« Svekdebatterna börjar komma! | Startsidan | Jag var för full för att minnas »

2 oktober 2006

Alliansen höjer biljettpriserna

Alla vill ju att så många som möjligt åker kollektivt i Stockholm. Tack vare enhetstaxan tror jag faktiskt att många har valt att använda kollektivtrafiken för att åka in till stan för att uträtta ärenden. Det har ju blivit en braksuccé. Biljetterna säljer som smör i solsken. Jag undrar, sa flundran om den försäljningen finns med i Alliansen negativa besked nedan. Troligen inte.

Den borgerliga alliansens valseger får ordentliga effekter på Stockholmstrafiken. – SL går back för första gången. Och försäljningen av periodkortet har rasat. Med den bakgrunden kan man inte fortsätta med enhetstaxan, säger landstingsråd Chris Heister (m).

Enhetstaxorna som gav lite rättvisa åt oss småfolk. Bara för att någon bor i Bro ska det inte kosta multum för att ta sig in till stan en eller ett par gånger i veckan, som det var förut var det minst tredubbelt så dyrt. Detsamma gäller de som bor långt bort i andra förorter. Nu blir det dyrare igen och det är en klassfråga. Att SL blöder finns det nog många andra orsaker till.

Ta inte bort enhetstaxan!
Det kommer innebära att fler lär använda bilen.
Vilket alla rimligtsvis borde vilja att så inte blir fallet.
Använd trängesskatten till att kompensera för enhetstaxan.

I skrivande stund vill 78.1 % ha kvar enhetstaxan.
I mina ögon är flinen i Alliansens ansikten i artikeln ovan hånflin mot oss vanliga dödliga.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 2, 2006 04:26 EM

Kommentarer

Visst finns det förköpsfäften även idag men idag skiljer det bara 10 % mellan förköpshäften och kontantbiljetter. I det tidigare systemet så skiljde det 50 %. Detta leder till att färre förköper och fler kontantbetalar. Dessutom så gör dom billigare kontantbiljetterna att det för många inte längre lönar sig att köpa periodkort. Detta gör att många som tidigare åkt på periodkort idag väljer att köpa kontantbiljetter. Enhetstaxan får gärna vara kvar men prisskillnaden mellan kontantbiljetter och förköpsbiljetter måste öka om vi skall få slut på rånen och skyddsstoppen. Varje dag med skyddsstopp innebär stora belopp i uteblivna intäkter för SL.

Skrivet av: Jonas Karlsson datum: oktober 16, 2006 03:34 FM

Jo Annica, det är ett argument för det. Har du fullständigt missat att kontantbetalningarna med det nya systemet skjutit genom taket? Om skillnaden vore ordentligt stor mot förköpta biljetter skulle det hjälpa, men en rabatt på tio procent är löjligt liten.

Att facket protesterar mot de ökade rånen bara för att de vill svartmåla socialdemokratin och stödja alliansen anser jag som mindre sannolikt.

Skrivet av: Per Hagwall datum: oktober 3, 2006 10:02 EM

Moderaterna har ju tidigare föreslagit att momsen på kollektivtrafik skall fördubblas till 12%, de gör bara allt för att motarbeta kollektivtrafiken.

Skrivet av: Kurt datum: oktober 3, 2006 10:05 FM

De hade penninghantering innan och detta är inget nytt. Så det är inget argument för att avskaffa enhetstaxan.

Dessutom finns det förköpshäften att köpa. Precis som förut, bara att det fortfarande är billigare.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 3, 2006 05:43 FM

Visst Annica, enhetstaxan är ju fantastiskt bra genomtänkt, inget framstressat valfläsk alls. Den är faktiskt så bra så nu är det tillochmed gratis att åka buss... http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=577219&previousRenderType=6

Skrivet av: Per Hagwall datum: oktober 2, 2006 11:15 EM