara för åtgärder? De kanske inte ens själva är riktigt på det klara med det? Jag tycker de tar saker i fel ordning så att säga.

Det tycker flera,
se http://www.granskaborgarna.se/?p=79.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger november 11, 2006 05:15 FM

Kommentarer

Kritiken växer och det med rätta. Moderaterna är eg. ensamma om det här, de övriga partierna var ju i grund och botten emot försämringar, men var tvungen hålla god min för att ro hem segern.
Det här är dålig politik, en klasspolitik, de försämrar för många, skapar osäkerhet utan att lova ett enda nytt jobb.

Skrivet av: Cleo datum: november 12, 2006 04:34 EM

"Hur många av dem har varit arbetslösa och
sett hur svårt det är att få ett jobb?"

Frågan kanske mer är, hur många av dom har gjort någon nytta på arbetsmarknaden? Kan någon av dom ens slå i en spik utan att belasta samhället?

Skrivet av: claes datum: november 11, 2006 03:29 EM

Väl skrivet, Annica!

Skrivet av: Claes datum: november 11, 2006 03:16 EM

Det är så trist, och samtidigt så var det ju detta alla som röstade högern faktiskt röstade på så... nu får de den politiken de ville ha?

Själv röstade jag mp. Och nej, jag tror inte den nya politiken skapar mer jobb, tvärtom faktiskt. Det blir bara tuffare villkor på arbetsmarknaden hela tiden och om galosherna inte passar flyttar de sina fabriker till Asien där de inte ens frågar efter sandaler att ha på fötterna...

'suck'

Skrivet av: Monica datum: november 11, 2006 08:42 FM